تحلیل آنچین هفته اول اسفند؛ بیت کوین در آستانه یک دوراهی حساس
بیت کوین در محدوده قیمتی ۹۳ – ۹۷ هزار دلار در نوسان است و این باعث شده است که بازار ارز دیجیتال به یک ثبات نسبی برسد. سرمایه نهادی ورودی به بازار بیت کوین تضعیف شده است و فعالیت تریدرها در بازارهای مشتقه رو به کاهش است. الگوی انباشت یا خرید هولدرهای کوتاهمدت تقریبا مشابه الگویی است که در ماه می ۲۰۲۱ مشاهده شده بود و نشان میدهد که با یک بازار چالشبرانگیز روبهرو هستیم. در این مقاله با مجله نوبیتکس همراه باشید تا گزارش آنچین وبسایت گلسنود از دادههای شبکه بیت کوین در هفته گذشته را بررسی کنیم.
خلاصه مطلب
- پس از شکست دومین اقدام بیت کوین برای عبور از سطح ۱۰۵ هزار دلار که در اواخر ماه ژانویه اتفاق افتاد، بازار ارز دیجیتال وارد یک فاز اصلاح شد و قیمت بسیاری از ارزها در مقایس ماهانه بهطور قابلتوجهی کاهش یافت.
- علیرغم اینکه آلت کوینهایی مثل اتریوم، سولانا و میمکوینها سقوط قیمتی شدیدی را تجربه کردند، بیت کوین ثبات خود را حفظ کرد. این نشان میدهد که ریسکپذیری سرمایهگذاران ارز دیجیتال تغییر کرده است.
- از نظر جذب سرمایه در طول دو سال اخیر، ارز دیجیتال سولانا یکی از پیشتازان بازار بود. بر خلاف سولانا، اتریوم در این زمینه عملکرد خوبی نداشت و نتوانست تقاضای قابلتوجهی را جذب کند.
- از طرف دیگر، در طول هفته اخیر سرمایه ورودی به تمام رمزارزها به جز بیت کوین تا حد زیادی کاهش یافته است و در این میان، بزرگترین ضربه به ارز دیجیتال سولانا و اکوسیستم میم کوینهای آن وارد شده است.
- شاخص اپن اینترست معاملات آتی دائمی (Perpetual Futures) در بازارهای بیت کوین، اتریوم، سولانا و میم کوینها به ترتیب ۱۱.۱٪-، ۲۳.۸٪-، ۶.۲٪- و ۵۲.۱٪- کاهش یافته است. این نشان میدهد که علاقه سرمایهگذاران برای ترید و معاملات اهرمی کمتر شده است.
وقفهای در روند بازار
در طول ماه ژانویه بیت کوین تلاش کرد تا رکورد تاریخی خود را دوباره بشکند و در اواخر ژانویه توانست خود را به یک فاز کشف قیمت جدید برساند؛ اما این روند صعودی از قدرت کافی برخوردار نبود و بازار وارد یک فاز اصلاح و تثبیت شد. بهدنبال اصلاح بازار، بسیاری از آلت کوینها از نظر عملکرد قیمتی شدیدا تضعیف شدند. در ادامه، تغییرات عملکرد قیمتی بیت کوین، اتریوم، سولانا و شاخص کل میم کوینها را مشاهده میکنید:
- بیت کوین (BTC): ٪۴۸.۳+ (نوامبر ۲۰۲۴) >>>> ۵.۹٪- (فوریه ۲۰۲۵)
- اتریوم (ETH): ٪۶۰.۳+ (دسامبر ۲۰۲۴) >>>> ۱۶.۹٪- (فوریه ۲۰۲۵)
- سولانا (SOL): ٪۵۳.۲+ (نوامبر ۲۰۲۴) >>>> ۳۳.۱٪- (فوریه ۲۰۲۵)
- شاخص کل میم کوینها (Meme Coins Index): ٪۹۰.۲+ (دسامبر ۲۰۲۴) >>>> ۳۷.۴٪- (فوریه ۲۰۲۵)
سولانا و میم کوینها در روند صعودی بازار عملکرد خوبی داشتند؛ اما در اصلاح بازار سقوط قیمتی آنها نیز به مراتب شدیدتر بوده است. اتریوم از نظر عملکرد قیمت همچنان یکی از ضعیفترین آلت کوینهای چرخه فعلی است. با اینکه اتریوم در هفته گذشته عملکرد بهتری در مقایسه با سولانا داشته است، هنوز نتوانسته است یک صعود قوی و قابلتوجهی را از خود به نمایش بگذارد.
ارزیابی عملکرد قیمتی بیت کوین، اتریوم، سولانا و میم کوینها
همانطور که بالاتر به آن اشاره شد، بازار ارز دیجیتال پس از یک روند صعودی قوی و ثبت رشدهای چشمگیر، وارد فاز اصلاح شد. اگر عملکرد قیمتی بیت کوین، اتریوم، سولانا و میم کوینها را از اوایل سال ۲۰۲۳ تا الان بررسی کنیم، متوجه میشویم که در چرخه فعلی هر کدام از این ارزها عملکرد متفاوتی از خود به نمایش گذاشتهاند:
- بیت کوین: محدوده قیمتی فعلی بیت کوین تقریبا ۳.۴ برابر بالاتر از محدوده قیمتی بیت کوین در آوریل ۲۰۲۳ است و این نشاندهنده عملکرد قوی بیت کوین در دو سال اخیر است.
- اتریوم: اتریوم در مقایسه با سایر آلت کوینها عملکرد ضعیفی را به نمایش گذاشته است و نسبت به آوریل ۲۰۲۳ تقریبا ۱.۳ تا ۲ برابر رشد کرده است.
- سولانا: در اوایل ژانویه ۲۰۲۵ رشد سولانا به اوج خود رسید و قیمت آن در مقایسه با سال ۲۰۲۳ تقریبا ۱۱.۸ برابر شد؛ اما از ژانویه ۲۰۲۵ تا الان قیمت سولانا بهصورت جهشی سقوط کرده است و در حال حاضر به ۷.۶ برابر سال ۲۰۲۳ رسیده است.
- شاخص کل میم کوینها: در اواسط سال ۲۰۲۴، بازار میم کوینها یک رشد انفجاری را تجربه کرد که با رشد سولانا هماهنگ بود و شاخص کل میم کوینها در مقایسه با سال ۲۰۲۳ تقریبا ۵.۳ برابر شد. با این حال در هفتههای اخیر بازار میم کوینها سقوط سنگینی را تجربه کرد و عملکرد نهایی آن در مقایسه با ارزهای دیجیتال اصلی، بسیار ضعیف است.
این دادهها نشان میدهد که سولانا از یک ماهیت شدیدا نوسانی برخوردار است؛ یعنی با قدرت رشد میکند اما سقوط آن نیز شدیدتر است. بیت کوین تقریبا یک مسیر ثابتی را طی کرده است و بهعنوان یک دارایی پایدار، معیار درستی برای بازده داراییهای دیجیتال محسوب میشود. درباره میم کوینها، تقاضا برای سرمایهگذاری در این نوع توکنها تا حد زیادی کاهش یافته است که نشاندهنده کاهش ریسکپذیری سرمایهگذاران است.
جذب سرمایه؛ نیروی محرک بازارها
عامل اصلی عملکرد چشمگیر سولانا در طول دو سال اخیر افزایش تقاضا و ورود مداوم سرمایه به این ارز دیجیتال است. اگر تغییرات ماهانه ارزش بازار تحققیافته (Realized Cap) آلت کوینهای اصلی (سولانا، اتریوم و میم کوینها) را بررسی کنیم، بهتر متوجه میشویم که سرمایه ورودی به بازار ارز دیجیتال بیشتر به سمت کدام آلت کوینها سرازیر شده است:
- سولانا: بهطور مداوم سرمایه قابلتوجهی را به خود جذب کرده است و این جریان پیوسته سرمایه ورودی باعث رشد ارزش این ارز دیجیتال شده است.
- اتریوم: از نظر جذب سرمایه بسیار ضعیف عمل کرده است و به همین دلیل در سالهای اخیر رشد خوبی را از آن شاهد نبودهایم.
- میم کوینها: سرمایه ورودی به بازار میم کوینها اغلب ناگهانی و ناپایدار بوده است و به همین دلیل، شاهد یک رشد انفجاری اما ناپایدار در بازار میم کوینها بودهایم.
از طرف دیگر، در هفتههای اخیر سرمایه ورودی به کل بازار ارز دیجیتال بهطور قابلتوجهی کاهش یافته است. در حال حاضر، سرمایه ورودی به اتریوم و میم کوینهای برتر منفی شده است (یعنی به سرمایه خروجی تبدیل شده است).در هفتههای اخیر، ارزش بازار تحققیافته اتریوم و شاخص کل میم کوینها بهترتیب سرمایه خروجی ۰.۱٪- و ۵.۹٪- را تجربه کردهاند.
این آمارها نشان میدهد که ریسکپذیری و علاقه سرمایهگذاران به معاملات اهرمی کاهش یافته است و سرمایه آنها در حال انتقال از ارزهای دیجیتال پرریسک به داراییهای کمریسکتر است.
ضعف در بازارهای آتی یا فیوچرز
با توجه به تضعیف روند بازارهای اسپات، سرمایه ورودی به بازارهای آتی دائمی (Perpetual Futures) نیز کاهش یافته است. کاهش نسبی تقاضا در بازار اسپات باعث شده است که شاخص اپن اینترست (OI) معاملات دائمی بسیاری از ارزهای دیجیتال بهطور شارپ یا ناگهانی سقوط کند. این اتفاق نیز کاهش تمایل سرمایهگذاران به معاملات اهرمی و آربیتراژی را تایید میکند.
در ادامه، تغییرات ۳۰ روزه اپن اینترست ارزهای دیجیتال اصلی را مشاهده میکنید که نشاندهنده کاهش تقاضا و کاهش سرمایه ورودی به بازارهای آتی این داراییها است:
- اپن اینترست بیت کوین: ۱۱.۱٪-
- اپن اینترست اتریوم: ۲۳.۸٪-
- اپن اینترست سولانا: ۶.۲٪-
- اپن اینترست کل میم کوینها: ۵۲.۱٪-
کاهش شاخص اپن اینترست در کل بازارها نشاندهنده این است که تریدرها معاملات اهرمی خود را کاهش دادهاند. این تصمیم ناشی از تضعیف روند قیمتها، بلاتکلیفی و عدم قطعیت در بازار ارز دیجیتال است. شدیدترین سقوط شاخص اپن اینترست مربوط به بازار میم کوینها است؛ چون معاملات آتی میم کوینها معمولا معاملات اهرمی کوتاهمدت است و با تضعیف روند قیمتها، این نوع معاملات نیز شدیدا کمرنگ میشود.
فاندینگ ریت بازارهای آتی از روند نزولی خبر میدهد!
همزمان با تضعیف شاخص اپن اینترست در تمام بازارها، فاندینگ ریت (Funding Rate) بازارهای آتی دائمی نیز بهشدت کاهش یافته است. کاهش فاندینگ ریت نشاندهنده شکلگیری احساسات نزولی (خرسی) در میان سرمایهگذاران و کاهش معاملات اهرمی در داراییهای پرریسک است.
- فاندینگ ریت بیت کوین و اتریوم همچنان مثبت است (به جز زمانهایی که معاملات اهرمی در این بازارها شدیدا کاهش مییابد).
- فاندینگ ریت سولانا در هفتههای اخیر منفی شده است که نشاندهنده کاهش تقاضا برای معاملات اهرمی (پوزیشنهای لانگ) در بازارهای آتی این ارز دیجیتال است.
- فاندینگ ریت میم کوینها بهشدت منفی شده است. این نشان میدهد که نسبت پوزیشنهای شورت (فروش) در بازار میم کوینها بسیار زیاد است و بسیاری از تریدرها پوزیشنهای خود را بسته یا لیکوئید شدهاند.
منفی شدن فاندینگ ریت سولانا و میم کوینها بر این موضوع تاکید دارد که در بازار داراییهای پرریسک، احساسات نزولی یا خرسی شکل گرفته است و معاملات اهرمی لانگ (خرید) بهطور قابلتوجهی کاهش یافته است.
جریان سرمایه ETFها و اثر آن بر بازار
با توجه به اینکه بازار ارز دیجیتال در یک فاز انقباض به سر میبرد، از تغییرات سرمایه ورودی به ETFها میتوان متوجه شد که علاقه سرمایهگذاران نهادی به بیت کوین و اتریوم کاهش یافته است. اگر خالص سرمایه ورودی به ETFهای اتریوم و بیت کوین را با حجم معاملات اسپات آنها مقایسه کنیم، وزن و اثر ETFهای این دو ارز دیجیتال در بازار هر کدام را بهتر درک میکنیم.
- در هفته گذشته، بهطور میانگین روزانه بیش از ۲۰۰ میلیون دلار سرمایه از ETFهای بیت کوین خارج شده است. با این حال بهدنبال این خروج سرمایه، یک فشار خرید قوی از طرف سرمایهگذاران نهادی در ETFهای بیت کوین ایجاد شد؛ بهطوری که حجم معاملات ETFها ۸٪ بیشتر از حجم معاملات کل بازارهای اسپات بود. این رفتار احتمالا جهت خرید در کف بوده است.
- تقاضا در ETFهای بیت کوین بهطور قابلتوجهی کاهش یافته است و همچنان در مقایسه با تقاضای ETFهای بیت کوین بسیار کمتر است. از نظر ورود و خروج سرمایه به ETFهای اتریوم نزدیک به صفر است و این نشان میدهد که تقاضا و فعالیت قابلتوجهی از سمت سرمایهگذاران نهادی در این ETFها وجود ندارد.
واگرایی به وجود آمده بین بیت کوین و اتریوم (و حتی سایر آلت کوینها)، یکی از ویژگیهای منحصربهفرد چرخه فعلی بازار ارز دیجیتال است که از ابتدای چرخه تابهحال ادامه داشته است. این مسئله نشان میدهد که در میان ارزهای موردعلاقه سرمایهگذاران نهادی، بیت کوین نقش اصلی را ایفا میکند. اتریوم همچنان نتوانسته است سرمایه بزرگ و قابلتوجهی را از سمت این دسته از سرمایهگذاران جذب کند و به همین دلیل در سالهای اخیر عملکرد خوبی نداشته است.
بیت کوین در حد واسط روند گاوی – خرسی
در حال حاضر، بیت کوین در محدودهای معامله میشود که ۱ تا ۵ هزار دلار بالاتر از قیمت خرید هولدرهای کوتاهمدت (۹۲.۵ هزار دلار) است. تاریخچه بیت کوین نشان میدهد که این سطوح یک نقطه عطف مهم برای بیت کوین است و در واقع حد واسطه فازهای نزولی و صعودی بیت کوین محسوب میشود. معمولا در این محدوده، میانگین خریداران کوتاهمدت بین سطوح مشخصی از سود و ضرر تحققنیافته در نوسان است.
اگر به تاریخچه بیت کوین نگاه کنیم، در بازههای می ۲۰۲۱، نوامبر ۲۰۲۱، آوریل ۲۰۲۴ و فوریه ۲۰۲۴ نیز بیت کوین الگوی مشابهی را طی کرده است؛ یعنی ابتدا به یک رکورد تاریخی جدید رسیده و سپس تا سطوح پایینتر اصلاح شده است.
در هر کدام از این الگوها، بیت کوین وارد یک روند نزولی شده و تا باند پایین میانگین خرید هولدرهای کوتاهمدت (یعنی انحراف معیار ۱- آن) کاهش یافته است. در فاز فعلی، باند انحراف معیار ۱- قیمت خرید هولدرهای کوتاهمدت سطح ۷۱.۶ هزار دلار است. یعنی اگر الگوی تاریخی بیت کوین تکرار شود، ریسک سقوط قیمت بیت کوین تا سطح ۷۱.۶ هزار دلار وجود دارد.
تثبیت قیمت در دوره پس از ATH
در الگوهای تاریخی بیت کوین میبینیم که پس از رسیدن بیت کوین به یک ATH جدید، یک الگوی پسا ATH مشابه در روند بیت کوین تکرار شده است. در تمام الگوهای پسا ATH، در محدوده ۱۵٪± قیمت اسپات، چگالی عرضه تحققیافته (Realized Supply Density) بیت کوین بهصورت جهشی رشد کرده است. این رشد ناگهانی زمانی رخ میدهد که قیمت در یک محدوده کوچک در نوسان است و دلیل آن، تغییر روند بازار از فاز صعودی به فاز تثبیت است.
تغییرات چگالی عرضه تحققیافته بیت کوین در اوج سایکلهای قبلی بهوضوح قابل مشاهده است:
- با صعود بازار به فاز کشف قیمت، چگالی عرضه تحققیافته بیت کوین سقوط میکند و زمانی که قیمت به اوج خود برسد، چگالی عرضه تحققیافته به کف خود میرسد.
- در این نقطه، بازار وارد فاز اصلاح یا تثبیت میشود و سرمایهگذاران بخشی از بیت کوینهای خود را به فروش میرسانند.
- این اتفاق زمانی رخ میدهد که قیمت بیت کوین نزدیک به قیمت خرید هولدرهای کوتاهمدت است و در این برهه حساس، اعتماد و قدرت تقاضای سرمایهگذاران جدید مورد آزمایش قرار میگیرد.
در حال حاضر، وضعیت چگالی عرضه تحققیافته بیت کوین مشابه فازهای تثبیت پسا ATH قبلی است. در چنین وضعیتی، خریداران و فروشندگان در تلاشند تا بازار را به یک تعادل نسبی برسانند و معمولا پس از شکلگیری این تعادل، یک روند قوی جدید آغاز میشود.
بیت کوین در آستانه یک نقطه حساس و تعیینکننده
با توجه به وضعیت چگالی عرضه تحققیافته، بازار بیت کوین در شرایط حساس و تعیینکننده قرار گرفته است. برای درک بهتر حساسیت شرایط فعلی بازار میتوانیم عرضه در دست هولدرهای کوتاهمدت را در فازهای پسا ATH قبلی بیت کوین بررسی کنیم. این کار به ما کمک میکند تا الگوی خرید سرمایهگذاران جدید را بشناسیم و ببینیم که آیا وضعیت فعلی بازار بیت کوین به اوج سایکلهای قبلی شبیه است یا نه.
با مقایسه عرضه هولدرهای کوتاهمدت در چرخههای قبل، به نتایج زیر میرسیم:
- فاز انباشت اخیر از نظر حجم عرضه شباهت زیادی با فاز می ۲۰۲۱ دارد و این نشان میدهد که سرمایهگذاران نسبت به کاهش قیمت به زیر ۹۲.۵ هزار دلار حساس خواهند بود.
- در آوریل ۲۰۲۴ نیز سرمایهگذاران جدید بهصورت گسترده خرید کردند؛ اما میزان رشد عرضه هولدرهای کوتاهمدت در سایکل فعلی بیشتر به می ۲۰۲۱ شبیه است تا به آوریل ۲۰۲۴.
با توجه به شباهتهای فاز فعلی با می ۲۰۲۱، بیت کوین به یک نقطه عطف بسیار حساس و تعیینکننده نزدیک میشود؛ نقطهای که پرایس اکشن بیت کوین روند آینده آن را تعیین خواهد کرد. اگر تقاضا قوی باشد، بیت کوین میتواند از ATH خود فراتر برود و به یک محدوده قیمتی جدید دست پیدا کند. بر عکس، اگر خرید قابلتوجهی در بازار صورت نگیرد و فشار فروش بیشتر شود، مثل دورههای پسا ATH قبل بازار بهشدت دچار اصلاح خواهد شد. وحشت و ترس خریداران جدید که کوینهای خود را در ضرر میبینند، عامل اصلی این اصلاح عمیق خواهد بود.
جمعبندی
در هفتههای اخیر قیمت بیت کوین تقریبا ثابت مانده و در اطراف سطح ۹۵ هزار دلار در نوسان بوده است. بر خلاف بیت کوین، آلت کوینهایی مثل اتریوم، سولانا و میم کوینها نتوانستند ثبات قیمت را حفظ کنند و افت قیمت شدیدی را نسبت به ATHهای خود تجربه کردند. در این میان، تقاضا در بازار میم کوینها بهشدت کاهش یافته است که نتیجه آن خروج سرمایه از این بازار، کاهش شارپ قیمت میم کوینها و احساسات منفی در بازارهای آتی این توکنها است.
درمورد بیت کوین، میانگین خرید هولدرهای کوتاهمدت یعنی سطح ۹۲.۵ هزار دلار حمایت مهمی است که باید زیر نظر گرفته شود؛ چون در این نقطه، داراییهای بسیاری از خریداران جدید وارد ضرر خواهد شد. شکست این سطح باعث وحشت بیشتر سرمایهگذاران و ریزش بیشتر قیمت بیت کوین خواهد شد. در هر صورت، بازار بیت کوین که فعلا در فاز تثبیت به سر میبرد، بهزودی به یک نقطه بسیار حساس خواهد رسید و بازار آماده است تا یک روند جدید (صعودی یا نزولی) را آغاز کند.