رمزارزها

مونرو (Monero) چیست؟ همه چیز درباره پرایوسی کوین XMR

مونرو معروف‌ترین رمزارز حریم خصوصی است که در سال ۲۰۱۴ با سه هدف تامین امنیت کاربر، حفظ حریم خصوصی و تمرکززدایی پا به عرصه کریپتو گذاشت. اگرچه این شبکه اهدافی شبیه به بیت کوین را دنبال می‌کند؛ اما مهم‌ترین تفاوت مونرو با بیت کوین این است که در آن امکان ردیابی تراکنش‌ها وجود ندارد. مونرو با استفاده از فناوری‌های رمزنگاری اجازه شناسایی فرستنده، گیرنده و حتی میزان تراکنش‌ را نمی‌دهد و محرمانگی کاربر را به بالاترین سطح رسانده است. در این مطلب از مجله نوبیتکس به معرفی شبکه مونرو، نحوه عملکرد، استخراج، رمزارز مونرو، نحوه خرید و فروش و کیف پول‌های مونرو می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

مونرو (Monero) چیست؟

مونرو چیست

مونرو اولین بلاکچین مبتنی بر حریم خصوصی و مقاوم در برابر سانسور است. کاربران بلاکچین مونرو و تراکنش‌های این شبکه به‌طور پیش‌فرض ناشناس هستند. دو ویژگی کلی اساس کار مونرو است:

  • غیرقابل‌ ردیابی: همه فرستنده‌های ممکن برای هر تراکنش ورودی یکسان دارند.
  • پیوند‌ناپذیری: پیوند دادن تراکنش‌ها به یک شخص خاص غیرممکن است.

با وجود اینکه مونرو با استفاده از فناوری‌های مختلف، ناشناس بودن را به بالاترین سطح رسانده است؛ با این حال هر کسی می‌تواند از طریق اثبات‌های تراکنش که در پایگاه داده عمومی بلاکچین مونرو ثبت شده‌اند، اجرای صحیح تراکنش را تایید کند. این‌ها تعاریف کلی هستند و برای آشنایی با مونرو بهتر است که از تاریخچه آن شروع کنیم. 

ثبت نام سریع در نوبیتکس

تاریخچه مونرو

تولد مونرو داستانی شبیه به بیت کوین دارد؛ اما با فراز و نشیب بیشتر. ماجرا از فورک شبکه‌ای به نام بایت‌کوین (Bytecoin) شروع می‌شود. این شبکه در سال ۲۰۱۲ و با توسعه پروتکل متن باز کریپتونوت (CryptoNote) راه‌اندازی شد تا مشکلات بلاکچین بیت کوین مانند قابلیت ردیابی تراکنش‌ها، تمرکزگرایی استخراج و انتشار نامنظم کوین‌ها را حل کند. اما در میان کامیونیتی شایعه شد که ۸۰٪ از کوین‌ها از پیش استخراج شده‌اند (Pre-Mined). با بالا گرفتن بحث، یکی از کاربران انجمن بیت کوین تاک (Bitcointalk) تصمیم به فورک پایگاه داده بایت کوین گرفت و زنجیره جدیدی به نام بیت مونرو (BitMonero) ایجاد شد. واژه Monero در زبان قراردادی بین‌المللی اسپرانتو به معنای سکه (Coin) است. اما به دلیل استقبال اندک جامعه اولیه‌ای که حامی راه‌اندازی بیت مونرو بودند، این پروژه در نهایت با سرپرستی تیم ۷ نفره مونرو کور (Monero Core) به «مونرو» تغییر نام داد و در آوریل ۲۰۱۴ بدون پیش‌استخراج راه‌‌اندازی شد. آرمان ناشناس ماندن و محرمانگی چنان با ماهیت مونرو گره خورده است که حتی تیم توسعه‌دهنده نیز ترجیح داده‌اند ناشناس بمانند. از این تیم ۷ نفره، تنها هویت دو نفر به نام‌های ریکاردو اسپاگنی (Riccardo Spagni) و دیوید لاتاپی (David latapie) فاش شده است. 

فناوری‌های مونرو برای حفظ حریم خصوصی

بلاکچین مونرو برای تحقق مهم‌ترین هدف خود یعنی حفظ حریم خصوصی و ناشناس ماندن از چند فناوری مهم استفاده می‌کند. این فناوری‌ها کمک می‌کنند تا داده‌های تراکنش‌های مونرو شامل ارسال‌کننده، دریافت‌کننده و مقدار تراکنش پنهان بمانند. 

امضاهای حلقوی (Ring Signature)

در تراکنش‌های سنتی، فرستنده تراکنش را با کلید خصوصی خودش امضا می‌‌کند و به همین دلیل مبدا تراکنش قابل‌شناسایی است؛ اما امضای حلقوی نوعی امضای دیجیتال ارتقا‌یافته است که امضای فرستنده اصلی را با دسته‌ای از امضاهای اعضای یک گروه که نقش طعمه دارند ترکیب می‌کند. یکی از کاربردهای عملی استفاده از امضای حلقوی در سازمان‌های امنیتی است تا مشخص نشود که کدام مقام مسئول دستور را امضا کرده است. مکانیزم به این صورت است که کلید عمومی کاربر با کلید عمومی تعداد دیگری از کاربران ترکیب می‌شود و هر عضوی از این گروه می‌تواند تراکنش را امضا کند. از آنجایی که همه اعضای حلقه امضا برابر و معتبر هستند، هر کدام می‌توانند فرستنده وجه موردنظر تلقی شوند و هیچ‌کس نمی‌تواند بگوید که چه کسی مبلغ اصلی را ارسال کرده است. هرچه افراد بیشتری به حلقه اضافه شوند، ابهام مسئله بیشتر و شناسایی سخت‌تر می‌شود؛ اما این کار هزینه مورد نیاز برای استفاده از منابع محاسباتی شبکه را افزایش می‌دهد.

امضای حلقوی در شبکه مونرو

حالا ممکن این سوال پیش بیاد که اگر شناسایی فرستنده برای اشخاص ثالث امکان‌پذیر نیست، ماینرها چطور از حمله دوبار خرج کردن (Double Spending) اطمینان پیدا می‌کنند؟ مونرو برای رفع این چالش از تصاویر کلید (Key images) استفاده می‌کند که برگرفته از خروجی خرج‌‌شده و بخشی از هر امضای حلقوی در بلاکچین است. برای هر خروجی روی بلاکچین، تنها یک تصویر کلید وجود دارد. با توجه به ویژگی رمزنگاری تصاویر، پیوند دادن خروجی‌ها به تصویر کلیدی متناظر آن‌ها امکان‌پذیر نیست؛ اما از آنجایی که تمام این تصاویر روی بلاکچین ثبت می‌شوند، ماینرها می‌توانند تایید کنند که هیچ‌تراکنشی دوبار خرج نشده است. 

آدرس‌های پنهان (Stealth addresses)

یکی از مهم‌ترین ایرادهای شبکه بیت کوین پیوند‌پذیری (Linkability) تراکنش‌ها است. مونرو این مشکل را با فناوری آدرس‌های پنهان حل کرده است. مکانیزم به این صورت است که فرستنده باید برای هر تراکنش یک آدرس تصادفی را از طرف گیرنده ایجاد کند. گیرنده هم می‌تواند فقط یک آدرس را منتشر کند؛ اما تمام پرداخت‌های ورودی به آدرس‌های منحصر‌به‌فردی روی بلاکچین منتقل می‌شوند، جایی که نمی‌توان آن‌ها را به آدرس‌‌های منتشر شده گیرنده یا سایر آدرس‌ها پیوند داد. 

با استفاده از آدرس‌های پنهان، فقط فرستنده و گیرنده می‌توانند بفهمند که پرداخت در چه مبدا و مقصدی انجام شده است. 

فناوری آدرس پنهان مونرو

تراکنش‌های حلقوی محرمانه (Ring Confidential Transactions)

فناوری تراکنش‌های حلقوی محرمانه (Ring CT) در ژانویه ۲۰۱۷ در بلاک شماره #1220516 پیاده‌سازی و از سپتامبر همان سال اعمال آن اجباری شد. این فناوری به دو بخش «امضای حلقوی گروهی ناشناس فی‌البداهه پیوند پذیر چند لایه» (MLSAG) و تراکنش‌های محرمانه تقسیم می‌شود. فناوری MLSAG نسخه بهبود یافته‌ای از امضاهای حلقوی است که اطلاعات تراکنش شامل مبلغ، مبدا و مقصد را پنهان می‌کند. تکنولوژی تراکنش‌های محرمانه نیز با استفاده از الگوریتم رمزنگاری Pedersen Commitment تضمین می‌کند که هیچ‌کس به جز گیرنده نمی‌تواند از مبلغ تراکنش مطلع شود. فرستنده فقط اطلاعات لازم را برای ماینرها می‌فرستد و بدون آنکه جزییات به‌صورت عمومی فاش شوند، ماینرها تراکنش را تایید می‌کنند.

مونرو در اکتبر ۲۰۲۰ فناوری کارآمدتر دیگری با نام اختصاری CLSAG را جایگزین MLSAG کرد تا تایید تراکنش‌ها با سرعت بیشتری انجام شوند.

فناوری‌های حریم خصوصی مونرو

خلاصه‌ای از مکانیزم فناوری‌های حریم خصوصی مونرو به این شرح است: 

فرض کنید می‌خواهید ۲۰۰ واحد مونرو را برای شخصی ارسال کنید. مونرو این مبلغ را به سه بخش شامل ۸۳، ۶۹ و ۴۸ واحد XMR تقسیم می‌کند. با استفاده از امضای حلقوی هر یک از مبالغ با تراکنش‌های دیگری که آن‌ها هم تقسیم‌شده‌اند، ترکیب می‌شود تا فرستنده ناشناس بماند. سپس هر بخش به‌عنوان یک آدرس جداگانه در نظر گرفته می‌شود و با استفاده از آدرس‌های پنهان برای هر کدام یک آدرس یک‌بار مصرف منحصر‌به‌فرد تولید می‌شود تا گیرنده هم ناشناس بماند. در نهایت تراکنش‌های حلقوی پنهان نیز کمک می‌کنند تا مقدار تراکنش مخفی بماند.

ویژگی‌های فنی بلاکچین مونرو چیست؟

بلاکچین مونرو تلاش کرده است تا با استفاده از یک ساختار فنی متمایز، اهداف و آرمان‌های خود را محقق کنند. این ویژگی‌ها عبارتند از:

الگوریتم RandomX

بلاکچین مونرو مبتنی بر مکانیزم اجماع ثبات کار (PoW) است و از الگوریتمی به نام RandomX استفاده می‌کند. این الگوریتم که توسط اعضای انجمن مونرو ساخته شده است، استفاده از سخت‌افزارهای تخصصی ماینینگ مانند اسیک (ASIC) را غیرممکن می‌کند. الگوریتم RandomX دوست‌دار CPU است و به توزیع‌پذیری و تمرکززدایی ماینینگ مونرو کمک می‌کند.

منحنی انتشار

شبکه مونرو برای حفظ انگیزه ماینرها و تشویق آن‌ها به تامین امنیت پایدار و همیشگی شبکه از مکانیزم انتشار نامحدود استفاده می‌کند. دو منحنی انتشار در این شبکه وجود دارد؛ طبق منحنی اصلی تقریبا ۱۸.۱۳۲ میلیون واحد XMR تا پایان ماه می ۲۰۲۲ منتشر شده‌ است. بر اساس مکانیزم دوم که منحنی دنباله (Tail Curve) نام دارد، در هر دقیقه ۰.۳ مونرو استخراج می‌شود. این فرآیند پایان‌ناپذیر در وهله اول باعث می‌شود که همیشه مشوقی برای ماین‌کردن مونرو وجود داشته باشد و در درجه دوم از افزایش تورم در طول زمان جلوگیری می‌کند. پاداش بلاک‌های مونرو از ابتدای راه‌اندازی تا می ۲۰۲۲ به تدریج کاهش یافته‌‌اند و از آن زمان به میزان ۰.۶ مونرو برای هر بلاک ثابت مانده‌اند. صفر نشدن پاداش‌ها راه‌حلی برای حفظ رقابت بین ماینرها و تضمین امنیت شبکه است. 

بلاک‌ها

هر بلاک جدید مونرو در عرض دو دقیقه ساخته می‌شود و اندازه بلاک‌ها داینامیک است. به عبارت دیگر شبکه مونرو اندازه بلاک‌ها را محدود نکرده است تا بر حسب تقاضای شبکه امکان مقیاس‌پذیری وجود داشته باشد.

تکنولوژی Bulletproof

این تکنولوژی نوعی اثبات دانش صفر غیرتعاملی است که می‌تواند با اثبات مجموعه‌ بزرگی از داده‌ها یک اثبات کوچک ایجاد کند. به همین دلیل اندازه متوسط تراکنش‌های مونرو حداقل ۸۰٪ کاهش می‌یابند و کارمزدها به‌طور قابل‌توجهی کمتر می‌شوند.

کلیدهای چندگانه

در بلاکچین‌هایی مانند بیت کوین و اتریوم، کاربر فقط با دو کلید عمومی و خصوصی سروکار دارد. اما در شبکه مونرو دو کلید دیگر به نام‌های کلید مشاهده (View Key) و کلید خرج‌کردن (Spend Key) هم وجود دارد. کاربر از طریق به‌اشتراک‌گذاشتن کلید مشاهده می‌تواند به شخص دیگری (مثلا برای حسابدار) اجازه دهد تراکنش‌های ورودی به آدرس را مشاهده کند. به عبارت دیگر این قابلیت، مدیریت نیمه‌شفاف تراکنش‌ها را امکان‌پذیر می‌کند. کلید خرج کردن هم یک عدد صحیح ۲۵۶ بیتی است که برای امضا کردن تراکنش‌های مونرو استفاده می‌شود. این کلید جایگزینی برای عبارات بازیابی یا همان سیدفریزهای ۱۳ کلمه‌ای حساب‌های مونرو است. 

قابلیت‌های بلاکچین مونرو چیست؟

حالا که متوجه شدیم مونرو چیست، عملکرد آن چگونه است و چرا در دسته کوین‌های حریم خصوصی قرار می‌گیرد، می‌خواهیم قابلیت‌های شبکه مونرو را بررسی کنیم:

امنیت: هر جا که صحبت از امنیت ارزهای دیجیتال می‌شود، مونرو را هم نباید از قلم بیندازیم. بلاکچین مونرو عمدا به‌صورت مبهم و غیرشفاف طراحی شده است تا جزییات تراکنش‌ها ناشناس و غیرقابل‌ردیابی بمانند. به همین دلیل در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال، حریم خصوصی بیشتری را ارائه می‌دهد. به‌علاوه ماینرها پاداش کامل بلاک‌ها را به‌دست می‌آورند و انگیزه بیشتری برای حفظ امنیت شبکه دارند. بنابراین کاربران می‌توانند بدون نگرانی در مورد خطا یا حمله، تراکنش‌های خود را در بلاکچین مونرو انجام دهند.

حریم خصوصی

مهم‌ترین هدف مونرو حفظ حریم خصوصی کاربر است. بنابراین تلاش می‌کند برای همه کاربران چه آن‌هایی که درباره مونرو اطلاعات خاصی ندارند و چه افراد متخصصی که از این شبکه سررشته دارند، بالاترین سطح حریم شخصی را فراهم کند.

تمرکززدایی

شبکه مونرو متعهد شده است که در امنیت شبکه و توسعه‌ کدها بیشترین تمرکززدایی را داشته باشد. الگوریتم اثبات کار مونرو اجازه نمی‌دهد که سخت‌افزارهای استخراج تخصصی سلطه شبکه را به‌دست بگیرند، در نتیجه پاداش‌ بلاک‌ها عادلانه توزیع می‌شود. به‌علاوه تحقیق و توسعه مونرو از طریق همکاری‌های جهانی انجام می‌شود و فرایند تکامل پروژه با شفافیت کامل پیش می‌رود. هر تصمیمی در مورد توسعه شبکه به‌صورت عمومی مطرح و گزارش‌ جلسات توسعه‌دهندگان در پلتفرم‌های آنلاین منتشر می‌شود.

قابلیت دسترسی

یکی دیگر از ویژگی‌های جذاب مونرو قابلیت دسترسی آن است. استخراج ارز دیجیتال مونرو نیاز به سرمایه‌گذاری روی سخت‌افزاهای گران‌قیمت و مشارکت با اشخاص ثالث ندارد. ماینرهای مونرو می‌توانند به‌راحتی با استفاده از پردازنده‌ها و کارت‌های گرافیکی با استخراج مونرو درآمد کسب کنند. اگرچه تسلط بر هنر استخراج و کسب بالاترین سود مستلزم یادگیری استراتژی‌های خاص است؛ با این حال افراد عادی هم می‌توانند در استخراج مونرو شرکت کنند.

تعویض‌پذیری

قابلیت تعویض به این معنی است که دو واحد از یک ارز، ارزش کاملا برابری دارند و می‌توانند به‌طور متقابل جایگزین یکدیگر شوند. برای درک این موضوع بهتر است برویم سراغ مثال طلا و اسکناس. دو مثقال طلا با عیار یکسان، ارزش برابری دارند و قابل‌تعویض هستند. از طرف دیگر دو اسکناس ۱۰ دلاری اگرچه ارزش یکسانی دارند؛ اما به دلیل تفاوت شماره سریال‌ نمی‌توانیم آن‌ها را کاملا قابل‌تعویض بدانیم. حالا برگردیم سراغ مونرو؛ از آنجایی که هیچ راهی برای پیدا کردن پیوند بین تراکنش‌‌ها و ردیابی سوابق ارز دیجیتال مونرو وجود ندارد، یک رمزارز تعویض‌پذیر به‌شمار می‌رود. اجازه بدهید با یک مثال موضوع را روشن‌تر کنیم. در بلاکچین بیت کوین به دلیل ماهیت شفافیت شبکه، تاریخچه تراکنش‌های هر واحد بیت کوین تا زمان تراکنش پیدایش (Coinbase) قابل‌ردیابی است.

بنابراین اگر هر زمانی از واحدهای بیت کوین استفاده غیرقانونی شده باشد (مثلا مرتبط به فعالیت‌های کلاهبرداری باشند) این تاریخچه برای همیشه در بلاکچین وجود دارد. حالا از طرفی برخی مشاغل موظف هستند که از پذیرش بیت کوین‌هایی که در لیست سیاه قرارگرفته‌اند، خودداری کنند. این‌جا است که ماهیت تعویض‌ناپذیری بیت کوین رخ‌نمایی می‌کند و نشان می‌دهد که اگرچه واحد‌های بیت کوین ارزش کاملا برابری دارند؛ اما به دلیل سابقه تراکنش نمی‌توانند جایگزین یکدیگر شوند. با توجه به اینکه سابقه تراکنش‌های شبکه مونرو قابل‌ردیابی نیستند، این ارز دیجیتال هیچ‌وقت با ریسک قرارگرفتن در لیست سیاه مواجه نمی‌شود. مونرو واقعا قابل‌تعویض است و یک واحد XMR همیشه با یک واحد XMR برابر است.

مقیاس‌پذیری

یکی دیگر از مزیت‌های شبکه مونرو نسبت به سایر بلاکچین‌ها بهبود مقیاس‌پذیری است که ناشی از داینامیک بودن اندازه بلاک‌ها است. در شبکه‌هایی مانند بیت کوین اندازه بلاک و مقدار داده‌‌ای که می‌تواند در هر بلاک گنجانده شود، مقدار مشخصی است. به همین دلیل زمانی که شبکه شلوغ باشد، صفی از تراکنش‌ها ایجاد می‌شود. در این حالت برای اینکه تراکنش در اولویت قرار بگیرد، کاربر ملزم به پرداخت کارمزد بیشتر می‌شود. شبکه مونرو این مشکل را با انعطاف‌پذیری اندازه بلاک نسبت به تقاضای شبکه حل کرده است. پاداش ماینرها نیز طبق الگو و با توجه به تعداد تراکنش‌هایی که در هر بلاک قرار می‌دهند، مشخص می‌شود. در حال حاضر مونرو از راه‌حل‌های بومی آفچین مانند سواپ‌های اتمیک پشتیبانی نمی‌کند؛ زیرا زیرساخت‌ها هنوز برای تراکنش‌های بازپرداخت غیرتعاملی یا اسکریپت‌های پیچیده آمادگی ندارند.

ارز دیجیتال مونرو (XMR) چیست؟

ارز دیجیتال مونرو چیست

ارز دیجیتال مونرو یکی از برترین کوین‌های حریم خصوصی است که در بازار ارزهای دیجیتال با نماد XMR شناخته می‌شود. از ارز دیجیتال مونرو به عنوان ابزار پرداخت و ذخیره ارزش استفاده می‌شود؛ اما مانند سایر توکن‌ها دارای اقتصاد توکنی نیست. این بدان معنا است که تحت عنوان عرضه اولیه هیچ توکنی به توسعه‌دهندگان یا بنیانگذاران اختصاص نیافته است. قیمت ارز دیجیتال XMR بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود و امکان خرید و فروش مونرو در برخی صرافی‌های متمرکز وجود دارد. از مونرو به دلیل ویژگی‌ حفظ حریم خصوصی عمدتا در تراکنش‌هایی که ناشناس بودن اهمیت دارد، استفاده می‌شود. مونرو از نظر ارزش بازار در بین کوین‌های حریم خصوصی، رقبایی مانند دش (DasH)، زی‌کش (Zcash) و ورلد کوین (World Coin) را پشت‌سر گذاشته است و بعد از اینترنت کامپیوتر (Internet Computer) در رده دوم ایستاده است. اطلاعات تکمیلی مربوط به ارز دیجیتال مونرو را می‌توانید در جدول زیر مشاهده کنید: 

ارز دیجیتالمونرو
نماد توکنXMR
طبقه‌بندیکوین حریم خصوصی
مکانیزم اجماعاثبات کار
راه‌اندازیآوریل ۲۰۱۴
قیمت فعلی۱۶۳.۹۱ دلار
ارزش بازار۳٬۰۲۲٬۰۵۲٬۷۲۵ دلار
عرضه در گردش۱۸٬۴۴۵٬۳۴۲.۶۰
عرضه کل۱۸٬۴۴۴٬۱۰۸.۰۰
بالاترین قیمت (دی‌ماه ۱۳۹۶)۵۴۲.۳۳ دلار
پایین‌ترین قیمت (دی‌ماه ۱۳۹۳)۰.۲۲ دلار

مزایا و معایب ارز دیجیتال مونرو

اگر قصد استخراج یا خرید ارز دیجیتال مونرو را دارید، بهتر است با نقاط قوت و ضعف آن هم آشنا باشید. در جدول زیر مزایا و معایب ارز دیجیتال مونرو را مرور می‌کنیم: 

مزایای مونرومعایب مونرو
یکی از بهترین کوین‌های حریم خصوصیامکان استفاده برای مقاصد غیرقانونی
غیرممکن بودن پیوند دادن تراکنش‌ها به یک شخص خاصدشوار بودن توسعه برنامه‌های مبتنی بر شبکه مونرو
غیرقابل‌ردیابی بودن تراکنش‌هامواجهه با ممانعت نهادهای قانون‌گذار برای لیست شدن در صرافی‌های متمرکز
شفافیت انتخابی به این معنا که کاربر می‌تواند انتخاب کند چه افرادی تراکنش‌های او را ببینند. پذیرش و حجم معاملات کمتر نسبت به برخی از ارزهای مطرح بازار
مقیاس‌پذیری پویا و بهینه بودن کارمزدها هنگام شلوغی شبکهعدم قابلیت همکاری با بسیاری از کیف پول‌های محبوب
همکاری تعداد زیادی از توسعه‌دهندگان متخصصآسیب‌پذیری در برابر حملات ۵۱ درصد

نحوه استخراج مونرو 

مونرو مبتنی بر مکانیزم اجماع اثبات کار است. بنابراین شبیه به بیت کوین، ارز دیجیتال مونرو هم از طریق استخراج یا ماینینگ تولید می‌شود؛ اما مهم‌ترین تفاوت این است که مونرو مقاوم در برابر اسیک (ASIC) است و برای استخراج نیاز به دستگاه‌های فنی و گران‌قیمت ندارد. استخراج مونرو با CPU و GPU امکان‌پذیر است و ماینرهای XMR به یک رایانه شخصی، پردازنده یا کارت گرافیک قوی و برنامه استخراج مونرو نیاز دارند.

استخراج ارز دیجیتال XMR از سه طریق زیر امکان‌‌پذیر است:

  • استخراج انفرادی (Solo Mining): همان‌طور که مشخص است ماینر به‌طور شخصی و انفرادی اقدام به استخراج ارز دیجیتال XMR می‌کند. اگرچه این روش از نظر امنیت بهترین گزینه است و ماینر به‌طور مستقیم با بلاکچین مونرو تعامل دارد؛ اما به دلیل رقابت بالا به افراد مبتدی توصیه نمی‌شود. مگر اینکه سخت‌افزارهای ماینینگ قدرتمندی داشته باشید و بتوانید پاداش استخراج را به‌دست آورید.
  • مشارکت در استخرهای استخراج (Pool Mining): در این روش، گروهی از ماینرها قدرت سخت‌افزارهای خود را در یک استخر استخراج به‌اشتراک می‌گذارند. اگرچه شانس به‌دست آوردن پاداش در استخرهای استخراج ماینینگ بیشتر است؛ اما باید این را بدانید که پاداش به نسبت توان به‌اشتراک‌گذاشته‌شده بین ماینرها تقسیم می‌شود. به‌طور مثال اگر شما ۵٪ به توان سخت‌افزاری استخر کمک کنید، ۵٪ از کل پاداش‌های استخر به شما تعلق می‌گیرد. به‌‌علاوه بابت عضویت در استخر هزینه‌ای ۰ الی ۲ درصدی را باید بپردازید. با این حال مشارکت در استخر استخراج مونرو نسبت به ماین انفرادی گزینه بهتری است.
  • مشارکت در استخر غیرمتمرکز مونرو: مونرو یک استخر استخراج غیرمتمرکز به‌نام P2Pool دارد که بر خلاف استخرهای سنتی به کاربران اجازه می‌دهد کنترل کامل نودها را برعهده بگیرند. از آنجایی که سرور مرکزی وجود ندارد، ماینرها با مشکل خاموشی یا مسدود‌سازی مواجه نمی‌شوند. به‌علاوه طراحی این استخر به گونه‌ای است که پاداش بلاک‌های ماین‌شده مستقیما به ماینرها پرداخت می‌شود و در اختیار شخص ثالث قرار نمی‌گیرد. 

بهترین کیف پول‌های مونرو برای سال ۲۰۲۴

بهترین کیف پول‌های مونرو برای سال ۲۰۲۴

برای نگهداری ارز دیجیتال XMR به کیف پول ارز دیجیتال مونرو نیاز داریم که به سه گروه نسخه دسکتاپ، موبایل و ولت‌های سخت‌افزاری تقسیم می‌شوند:

کیف پول‌های دسکتاپ مونرو

  • گواردا ولت (Guarda Wallet): کیف پول گواردا برای اکثر سیستم‌عامل‌ها در دسترس است و از بیش از ۵۰ بلاکچین و ۴۰۰٬۰۰۰ ارز دیجیتال پشتیبانی می‌کند. یکی از ویژگی‌های قابل‌توجه این کیف پول وجود صرافی درون برنامه‌ است که امکان سواپ ارز دیجیتال مونرو با سایر ارزهای دیجیتال را به‌راحتی فراهم می‌کند.
  • کیف پول Monero GUI: از کیف پول متن باز Monero GUI می‌توانید در سیستم‌عامل‌های ویندوز، مک و لینوکس استفاده کنید. اما از آنجایی که یک ولت نود کامل است و باید با بلاکچین همگام‌سازی شود، نه‌تنها راه‌اندازی آن زمان زیادی می‌برد؛ بلکه به قدرت پردازشی و فضای زیادی از هارد دیسک نیاز دارد.

کیف پول‌های موبایلی مونرو

  • مای‌مونرو (MyMonero): کیف پول MyMonero در ابتدا به عنوان یک ولت مبتنی بر مرورگر کار خودش را شروع کرد؛ اما بعد نسخه‌های ویندوز، مک، لینوکس، اندروید و IOS آن هم عرضه شد. تمام کدهای ولت مای مونرو متن باز هستند و می‌توانید در گیت‌هاب به آن‌ها دسترسی داشته باشید. با توجه به اینکه مای مونرو در دسته کیف پول‌های سبک قرار دارد، برای استفاده از آن نیازی به دانلود کل بلاکچین نیست. اگر قصد استفاده از این کیف پول را دارید، فراموش نکنید که عبارت بازیابی ۱۳ کلمه‌ای آن را در جای امنی یادداشت کنید.
  • کیف پول Monerujo: کیف پول متن باز و سبک Monerujo یکی از محبوب‌ترین ولت‌ها در بین جامعه مونرو است. امکان استفاده از این کیف پول در سیستم‌عامل‌های مختلف و گوشی‌های اندرویدی وجود دارد. درحال حاضر فقط دارندگان آیفون از این کیف پول محروم هستند. امکان ساخت چندین حساب کاربری، استفاده از اسکن کد QR به‌جای تایپ آدرس‌های طولانی و امکان ارسال مونرو به آدرس بیت کوینی از مزایای کیف پول Monerujo است.

کیف پول‌های سخت‌افزاری مونرو

  • لجر نانو (Ledger Nano): کیف پول‌های سخت‌ افزاری یکی از بهترین گزینه‌ها برای نگهداری ارز دیجیتال XMR هستند. مدل‌های Nano S و Nano X از رمزارز مونرو پشتیبانی می‌کنند. اگر قصد دارید از لجر برای ارسال یا دریافت ارز دیجیتال XMR استفاده کنید، ابتدا باید برنامه مونرو را روی دستگاه‌تان نصب کنید و سپس دستگاه را به رایانه‌ای که کیف پول Monero GUI روی آن نصب است، متصل کنید.
  • ترزور (Trezor Model T & Safe 3): کیف پول سخت‌افزاری ترزور در چند مدل مختلف به بازار عرضه شده است که از بین آن‌ها ترزور مدل Model T و Safe 3 از ارز دیجیتال مونرو پشتیبانی می‌کنند. اگرچه کیف پول‌های سخت‌افزاری امنیت بالایی دارند و کلیدهای خصوصی را آفلاین نگه‌داری می‌کنند؛ اما ممکن است قیمت بالای آن‌ها یک نقطه ضعف به‌شمار بیاید.

کیف پول‌های مونرو محدود به همین موارد نیستند و می‌توانیم به ولت‌های دیگری مانند Monero CLI ،Cake Wallet ،Feather ،Edge ،Free Wallet ،Exodos و Atomic Wallet هم اشاره کنیم.

آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال مونرو 

برای خرید مونرو می‌توانید به صرافی نوبیتکس مراجعه کنید. خرید و فروش مونرو در نوبیتکس در دو بازار ریالی و تتری با کمترین کارمزد انجام می‌شود. می‌توانید بعد از افتتاح حساب، وجه مورد نظر را به حساب نوبیتکس خود واریز کرده و از بخش بازار، جفت ارز مونرو/ریال را انتخاب کنید، سپس با وارد کردن مقدار XMR در قیمت دلخواه اقدام به خرید کنید. فروش XMR نیز از طریق همین مراحل و به طور معکوس انجام می‌شود. در تمام مراحل می‌توانید از ماشین حساب ارز دیجیتال برای معادل‌سازی دارایی خود استفاده کنید.

تفاوت‌های مونرو و بیت کوین چیست؟ 

بیت کوین اولین و بزرگ‌ترین ارز دیجیتال است که به دلایل متعددی مورد استقبال کاربران قرار گرفته است. با این وجود ماهیت نیمه‌ناشناس و قابلیت ردیابی تراکنش‌ها برخی از کاربران را به سمت کوین‌های حریم خصوصی مانند مونرو سوق داده است. در جدول زیر مهم‌ترین تفاوت‌های شبکه بیت کوین و مونرو را بررسی می‌کنیم 

ویژگیبیت کوینمونرو
مقدار عرضهعرضه محدودعرضه نامحدود طبق مکانیزم Tail Emisson
ابزار استخراجسخت‌افزارهای فنیقابل‌استخراج با رایانه‌های خانگی
اندازه بلاکمحدودمتغیر
زمان استخراج بلاک۱۰ دقیقه۲ دقیقه
حریم خصوصینیمه‌ناشناسپنهان ماندن فرستنده، دریافت‌کننده و مقدار تراکنش 
مقیاس‌پذیریبالاکم
تعویض‌پذیری+

بررسی نقشه راه و آینده مونرو 

نگاهی گذرا به رودمپ مونرو نشان می‌دهد که این تیم درصدد ایجاد همکاری میان‌زنجیره‌ای بین شبکه‌های مختلف و به‌طور خاص زنجیره اتریوم است. در بین اقدامات در حال انجام، گزینه‌ای به نام “Monero – Ethereum Atomic Swap” نشان می‌دهد که مونرو چنین ایده‌ای را در سر می‌پروراند. همچنین طبق نقشه راه اعلام شده، مونرو قصد دارد برای حل مشکل سرعت پردازش تراکنش‌ها و مقیاس‌پذیری شبکه از راه‌حل‌های لایه ۲ کمک بگیرد. 

نقشه راه مونرو

آنچه که ممکن است آینده مونرو را تحت تاثیر قرار دهد، تقابل طرفداران و منتقدان غیرقابل‌ردیابی بودن تراکنش‌ها است. از یک طرف احتمال دارد کاربران به دلایلی همچون فرار مالیاتی بیش‌از‌پیش جذب این شبکه شوند و شاهد رشد مونرو باشیم؛ اما از طرف دیگر ممکن است تحت تاثیر تصمیم نهادهای نظارتی برای مقابله با فعالیت‌های غیرقانونی، اتفاقات دیگری در انتظار مونرو باشد.

جمع‌بندی

شبکه مونرو با تمرکز بر ناشناس بودن و حفظ محرمانگی داده‌های تراکنش‌ توانسته مورد استقبال کاربران قرار بگیرد. به‌علاوه اندازه بلاک پویا، الگوریتم استخراج مقاوم در برابر اسیک و منحنی انتشار نامحدود مونرو نیز به تمرکززدایی و دسترسی آسان‌تر این شبکه کمک کرده است. مطمئنا با بیشتر شدن اهمیت حریم خصوصی در آینده، شبکه‌های فعال در این حوزه بیش‌ازپیش مورد توجه قرار خواهند گرفت.

پرسش و پاسخ (FAQ)

مونرو چیست؟

مونرو یک بلاکچین مبتنی بر اثبات کار در حوزه حریم خصوصی است که برای حفظ محرمانگی تراکنش‌ها از سه تکنولوژی امضاهای حلقوی، تراکنش‌های محرمانه حلقوی و آدرس‌های پنهان استفاده می‌کند.

ارز XMR چیست؟

ارز دیجیتال مونرو یکی از معروف‌ترین کوین‌های حریم خصوصی است که در سال ۲۰۱۴ معرفی شد.

تفاوت بیت کوین و مونرو چیست؟

بیت کوین یک شبکه نیمه ناشناس است که اجازه می‌دهد از طریق شناسه تراکنش، اطلاعات مربوطه رصد شوند؛ اما در شبکه مونرو گیرنده، فرستنده و حتی میزان تراکنش کاملا پنهان می‌مانند.

روش استخراج مونرو چیست؟

استخراج ارز دیجیتال مونرو از طریق CPU و GPU امکان‌پذیر است و به دستگاه‌های ماینینگ تخصصی نیاز ندارد.

بهترین کیف پول مونرو چیست؟

از بهترین کیف پول‌ها برای ذخیره رمزارز XMR می‌توان به ولت‌های سخت‌افزاری مانند لجر نانو اکس، ترزور و کیف پول‌های نرم‌افزاری نظیر Monerujo ،MyMonero و Monero GUI اشاره کرد.

سلب مسئولیت: تمام مطالب مجله نوبیتکس شامل اخبار، مقالات، تحلیل‌ها، معرفی بازی‌های تلگرامی و ایردراپ‌ها، تنها با هدف آموزش یا اطلاع‌رسانی به کاربران فضای ارزهای دیجیتال منتشر می‌شود. مجله نوبیتکس به‌هیچ‌وجه توصیه‌ای برای سرمایه‌گذاری، خرید و فروش یا مشارکت در پروژه‌های مرتبط با این حوزه نداشته و صرفاً با توجه به درخواست جامعه رمزارزی ایران محتوا تولید می‌کند. فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال، مانند سایر بازارهای مالی، با ریسک‌هایی همراه بوده و لازم است هر شخص با تحقیق و پذیرش کامل مسئولیت این خطرات احتمالی، برای فعالیت در این حوزه تصمیم‌گیری کند.

الهام اسماعیلی

از زمانی که با دنیای کریپتو آشنا شدم، فناوری بلاکچین منو مجذوب خودش کرد؛ فکر می‌کنم غیرمتمرکزسازی زیرساخت‌های فیزیکی اتفاقات بزرگی را در آینده رقم بزند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *