توضیحات
در این دوره در مورد زیرساختهای فناوری بیتکوین و بلاکچین از نقطه نظر فنی خواهیم شنید. این دوره در سه فصل اصلی تدوین شده است. در فصل اول به تاریخچه ارزهای دیجیتال پرداخته میشود. برخلاف باور بسیاری از افراد که فکر میکردند بیتکوین اولین تلاش بشر برای ساخت پول نقد دیجیتال بوده، در این فصل میبینیم که نه تنها اولین تلاش نبوده است، بلکه گروههای مختلفی در حوزه علوم کامپیوتر برای سالهای متوالی سعی بر حل این مسئله داشتهاند. از تاریخچه ارزهای دیجیتال به فصل دوم یعنی، مقدمهای بر علم رمزنگاری میرسیم. همانطور که از عنوان فصل دوم مشخص است، در این فصل به تشریح مقدماتی رمزنگاری پرداخته میشود. با وجود اینکه این دوره به صورت کل نیازی به پیشنیاز ندارد، ممکن است که مفاهیم فصل دوم برای افرادی که پایه ریاضی یا مهندسی نداشته باشند کمی دشوار به نظر برسد. در نهایت در فصل سوم به نحوه کارکرد بیتکوین و فناوری زنجیره بلوکی با دیدی فنی و تکنیکال میپردازیم. بعد از گذر از این دوره چهار ساعته میتوان گفت که شما به یک دید قابل قبول و علمی نسبت به حوزه رمزنگاری و بلاکچین میرسید که تاثیر آن در کار و درک شما برای فعالیتهای آینده شما محسوس خواهد بود.
سرفصلها
1- فصل یکم : تاریخچه ارزهای دیجیتال
جلسه اول: درباره دوره
در این قسمت یک دید جامع به کل دوره پیدا خواهید کرد. فصلها، جزئیات سرفصلها و موارد دیگر را مرور میکنیم.
جلسه دوم: دیجیکش
در این جلسه در مورد ارز دیجیتال دیجیکش بیشتر خواهیم آموخت. چطور این ارز به وجود آمد؟ چرا آیندهی آن ادامهدار نبود؟ تمام این موارد را در این قسمت بررسی خواهیم کرد.
جلسه سوم: بیت مانی، بیت گلد و سایفرپانکها
برای اینکه یک ارز دیجیتال آزاد ارزشمند باشد، باید طراحی آن کمیاب باشد. در این قسمت با راهکاری که برای کمیاب کردن یک ارز اجرا میشود آشنا خواهید شد. پازل محاسباتی در ارزهای دیجیتال آرزوی رسیدن به کمیابی را محقق کرد. در این قسمت علاوه بر بررسی بیتمانی و بیتگلد با گروه سایفرپانک و جنبش آزادیخواهان بیشتر آشنا میشویم.
جلسه چهارم: جاده ابریشم و رشد بیتکوین
گمنامی و ناشناس بودن برای بسیاری از افراد و کسبوکارها که حفظ حریم شخصی از خط قرمزهایشان بود حاوی مزیتهای بسیاری بود. اما در نقطه مقابل از این ناشناس بودن در راستای اهداف منفی و خلافکارانه هم استفاده شد. در این قسمت، با یکی از اولین کسبوکارهایی که از این حریم شخصی در راستای خرید و فروش آنچه که نباید استفاده کرد آشنا خواهید شد.
2- فصل دوم: مقدمهای بر رمزنگاری
جلسه پنجم: رمزنگاری کلید و امضای دیجیتال
در این قسمت به صورت مقدماتی با علم رمزنگاری آشنا خواهید شد. با طبقهبندی سیستمهای رمزنگاری و کاربردهای آن بیشتر آشنا خواهید شد. کلید عمومی و کلید خصوصی چطور ساخته میشوند و هر کدام چه کاربردهایی دارند؟ طراحی کلید عمومی را به تفصیل خواهید آموخت و یک نمونه حمله به این کلیدها هم در این قسمت آموزش داده شده است.
جلسه ششم: تابع چکیدهساز
در قسمت قبل به صورت مقدماتی با کلیدها آشنا شدید، در این جلسه با الزامات سیستمهای رمزنگاری بیشتر آشنا میشوید. به صورت جامع با تابع درهمکساز آشنا میشوید. تابعی که اختمالا آن را با نام هش میشناسید و در این قسمت با یک مثال با نحوه کارکرد آن آشنا میشوید. در آخر جلسه به چند الگوریتم درهمکساز معروف، ویژگی آن و نوع حملات به آن پرداخته میشود.
جلسه هفتم: هش در بیتکوین-قسمت اول
توضیحات3
جلسه هشتم: هش در بیتکوین- قسمت دوم
تابع هش چطور در بیتکوین مورد استفاده قرار میگیرد؟ ایجاد آدرسها، چکیده تراکنش، هش بلوک قبلی، ریشه درخت مرکل و ایجاد پازل محاسباتی از جمله مواردی است که بلاکچین بیتکوین از تابع درهمکساز استفاده میکند. یکی از موارد بالا ایجاد خلاصه تراکنش در بلاکچین است که به صورت مفصل در این قسمت پوشش داده میشود. همچنین در این قسمت به اشارهگر هش پرداخته میشود و اینکه چطور از آن برای بررسی چکیدههای تراکنش استفاده میشود. در مورد درخت مرکل و استفاده هش در زنجیره بلوکی نیز خواهید آموخت.
جلسه نهم: هش در بیتکوین- قسمت سوم
تابع هش چطور در بیتکوین مورد استفاده قرار میگیرد؟ ایجاد آدرسها، چکیده تراکنش، هش بلوک قبلی، ریشه درخت مرکل و ایجاد پازل محاسباتی از جمله مواردی است که بلاکچین بیتکوین از تابع درهمکساز استفاده میکند. قسمت پنجمی که تابع هش در بستر بلاکچین کاربرد دارد در بخش استخراج یا ماینینگ است که به صورت کامل در این جلسه توضیح داده میشود. شما در انتهای این جلسه یک دید کامل به فرآیند استخراج و زیرساختهای آن پیدا خواهید کرد.
3- فصل سوم: نحوه کارکرد بیتکوین
جلسه دهم: تمرکززدایی در بیتکوین
در این جلسه به دو مفهوم تمرکزگزایی و تمرکززدایی پرداخته میشود. تمرکززدایی یک امر مطلق نیست، میتوان این را دریافت که در سیستمهای مختلف تمرکزگرایی درجه دارد. شبکهی همتا به همتای بیتکوین را مرور خواهید کرد و برای درک بهتر یک تراکنش نمونه را به عنوان مثال مشاهده میکنید. برای تایید تراکنش و بینیازی شبکه به مفهوم اعتماد، در مورد اجماع گرهها هم به صورت مختصر مفاهیمی را خواهید آموخت.
جلسه یازدهم: اجماع در بیتکوین
در این قسمت با تمام چالشهای اجماع آشنا خواهید شد. اینکه اجماع سختیهای بسیاری دارد و بیتکوین چه راهحلی را ارائه میدهد که در عمل نه تنها چالشها را برطرف کند بلکه مزایایی را هم به آن اضافه کند. اجماع بدون هویت چالشی که بیشتر در این ویدئو با آن آشنا میشوید.
جلسه دوازدهم: اثبات کار در بیتکوین
اندازهگیری صداقت کار دشواری است، اما در شبکه بیتکوین با کمک اثبات کار راهی برای سنجش این صداقت در نظر گرفته شده است. در این سازوکار از ارزشمند بودن یک ارز میتوان برای پاداش دادن به گرههای درون شبکه استفاده کرد. در این قسمت به دو پاداش اصلی شبکه بیتکوین، جایزه بلوک و کارمزد شبکه پرداخته میشود.
جلسه سیزدهم: پازل هش در بیتکوین
قصه گره تصادفی، اثبات کار و پاداش در نهایت به حل کردن پازلی منجر میشود که پردازش اصلی تراکنش شبکه بیتکوین را شامل میشود. در این قسمت به صورت کامل مسئله اصلی که در پازل هش باید حل شود را میبینید. حل کردن این پازل چه ویژگیهایی دارد؟ چقدر زمان برای استخراج بلوک لازم است؟ این سوالاتی است که در آخر این قسمت به جواب آن میرسید.
جلسه چهارده: حمله 51 درصدی
در این جلسه در مورد حمله 51 درصدی صحبت میشود. آیا این حمله تهدیدی برای شبکه بیتکوین ایجاد میکند؟ پاسخ به این سوال را در این قسمت پیدا کنید؟
جلسه پانزده: استخراج بیتکوین
15
جلسه شانزدهم: مصرف انرژی استخراج بیتکوین
سهم مصرف انرژی بیتکوین در جهان همواره موضوعی نگرانکننده در عین حال تا حدودی غیر قابل اندازهگیری بوده، در این قسمت سعی شده تا دید خوبی از این مصرف انرژی به مخاطب داده شود.
جلسه هفدهم: پایان دوره (قسمت آخر)
در این قسمت جمعبندی دوره و نکاتی که باید با خود ببرید را دریافت میکنید. در این دوره مطالب بسیار مهمی گفته شد، اما مهمتر از آن این است که مطالب بسیاری هم در این دوره بررسی نشد که شناخت و آگاهی شما برای فراگیری علمهای پیشرو ادامه دارد. این موارد را به صورت لیستوار در این قسمت شنوا باشید.
درباره مدرس
بهنام بهرک
من بهنام بهرک عضو هیئت علمی و استادیار دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران هستم. پیش از حضور در دانشگاه تهران، دوره دکترای مهندسی کامپیوتر را در دانشگاه ویرجینیاتک ایالات متحده امریکا به پایان رساندم. همچنین مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خودم را به ترتیب در رشتههای مهندسی برق و رمزنگاری، از دانشگاه صنعتی شریف اخذ کردم. زمینههای پژوهشی من در حال حاضر رمزنگاری، امنیت اطلاعات، و یادگیری ماشین کاربردی است.