ارز دیجیتال سولانا که با نماد اختصاری «SOL» در بازار شناخته میشود سکه یا کوین اصلی شبکه سولانا (Solana) است که سال ۲۰۱۷ توسعه آن آغاز و در سال ۲۰۲۰ به صورت رسمی از آن رونمایی شد. سولانا یک شبکه بلاکچینی با مقیاسپذیری بالا است که برای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (dApps) طراحی شده است. در مجموع قرار است ۴۸۹ میلیون واحد از کوین سولانا به بازار عرضه شود که تا سال ۲۰۲۳ حدود ۲۶۰ میلیون واحد از آن وارد شبکه شده است. مارکت کپ یا ارزش کل بازار سولانا بیش از ۳۴ میلیارد دلار است و معمولاً در فهرست ده ارز برتر سایت کوین مارکت کپ قرار دارد. سولانا سعی دارد با ترکیب مکانیزم اجماع اثبات تاریخچه (PoH) و مکانیزم اثبات سهام (PoS) مقیاسپذیری شبکههای بلاکچینی را بهبود ببخشد. بنیاد سولانا در تلاش است تا اقتصاد غیرمتمرکز را در مقیاس بزرگتری در اختیار همگان قرار دهد و به خاطر پتانسیلهای زیادی که دارد، مورد استقبال فعالان بازار ارزهای دیجیتال قرار گرفته است.
مأموریت سولانا
فناوری بلاکچین از زمان معرفی تا کنون با سه چالش مهم غیرمتمرکزسازی، امنیت و مقیاسپذیری مواجه بوده است. در طول بیش از یک دههای که از معرفی اولین ارز دیجیتال جهان، یعنی بیت کوین (BTC) میگذرد، پروژههای مختلفی برای حل این چالشها راهاندازی شدهاند. تعداد کمی از پروژهها توانستهاند برای هر سه چالش راهکارهایی ارائه کنند. سولانا که یک بلاکچین نسل سوم محسوب میشود تمرکز اصلی خود را روی چالش مقیاسپذیری قرار داده است و به همین خاطر بر خلاف سایر بلاکچینها از الگوریتم اجماع ترکیبی اثبات تاریخچه (PoH) و اثبات سهام (PoS) با هم استفاده میکند. این حرکت ابتکاری موجب شده است سولانا امکان انجام ۵۰٫۰۰۰ تراکنش در ثانیه را داشته باشد. سولانا در تلاش است که یک پلتفرم کارآمد و مقیاسپذیر برای توسعه اپلیکیشنهای بلاکچینی غیرمتمرکز (dApps) فراهم سازد و از این طریق به توسعه اکوسیستم دیفای (DeFi) کمک کند. افزایش سرعت تراکنشها و کاهش هزینهها و کارمزدها از جمله مواردی است که سولانا تا کنون در جهت آن تلاش کرده است و قصد دارد در آینده نیز آنها را بهبود ببخشد. با توجه به کند و گران شدن اتریوم، این ویژگیها میتواند برای توسعهدهندگانی که به دنبال جایگزینی برای اتریوم هستند بسیار جذاب باشد.
بنیانگذاران سولانا
توسعهدهنده اصلی سولانا آناتولی یاکوونکو نام دارد که ورود او به دنیای حرفهای از شرکت کوالکام آغاز شد. یاکوونکو بعد از طی کردن مراتب شغلی به عنوان مدیر ارشد مهندسی کوالکام منصوب شد اما بعداً مسیر شغلی او تغییر کرد و در دراپباکس به عنوان مهندس نرم افزار مشغول به کار شد. یاکوونکو سال ۲۰۱۷ پروژهای را کلید زد که بعداً با نام پروژه سولانا معرفی شد. یاکوونکو به همراه گرگ فیتزجرالد که همکار سابق او در کوالکام بود پروژه Solana Labs را راهاندازی کردند. در مراحل بعدی چندین نفر از همکاران او از کوالکام نیز جذب این پروژه شدند و در نهایت، سال ۲۰۲۰ پروتکل سولانا به همراه توکن SOL به صورت عمومی عرضه شد. یاکوونکو تجربه زیادی در زمینه سیستمهای توزیعشده و مخابرات دارد و به همین خاطر نقش مهمی را در توسعه و رشد سولانا ایفا کرده است.
ویژگیهای کلیدی سولانا
استقبال فعالان بازار ارزهای دیجیتال از سولانا بیدلیل نبوده است. سولانا ویژگیهای منحصر به فردی دارد که جذابیت آن را برای سرمایهگذاری بالاتر میبرد. از جمله ویژگیهای کلیدی آن میتوان به این موارد اشاره کرد:
مکانیزم اجماع اثبات تاریخچه (PoH)
سولانا برای اجماع از مکانیزم اثبات تاریخچه (Proof of History یا به اختصار PoH) استفاده میکند که توسط آناتولی یاکوونکو توسعه داده شده است. مکانیزم اثبات تاریخچه بر اساس یک دفتر کل توزیعشده است که تاریخچه تمام تراکنشها را ثبت میکند، در نتیجه به راحتی میتوان رویدادها و تراکنشهای شبکه را دنبال کرد و بر آنها نظارت داشت. مکانیزم اثبات تاریخچه امکان مقیاسپذیری بیشتر پروتکل را فراهم میسازد و به همین خاطر سولانا در راستای دستیابی به اهداف خود از این مکانیزم در کنار مکانیزم اثبات سهام (PoS) استفاده میکند.
پردازش سریع تراکنشها
یکی از ویژگیهای مشهور سولانا پردازش در زمان بسیار کوتاه است که آن را از سایر شبکههای بلاکچینی متمایز میسازد. سولانا زمانهای تأیید تراکنشها و اجرای قراردادهای هوشمند را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد و خاطر همین سرعت بالا، توجه نهادهای سرمایهگذار را به خود جلب کرده است.
هزینههای پایین تراکنشها
سولانا به نحوی طراحی شده است که هم به کاربران عادی و هم شرکتهای بزرگ سرویسدهی کند. به همین خاطر یکی از وعدههای اصلی آن به مشتریان این است که با افزایش ناگهانی هزینهها و مالیات موجه نخواهند شد. پروتکل سولانا به نحوی طراحی شده است که در عین تضمین مقیاسپذیری و سرعت بالای پردازش، هزینههای تراکنش را پایین نگه دارد.
رقابت با اتریوم
سولانا با توجه به سرعت بالا و عملکردی که از خود نشان داده است یکی از رقبای اتریوم ETH تلقی میشود و پتانسیل تبدیل شدن به پلتفرم اصلی قراردادهای هوشمند را دارد. البته قطعیهای مکرر شبکه سولانا کمی مشکلساز شده و رسیدن به این هدف را با چالش مواجه کرده است.
کسب درآمد از سولانا
روشهای مختلفی برای کسب درآمد از ارز دیجیتال سولانا وجود دارد. سولانا تا کنون ایردراپ، هاوینگ یا هارد فورک نداشته است و امکان ماینینگ در آن وجود ندارد، اما میتوان به روشهای دیگری از آن درآمد کسب کرد.
خرید و فروش
مثل هر ارز دیجیتال دیگری امکان خرید و فروش سولانا و کسب سود از طریق ترید آن وجود دارد. صرافی ارز دیجیتال نوبیتکس به شما این امکان را میدهد که سولانا را در قیمتهای پایینتر بخرید و با قیمت بالاتری بفروشید و از این راه درآمد کسب کنید.
توکن سوزی
در مکانیزم توکن سوزی سولانا ۵۰ درصد از کل هزینههای تراکنش سوزانده میشوند. این کار برای کاهش عرضه توکنهای SOL و افزایش ارزش آنها انجام میشود. پنجاه درصد دیگر هزینهها نیز به ولیدیتوری که تراکنش را پردازش کرده است اختصاص داده میشود.
استیکینگ
استیکینگ یکی از روشهای اصلی کسب درآمد از سولانا است. در این روش، کاربران میتوانند توکنهای SOL خود را در یک ولیدیتور معتبر استیک کنند. کاربران با استیک کردن توکنهای خود، به تأمین امنیت شبکه کمک میکنند و در عوض پاداشهایی به آنها پرداخت میشود. مبنای محاسبه این پاداشها میزان ارز SOL استیک شده و کارایی ولیدیتور است. پاداشها معمولاً در قالب توکنهای SOL به حساب استیککنندگان اضافه میشود. البته باید توجه داشته باشید که این توکنها یک دوره معروف به خنکسازی۲ تا ۳ روزه دارند و در این بازه امکان برداشت آنها وجود ندارد. استیکینگ سولانا در نوبیتکس حدود ۵ درصد بازدهی دارد و امکان مشارکت در طرح ۱۵ روزه و ۳۰ روزه آن فراهم شده است. نوبیتکس به شما این امکان را میدهد که در یک محیط ساده و به دور از پیچیدگیهای شبکههای مختلف، دارایی خودتان را استیک و در ازای آن پاداش دریافت کنید.
خرید و فروش سولانا در نوبیتکس
خرید و فروش سولانا (SOL) در نوبیتکس فرآیند بسیار سادهای دارد. شما با داشتن یک شماره تلفن همراه به راحتی میتوانید در نوبیتکس ثبت نام کنید. پس از ثبت نام کافی است مراحل احراز هویت را انجام دهید و سپس حساب خودتان را شارژ کنید. معاملات نوبیتکس به صورت همتا به همتا (P2P) انجام میشود و از آنجایی که تعداد کاربران بسیار زیاد است، میتوانید خرید و فروش سولانا را به صورت آنی انجام دهید. کارمزد خرید سولانا از نوبیتکس به صورت درصدی از مبلغ کل معامله محاسبه میشود و هنگام انجام معاملات مبلغ دقیق آن قابل مشاهده است. این کارمزد از هر دو طرف معامله گرفته میشود و بسته به سطوح کاربری متفاوت است. در واقع مبلغ کارمزد در سفارشات میکر (بازارساز) و تیکر (سفارشبردار) با هم فرق دارد. میکر کسی است که سفارش خود را با یک قیمت مشخص ثبت میکند و سفارش او در لیست سفارشها قرار میگیرد. تیکر کسی است که سفارشهای موجود در این لیست را انتخاب و با آنها معامله میکند. برای مشاهده لیست کامل کارمزدها میتوانید به صفحه کارمزدها و هزینه خدمات نوبیتکس مراجعه کنید، اما به طور خلاصه کارمزد خرید و فروش سولانا (SOL) با تومان در نوبیتکس به این صورت است:
حجم معامله
کارمزد میکر
کارمزد تیکر
کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان
۰.۲ درصد
۰.۲۵ درصد
بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان
۰.۱۷ درصد
۰.۲ درصد
بین ۳۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان
۰.۱۵ درصد
۰.۱۹ درصد
با توجه به اهداف بلندمدت پروژه سولانا و موفقیتهایی که تاکنون در زمینه مقیاسپذیری و بالا بردن سرعت تراکنشها داشته است، بسیاری از کاربران ارز SOL را برای سرمایهگذاری و هولد کردن انتخاب میکنند. در صورتی که بخواهید ارزهای SOL خودتان را به نوبیتکس انتقال دهید میتوانید بدون هزینه واریز این کار را انجام دهید. هزینه برداشت SOL از نوبیتکس نیز معادل ۰.۰۱ سولانا خواهد بود.
ارزهای مرتبط با سولانا
استیکینگ یکی از روشهای اصلی درآمدزایی از ارز SOL محسوب میشود و در نوبیتکس نیز امکان کسب درآمد از استیکینگ سولانا و چندین ارز دیجیتال دیگر فراهم شده است. پاداش استیکینگ سولانا (APR) در نوبیتکس حدود ۵ درصد است که البته بسته به وضعیت شبکه تغییر میکند و مقدار آن به صورت روزانه از شبکه فراخوانی میشود. از جمله ارزهای مرتبط با سولانا که امکان استیکینگ آنها در نوبیتکس نیز وجود دارد میتوان به این موارد اشاره کرد:
ارز دیجیتال اتم (ATOM)
ارز دیجیتال اتم با نام اختصاری ATOM ارز بومی پروژه کازماس (Cosmos) محسوب میشود. این پروژه در سال ۲۰۱۴ کلید خورد و سال ۲۰۱۶ وایت پیپر آن منتشر شد. در دنیای کازماس، اپلیکیشنها و سرویسها با استفاده از پروتکل ارتباطی IBC با هم در ارتباط هستند و کاربران میتوانند آزادانه داراییها و اطلاعات خود را بین بلاکچینهای مختلف تبادل کنند. پروژه کازماس سعی دارد امکان استفاده آسان از زیرساخت خود را در اختیار کاربران قرار دهد تا در آینده ساخت اپلیکیشنهای پیچیده بلاکچینی بسیار راحتتر انجام شود. امکان استیک کردن ارز اتم ATOM با پاداش تقریبی ۱۶ درصد در نوبیتکس وجود دارد.
ارز دیجیتال بایننس کوین (BNB)
بایننس کوین (BNB) ارز بومی صرافی مشهور بایننس است. این ارز دیجیتال ابتدا بر بستر بلاکچین اتریوم و به عنوان یک توکن ERC-20 ساخته شد، اما در سال ۲۰۱۷ به شبکه اسمارت چین BNB انتقال یافت و در سال ۲۰۱۹ به کوین بومی بایننس چین تبدیل شد. بیشترین کاربرد ارز BNB برای پرداخت کارمزد تراکنشهای مختلف در صرافی بایننس و همچنین ساخت قراردادهای هوشمند است و به همین خاطر در طول این سالها رشد قابل توجهی داشته است. ارز BNB نیز مثل سولانا امکان استیکینگ در نوبیتکس را دارد و در صورت استیک کردن میتوانید از حدود ۱.۷۵ درصد پاداش آن بهرهمند شوید.
ارز دیجیتال آوالانچ (AVAX)
آوالانچ یک پلتفرم بلاکچینی چندمنظوره است که امکان توسعه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را در حوزههای مختلف مالی، بازی و NFT از طریق قراردادهای هوشمند فراهم میسازد. ولیدیتورهای آوالانچ از طریق مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS) امنیت شبکه را تأمین میکنند. آوالانچ امکان پردازش سریع تراکنشها را با هزینه پایین فراهم میسازد. ارز بومی این شبکه آواکس (AVAX) نام دارد و توسعهدهندگان و کاربران شبکه از آن برای پرداخت هزینه تراکنشها استفاده میکنند. ارز AVAX هم مثل سولانا در نوبیتکس قابلیت استیکینگ دارد و میتوانید با پاداش تقریبی ۵.۵ درصد آن را در نوبیتکس استیک کنید.
ارز دیجیتال فانتوم (FTM)
فانتوم (FTM) پلتفرمی برای اجرای قراردادهای هوشمند است که با استفاده از الگوریتم اجماع سفارشی خود سرویسهای مالی غیرمتمرکز (DeFi) را در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد. پروژه فانتوم به همراه توکن بومی خود یعنی FTM به دنبال حل مشکلات مربوط به پلتفرمهای قرارداد هوشمند، به ویژه سرعت پردازش تراکنشها است. پروژه اوپن سورس فانتوم یک بلاکچین لایه یک محسوب میشود و با هدف فراهم کردن بستری برای ساخت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (dApps) و به عنوان جایگزینی برای شبکه اتریوم توسعه داده شده است. استیکینگ فانتوم (FTM) در نوبیتکس با پاداش تقریبی ۱.۵ درصدی قابل انجام است که البته این مقدار بسته به مدت طرح و وضعیت شبکه متغیر خواهد بود.