چرا قیمت بیت کوین رشد نمیکند؟
طی هفتههای اخیر، بازار ارزهای دیجیتال، بهویژه بیت کوین، تحت تاثیر تحولات اقتصادی و تجاری ایالات متحده قرار گرفته است. به طور کلی معرفی هوش مصنوعی DeepSeek و اعلام تعرفههای جدید از سوی آمریکا، موجب کاهش قیمت بیت کوین شدهاند. در روزهای گذشته، دولت چین نیز تعرفههای جدیدی بر کالاهای آمریکایی وضع نمود و دونالد ترامپ از اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر فولاد و آلومینیوم رونمایی کرد. این اقدامات، بازارهای مالی را دچار نوسانات شدیدی کرده است.
تنشهای تجاری جهانی
از آنجا که مکزیک و کانادا از تامینکنندگان اصلی مواد اولیه و کالاهای صنعتی آمریکا محسوب میشوند، واکنش این کشورها به تعرفههای جدید ترامپ اهمیت زیادی دارد. با این حال، نتیجه مذاکرات میان این ۳ کشور هنوز مشخص نشده و در صورت عدم توافق، احتمال تشدید تنشهای تجاری وجود دارد. علاوه بر این، ترامپ احتمال اعمال تعرفههای جدید بر کالاهای اروپایی را نیز مطرح کرده است.
برخی تحلیلگران بر این باورند که سیاستهای تجاری ترامپ ممکن است دامن ژاپن را نیز بگیرد؛ چرا که شرکت ژاپنی نیپون استیل پیشتر برای خرید شرکت آمریکایی US Steel اقدام کرده بود، اما این معامله در دوران ریاستجمهوری جو بایدن به دلایل امنیت ملی لغو شد. شرکت US Steel برای لغو این تصمیم اقدام قانونی انجام داد، اما موفق به تغییر حکم بایدن نشد. ترامپ نیز در واکنش به این موضوع اعلام کرده بود که با استفاده از تعرفهها میتوان US Steel را به یک شرکت سودآور و باارزش تبدیل کرد؛ در نتیجه نیازی به فروش آن نیست.
در شرایط کنونی، بازارهای سهام آسیا روندی نزولی را تجربه کرده و قیمت طلا به رکورد جدیدی رسیده است. بیت کوین نیز دچار افت قیمتی شد و تا سطح ۹۵٬۰۰۰ دلار کاهش یافت، اما مجدداً رشد کرد. با این حال، تاکنون هیچ عامل مثبت و تأثیرگذاری در بازار مشاهده نشده که بتواند در کوتاهمدت موجب روند صعودی بیتکوین شود.
یکی از نکات مهم، کاهش شدت ریزش بیت کوین نسبت به هفته گذشته و همچنین بازگشت سریع آن به سطوح قیمتی پیشین است. این وضعیت سناریوی جالبی را در بازار ایجاد کرده است؛ بهطوریکه ترامپ که همواره به واکنشهای بازار حساس بوده، اکنون با بازاری روبهرو شده که دیگر چندان به سیاستهای او واکنش نشان نمیدهد. در نتیجه، احتمال دارد که او اقدامات جسورانهتری در حوزه تجارت بینالمللی انجام دهد که میتواند به افزایش نوسانات در بازارهای مالی منجر شود.
کاهش تقاضای سرمایهگذاران نهادی
در این میان، سرمایهگذاران نهادی همچنان تمایل چندانی به خرید بیت کوین نشان ندادهاند. شاخصهایی مانند میزان ورودی سرمایه به ETFهای اسپات و دادههای بازار مشتقات بیت کوین حاکی از آن هستند که سرمایه قابلتوجهی وارد این حوزه نشده است. اگر خریدهای سنگین شرکت مایکرواستراتژی را در نظر نگیریم، ETFهای بیت کوین آمریکا طی هفته گذشته تنها ۲۰۴ میلیون دلار ورود سرمایه داشتهاند. این در حالی است که این رقم در هفته پیش از آن ۷۴۲.۳ میلیون دلار بوده است. این آمار نشان میدهد که تقاضای نهادی همچنان ضعیف است و در نتیجه، احتمال ادامه روند خنثی در بازار بیت کوین وجود دارد.
به نظر میرسد که مشکل اصلی، مربوط به شرایط کلی اقتصاد جهانی است و نه صرفاً بازار ارزهای دیجیتال. کاهش بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانهداری آمریکا نشان میدهد که معاملهگران بهسمت داراییهای کمریسکتر حرکت کردهاند. از سوی دیگر، سیاستهای تجاری تهاجمی ترامپ فشار مضاعفی را بر بازارهای پرریسک، از جمله بیت کوین، وارد کرده است. سرمایهگذاران نگرانند که این جنگ تجاری موجب کند شدن رشد اقتصادی شود. به همین دلیل، بازارها چندان به کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در کوتاهمدت امیدوار نیستند.
با اینکه بیت کوین تاکنون موفق به شکست سطح ۱۰۰٬۰۰۰ دلار نشده، اما این بدان معنا نیست که احتمال دستیابی به آن از بین رفته است. بهویژه آنکه برخی ایالتهای آمریکا در حال هموارسازی مسیر قانونی برای ایجاد ذخایر بیت کوین هستند که میتواند در بلندمدت تاثیر مثبتی بر قیمت این رمزارز داشته باشد.
این هفته روزهای چهارشنبه و پنجشنبه، بهترتیب شاخصهای تورمی CPI و PPI در ساعت ۱۷:۰۰ به وقت تهران منتشر خواهند شد. این شاخصها میتوانند موجب نوسانات جدیدی در بازار ارزهای دیجیتال شوند. علاوه بر این جروم پاول، رییس فدرال رزرو آمریکا، روزهای سهشنبه و پنجشنبه ساعت ۱۸:۳۰ به وقت تهران، در سنای آمریکا حضور خواهد یافت. او در این جلسات قرار است درباره سیاستهای پولی ششماهه آینده سخنرانی کند. در صورتی که اظهارات او به تاثیر تعرفههای تجاری بر نرخ تورم اشاره داشته باشد، ممکن است موجب ایجاد نوسانات جدید در بازار شود.