ترید چیست؟ هرآنچه باید قبل از شروع اولین معامله بدانید
نوآوریهای دیجیتال به سرعت در حال تغییر دادن جهان هستند و بازارهای مالی نیز از این موضوع مستثنی نبودهاند. گسترش اینترنت در جهان موجب شده تا تجارت و معامله نیز شکل تازهای به خود بگیرد. معامله یا ترید (Trade) یکی از مفاهیمی است که در چند دهه اخیر رواج زیادی یافته و ظهور ارزهای دیجیتال نیز به گسترش هرچه بیشتر آن کمک کرده است. معاملات شبانهروزی و بدون محدودیت باعث شده تا حتی افراد شاغل نیز به دنبال یادگیری اصول ترید و تبدیل شدن به یک تریدر تماموقت باشند. ترید هم مثل بسیاری از مشاغل دیجیتال، مزایا و معایب خاص خود را دارد و ورود به آن بدون دانش کافی، ریسک زیادی به همراه دارد. به همین خاطر در این مقاله از مجله نوبیتکس قصد داریم به بررسی مفهوم ترید یا معامله بپردازیم، مزایا و معایب آن را مرور کنیم، با ابزارهای آن آشنا شویم و نکات زیادی را در رابطه با آن یاد بگیریم. اگر دوست دارید بیشتر با ترید و معاملهگری آشنا شوید و بازارهای مختلف آن را بشناسید در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
ترید چیست؟
یکی از اصطلاحات کریپتو که احتمالاً آن را زیاد شنیدهاید ترید (Trade) یا معاملهگری است. از نظر لغوی، ترید به معنای داد و ستد، خرید و فروش، معاملهگری یا تجارت است و به بازار یا حوزه خاصی محدود نمیشود؛ اما امروزه این کلمه بیشتر در مورد معامله در بازارهای مالی اینترنتی به ویژه بازار ارزهای دیجیتال، فارکس و سهام به کار میرود. پیش از اینکه ارزهای دیجیتال به وجود بیایند، ترید کردن در بازارهای مختلفی مثل فارکس، سهام، طلا، کالا و غیره رواج داشت. توسعه بازار ارزهای دیجیتال و نقدشوندگی بالای آن باعث شد تا توجه بسیاری از تریدرها به آن جلب شود و در چند سال اخیر رونق زیادی پیدا کند.
ترید یا معامله در بازارهای مختلف بر اساس عرضه و تقاضا انجام میشود. طرفین معامله بسته به نیاز خودشان اقدام به خرید یا فروش دارایی، خدمات یا کالا میکنند و به این ترتیب معامله اتفاق میافتد. یکی از مثالهای آشنای آن صادرات و واردات کالا در کشورهای مختلف است که بسته به شرایط اقتصادی و نیاز کشور انجام میشود. در بازارهای مالی آنلاین، فرآیند ترید و داد و ستد بر بستر اینترنت رخ میدهد. برای مثال در بازار آتی، هر بار که شما یک دارایی یا ارز دیجیتال میخرید یا به اصطلاح پوزیشن لانگ باز میکنید، یک فروشنده در طرف دیگر معامله قرار دارد که در همان قیمت اقدام به فروش یا باز کردن پوزیشن شورت کرده است و بالعکس.
به چه کسی تریدر میگویند؟
اگر معنای لغوی ترید را در نظر بگیریم، هر کسی که چیزی را خرید و فروش میکند تریدر (Trader) یا معاملهگر محسوب میشود. این خرید و فروش میتواند شامل انواع داراییها، کالاهای فیزیکی، ارزهای دیجیتال، سهام شرکتها و غیره باشد. با این حال امروزه اصطلاح تریدر را بیشتر برای افرادی به کار میبرند که در بازارهای آنلاین مشغول خرید و فروش ارز دیجیتال، معامله ارزهای مختلف، سهام شرکتها و غیره هستند. تریدرها معمولاً خرید و فروشهای خود را در کوتاهمدت انجام میدهند و بازه زمانی یا تایم فریم معاملات آنها بسته به عوامل مختلف میتواند از چند دقیقه تا چندماه یا بیشتر باشد.
تریدرها علاوه بر معامله روی سرمایه خودشان، میتوانند به عنوان کارمند در مؤسسات مالی مختلف استخدام شوند و برای آنها معامله کنند. علاوه بر این، سرمایهگذارانی وجود دارند که حاضرند سرمایه خود را در اختیار تریدرهای باتجربه قرار دهند و سود معاملات را با هم تقسیم کنند. معمولاً تریدرهایی که سوابق معاملاتی خوبی دارند، برای کاهش ریسک به سراغ این گزینه میروند. بنابراین تریدرها فرصتهای شغلی متنوعی دارند و میتوانند بسته به ویژگیهای شخصیتی خودشان، مسیر شغلی مناسب را انتخاب کنند.
مزایا و معایب ترید
ترید هم مثل هر شغل دیگری، مزایا و معایب خاص خود را دارد. کسی که قصد دارد برای تریدر شدن وارد بازار شود باید از قبل درباره این مزایا و معایب اطلاعات کافی داشته باشد تا بتواند بهتر برای آینده خود تصمیمگیری کند. انتخاب ترید به عنوان شغل، بستگی زیادی به ویژگیها و روحیات فردی دارد. بنابراین باید با سبک و سنگین کردن مزایا و معایب آن در کنار ویژگیهای شخصیتی خودتان، مشخص کنید که آیا ترید برای شما شغل مناسبی است یا خیر. در ادامه، چند مورد از مزایا و معایب ترید را به طور خلاصه بررسی میکنیم.
مزایای ترید
ترید کردن در بازارهای آنلاین مزایای مختلفی دارد و همین مزایا باعث شده تا توجه افراد زیادی به آن جلب شود. از جمله این مزایا میتوان به این موارد اشاره کرد:
سادگی و راحتی
ترید کردن در مقایسه با بسیاری از مشاغل حوزه مالی، راحت و با کمترین دردسر انجام میشود. برای مثال میتوانید روال خرید و فروش املاک و مستغلات را با ترید ارزهای دیجیتال مقایسه کنید. تعداد معاملات قابل انجام در حوزه ملک بسیار محدودتر است و انجام هر معامله به پیگیریها و کاغذبازیهای اداری زیادی نیاز دارد. اما در بازار ارزهای دیجیتال، برای شروع ترید و مثلاً خرید بیت کوین فقط کافی است در یک صرافی معتبر مثل نوبیتکس ثبت نام و معاملات خودتان را آغاز کنید. در بازارهایی مثل ارز دیجیتال میتوانید در ساعات مختلف شبانه روز و به صورت پیاپی معامله کنید و خبری از پیچیدگیهای اداری و بستن قرارداد کتبی برای انجام هر معامله نیست. بازار فارکس و سهام نیز از دوشنبه تا جمعه امکان معامله را در اختیارتان قرار میدهند و بسیاری از محدودیتهای بازار فیزیکی را ندارند. ساعات کار این بازارها در شهرهای مختلف متفاوت است و هر یک از آنها تقویم و تعطیلات خاص خود را دارند.
سود قابل توجه
با اینکه سود کردن در ترید بستگی زیادی به میزان سرمایه و ریسکپذیری دارد، اما اگر پیشنیازهای شروع آن را در نظر بگیریم، سوددهی ترید در مقایسه با بسیاری از مشاغل قابل توجه است. دلیل اینکه بسیاری از افراد سعی دارند شغل روتین کارمندی را کنار بگذارند و وارد دنیای ترید شوند نیز همین موضوع است. البته همانطور که اشاره کردیم این کار با ریسکهای مختلفی همراه است و شاید هر کسی نتواند با شرایط آن کنار بیاید اما در مجموع، تریدری در مقایسه با سایر شغلها فرصتهای سوددهی زیادی دارد. داشتن دانش کافی، مدیریت سرمایه و ریسکپذیری کنترلشده در ترید میتواند سود خوبی به همراه داشته باشد.
نیاز به سرمایه کم برای شروع
یکی از دلایلی که باعث شده است افراد زیادی به ترید کردن در بازارهای آنلاین علاقهمند شوند، میزان سرمایه لازم برای شروع آن است. راهاندازی اکثر کسب و کارها نیاز به یک سرمایه هنگفت دارد اما ترید کردن با مبالغ بسیار پایینتر هم قابل انجام است. اگر بخواهید یک کارگاه تولیدی یا کارخانه راهاندازی کنید باید مبلغ زیادی را برای آمادهسازی دستگاهها و محل کسب و کار صرف کنید. اما در ترید فقط کافی است به یک کامپیوتر (یا حتی گوشی موبایل) و اینترنت مناسب دسترسی داشته باشید تا بتوانید کار خودتان را آغاز کنید. حتی اگر خودتان هم سرمایه کافی برای ترید کردن نداشته باشید، میتوانید ابتدا دانش خودتان را با معامله در پلتفرمهای مجازی و آزمایشی (مثل بازار آزمایشی نوبیتکس) افزایش دهید و بعداً از سرویسهایی که سرمایه در اختیارتان قرار میدهند استفاده کنید یا حتی به عنوان کارمند استخدام شوید.
نقد شوندگی بالا
«نقدشوندگی» یا لیکوئیدیتی (Liquidity) یکی از ویژگیهای مهم بازارهای معاملاتی آنلاین مثل ارزهای دیجیتال و فارکس است. بر خلاف بازارهای سنتیتر مثل املاک یا کالا، تریدرهایی که در این بازارها فعالیت دارند میتوانند در کوتاهترین زمان داراییهای خودشان را به پول نقد تبدیل کنند. از آنجایی که حجم و تعداد معاملات در این بازارها بسیار زیاد است، همیشه یک فرد یا مؤسسه به عنوان خریدار یا فروشنده در طرف دیگر معامله شما وجود دارد و به همین خاطر است که میتوانید حتی در بازههای زمانی بسیار کوچک نیز تریدهای پیاپی انجام دهید. نقد شوندگی بالا نشاندهنده استقبال زیاد تریدرها از بازار، بالا بودن فرصتهای معاملاتی و پایینتر بودن ریسک است.
معایب ترید
در کنار مزایایی که به آنها اشاره کردیم، ترید کردن میتواند نقاط ضعف و معایبی نیز داشته باشد. بهتر است پیش ورود به این حوزه و انتخاب تریدری به عنوان شغل تماموقت، معایب احتمالی آن را هم بررسی کنید. از جمله معایب ترید میتوان به این موارد اشاره کرد:
ریسک از دست رفتن سرمایه
در بازارهایی مثل املاک، کالا یا طلا، حتی در ریزشهای شدید قیمت هم دارایی شما به صورت فیزیکی در اختیارتان قرار دارد و احتمال دارد با گذشت زمان، دوباره ارزش آن افزایش پیدا کند. اما برای تریدرهای بازارهای مالی آنلاین اوضاع متفاوت است. در این بازارها نوسان قیمت بسیار زیاد است و مدیریت نادرست ریسک میتواند منجر به از دست رفتن کل سرمایه یک تریدر شود. اگر تریدر از نظر روانی آمادگی لازم را نداشته باشد و سرمایه خود را به درستی مدیریت نکند، به راحتی میتواند فریب نوسانهای ناگهانی قیمت را بخورد و بدون توجه به ریسکهای احتمالی اقدام به معامله کند. از آنجایی که این بازارها دو طرفه هستند، ترید کردن بدون استراتژی معاملاتی و تعیین حد سود و حد ضرر میتواند ضررهای جبرانناپذیری به دنبال داشته باشد.
فشار ذهنی زیاد
بر خلاف چیزی که ممکن است از بیرون به نظر برسد، رسیدن به سودهای پیوسته از ترید به تلاش و پشتکار زیادی نیاز دارد. تریدرها باید علاوه بر دانش تحلیلی، به مبحث روانشناسی ترید نیز توجه ویژهای داشته باشند. شبانهروزی بودن بازارها و احساساتی مثل ترس و طمع میتواند فشار زیادی به ذهن تریدر وارد کند که اگر آمادگی آن را نداشته باشد ممکن است به راحتی سرمایه خود را در معرض خطر قرار دهد. تریدری که اصول مدیریت سرمایه را رعایت نکند یا معاملات خود را بدون حد سود و حد ضرر رها کند، حتی اگر پای نمودار نباشد باز هم فشار روانی زیادی را متحمل خواهد شد.
ترید چه تفاوتی با سرمایهگذاری دارد؟
علاوه بر ترید، سرمایهگذاری (Investment) در بازارهای مالی نیز یکی از روشهای کسب سود است. سرمایهگذارها معمولاً افرادی هستند که دوست ندارند دائماً مشغول خرید و فروش یا بررسی چارت باشند. این افراد عموماً نگاه بلندمدتی به بازارهای مختلف دارند و ترجیح میدهند درگیر نوسانهای کوتاهمدت قیمت نباشند. بر خلاف تریدرها که بیشتر با چارت و تحلیل تکنیکال سر و کار دارند، سرمایهگذارها بیشتر از تحلیل فاندامنتال یا بنیادی (Fundamental) کمک میگیرند. سرمایهگذاری به خاطر ماهیت بلندمدت خود معمولاً ریسک کمتری دارد و احتمال از دست رفتن کل سرمایه نیز در آن کمتر است. از آنجایی که در سرمایهگذاری معمولاً معاملات در بازههای چند ماه تا چند ساله انجام میشود، سرمایه اولیه مورد نیاز برای شروع آن نیز بیشتر است.
بازارهای مختلف برای ترید
پیش از این اشاره کردیم که ترید کردن منحصر به یک بازار خاص نیست و در انواع مختلف بازارها کاربرد دارد. کسی که بر اصول و قواعد کلی ترید مسلط باشد میتواند در هر بازاری موفق عمل کند. تریدرها معمولاً از تحلیل تکنیکال استفاده میکنند، به همین خاطر میتوانند در هر بازاری که چارت قیمتی آن موجود است ترید کنند. بعضی تریدرها ترجیح میدهند فقط در یک بازار خاص و یا حتی یک شاخص یا ارز خاص ترید کنند و بعضی هم از تمام فرصتها در تمام بازارها استفاده میبرند. برای انتخاب بهترین بازار برای ترید باید اهداف و تواناییهای خودتان را بسنجید و ریسک و نقد شوندگی بازارها را نیز مد نظر قرار دهید. در ادامه به چند مورد از مشهورترین بازارها برای ترید اشاره میکنیم.
بازار ارزهای دیجیتال
بازار رمزارزها یا ارزهای دیجیتال (Cryptocurrencies) در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است. در این بازار ارزهایی معامله میشود که به صورت دیجیتال و بر بستر شبکههای نامتمرکز (Decentralized) توسعه داده شدهاند. این بازار بر خلاف بازارهای سنتی، نهاد یا ناظر مرکزی ندارد و به صورت نامتمرکز مدیریت میشود، اما این به این معنا نیست که از اخبار و وضعیت سایر بازارها تأثیر نمیپذیرد. ارزهای دیجیتال را میتوانید به صورت شبانهروزی و ۷ روز هفته معامله کنید. بازار ارزهای دیجیتال «نقدشوندگی» خوبی دارد برای شروع ترید در آن میتوانید از پلتفرمها و صرافیهای معتبری مثل نوبیتکس استفاده کنید.
بازار فارکس
بازار فارکس (Foreign Exchange یا به اختصار Forex) بزرگترین و نقد شوندهترین بازار جهان است که روزانه چندین تریلیون دلار معامله در آن انجام میشود. در این بازار میتوانید جفت ارزهای مختلف را معامله کنید. رایجترین جفت ارز این بازار EUR/USD (یورو به یو اس دی یا یورو به دلار آمریکا) است که بیشترین سهم معاملات جفت ارزها را به خود اختصاص میدهد. منظور از معامله جفت ارز این است که مثلاً وقتی EUR/USD میخرید، در واقع دارید با فروش یا پرداخت دلار آمریکا، ارز یورو را میخرید و این دو را با هم مبادله میکنید. قیمت جفت ارزها در فارکس بر اساس عرضه و تقاضا مشخص میشود و خبرهای کلان اقتصادی نیز تأثیر قابل توجهی روی آن دارد.
بازار سهام
در بازار سهام (Stocks) میتوانید سهام شرکتهای مختلف را خرید و فروش کنید. با خرید سهام یک شرکت در واقع شما هم مالک بخشی از آن شرکت هستید. اگر شرکتها عملکرد خوبی داشته باشد ارزش سهام شما نیز افزایش پیدا میکند. همچنین با داشتن سهام یک شرکت میتوانید در رویدادهایی مثل افزایش سرمایه، مجمع سالیانه و تقسیم سود نیز شرکت کنید. در بازار سهام هر دو رویکرد فاندامنتال و تکنیکال کاربرد دارد و گزارشهای عملکردی که شرکتها منتشر میکنند نیز تأثیر قابل توجهی روی ارزش سهام آنها دارد. بازار سهام هم «نقدشوندگی» خوبی دارد و علاوه بر بازارهای خارجی، میتوانید در بازار ایران هم سهام شرکتهای مختلف ایرانی را ترید کنید.
بازار کالا
بازار کالا (Commodities) محلی برای خرید و فروش مواد خامی مثل نفت، طلا، غلات و غیره است. در این بازار بازار میتوانید کالاها را علاوه بر خرید و فروش عادی، به صورت فیوچرز (Futures) هم ترید کنید. در معاملات فیوچرز شما قرارداد میبندید که کالایی را در آینده با قیمت مشخص بخرید یا بفروشید. برای مثال اگر قیمت یک بشکه نفت در حال حاضر ۱۰۰ دلار باشد و بر اساس تحلیلی که دارید احتمال میدهید قیمت آن در آینده رو به افزایش است، میتوانید از قرارداد فیوچرز استفاده کنید. در این صورت، وقتی در آینده قیمت آن مثلاً به ۱۲۰ دلار برسد، شما بر اساس قراردادتان برای هر بشکه ۱۰۰ دلار میپردازید و روی هر بشکه ۲۰ درصد سود خواهید کرد. اگر قیمت در این مدت افت کند و مثلاً به ۸۰ دلار برسد، شما همچنان باید بر اساس قرارداد ۱۰۰ دلار بپردازید که در این صورت متضرر خواهید شد.
ابزارهای لازم برای ترید
برای اینکه تریدر موفقی باشید، علاوه بر دانش کافی و انتخاب بازار مناسب به ابزارهای دیگری هم نیاز دارید. از نظر سخت افزاری باید یک کامپیوتر یا گوشی موبایل که به اینترنت متصل باشد در اختیار داشته باشید. اما این تمام ماجرا نیست. برای ترید و کسب سودهای پیوسته بهتر است از ابزارهای دیگری که برای این کار توسعه داده شدهاند کمک بگیرید. آشنایی با ابزارهای مختلف و شناخت قابلیتهای آنها میتواند به افزایش احتمال موفقیت شما در بازار کمک کند. از جمله ابزارهای لازم برای ترید میتوان به این موارد اشاره کرد:
پلتفرم معاملاتی
اولین چیزی که برای ترید به آن نیاز دارید یک پلتفرم معاملاتی است که به شما اجازه دهد خرید و فروشهای خودتان را انجام دهید. پلتفرم معاملاتی همان نرم افزار یا وب سایتی است که امکانات ترید را در اختیار شما قرار میدهد. امکانات و قابلیتهای هر پلتفرم متفاوت است و بسته به نیازتان میتوانید بهترین گزینه را برای خودتان انتخاب کنید. برای مثال صرافی ارز دیجیتال نوبیتکس به شما این امکان را میدهد که لیست قیمت ارزهای دیجیتال را به صورت لحظهای ببینید، از چارت یا نمودار قیمت برای تحلیل تکنیکال استفاده کنید و ارز دیجیتال دلخواه خودتان را بخرید یا بفروشید.
ابزارهای تحلیل تکنیکال
ابزارهای تحلیل تکنیکال به شما کمک میکنند تا اطلاعات بازار مثل قیمت و حجم معاملات را تجزیه و تحلیل و فرصتهای مناسب ترید را شناسایی کنید. نمودار کندل استیک (Candlestick) اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال مثل میانگین متحرک (Moving Average) یا ایچیموکو (Ichimoku)، ابزارهای ترسیمی روی چارت مثل خطوط فیبوناچی و غیره از جمله ابزارهایی هستند که به شما اجازه میدهند قیمت یک دارایی یا ارز دیجیتال را تجزیه و تحلیل کنید. معمولاً پلتفرمهای معاملاتی معتبر مثل نوبیتکس، نرم افزار متا تریدر (Meta Trader) یا پلتفرم تریدینگ ویو (TradingView) این امکانات را به صورت پیشفرض در اختیار شما قرار میدهند.
استراتژی معاملاتی
پیش از شروع ترید باید بر اساس آموزشهایی که دیدهاید یک استراتژی معاملاتی (Trading Strategy) برای خودتان مشخص کنید. استراتژی معاملاتی به شما کمک میکند تا بر اساس قواعد و چهارچوب مشخصی ترید کنید و درگیر معاملات احساسی و هیجانی نشوید. استراتژیهای معاملاتی انواع مختلفی دارند که میتوانید بر اساس شرایط و نیاز خودتان یکی از آنها را انتخاب یا برای خودتان یک استراتژی اختصاصی تدوین کنید. داشتن استراتژی معاملاتی به شما کمک میکند تا ریسک معاملات را به خوبی مدیریت کنید و ضررهای احتمالی را به حداقل برسانید.
ژورنال معاملاتی
یکی از ابزارهایی که معمولاً تریدرهای تازهکار از آن غافل میشوند ژورنال معاملاتی یا ژورنال ترید (Trading Journal) است. ژورنال معاملاتی میتواند یک دفتر فیزیکی و یا یک فایل متنی، اکسل و یا ابزارهای مشابه باشد. در این ژورنال باید تمام فعالیتها و سوابق ترید خودتان را بنویسید. قیمت و حجم معامله، حد سود و حد ضرر، علت ورود به معامله و غیره از جمله مواردی است که میتوانید در ژورنال ثبت کنید. ثبت این مواد به شما کمک میکند تا روند پیشرفت خودتان را به شکل دقیق دنبال کنید و نقاط ضعف و قوت خودتان را بهتر بشناسید.
چطور به یک تریدر موفق تبدیل شویم؟
تعداد افرادی که به سراغ ترید و بازارهای مالی میروند روز به روز در حال افزایش است، اما تمام این افراد نمیتوانند به تریدرهای موفقی تبدیل شوند. کسب سودهای تصادفی شاید در ظاهر خوشایند و موفقیتآمیز به نظر برسد اما اگر بدون استراتژی و مدیریت سرمایه باشد خیلی زود منجر به از دست رفتن کل سرمایه خواهد شد. هدف یک تریدر موفق، کسب سودهای پیوسته در بلندمدت است. اگر شما هم دوست دارید به یک تریدر موفق تبدیل شوید به این موارد توجه داشته باشید:
آموزشهای پایه را خوب یاد بگیرید
اولین و مهمترین قدم برای تریدر شدن این است که دانش پایه را به خوبی یاد بگیرید. داشتن یک دیدگاه کلی از اقتصاد، عرضه و تقاضا و تأثیر آن روی قیمت، تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، کار با ابزارها و نرم افزارهای لازم برای ترید و غیره از جمله مواردی هستند که برای ورود به هر بازاری به آنها احتیاج خواهید داشت. بنابراین بهتر است زمان کافی برای یادگیری آنها صرف کنید تا در آینده دچار مشکل نشوید.
بازارهای مختلف را بشناسید
بعد از اینکه آموزشهای ابتدایی را فرا گرفتید خوب است درباره بازارهای مختلف و ویژگیهای هر یک از آنها نیز مطالعه کنید. شناخت بازارهای مختلف مثل ارزهای دیجیتال، فارکس، سهام، کالا و غیره به شما اجازه میدهد تا ریسکهای موجود در هر یک از آنها را بسنجید و بر اساس ویژگیهای شخصیتی خودتان بهترین بازار را برای ترید انتخاب کنید.
استراتژی معاملاتی داشته باشید
همانطور که پیش از این هم اشاره کردیم، داشتن استراتژی معاملاتی یکی از الزامات مهم برای شروع ترید است. استراتژی معاملاتی به شما کمک میکند که یک برنامه مشخص و از پیش تعیینشده برای معامله داشته باشید. داشتن این استراتژی به مدیریت بهتر سرمایه و کنترل ریسک کمک میکند و اجازه نمیدهد با رفتارهای هیجانی و لحظهای، سرمایه خودتان را در معرض خطر قرار دهید. از جمله مزایای استراتژی معاملاتی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- افزایش سود و کاهش ضررهای احتمالی
- به حداقل رساندن ریسک معاملات
- کاهش اضطراب و فشار ذهنی تریدرها
- کمک به گرفتن تصمیمات بهینهتر
- افزایش بهرهوری و عملکرد تریدر در بلندمدت
با حساب دمو یا آزمایشی شروع کنید
یکی از ویژگیهای خوب بازارهایی مثل ارز دیجیتال یا فارکس این است که به شما اجازه میدهند به صورت مجازی یا آزمایشی معامله و تمرین کنید. ترید کردن روی حساب دمو یا آزمایشی به شما اجازه میدهد تا دانش و استراتژی خودتان را آزمایش کنید و نقاط ضعف و قوت خودتان را پیش از ورود به معاملات واقعی بشناسید. بسیاری از افراد تازهکار بعد از یادگیری دانش پایه، برای ورود به بازار عجله دارند و معمولاً این موضوع به ضرر آنها تمام میشود. بهتر است عجله نکنید و ابتدا از حساب آزمایشی برای تمرین و آمادهسازی خودتان کمک بگیرید.
در جریان اخبار و اتفاقات باشید
امروزه بازارها دائماً در حال تغییر و تحول هستند و اتفاقات زیادی در آنها رخ میدهد. برای مثال در بازار ارزهای دیجیتال هرروزه تعداد زیادی رمزارز جدید به بازار معرفی میشود یا ممکن است بعضی از پروژهها شکست بخورند و از بازار خارج شوند. تصمیمگیریهای کلان اقتصادی، اخبار مهمی مثل جنگ و غیره نیز روی جهت کلی بازارها تأثیر دارند. برای اینکه بتوانید تصمیمات آگاهانهتری بگیرید و معاملات سوددهی داشته باشید بهتر است تا حد امکان اخبار و اتفاقات این حوزه را نیز دنبال کنید.
روانشناسی ترید را جدی بگیرید
یکی از مباحثی که ممکن است تریدرها در فرآیند آموزش از آن غافل شوند روانشناسی ترید (Trading Psychology) است. برای اینکه تریدر موفقی باشید باید شناخت خوبی از خودتان پیدا کنید و با خطاهای شناختی، سوگیریهای ذهن، احساسات و عواطف انسانی، ترس و طمع و غیره آشنا شوید. توجه نکردن به این مسائل باعث بروز رفتارهای هیجانی و فومو یا ترس از جا ماندن (FOMO) میشود. برای مثال اگر بشنوید که قیمت دوج کوین در حال افزایش شدیدی است، ممکن است به خاطر همین فومو در قیمت بالایی وارد معامله شوید و بعد از اینکه قیمت برگشت، بخشی یا همه دارایی خودتان را از دست بدهید.
صبور باشید
تبدیل شدن به یک تریدر موفق زمانبر است و به تلاش و صبر زیادی نیاز دارد. برای موفقیت در این شغل نباید به دنبال راههای میانبر و سودهای مقطعی کوتاهمدت باشید. صبور نبودن باعث میشود خرید و فروشهای خودتان را با عجله و در نقاط نامناسب انجام دهید. در نتیجه یا ضرر میکنید یا سودهای احتمالی را به راحتی از دست میدهید. ترید کردن یک بازی بلندمدت است و برای اینکه بتوانید در آن ماندگار باشید، صبور باشید و عجولانه رفتار نکنید.
جمعبندی
ترید کردن یکی از روشهای کسب درآمد از بازارهای مالی است که اگر اصول و قواعد آن را رعایت کنید، سود خوبی به همراه دارد. برای اینکه بتوانید تریدهای سوددهی داشته باشید باید اصول مدیریت سرمایه را رعایت کنید و ریسک معاملات را به حداقل برسانید. از آنجایی که نوسان قیمت در بازارهایی مثل ارز دیجیتال و فارکس بسیار زیاد است، تریدهای حسابنشده و پرریسک میتواند به از دست رفتن کل دارایی منجر شود. برای موفقیت در ترید سعی کنید بعد از گذراندن آموزشهای لازم، مدتی را به صورت آزمایشی معامله کنید و از استراتژیهای خودتان بکتست بگیرید. کسب سود از ترید باید پیوسته و بلندمدت باشد، به همین خاطر صبور بودن و دوری از رفتارهای هیجانی در آن اهمیت زیادی دارد.