تفاوت بیت کوین و اتریوم چیست؟
در سال های اخیر بیت کوین و اتریوم هر دو در صدر دنیای ارزهای دیجیتال بوده اند. بیشتر کاربران تمایل زیادی به استفاده از این دو ارز دیجیتال داشته اند. ارزش قیمتی بیت کوین و اتر نیز معمولا نسبت به سایر ارزهای دیجیتال بیشتر بوده است. بسیاری معتقدند که شاید در نهایت اتریوم بتواند از بیت کوین پیشی بگیرد اما عدهای دیگر به شدت با این ایده مخالفاند و آن را غیرممکن میدانند. سوال اینجاست که بیت کوین یا اتریوم ؟ کدام برای سرمایه گذاری بهترند یا در نهایت برنده میدان خواهند بود؟ در مجله نوبیتکس این مسئله را بررسی خواهیم کرد.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین یک پول دیجیتال رمزنگاری شده غیر متمرکز است که به عنوان یک روش پرداخت همتا به همتا می توان با آن هر نوع خرید و فروشی را انجام داد. ساز و کار بیت کوین مشکل دابل اسپندینگ در ارزهای دیجیتال را حل کرده است. اکو سیستم بیت کوین بر مبنای فناوری بلاکچین است و تمامی تراکنش ها و فعالیت ها در یک دفتر کل یا لجر ذخیره و در دسترس عموم قرار دارد. پیش از بیت کوین، فناوری بلاکچین در کانون توجه ها قرار نداشت. اما پس از معرفی بیت کوین بر روی این فناوری به سرعت این روند تغییر کرد. در سال 2008 فرد یا افرادی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو اقدام به عرضه بیت کوین کردند. بیت کوین از همان زمان عرضه توجه بسیاری را به خود جلب کرد و کماکان پرقدرت ترین ارزدیجیتال دنیا به شمار می رود.
اتریوم چیست؟
اتریوم نیز یک پلتفرم مبتنی بر فناوری بلاک چین است. ویتالیک بوترین جوان نابغه روسی-کانادایی را باید بنیان گذار اتریوم دانست. این پلتفرم در سال ۲۰۱۴ به طور رسمی با ارز دیجیتال بومی خود به نام اتر (Ether) شروع به کار کرد . اتر ارز رسمی شبکه اتریوم در دنیای خرید و فروش ارز دیجیتال به شمار می رود بنابراین برای کار با شبکه اتریوم باید ارز اتر در دست کاربران باشد. هدف اتریوم از بین بردن تمامی واسطه ها در مبادلات مالی و اداری است و سعی دارد نواقصی که در شبکه بیت کوین وجود دارد را با راه حل های خلاقانه از بین ببرد. از زمان ابداع اتریوم، این پلتفرم به یکی از مهم ترین ستون های حوزه رمزارزها مبدل شده است.
بیت کوین و اتریوم چه شباهتی با یکدیگر دارند؟
پیش از اینکه به تفاوت بیت کوین و اتریوم بپردازیم بهتر است با شباهت های آن ها آشنا شویم. بیت کوین و اتریوم هر دو بر پایه فناوری بلاک چین شکل گرفته اند. هر دو راه پرداخت و تراکنش های آنها غیر قابل برگشت است. تمامی فعالیت ها بدون نیاز به یک واسطه در شبکه به طور غیرمتمرکز انجام می گیرد. این ویژگی ها در کنار رمزنگاری بود تمامی تراکنش ها، امنیت شبکه بیت کوین و اتریوم را به شدت افزایش داده است. شبکه بیت کوین و اتریوم هر دو مقداری از هزینه کارمزد را به عنوان پاداش در اختیار فعالان شبکه قرار می دهند.
از طرف دیگر در هر دو شبکه افرادی به عنوان ماینر مشغول به فعالیت هستند. وظیفه ماینرها کمک به انجام تراکنش ها است. ماینرها شبانه روزی در حال حل کردن معادلات پیچیده شبکه برای نقل و انتقال این کوین ها بر روی شبکه هستند. در ازای این ساعت و هزینه، پس از ساخت هر بلوک جدید و حل معادله شبکه مقداری کوین را به همراه کارمزد تراکنش ها به ماینرها هدیه می دهد.
نگاهی به 7 تفاوت مهم بین بیت کوین و اتریوم
پس از بررسی شباهت های بیت کوین و اتریوم به سراغ مهمترین تفاوت های این دو ارزدیجیتال می رویم.
1- الگوریتم اجماع
– شبکه بیت کوین از الگوریتم اجماع اثبات کار و شبکه اتریوم از اجماع اثبات سهام استفاده می کند. البته لازم به ذکر است که در گذشته ای نه چندان دور شبکه اتریوم نیز از اثبات کار استفاده می کرد و ماینرها نقش ایجاد بلوک های جدید را در این شبکه ایفا می کردند و در حال حاضر تایید کننده ها این نقش را به شیوه کاملا متفاوت بر عهده گرفته اند.
2- اتریوم فقط یک دارایی دیجیتال نیست
مهمترین تفاوت بیت کوین و اتریوم در ماهیت آن ها است. در حالی که بیت کوین فقط یک پول دیجیتال بر روی بلاک چین به شمار می رود، اتریوم یک پلتفرم آزاد مبتنی بر بلاک چین است. اتریوم امکان ایجاد قراردادهای هوشمند را دارد و می توان به کمک این قرادادها همه واسطه ها را حذف کرد. در حقیقت اتر برای تبادلات داخلی شبکه اتریوم به وجود آمده است. یکی از مزیت های عمده شبکه اتریوم ایجاد توکن های دیجیتالی جدید است. به عبارت دیگر توسعه دهندگان لازم نیست برای ایجاد یک ارز دیجیتال جدید، حتما یک بلاک چین جدید را نیز خلق کنند، بلکه می توانند از امکاناتی که پلتفرم اتریوم برای آنها مهیا کرده است استفاده کرده و پروژه خود را بر روی شبکه اتریوم توسعه وتوکن خود را ایجاد کنند.
3- سرعت تراکنش های اتریوم بسیار بیشتر از بیت کوین است
دومین تفاوت مهم بیت کوین و اتریوم سرعت انجام تراکنش ها است. اصلا یکی از دلایل ایجاد شبکه اتریوم حل مشکل بیت کوین در انجام تراکنش ها بود. در شرایط نرمال انجام هر تراکنش در شبکه اتریوم باید بین 15 ثانیه تا حداکثر ۵ دقیقه طول می کشد اما این زمان برای تراکنش های بیت کوین حدود ۱۰ دقیقه است. البته در زمان های شلوغ اتریوم دچار مشکلات اساسی می شود و زمان انجام تراکنش ها بسیار بیشتر می شود به همین منظور اتریوم تغییرات ساختاری بسیاری را طی سال ها برنامه ریزی کرده است که امید بر آن است که این تغییرات زمانی میان سال 2023 تا 2024 به ثمر نشسته و سرعت و میزان تراکنش های اتریوم بسیار بیشتر شود. البته توسعه دهندگان بیت کوین هم با معرفی شبکه لایتنینگ و بروزرسانی هایی مانند تپروت همواره در حال تلاش برای بهبود بازدهی شبکه بیت کوین بوده اند.
4- تفاوت پاداش و میزان واحد های ایجاد شده بیت کوین و اتریوم
پاداش هر بلوک در شبکه بیت کوین تقریبا هر چهار سال نصف می شود و مهم ترین رویداد تورمی شبکه بیت کوین همین موضوع است. این رویداد هلوینگ نام دارد. در حال حاضر هر بلوک مه در شبکه بیت کوین به درستی استخراج شود 6.25 واحد بیت کوین از آن آزاد می شود و در اختیار ماینرهای آن بلوک قرار می گیرد. در زمان نوشتن این مقلاله هر سال حدودا 328,500 واحد بیت کوین جدید ایجاد می شود. و باید توجه داشت در رویداد بعدی هلوینگ تعداد 6.25 واحد بیت کوین استخراج شده به 3.125 واحد کاهش پیدا خواهد کرد. در آن سوی رقابت، شبکه اتریوم که اخیرا تمامی معادلات را بهم زده و به سوی اثبات کار رفته است روشی را پیش گرفته است که هر سال حدودا 500,000 واحد جدید به تعداد اترهای در گردش اضافه می شود و بخشی از همین اترها که در هزینه های گس مورد استفاده قرار می گیرند، سوخته می شوند تا از تعداد کل اترها کاسته شود. بر اساس اطلاعات شبکه اتریوم در هر سال حدودا 603,000 اتر از چرخه خارج شده و سوزانده می شوند. این نکته آنجایی اهمیت پیدا می کند که بحث کمیابی دارایی ها دیجیتال به وجود می آید. تمامی این فرایند ها باعث کنترل تورم و تغییر قیمتی این ارزهای دیجیتال می شوند.
5- محاسبه کارمزد، اتریوم عادلانه تر است
چهارمین تفاوت میان اتریم و بیت کوین نحوه محاسبه و دریافت کارمزد است. در اتریوم کارمزدها بر اساس پیچیدگی محاسباتی، میزان استفاده از پهنای باند و فضای ذخیره سازی محاسبه می شود. کارمزد تراکنش بیت کوین اما فقط بر اساس اندازه و زمان حساب می شود. البته در زمان هایی که شبکه اتریوم خلوت است این مورد موضوعیت دارد اما در زمان های شلوغی شبکه حداقل تا پیش از عملیاتی شدن تغییرات اساسی در شبکه اتریوم و راه اندازی نهایی اتریوم 2.0 نمی توان دقیقا به این موضوع استناد کرد.
6- تعداد نهایی برای اتریوم وجود ندارد
تنها ۲۱ میلیون بیت کوین در شبکه وجود دارد که به تدریج استخراج می شوند. اما در شبکه اتریوم فعلا محدودیتی برای تعداد نهایی کوین ها وجود ندارد. البته موضوعی به نام سختی شبکه برای بیت کوین و فرایند استخراج و حل کردن بلوک ها وجود دارد که همواره کار را برای ماینرهای بیت کوین سخت تر و آنها را ناچار به خرید دستگاه های ماینینگ با قدرت محاسباتی بیشتر می کند.
7- بیت کوین هاردفورک های بیشتری را تجربه کرده است اما اتریوم کاملا متحول شده است
بیت کوین هاردفورک یا به روزرسانی های بیشتری نسبت به اتریوم داشته است. در یکی از بزرگترین هاردفورک های بیت کوین، ارزدیجیتال بیت کوین کش به وجود آمد. همان طور که در متن اشاره شد اتریوم 2.0 نهایتا قرار است تا سال 2024 به شکلی کاملا متفاوت از اتریوم حال حاضر به شبکه اصلی وارد شود اما تغییرات همین حالا هم در شبکه اتریوم قابل مشاهده است و تقریبا تمامی ساز و کار ها در شبکه اتریوم دچار تحول شده است به طوری که در سال 2022 ارز EthereumPoW به وجود آمده است تا به روش گذشته اتریوم به کار خود ادامه دهد.
مقایسه بیت کوین و اتریوم درست نیست
در این مقاله به بررسی تفاوت های بیت کوین و اتریوم پرداختیم. اما باید در انتهای مقاله بگوییم که این مقایسه اصلا درست نیست. در حقیقت همان طور که در ابتدا نیز اشاره کردیم اتریوم برای اجرای قرادادهای هوشمند به وجود آمده و از اتر تنها به عنوان ابزاری برای رسیدن به این هدف استفاده می کند. اما بیت کوین به عنوان یک ارز دیجیتال نسبتا پایدار طراحی شده است که بسیاری معتقدند درست مانند طلا می توان بیت کوین را به عنوان ذخیره ارزش دید. بنابراین مقایسه بیت کوین و اتریوم چندان کاربردی ندارد.
اگرچه لازم است این موضوع مورد بررسی مخاطبین قرار گیرد که بسیاری معتقدند اثبات کار با تمامی نقدهای وارده به آن شکل غیر متمرکز تری از دارایی و مدیریت شبکه را به نمایش می گذارد و کنترل آن توسط دول ها و نهاد ها خیلی دشوار تر است اما از سویی مصرف انرژی دستگاه های ماینر و مشکلات زیست محیطی آنها هم موضوعی است که دارای اهمیت است.
از سوی دیگر با تغییر روند اتریوم و پذیرش اثبات سهام، حال بسیاری معتقدند که این شبکه متمرکزتر شده است و تایید کنندگان شبکه اتریوم می توانند تحت فشار دولت ها دست به تغییر یا برگشت تراکنش ها بزنند که این موضوعی بسیار خطرناک برای اتریوم است. از سوی دیگر در حال حاضر تعداد تایید کنندگان شبکه اتریوم قابل قیاس با ماینر های گذشته اش نیست و همین موضوع باعث نگرانی فعالان حوزه رمزارزها شده است. در انتهای مقاله از شما دعوت می کنیم برای خرید و فروش انواع ارزدیجیتال به صفحه اصلی نوبیتکس مراجعه بفرمایید.