بانک مرکزی آمریکا چه زمانی نرخ بهره را کاهش میدهد؟
این روزها تمام کارشناسان در تلاشاند زمان دقیق کاهش نرخ بهره آمریکا در سال ۲۰۲۴ را پیشبینی کنند اما این کار، از آنچه که به نظر میرسد خیلی سختتر است.
خلاصه خبر
- فدرال رزرو هنوز به تورم ۲ درصدی خود نرسیده و به همین خاطر نرخ بهره را کاهش نمیدهد.
- بیشتر تحلیلگران باور دارند که این شاخص در ماه سپتامبر (شهریور) کاهش خواهد یافت.
به گزارش سیانان و واشنگتن پست، جروم پاول (Jerome Powell)، رییس فدرال رزرو آمریکا، در جدیدترین نشست خود اعلام کرد که مقامات این بانک قصد داشتند در سال ۲۰۲۴ طی سه نوبت نرخ بهره را کاهش دهند اما علیالخصوص بعد از دادههای ناامیدکننده ماه ژانویه، فوریه و مارس (دی، بهمن و اسفند ۱۴۰۲) این کار را به تعویق انداختند. او سپس خاطرنشان کرد:
ما هیچ پیشرفتی در سه ماهه اول ۲۰۲۴ ندیدیم. پس هنوز به زمان بیشتری نیاز داریم تا از کاهش تورم مطمئن شویم. من نمیدانم این مسئله چقدر طول میکشد.
فدرال رزرو آمریکا بیشتر از یک سال است که تلاش میکند تورم این کشور را به ۲ درصد برساند و به همین خاطر نرخ بهره را تا محدوده ۵.۲۵ الی ۵.۵ درصد افزایش داده است. این اتفاق چندان برای فعالان بازار ارزهای دیجیتال خوشآیند نبود چون با کاهش ریسکپذیری معاملهگران، باعث شد تقاضا و در نتیجه قیمت آنها کاهش یابد. شایان ذکر است که تورم سالانه آمریکا در ژوئن ۲۰۲۲ (خرداد ۱۴۰۱) به رکورد ۹.۱ درصد رسیده بود اما در حال حاضر تا محدوده ۳ درصد کاهش یافته است. پاول هم در این باره گفته است:
البته که ما به تورم ۳ درصدی راضی نمیشویم. ما قطعاً تورم را با گذشت زمان به ۲ درصد میرسانیم.
تحلیلگران بازارهای مالی در ابتدای ۲۰۲۴ فکر میکردند نرخ بهره آمریکا طی ۵ الی ۶ نوبت کاهش مییابد و اولین کاهش آن در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲) اتفاق میافتد. با این حال دادههای ناامیدکننده آمریکا و صحبتهای اعضای فدرال رزرو نظر آنها را تغییر داد. مشکل این جا است که هیچ اتفاق نظری در بین آنها وجود ندارد.
در این مورد برای مثال میتوان به تحلیلگران ولز فارگو (Wells Fargo) اشاره کرد که باور دارند شاخص مذکور در ماه سپتامبر (شهریور) کاهش مییابد اما تحلیلگران بانک جیپی مورگان (JPMorgan) و گلدمن ساکس (Goldman Sachs) جولای (تیر) را زمان مناسبتری میدانند. از طرفی تحلیلگران بنک آف امریکا (Bank of America) فکر میکنند که این اتفاق در ماه دسامبر (آذر) رخ میدهد.
در هر صورت تحلیلگران روی ماه سپتامبر (شهریور) اتفاق نظر بیشتری دارند. به عبارت دقیقتر اکثر آنها (۴۴ درصد) باور دارند که نرخ بهره آمریکا در ماه سپتامبر (شهریور) کاهش مییابد. البته ۴۲ درصد از آنها هم به این نتیجه رسیدهاند که شاخص مذکور در این ماه تغییر نمیکند.
لیز آن ساندرز (Liz Ann Sonders)، استراتژیست ارشد سرمایهگذاری در چارلز شواب (Charles Schwab)، هفته گذشته در مصاحبهای با CNN گفت:
در حال حاضر، به نظر میرسد که همه شانسی پیشبینی میکنند. باید بفهمیم تحت چه شرایطی نرخ بهره آمریکا کاهش مییابد.
حتی اقتصاددانان فدرال رزرو هم اعلام کردهاند که پیشبینی آنها اطمینان بالایی ندارد. به نظر می رسد که این عدم اطمینان اخیراً بدتر شده است. مسئله این است که جدا از تورم بالا، دادههای بازار کار آمریکا هم چندان امیدوارکننده نبودند. شاخص GDP هم تقریباً نصف پیشبینی تحلیلگران بود و احتمال وقوع رکود تورمی را مطرح کرد. در نتیجه فدرال رزرو مجبور است تمام این مشکلات را با هم پیش ببرد.