پشت پرده فشار فروش بیت کوین: چه کسانی در حال خروج از بازار هستند؟
بهدنبال کاهش تنشهای مربوط به جنگ تعرفهها، بیت کوین تا سطح ۹۴٬۷۰۰۰ دلار رشد کرد و توانست حمایتهای مهمی را که قبلا از دست داده بود، دوباره پس بگیرد. سیو سود از سمت هولدرهای کوتاهمدت به اوج خود رسیده و تریدرها بیشتر پوزیشن شورت باز میکنند. از طرف دیگر، سرمایه ورودی به ETFهای بیت کوین به ۱.۵۴ میلیارد دلار رسیده است. این نشان میدهد که احساسات سرمایهگذاران تغییر کرده و تقاضا برای بیت کوین افزایش یافته است.
خلاصه تحلیل
- بهدنبال کاهش تنشهای جنگ تعرفه بین کشورهای آمریکا و چین، قیمت بیت کوین تا محدوده ۹۴٬۷۰۰دلار رشد کرد.
- عرضه در سود BTC به ۸۷.۳ درصد افزایش یافته است.
به گزارش گلسنود، پس از مدتها ضعف و کمبود نقدینگی در بازار ارز دیجیتال، بیت کوین به اتفاقات اقتصاد کلان واکنش مثبت نشان داد. بهدنبال تصمیمات دولت آمریکا درباره تعرفههای وضعشده برای چین، هم بازار سهام و هم بازار ارز دیجیتال رشد کردند.
روند صعودی اخیر، بیت کوین را به بالای یک سطح بسیار مهم رساند؛ قیمت خرید هولدرهای کوتاهمدت (Short-Term Holder Cost Basis) که در حال حاضر ۹۲٬۹۰۰ دلار است.
این محدوده، میانگین قیمت خرید سرمایهگذارانی است که کوینهای خود را بهتازگی خریداری کردهاند و سطح بسیار مهمی برای بیت کوین محسوب میشود. بر اساس تاریخچه بیت کوین، شکست و عبور از این سطح در دورههای اصلاح معمولا نشانه تبدیل روند نزولی به روند صعودی بوده است.
با این حال، مثل دوره جولای – سپتامبر ۲۰۲۴ (تیر – مرداد ۱۴۰۳) بیت کوین موقتا توانست خود را به بالای میانگین خرید هولدرهای کوتاهمدت برساند و هنوز رشد قابلتوجهی را از آن ندیدهایم. در واقع احساسات مثبت در بازار شکل گرفته؛ اما هنوز نمیتوان تغییر روند از نزولی به صعودی را تایید کرد. تثبیت قیمت BTC در بالای این سطح میتواند باعث افزایش اعتماد سرمایهگذاران به بازار شود؛ چون در بالای این سطح هولدرهای زیادی در سود تحققنیافته قرار میگیرند.
سود و ضرر سرمایهگذاران بیت کوین
رشد اخیر BTC تا محدوده ۹۴٬۳۰۰ دلار باعث شد که سود تحققنیافته سرمایهگذاران دوباره افزایش پیدا کند. عدد شاخص عرضه در سود بیت کوین از کف خود که در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۳) ثبت شده بود، برگشته و در حال حاضر به ۸۷.۳ درصد رسیده است.
آخرین باری که BTC در محدوده ۹۴٬۰۰۰ دلار معامله میشد، عرضه در سود بیت کوین ۸۲.۷ درصد بود. این نشان میدهد که از اوایل ماه مارس تاکنون، در اصلاح بازار تقریبا ۵ درصد از عرضه BTC در قیمتهای پایینتر بین سرمایهگذاران دستبهدست شده است.
طبق تاریخچه بیت کوین، فاز سرخوشی زمانی رخ میدهد که این شاخص برای مدت طولانی در بالای سطح ۹۰ درصد بماند. در چنین شرایطی سودآوری و اعتماد سرمایهگذاران تا حد زیادی افزایش مییابد.
شاخص دیگری که رشد بیت کوین را بهتر نشان میدهد، شاخص نسبت سود/ضرر عرضه هولدرهای کوتاهمدت (STH Supply Profit/Loss Ratio) است. این شاخص اخیرا به محدوده خنثی یعنی ۱.۰ برگشته است. این یعنی عرضه در دست هولدرهای کوتاهمدت به نسبت مساوی در سود و ضرر هستند و بین این دسته از هولدرهای BTC تعادل برقرار است.
سطح ۱.۰ در شاخص نسبت سود/ضرر عرضه هولدرهای کوتاهمدت محدوده بسیار مهمی برای BTC محسوب میشود. در بازارهای نزولی قبلی بیت کوین این شاخص اغلب زیر سطح ۱.۰ بوده است و این محدوده همانند یک مقاومت عمل کرده است. زمانی که این شاخص رشد کرده و به سطح ۱.۰ میرسد، معمولا یک اوج موقت در بازار تشکیل میشود. در این شرایط با فروش و خروج سرمایهگذاران از پوزیشنهای خود، بازار دوباره تعدیل میشود.
هر چقدر این شاخص مدت بیشتری در بالای سطح ۱.۰ بماند، نشاندهنده این است که قدرت ریکاوری یا بازگشت قیمت BTC بیشتر است. ارزیابی وضعیت این شاخص در هفتههای آینده (بهخصوص در کنار رفتار سیو سود از سمت سرمایهگذاران) به ما کمک میکند تا قدرت ریکاوری BTC و وضعیت بازار آن را بهتر تشخیص دهیم.
سیو سود سرمایهگذاران
در بخش قبل متوجه شدیم که BTC در یک نقطه حساس قرار گرفته است. در این وضعیت، بررسی رفتار سیو سود سرمایهگذاران اهمیت زیادی دارد. سود تحققیافته کل بازار BTC در بازه ساعتی به ۱۳۹.۹ میلیون دلار در ساعت رسیده و نسبت به سطح پایه خود (۱۲۰ میلیون دلار در ساعت) ۱۷ درصد بالاتر است.
افزایش ۱۷ درصدی این شاخص نشان میدهد که با رشد قیمت بیت کوین، تعداد زیادی از سرمایهگذاران سودهای خود را نقد کردهاند. اگر بازار BTC بتواند این فشار فروش را جذب کند، میتواند مسیر آینده خود را با قدرت بیشتری طی کند.
برعکس، اگر BTC بر اثر شدت سیو سود این سطوح را از دست بدهد، میتوان نتیجه گرفت که الگوی جهش گربه مرده (Dead Cat Bounce) تشکیل شده است. این اتفاق نشان میدهد که رشد اخیر، مثل رشدهای قبل مقطعی و موقت است.
کدام سرمایهگذاران سیو سود میکنند؟
در کنار ارزیابی حجم سود نقدشده، درک این موضوع نیز مهم است که کدام دسته از سرمایهگذاران در حال سیو سود هستند. برای این منظور شاخص ضریب سود خرجشده ( Output Profit Ratio) یا SOPR را بررسی میکنیم که قیمت فروش کوینها را با قیمت خرید آنها مقایسه میکند و میانگین ضریب سود یا ضرر نقدشده توسط سرمایهگذاران را به ما نشان میدهد.
طبق دادههای شاخص SOPR هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین، در طی رشد اخیر بخش زیادی از فعالیت سیو سود از سمت سرمایهگذاران جدید بوده است. از اواخر ماه فوریه (اوایل اسفند) تا الان، برای اولین بار است که شاخص SOPR هولدرهای کوتاهمدت بهطور قابلتوجی از سطح خنثی (۱.۰) فاصله گرفته است. این اتفاق نشاندهنده افزایش سودآوری سرمایهگذاران است. بهطور کلی، تثبیت شاخص SOPR هولدرهای کوتاهمدت در بالای سطح ۱.۰ یکی از ویژگیهای اصلی بازار صعودی بیت کوین محسوب میشود.
وضعیت بازار دائمی (Perpetual) بیت کوین
در کنار هولدرهای بازار اسپات که در حال فروش و سیو سود هستند، معاملهگران قراردادهای دائمی BTC دیدگاه نزولی دارند و اکثرا پوزیشنهای شورت باز میکنند. اپن اینترست قراردادهای دائمی BTC بهصورت جهشی افزایش یافته و به ۲۸۱٬۰۰۰ BTC رسیده؛ یعنی تقریبا ۱۵.۶ درصد بالاتر از کف خود (۲۴۳٬۰۰۰ BTC) که در اوایل ماه مارس ثبت شده بود قرار دارد.
این امر نشان میدهد که استفاده از اهرم یا لورج در بازار مشتقه BTC افزایش یافته است. در چنین شرایطی اگر قیمت بیت کوین به حد ضرر یا منطقه لیکوئید شدن معاملهگران برسد، نوسانات قیمت تشدید میشود.
جالب است که همزمان با رشد اپن اینترست قراردادهای دائمی BTC ، میانگین فاندینگ ریت آن کاهش یافته و به سطح منفی ۰.۰۲۳ درصد رسیده است. این نشان میدهد که جبهه شورت (فروش) در بازار مشتقه قویتر است و بسیاری از معاملهگران این بازار دیدگاه نزولی دارند.
با توجه به واگرایی بین اپن اینترست و فاندینگ ریت (هزینه قراردادهای دائمی) بیت کوین، در صورت ادامهدار بودن رشد قیمت میتوان گفت که سناریوی شورت اسکوئیز (Short Squeeze) یا رشد جهشی اتفاق داده است.
با این حال اگر از یک دیدگاه کلی و بلندمدت به رفتار معاملهگران قراردادهای دائمی نگاه کنیم، متوجه میشویم که وضعیت کمی نگران کننده است. میانگین متحرک ۷ روزه هزینه پرداختشده برای قراردادهای لانگ بهطور قابلتوجهی کاهش یافته و به ۸۸٬۰۰۰ دلار در ساعت رسیده است.
این شاخص تمایل سرمایهگذاران به باز کردن قراردادهای لانگ و در واقع هزینه دلاری پرداختشده توسط این دسته از معاملهگران را نشان میدهد. کاهش پریمیوم قراردادهای لانگ نشانه این است که درصد زیادی از قراردادهای فعال بازار شورت هستند. این شرایط فرصت بسیار خوبی برای بازارسازها است تا با ایجاد قراردادهای لانگ، درصد زیادی از هزینهها یا فاندینگ ریت را جمعآوری کنند.
تقاضای سرمایهگذاران نهادی
شاخص جریان سرمایه ETFهای بیت کوین، ابزار بسیار خوبی برای بررسی تقاضا و احساسات سرمایهگذاران نهادی است. با ارزیابی سرمایه ورودی و خروجی ETFها، میفهمیم که سرمایهگذاران بزرگ چه حجمی از سرمایه خود را به بازار بیت کوین اختصاص دادهاند.
همزمان با رشد اخیر قیمت بیت کوین تا محدوده ۹۴٬۰۰۰ دلار، خالص سرمایه ورودی به ETFهای BTC بهطور چشمگیری رشد کرد و تنها در طول یک روز به ۱.۵۴ میلیارد دلار رسید. از آغاز کار صندوقهای بورسی BTC تا به الان، این یکی از بزرگترین جریانهای سرمایه ورودی به ETFهای BTC بود. این حجم از سرمایه ورودی به ETFهای بیت کوین نشان میدهد تقاضای سرمایهگذاران نهادی تقویت شده است.