آیا سولانا میتواند جای اتریوم را بگیرد؟
سولانا از همان ابتدا به عنوان «قاتل اتریوم» شناخته میشد. هرچند توسعهدهندگان آن همیشه چنین ادعاهایی را رد کردهاند، رشد SOL در روزهای اخیر دوباره این شایعات را تقویت کرده است. بسیاری از کاربران دوست دارند بدانند که آیا SOL واقعاً میتواند با پیشی گرفتن از اتریوم به دومین ارز بزرگ بازار کریپتو تبدیل شود؟
خلاصه تحلیل
- اتریوم هنوز از نظر ارزش بازار برتری محسوسی نسبت به سولانا دارد اما این فاصله طی سالهای اخیر کاهش یافته است.
- مزیت رقابتی سولانا در توان پردازشی بالا و کارمزد پایین آن نهفته است.
به گزارش بیاین رکیپتو، سولانا از زمان ورود به بازار کریپتو به عنوان یک بلاک چین لایه اول، رشد چشمگیری را تجربه کرده است. با اینکه ارزش بازار این شبکه همچنان بهطور قابل توجهی کمتر از اتریوم، رقیب اصلی آن، بود اما این فاصله در طول سالها کاهش یافته است.
با رشد قیمت سولانا، برخی این سوال را مطرح کردهاند که آیا این شبکه میتواند جایگزین اتریوم شده و به دومین ارز دیجیتال بزرگ پس از بیت کوین تبدیل شود؟ خوان پلیسر، تحلیلگر ارشد وب سایت IntoTheBlock، در واکنش به این سوال اظهار داشت که سولانا قبل از دستیابی به چنین جایگاهی باید بر موانع متعددی غلبه کند.
رشد چشمگیر سولانا
پس از بیت کوین، اتریوم جایگاه خود را به عنوان یک ارز دیجیتال پیشرو تثبیت کرده و با معرفی قراردادهای هوشمند، به پلتفرم مسلط برنامههای غیرمتمرکز تبدیل شده است. با این حال، سلطه اتریوم با ظهور رقبایی مانند سولانا به چالش کشیده شده است. گفتنی است که سولانا در مارس ۲۰۲۰ (اسفند ۱۳۹۸) به عنوان یک بلاک چین لایه اول وارد بازار شد.
با وجود اینکه اتریوم هنوز از نظر ارزش بازار برتری محسوسی نسبت به سولانا دارد، این فاصله طی سالهای اخیر به طور قابل توجهی کاهش یافته است. از زمان راهاندازی سولانا در سال ۲۰۲۰، ارزش بازار آن برای اولین بار در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) به ۷۲.۴ میلیارد دلار رسید. یک هفته پیش، مارکت کپ SOL از مرز ۱۰۰ میلیارد دلار عبور کرد و به بالاترین سطح تاریخی خود رسید.
در زمان نگارش این گزارش، ارزش بازار اتریوم ۳۹۲ میلیارد دلار است. با اینکه این رقم همچنان فاصله زیادی با سولانا دارد، برخی این سوال را مطرح کردهاند که سولانا چه مدت زمان نیاز دارد تا از اتریوم پیشی بگیرد؟
با توجه به رشد شاخصهای کلیدی مانند کاربران فعال روزانه، تراکنشهای روزانه و تعداد آدرسهای جدید برخی معتقدند که سال ۲۰۲۵ میتواند سالی باشد که سولانا رتبه دوم بازار را تصاحب کند. با این حال، پلیسر معتقد است که سولانا هنوز شرایط لازم برای کنار زدن اتریوم را ندارد. او خاطرنشان کرده است:
سولانا ممکن است به رشد خود ادامه دهد و در برخی حوزههای خاص اتریوم را به چالش بکشد اما غلبه بر جایگاه تثبیتشده اتریوم در آینده نزدیک بعید به نظر میرسد، هرچند که فضای این ۲ به شدت تغییر کرده است.
برتری سولانا: توان پردازشی بالا و کارمزد پایین
اتریوم و سولانا هرکدام ویژگیهای منحصربهفردی دارند که مخاطبان مختلفی را جذب میکند. اتریوم همچنان به دلیل اعتماد گسترده، پذیرش وسیع و توسعه مداوم، موقعیت خود را حفظ کرده است. به عنوان اولین پلتفرم برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز، اتریوم همچنان بازار را رهبری میکند و میزبان بسیاری از پروژههای دیفای و NFT است. پلیسر ادامه داده است:
زیرساختهای اتریوم از نظر امنیت اقتصادی بیرقیب است. این شبکه از زمان راهاندازی خود هیچگونه قطعی نداشته است و این موضوع باعث ایجاد اعتماد بینظیری در میان سرمایهگذاران نهادی و پروژههای با ارزش بالا شده است. با اینکه اکوسیستم دیفای اتریوم پیشرفتهترین اکوسیستم در صنعت کرپیتو محسوب میشود، رقبایی مانند سولانا با گزینههای سریعتر و ارزانتر در حال کاهش این فاصله هستند.
از سوی دیگر، مزیت رقابتی سولانا در توان پردازشی بالا و کارمزد پایین آن نهفته است. این شبکه از دو مکانیسم اجماع بهره میبرد:
- اثبات تاریخ (PoH)
- اثبات سهام (PoS)
ترکیب این دو مکانیزم به نودها اجازه را میدهد که کل بلاک چین را با استفاده از مقدار کمی اطلاعات اعتبارسنجی کنند. این امر به دلیل ایجاد یک تاریخچه قابل تایید از تراکنشها توسط PoH امکانپذیر شده که به نودها اجازه میدهد بدون نیاز به اتصال مداوم به شبکه، اعتبار آن را بررسی کنند. در نتیجه، سرعت پردازش تراکنشها بسیار بیشتر است.
اتریوم که در ابتدا از اثبات کار (PoW) استفاده میکرد، در سپتامبر ۲۰۲۲ (شهریور ۱۴۰۱) به اثبات سهام (PoS) مهاجرت کرد. با این حال، این شبکه همچنان با مشکلات ازدحام و سرعت پایین تراکنشها مواجه است. پلیسر خاطرنشان کرده است:
در حالی که اتریوم تنها قادر به پردازش ۱۵ تراکنش در ثانیه است، سولانا میتواند بیش از ۲٬۶۰۰ تراکنش در ثانیه را پردازش کند.
این موضوع باعث شده است که سولانا تجربه کاربری روانتری را بهویژه برای اپلیکیشنهای پرتراکنش و کاربران خرد، ارائه دهد. پلیسر اضافه کرده است:
این تمایز فناوری همراه با بازاریابی موثر و اکوسیستم پرجنبوجوش سولانا که بر سرعت و مقرونبهصرفه بودن تمرکز دارد، رشد سریع این شبکه و افزایش ارزش بازار آن را تسریع کرده است. به همین دلیل بسیاری از پروژهها و کاربران به دنبال جایگزینی برای کارمزدهای بالای گس اتریوم و نهایی شدن کند تراکنشها به سولانا روی آوردهاند.
با اینکه سولانا به عنوان یک رقیب جدی برای اتریوم ظاهر شده و سرعت رشد بالایی دارد، اما اتریوم همچنان پایگاه کاربران وسیع، اعتبار بالا و اکوسیستم توسعهیافتهای دارد که به سختی میتوان آن را کنار زد.
سوال اصلی این است که آیا سولانا میتواند در سالهای آینده جایگاه اتریوم را تصاحب کند؟ یا اتریوم با بهبود مقیاسپذیری و کاهش کارمزدها، همچنان جایگاه پیشرو خود را حفظ خواهد کرد؟ در هر صورت، رقابت میان این دو بلاکچین به نفع کاربران و نوآوری در صنعت بلاکچین خواهد بود.