آمریکا در لبه رکود؛ آیا فدرال رزرو بالاخره عقبنشینی میکند؟
با توجه به وضعیت اقتصاد ایالات متحده و دادههای اقتصادی موجود، بعضی از تحلیلگران از احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در این هفته حمایت کردند اما پیشبینیهای CME Group چیز دیگری را نشان میدهد.
خلاصه خبر
- برخی باور دارند که فدرال رزرو ممکن است این هفته به دلیل کاهش رشد اشتغال و افزایش بیثباتی، نرخ بهره را کاهش دهد.
- جنگ تعرفهای ترامپ باعث شده شرکتها روند استخدام را متوقف کرده و خطوط تولید خود را از چین خارج کنند.
به گزارش کریپتوپولیتن، ممکن است فدرال رزرو این هفته نرخ بهره را کاهش دهد. این احتمال پس از آن قوت گرفت که اداره آمار کار ایالات متحده در گزارش روز جمعه اعلام کرد میزان اشتغال در بخشهای غیرکشاورزی در ماه گذشته با تعدیل فصلی ۱۷۷٬۰۰۰ شغل افزایش یافته است. این عدد کمی پایینتر از رقم بازبینیشده ماه مارس (اسفند ۱۴۰۳ )است که ۱۸۵٬۰۰۰ بود، اما از پیشبینی تحلیلگران داوجونز (۱۳۳٬۰۰۰ شغل) بیشتر است.
ویکی پرایس (Vicky Price)، مشاور ارشد اقتصادی در مرکز تحقیقات اقتصاد و تجارت، گفت که فدرال رزرو با دقت این دادههای مربوط به بازار کار را پیش از جلسه روز چهارشنبه دنبال خواهد کرد. او تأکید کرد که سیاستگذاران این آمار را به عنوان نشانهای روشن از وضعیت کنونی کسبوکارها در ایالات متحده در نظر میگیرند.
ویکی توضیح داد که چند نظرسنجی هماکنون نشان میدهند شرکتها بهشدت برنامههای جذب نیروی خود را کاهش دادهاند و علت اصلی این موضوع، بیثباتیهای ناشی از سیاستهای تجاری است. هیچکس حاضر نیست در شرایطی که نمیداند تعرفه یا مانع تجاری بعدی چه خواهد بود، ریسک بزرگی کند.
او همچنین به مشکلی در حال شکلگیری اشاره کرد که هنوز در دادههای بازار کار منعکس نشده است. برخی از کارکنان فدرال بهتازگی اخطار اخراج دریافت کردهاند، اما این اخراجها هنوز در آمار رسمی ظاهر نشدهاند.
ویکی هشدار داد که اگر تغییری در شرایط رخ ندهد، این ضربه بهزودی خود را در آمارها نشان خواهد داد. او این مسئله را به بیثباتی گستردهتر اقتصادی نسبت داد؛ از جمله آشفتگیهایی در شرکتهایی مانند تسلا، جایی که شایعاتی درباره خروج ایلان ماسک شنیده میشود. به گفته او، کل فضای اقتصادی دچار نااطمینانی شده و شرکتها در واکنش به این شرایط، دست به احتیاط میزنند و استخدام را متوقف میکنند.
در این هفته، فدرال رزرو باید تصمیم بگیرد که در برابر این وضعیت چه اقدامی انجام دهد. بیشتر مردم انتظار دارند که بانک مرکزی نرخها را ثابت نگه دارد، اما ویکی چندان از این اتفاق مطمئن نیست. او گفت دادههای اقتصادی اخیر آنقدر شکننده هستند که نمیتوان احتمال کاهش نرخ بهره را رد کرد. او یادآوری کرد که تولید ناخالص داخلی (GDP) آمریکا در سهماهه اول سال کاهش یافت. هرچند این کاهش تنها ۰.۳ درصد بهصورت سالانه بود، اما نشانهای هشداردهنده محسوب میشود. درست است که این مقدار، کاهش شدیدی محسوب نمیشود، اما به این معناست که اقتصاد عملاً رشد نمیکند.
ویکی توضیح داد که دادههای PMI (شاخص مدیران خرید) ماه آوریل (اردیبهشت) نشان میدهد که بخش تولید بهشدت آسیب دیده است. حتی بخش خدمات، که پیشتر باثباتتر بود، حالا روند کندی را تجربه میکند. همهی این نشانهها حاکی از این است که اقتصاد در حال درجا زدن است، نه تقویت شدن.
پس چرا فدرال رزرو تاکنون نرخ بهره را کاهش نداده؟ دلیل اصلی، تورم است. آنها همچنان تلاش میکنند نرخ تورم را مهار کنند. اما با وجود این نگرانی، ویکی معتقد است که کاهش نرخ بهره ممکن است بهزودی رخ دهد. اگر روز چهارشنبه این اتفاق نیفتد، احتمالاً در آیندهای نزدیک رخ خواهد داد. او در این رابطه گفت:
اقتصاد قطعاً نشانههایی از کندی رشد را نشان میدهد.
شایان ذکر است که دادههای CME Group نشان میدهد احتمال کاهش نرخ بهره در روز چهارشنبه کمتر از ۳ درصد است.