آموزش مفاهیم پایه

دامیننس بیت کوین چیست و چه اهمیتی در بازار ارز دیجیتال دارد؟

ورود به دنیای رمزارزها تجربه‌ای گام‌به‌گام و پیچیده است که هر روز با به وجود آمدن ابزار جدید، تحلیل‌های پیشرفته‌تری هم ارائه می‌شود. در این مسیر پر از چالش و هیجان، دامیننس بیت کوین به عنوان یکی از ابزارهای کلیدی تحلیل بازار رمزارزها، جایگاه ویژه‌ای در تحلیل روند بازار ارزهای دیجیتال در میان تحلیل‌گران را به خود اختصاص داده است.

دامیننس بیت کوین به عنوان شاخصی بنیادی در دنیای رمزارزها، نقشی مهم در تعیین جهت بازار کریپتو ایفا می‌کند. در این مقاله، ما به بررسی عمیق و تحلیلی از دامیننس بیت کوین خواهیم پرداخت و ارتباطات آن با دیگر عوامل بازار مانند “آلت سیزن” را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه شوید تا در دنیای جذاب رمزارزها، رازهای دامیننس بیت کوین را کشف کنیم و نگاهی عمیق به یکی از ابزار مهم بازار رمزارزها داشته باشیم.

ثبت نام سریع در نوبیتکس

دامیننس چیست؟

دامیننس در بازار رمزارزها به یکی از مهمترین مفاهیم مرتبط با توزیع ارزهای دیجیتال پرداخته و نقشی حیاتی در شناخت و تحلیل بازار رمزارزها ایفا می‌کند. این مفهوم نشان‌دهنده درصد سهم یک ارز دیجیتال از کل بازار رمزارزها است. به عبارت دقیق‌تر، اگر دامیننس بیت کوین به نسبت ۵۰٪ باشد، به آن معناست که نیمی از سرمایه بازار رمزارزها در اختیار این ارز دیجیتال است. این نسبت مهم به دلیل ویژگی‌های بیت کوین BTC و جایگاه آن به عنوان نخستین و معروف‌ترین ارز دیجیتال در دنیای رمزارزها، اهمیت فراوانی دارد.

دامیننس به صورت مداوم تغییر می‌کند و این تغییرات می‌توانند تأثیرات قابل‌توجهی بر بازارهای رمزارزها داشته باشند. میزان دامیننس یا تسلط بیت کوین در بازار نه تنها تحلیل‌های تکنیکال و تأثیرات متقابل با سایر ارزها را نمایان می‌سازد بلکه به سرمایه‌گذاران و تریدرها کمک می‌کند تا بهترین تصمیمات ممکن را در محیط پر نوسان رمزارزها اتخاذ کنند.

به زبان خیلی ساده دامیننس، میزان تسلط یک ارز دیجیتال بر بازار ارزهای دیجیتال را مشخص می‌کند که از تقسیم مقدار مارکت کپ آن رمز‌ارز بر کل سرمایه موجود در این بازار به دست می‌آید. 

به عنوان مثال فرض کنید مارکت کپ ارزی مانند بایننس کوین (BNB) معادل 38 میلیارد دلار و کل سرمایه داخل بازار ارزهای دیجیتال معادل 1580 میلیارد دلار باشد. حال با تقسیم  38 میلیارد بر 1580 میلیارد به عدد 2.4% می‌رسیم. بنابراین می‌توانیم بگوییم ارز BNB تسلط یا دامیننس 2.4 درصدی بر این بازار دارد. 

دامیننس بیت ‌کوین چیست؟

با توجه به توضیحات بخش قبل دامیننس بیت کوین هم به میزان تسلط این ارز دیجیتال بر بازار رمزارزها اطلاق می‌شود. به زبان ساده‌تر، مقدار مارکت کپ بیت کوین به کل سرمایه موجود در بازار ارزهای دیجیتال دامیننس بیت کوین گفته می‌شود.

در زمان نگارش این مقاله مارکت کپ بیت کوین معادل 822 میلیارد دلار است و کل سرمایه موجود در این بازار معادل 1580 میلیارد اعلام شده است. بنابراین با تقسیم 822 میلیارد (مارکت کپ بیت کوین) بر 1580 میلیارد (مارکت کپ بازار رمزارزها) به عدد 52% می‌رسیم که نشان می‌دهد بیت کوین در حال حاضر بیش از نیمی از سرمایه این بازار را به خود اختصاص داده است.

برای مشاهده دامیننس بیت کوین در تریدینگ ویو فقط کافی است BTC.D را جستجو کنید.

.دامیننس بیت کوین

تاریخچه دامیننس بیت کوین

بازار کریپتو از روز اول به این بزرگی نبود و این تعداد توکن را میزبانی نمی‌کرد. در حال حاضر در کوین مارکت کپ که یکی از منابع مهم هر فعالی در این بازار محسوب می‌شود بیش از 2 میلیون توکن لیست شده است. 

در سال‌های بعد از تولد بیت‌ کوین تعداد انگشت شماری رمز‌ارز وارد بازار شدند که می‌توان به لایت کوین (LTC)، دوج‌کوین (Doge)، پیرکوین (Peercoin) و نِیم‌کوین (Namecoin) اشاره کرد. اما این واقعیت که دو توکن آخر دیگر جایی در این بازار ندارند مانع دیگر پروژه‌ها برای راه‌اندازی توکن‌هایشان نشد. 

شاید رشد تصاعدی بازار ارزهای دیجیتال از نظر تعداد توکن‌ها را بتوان سال 2017 دانست. سالی که سیلی از عرضه اولیه‌ توکن‌ها (ICO) بازار را شاهد بودیم. جالب است بدانید که هجوم آلت کوین‌ها در این بازه زمانی، دامیننس بیت کوین را از 90% به حدود 37% در ابتدای سال 2018 کاهش داد. 

تاریخچه دامیننس بیت کوین

اما در این برهه خرس‌ها به بازار حمله کردند و تعداد زیادی از این توکن‌های تازه‌وارد ناپدید شدند. بیت کوین مجدداً تسلط بر بازار را آرام آرام پس گرفت و توانست دامیننس 72 درصدی را در ژانویه 2021 ثبت کند. 

اما این‌بار نوبت به گاوها رسید که سال 2021 را به سالی پر رونق برای این بازار تبدیل کنند. آلت کوین‌ها رشد چشمگیری را تجربه کردند و دامیننس بیت کوین بار دیگر به همان سطوح سال 2018 برگشت.

دامیننس‌های مهم برای ارزیابی بازار

به غیر از دامیننس بیت کوین که برای تحلیل بازار اهمیت زیادی دارد، تحلیل‌گران عموماً دو دامیننس مهم دیگر را هم همواره بررسی می‌کنند که عبارتند از:

دامیننس تتر

دامیننس تتر هم یکی از موارد مهم در ارزیابی بازار رمزارزها به شمار می‌آید. تتر (USDT) به عنوان یک رمزارز با ارزش ثابت یک دلار آمریکا، به دلیل استفاده‌های گسترده در معاملات و تبادلات در بازار رمزارزها به‌ویژه در مواقع نوسانات شدید قیمت، اهمیت چشمگیری پیدا کرده است.

تتر به عنوان یک “استبیل‌کوین”، سعی در ایجاد پایداری در قیمت دارد و این ویژگی باعث محافظه‌کاری سرمایه‌گذاران در مواجهه با نوسانات شدید بازار می‌شود. به‌علاوه، دامیننس تتر تأثیرات مستقیمی بر تجارت و تبادلات رمزارزها دارد. زیرا اکثر تراکنش‌ها به وسیله تتر انجام می‌شوند و تعیین کننده اساسی برای نقدینگی و تسهیل تراکنش‌ها در بازارهای رمزارزها به‌شمار می‌رود.

رابطه دامیننس تتر با رشد بازار ارزهای دیجیتال رابطه‌ای معکوس است. به این معنا که هر زمان شاهد رشد دامیننس تتر باشیم، بازار در حال سقوط است و بالعکس. رشد دامیننس تتر به این معناست که سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتال خود را به تتر تبدیل کرده‌اند تا در برابر ضررهای پیشرو در امان باشند که به طور کلی نشان‌دهنده احاطه ترس بر بازار است.
از طرف دیگر کاهش دامیننس تتر نشان‌دهنده حس مثبت سرمایه‌گذاران به بازار رمزارزها است چرا که در حال تبدیل تترهای خود به ارزهای دیجیتال هستند.

برای مشاهده دامیننس تتر در پلتفرم تریدینگ ویو کافی است USDT.D را جستجو کنید.

دامیننس تتر

دامیننس اتریوم

اتریوم به‌عنوان یک پلتفرم قدرتمند برای اجرای قراردادهای هوشمند، جذابیت بسیاری برای توسعه‌دهندگان دارد. بنابراین، دامیننس اتریوم نشان‌دهنده سهم این ارز دیجیتال در کل بازار رمزارزها و تأثیرگذاری آن بر تعیین جهت بازار است.

اتریوم با امکاناتی چون قراردادهای هوشمند و توکن‌های استاندارد ERC-20، محیطی را برای اجرای برنامه‌های متعدد فراهم می‌کند. این امکانات باعث می‌شود که دامیننس اتریوم تأثیری قوی بر روی تحولات بازار، جذب توسعه‌دهندگان جدید و تغییرات در اکوسیستم رمزارزها داشته باشد. علاوه بر این، اتریوم به‌عنوان یک ارز دیجیتال با توانمندی‌های فراتر از انتقال ارز، در برخی زمینه‌های این صنعت نیز به‌عنوان یک زیرساخت مهم برای ایجاد تغییرات نوآورانه شناخته می‌شود.

دامیننس اتریوم

آلت سیزن (Alt Season) چیست؟

آلت سیزن به دوره‌ای اشاره دارد که ارزهای دیجیتال غیر از بیت کوین، معروف به آلت‌ کوین‌ها نسبت به بیت کوین عملکرد بهتری از خود نمایش می‌دهند.

همه ما می‌دانیم که بیت کوین، بزرگترین رمزارز جهان از نظر مارکت‌کپ، به طور گسترده‌ای در سراسر جهان معامله می‌شود. هرچند که تسلط بیت کوین قبلاً نزدیک به ۱۰۰٪ بود، اما حضور و رواج آلت‌کوین‌ها منجر به کاهش تسلط بیت کوین شده است. زمانی که مارکت‌کپ چندین آلت‌ کوین مهم میزان مارکت‌کپ بیت کوین را کاهش می‌دهد، ممکن است این امر نشانه شروع یک فصل آلت‌کوین یا همان آلت سیزن باشد.

آلت سیزن چرا اتفاق می‌افتد؟

در حالی‌که پیدا کردن دلیل واقعی آلت سیزن کار آسانی نیست، اما عواملی وجود دارند که در شکل‌گیری آن دخیل هستند. در زیر به دو عامل مهم اشاره خواهیم کرد.

آلت سیزن

حرکت دارایی‌ها از بیت کوین به سمت آلت کوین‌ها

پس از یک حرکت صعودی قابل توجه در قیمت بیت کوین، ای دارایی عموماً تمایل به ثبات بیشتری خواهد داشت. در نتیجه، سرمایه‌گذارانی که به دنبال فرصت‌های سرمایه‌گذاری سودآورتر هستند، ممکن است بیت‌ کوین خود را با آلت‌ کوین‌ها مبادله کنند و باعث شروع فصل آلت‌ کوین شوند.

شروع یک ترند در بازار مانند دیفای (DeFi) یا ان اف تی (NFT)

سال 2020، سال دیفای (DeFi) و سال 2021 سال ان اف تی ها (NFT) بود. فضای بلاک چین به طور مداوم در حال نوآوری و تکامل است و دقیقاً همین تکامل بی‌پایان است که باعث ایجاد مجموعه فعلی آلت کوین‌ها با موارد کاربردی قوی امروزی شده است.

به لطف ماهیت همیشه در حال تحول این صنعت، ممکن است برخی آلت کوین‌ها بیشتر از بیت کوین مورد توجه قرار گیرند. زمانی که معامله‌گران و سرمایه‌گذاران با گرایش‌هایی معامله می‌کنند که شامل آلت کوین‌های خاصی می‌شود، ارزش بازار تمایل به افزایش دارد. با گذشت زمان، این می تواند باعث ایجاد فصل آلت کوین شود.

چگونه آلت سیزن را شناسایی کنیم؟

شناسایی آلت سیزن

به دلیل ماهیت پر نوسان ارزهای دیجیتال، هیچ شاخص قطعی برای پیش‌بینی فصل آینده آلت کوین وجود ندارد. با این حال، بر اساس داده‌های تاریخی، شاخص‌هایی وجود دارد که احتمالاً می‌تواند نشان‌دهنده فصل آلت‌ کوین باشد.

  • زمانی که بیت کوین در یک روند صعودی قرار دارد

در سال های گذشته، بازار صعودی بیت کوین اغلب با عملکرد خوب آلت کوین ها به پایان رسیده است. این پدیده را می‌توان به سرمایه‌گذاران جدیدی نسبت داد که آلت‌کوین‌ها را خریداری می‌کنند، زیرا آنها نسبت به بیت‌کوین مقرون به صرفه‌تر هستند، بنابراین پتانسیل رشد آن‌ها جذاب‌تر می‌شود.

  • زمانی که قیمت آلت‌ کوین‌های با مارکت‌ کپ بزرگ افزایش می‌یابد

بجز بیت‌ کوین (BTC)، رمزارزهای با مارکت کپ بالا همچون بایننس کوین (BNB) و اتریوم (ETH) نیز محبوبیت دارند. زمانی که آلت‌ کوین‌هایی چون BNB و ETH افزایش قیمتی را تجربه می‌کنند که از رشد بیت‌ کوین بیشتر باشد، گاهی اوقات سودها به سمت دیگر آلت‌کوین‌ها هم جاری می‌شود. 

  • زمانی که ترندهای جدید ظاهر می‌شوند

قدرت ترندهای جدید بلاکچین یک عامل قوی در عملکرد آلت‌کوین‌های خاص بوده است. به عنوان مثال در زمان اوج پروژه‌های دیفای (DeFi) در سال ۲۰۲۰، آلت‌کوین‌های این جوزه شروع به رشد کردند. 

ترند متاورس هم یک مثالی دیگر بود که توجه گیمرها، طرفداران و جوامع دیگر خارج از دنیای رمزارز را به خود جلب کرد. از آنجایی که آلت‌کوین‌ها فاکتور مهمی برای دسترسی به متاورس محسوب می‌شود، منطقی است که محبوبیت آن‌ها در هنگام اوج گرفتن متاورس افزایش یابد. با ادامه ظهور ترندها و تمایلات جدید بلاکچین، ممکن است اشتیاق در مورد آلت‌ کوین‌های مرتبط با این روندها نیز ادامه یابد.

در زمان آلت سیزن کدام آلت کوین را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنیم؟

در دوران آلت سیزن که آلت‌کوین‌ها عملکرد بهتری نسبت به بیت‌ کوین دارند، انتخاب آلت‌ کوین مناسب برای سرمایه‌گذاری مهم است. با انواع و اقسام آلت‌کوین‌های موجود در بازار، سوال این است که چگونه می‌توانیم آلت‌کوینی را انتخاب کنیم که در زمان آلت سیزن بهترین عملکرد را ارائه دهد.

انتخاب آلت کوین مناسب در آلت سیزن

ارزیابی توانمندی آلت‌ کوین

پیش از هر چیز، ارزیابی دقیق توانمندی آلت‌ کوین که بستگی به عواملی مانند تکنولوژی بنیادی، تیم توسعه، ویژگی‌های منحصربه‌فرد و همچنین راهبردهای بازاریابی پروژه دارد، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 

تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال نیز یک ابزار موثر در انتخاب آلت‌ کوین است. نمودارهای قیمتی، حجم معاملات، الگوهای نموداری و شاخص‌های تکنیکال می‌توانند فاکتورهای مهمی برای عملکرد آینده آلت‌ کوین در بازار باشند.

ریسک و مدیریت سرمایه

همواره به مدیریت ریسک و سرمایه دقت کنید. انتخاب آلت‌ کوین‌هایی با کاربردهای گوناگون و تنوع در سبد ارزهای دیجیتال می‌تواند در کاهش ریسک و بهبود امنیت سرمایه کمک کند.

پیگیری اخبار و رویدادها

در پایان، همیشه نسبت به بروزرسانی‌ها و رویدادهای مرتبط با آلت‌ سیزن و رمزارزها دقت کنید. اعلانات مهم، تحولات بازار و تأثیرات احتمالی اخبار بر عملکرد آلت‌ کوین‌ها، تصمیم‌گیری را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

با این راهنمای ساده و ابزارهای مورد نیاز، می‌توانید آلت‌ کوین مناسب خود را برای سرمایه‌گذاری در زمان آلت‌سیزن انتخاب کنید.

تاثیر دامیننس بیت کوین بر آلت کوین‌ها

به منظور ارزیابی تاثیر دامیننس بیت کوین بر آلت کوین‌ها بهتر است که هر دو نمودار دامیننس و قیمت بیت کوین را در نظر بگیریم. به این ترتیب دید بهتری نسبت به تاثیر آن بر روند قیمتی آلت کوین‌ها پیدا خواهیم کرد.

واضح است که تحلیل چارت نیاز به آشنایی با تحلیل تکنیکال دارد. در واقع سرمایه‌گذار برای درک روند قیمتی آلت کوین‌ها ابتدا باید قادر به تحلیل روند کنونی حاکم بر چارت دامیننس و قیمت بیت کوین باشد. به این ترتیب تمام حالات ممکن به شکل زیر خلاصه می‌شود.

ردیفقیمت بیت کویندامیننس بیت کوینحرکت آلت کوین‌ها
1صعودیثابتصعودی
2صعودیصعودیثابت
3صعودینزولیصعودی (قوی)
4نزولیثابتنزولی
5نزولیصعودی      نزولی (قوی)
6نزولینزولیثابت
7ثابتثابتثابت
8ثابتصعودینزولی
9ثابتنزولیصعودی

در این جدول مشاهده می‌کنیم که ارتباط بین دامیننس، قیمت و حرکت آلت ‌کوین‌ها به خوبی مشخصی شده است. به عنوان مثال اگر قیمت بیت کوین در روندی صعودی قرار داشته باشد و دامیننس آن هم در حال رشد باشد نتیجه می‌گیریم که آلت کوین‌ها حرکت خاصی را از خود نشان نمی‌دهند (ردیف 2). اما اگر دامیننس بیت کوین در روندی نزولی قرار گیرد در حالی‌که قیمت آن در حال افزایش است نشانه حرکت بزرگ آلت کوین‌هاست (ردیف 3).

سخن پایانی

در پایان این مقاله، می‌توان این‌گونه نتیجه گرفت که دامیننس بیت کوین و آلت‌سیزن به عنوان دو عامل مهم در بازار رمزارزها، ارتباطاتی جذاب و جالب دارند. تحولات در دامیننس بیت کوین نقش اساسی در شکل‌گیری آلت‌سیزن ایفا می‌کند و سرمایه‌گذاران را به سوی آلت‌کوین‌ها هدایت می‌کند.

آلت‌سیزن نه تنها نشان‌دهنده تغییرات در سهم بازار بیت‌کوین و آلت‌کوین‌ها است، بلکه تأثیرات گسترده‌تری بر تصمیمات سرمایه‌گذاران، رفتار بازار و حتی توسعه تکنولوژی‌های مرتبط با رمزارزها دارد.

سرمایه‌گذاران با دنبال کردن بازار و تحلیل دقیق ارتباطات میان دامیننس بیت کوین و آلت‌سیزن، می‌توانند تصمیمات بهتری در زمانی که بازار در حال تغییر است، اتخاذ کنند. با در نظر گرفتن این ارتباطات، سرمایه‌گذاران می‌توانند بهترین استراتژی‌ها را برای بهره‌مندی از تغییرات بازار رمزارزها و تحقق موفقیت در دنیای دیجیتال ارزها اعمال کنند.

سلب مسئولیت: تمام مطالب مجله نوبیتکس شامل اخبار، مقالات، تحلیل‌ها، معرفی بازی‌های تلگرامی و ایردراپ‌ها، تنها با هدف آموزش یا اطلاع‌رسانی به کاربران فضای ارزهای دیجیتال منتشر می‌شود. مجله نوبیتکس به‌هیچ‌وجه توصیه‌ای برای سرمایه‌گذاری، خرید و فروش یا مشارکت در پروژه‌های مرتبط با این حوزه نداشته و صرفاً با توجه به درخواست جامعه رمزارزی ایران محتوا تولید می‌کند. فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال، مانند سایر بازارهای مالی، با ریسک‌هایی همراه بوده و لازم است هر شخص با تحقیق و پذیرش کامل مسئولیت این خطرات احتمالی، برای فعالیت در این حوزه تصمیم‌گیری کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *