بیت تورنت (BitTorrent) یک پروتکل اشتراک فایل همتا به همتا (Peer-to-peer یا به اختصار P2P) است که به کاربران اجازه میدهد فایلهای خود را به طور مستقیم و بدون نیاز به سرورهای مرکزی به اشتراک بگذارند. فوریه سال ۲۰۱۹ بود که بیت تورنت از توکن خود با نام BTT رونمایی کرد. توکن یا همان ارز بیت تورنت به منظور بهبود عملکرد پروتکل بیت تورنت توسعه داده شده است. ارز دیجیتال BitTorrent یک توکن TRC-10 است و روی بلاکچین ترون (TRON) کار میکند. عرضه کل توکنهای بیت تورنت ۹۹۰ تریلیون واحد است که بر اساس آمار کوین مارکت کپ ۹۶۸٫۲۴۶٫۴۲۸٫۵۷۱٫۰۰۰ واحد از آنها در گردش هستند. پروژه بیت تورنت در حال حاضر بزرگترین پروتکل ارتباط همتا به همتای غیرمتمرکز در جهان به حساب میآید.
بنیانگذاران ارز بیت تورنت
ایده اصلی بیت تورنت متعلق به برام کوهن است که یکی از توسعهدهندگان و کارآفرینان مشهور در حوزه ارز دیجیتال به حساب میآید. به گفته خود کوهن هدف او از توسعه بیت تورنت این بود که جایگزینی برای صنعت قدیمی، کند و گرانقیمت سرگرمی ارائه کند. سال ۲۰۱۸ بنیاد ترون پروژه بیت تورنت را به طور کامل خرید و جاستین سان کنترل پروژه را در اختیار گرفت. ترون بعد از خرید بیت تورنت تصمیم گرفت پروژه ارز دیجیتال بیت تورنت را هم کلید بزند. سال ۲۰۱۹ ارز بیت تورنت با نام اختصاری BTT روی شبکه ترون و با هدف افزایش قابلیتهای غیرمتمرکز این پلتفرم عرضه شد.
توکنومیک ارز بیت تورنت
عرضه کل ارز بیت تورنت ۹۹۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ واحد است که ۶ درصد آن در عرضه عمومی، ۲ درصد در عرضه خصوصی و ۹ درصد نیز در فروش اولیه یا Seed Sale به بازار عرضه شد. علاوه بر این، ۲۰.۱ درصد آن به ایردراپها اختصاص داده شد که قرار است تا سال ۲۰۲۵ در نوبتهای مختلف عرضه شود. از میان توکنهای عرضه شده، ۱۹ درصد به بنیاد بیت تورنت و ۲۰ درصد نیز به بنیاد ترون تعلق گرفت. همچنین ۱۹.۹ درصد به اکوسیستم بیت تورنت و ۴ درصد نیز به فعالیتهای شراکتی اختصاص داده شده است.
مأموریت ارز بیت تورنت
پلتفرم بیت تورنت سال ۲۰۰۱ با هدف متحول ساختن صنعت سرگرمی و تغییر نحوه دسترسی کاربران به محتوا راهاندازی شد. سال ۲۰۱۸ بنیاد ترون تصمیم گرفت این پروژه را به خاطر قابلیتهای منحصر به فردی که در ارتباط همتا به همتا (P2P) داشت خریداری کند. ترون بعد از خرید پروژه تصمیم گرفت توکن یا ارز بیت تورنت را راهاندازی کند، در نتیجه در فوریه سال ۲۰۱۹ ارز BTT را با استفاده از استاندارد TRC-10 روی بلاکچین خود ترون به بازار عرضه کرد. ترون در تلاش است تا با افزودن قابلیتهای غیرمتمرکز به پروژه، بیت تورنت را از یک پلتفرم ساده برای اشتراک فایل به یک اکوسیستم دیجیتالی گسترده روی شبکه بلاکچین تبدیل کند.
ویژگیها و کاربردهای ارز بیت تورنت
از زمانی که ترون پروژه بیت تورنت را خرید و ارز BTT را به بازار عرضه کرد ویژگیها و قابلیتهای مختلفی به آن اضافه شده است تا هم سرعت و هم امکانات آن افزایش یابد. از جمله ویژگیها و کاربردهای کلیدی ارز بیت تورنت میتوان به این موارد اشاره کرد:
افزایش سرعت دانلود با پروژه بیت تورنت اسپید
بیت تورنت اسپید (BitTorrent Speed) اولین قابلیتی بود که با استفاده از توکن BTT به بیت تورنت اضافه شد و تا به امروز مهمترین کاربرد این توکن به حساب میآید. بیت تورنت اسپید به کاربران اجازه میدهد تا با پرداخت ارز BTT به آپلودکنندگان بتوانند فایلهای خود را با سرعت بالاتری دانلود کنند. اگر فردی قابلیت بیت تورنت اسپید را فعال و کیف پول بیت تورنت خود را به آن متصل کرده باشد، هنگام دانلود فایلهای تورنت به صورت خودکار مبلغ پیشنهادی او ثبت میشود. زمانی که پیشنهاد پذیرفته شود سرعت دانلود نیز به صورت خودکار تنظیم میشود و لازم نیست کاربر هنگام دانلود کار خاصی انجام دهد. بیت تورنت اسپید علاوه بر افزایش سرعت دانلود به کاربران انگیزه میدهد که محتواهای بیشتری آپلود کنند و آنها را برای مدتزمان طولانیتری نگه دارند، چرا که با این کار شانس آنها برای دریافت توکنهای BTT نیز بیشتر میشود. هرچه آپلودکنندگان بیشتر Seed کنند (یعنی اجازه دانلود فایلها را به سایر کاربران بدهند) ارز بیت تورنت بیشتری نصیب آنها خواهد شد.
فایل سیستم بیت تورنت
فایل سیستم بیت تورنت (BTFS) هم یک پروتکل و هم یک شبکه است که با هدف دستیابی به یک سیستم نگهداری و اشتراک فایل واقعاً غیرمتمرکز در اینترنت راهاندازی شد. راهکارهای سنتی نگهداری فایل معمولاً متمرکز و مستعد سانسور هستند اما پروژه BTFS با استفاده از مکانیزمهای همتا به همتای منحصر به فرد بیت تورنت این مشکل را حل میکند. این پروژه به کاربران اجازه میدهد تا با فراهم کردن دسترسی به منابعی مثل فضای دیسک، حافظه و پهنای باند کامپیوتر خود توکن BTT دریافت کنند. در نتیجه کاربران تشویق میشوند که منابع بلااستفاده خود را به توسعه شبکه و کسب درآمد از آن اختصاص دهند. فایل سیستم بیت تورنت روی بلاکچین اجرا میشود و به همین خاطر ماهیتی غیرمتمرکز و ضد سانسور دارد. هر یک از همتایان در شبکه، یک بخش متفاوت از وبسایت یا فایل را نگهداری میکنند، در نتیجه میزبانی فایلها به صورت توزیعشده در کل وب اتفاق میافتد. میلیونها کاربر بیت تورنت در سراسر جهان نودهای آن را اجرا میکنند و این موجب افزایش امنیت شبکه بیت تورنت میشود. سیستمهای نگهداری فایل غیرمتمرکز یکی از اجزای ضروری Web3 محسوب میشوند و BTFS با عملکرد فوقالعاده خود در این زمینه به کاربران اجازه میدهد تا حتی اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (dApps) خود را هم بر بستر همین پروتکل توسعه دهند.
پخش زنده با پروژه دیلایو
دیلایو (DLive) یک شبکه استریم زنده و غیرمتمرکز روی بلاکچین ترون است که بیت تورنت آن را در سال ۲۰۱۹ خرید. پروژه DLive از ارز بیت تورنت (BTT) برای تأمین مالی سازندگان محتوا، بینندگان و کسانی که دوست دارند توکنهای خود را روی این پلتفرم استیک کنند استفاده میکند. بینندگان میتوانند بعد از عضویت در کانالها با استفاده از ارز BTT به محتواسازان محبوب خود کمکهای مالی یا دونیت کنند. این نوع پرداخت مستقیم از کاربر به سازنده محتوا یکی از قابلیتهای مهم اینترنت و Web3 در آینده است که به غیرمتمرکز ساختن اینترنت کمک میکند. تولیدکنندگان محتوا هم میتوانند با برگزاری چالشها یا بر اساس مدت زمانی که یک کاربر صرف تماشای استریم آنها کرده است مقداری ارز بیت تورنت را به عنوان پاداش به بینندگان خود پرداخت کنند.
سرمایهگذاری
سرمایهگذاری یا خرید و فروش ارز دیجیتال یکی از روشهای اصلی کسب درآمد از بازار ارز دیجیتال است. ارز بیت تورنت یا BTT هم مثل سایر ارزهای دیجیتال قابلیت معامله یا سرمایهگذاری دارد. بیت تورنت در صرافیهای بزرگ دنیا لیست شده است و امکان خرید و فروش آن در صرافیهای مختلف از جمله نوبیتکس وجود دارد. قیمت بیت تورنت هم مثل قیمت ترون یا سایر ارزهای دیجیتال نوسانهای زیادی دارد و معامله آن با ریسک زیادی همراه است. برخی معتقدند پروندههای حقوقی که به خاطر موضوع کپیرایت علیه بیت تورنت تشکیل میشود ممکن است روی قیمت آن تأثیر بگذارد، بنابراین باید هنگام خرید و فروش آن حتماً اصول مدیریت سرمایه را رعایت کرد.
کسب درآمد از بیت تورنت
همانطور که اشاره کردیم ارز بیت تورنت یا BTT بر بستر بلاکچین ترون و با استفاده از استاندارد TRC-10 کار میکند، بنابراین فرآیند استخراج یا ماینینگ مشابه بیت کوین یا اتریوم ندارد. البته راههای دیگری برای پاداش گرفتن و کسب درآمد از بیت تورنت وجود دارد. برای مثال پروژه بیت تورنت اسپید به کاربران اجازه میدهد که بعد از دانلود فایلهای تورنت با اشتراکگذاری یا بهاصطلاح seed کردن فایلها به سایر کاربران، توکنهای BTT به دست بیاورند. این فرآیند شبیه به ماینینگ در معنای سنتی آن نیست و در واقع نوعی پاداش برای مشارکت در توسعه شبکه محسوب میشود. سایر پروژههای بیت تورنت مثل فایل سیستم بیت تورنت یا پخش زنده دیلایو نیز مکانیزمهای مشابهی برای پرداخت پاداش و کسب درآمد دارند. علاوه بر این کاربران میتوانند از طریق استیکینگ بیت تورنت، به ازای نگهداری توکنهای BTT در کیف پول خود مقداری پاداش دریافت کنند.
خرید و فروش بیت تورنت (BTT)
محبوبیت بازیهای بلاکچینی دائماً در حال افزایش است و این موضوع به رشد قیمت توکنهای این بازیها کمک میکند. با توجه به رشد قیمت BTT این توکن برای کسانی که به بازیهای حوزه ارز دیجیتال و NFT علاقه دارند یکی از گزینههای خوب برای خرید و فروش محسوب میشود. خرید و فروش بیت تورنت (BTT) در نوبیتکس فرآیند بسیار سادهای دارد. شما با داشتن یک شماره تلفن همراه به راحتی میتوانید در نوبیتکس ثبت نام کنید. پس از ثبت نام کافی است مراحل احراز هویت را انجام دهید و سپس حساب خودتان را شارژ کنید. معاملات نوبیتکس به صورت همتا به همتا (P2P) انجام میشود و از آنجایی که تعداد کاربران بسیار زیاد است، میتوانید خرید و فروش دوج کوین را به صورت آنی انجام دهید. کارمزد خرید BTT از نوبیتکس به صورت درصدی از مبلغ کل معامله محاسبه میشود و هنگام انجام معاملات مبلغ دقیق آن قابل مشاهده است که به قیمت بیت تورنت بستگی دارد. این کارمزد از هر دو طرف معامله گرفته میشود و بسته به سطوح کاربری متفاوت است. در واقع مبلغ کارمزد در سفارشات میکر (بازارساز) و تیکر (سفارشبردار) با هم فرق دارد. میکر کسی است که سفارش خود را با یک قیمت مشخص ثبت میکند و سفارش او در لیست سفارشها قرار میگیرد. تیکر کسی است که سفارشهای موجود در این لیست را انتخاب و با آنها معامله میکند. برای مشاهده لیست کامل کارمزدها میتوانید به صفحه کارمزدها و هزینه خدمات نوبیتکس مراجعه کنید، اما به طور خلاصه کارمزد خرید و فروش بیت تورنت (BTT) با تومان در نوبیتکس به این صورت است:
حجم معامله
کارمزد میکر
کارمزد تیکر
کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان
۰.۲ درصد
۰.۲۵ درصد
بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان
۰.۱۷ درصد
۰.۲ درصد
بین ۳۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان
۰.۱۵ درصد
۰.۱۹ درصد
ارتباط ترون با بیت تورنت
توکنهای BTT بر بستر شبکه ترون (TRON) و با استاندارد TRC-10 اجرا میشوند. ترون با ارائه بستر بلاکچینی مناسب به بیت تورنت اجازه میدهد تا قابلیتهای غیرمتمرکز خود را راحتتر توسعه دهد. از طرفی بیت تورنت نیز به تسهیل روشهای پرداخت در محصولات مبتنی بر ترون کمک میکند و امکان توسعه این شبکه را سادهتر میسازد. بلاکچین ترون امکان انجام سریعتر تراکنشها را با کارمزدهای پایینتر و مقیاسپذیری بالاتر فراهم میسازد. بنابراین بیت تورنت و ترون رابطهای متقابل دارند و هر دو به رشد یکدیگر کمک میکنند. همکاری ترون و بیت تورنت میتواند نحوه به اشتراکگذاری فایلها را در دنیای غیرمتمرکز آینده متحول کند و امکان ساخت یک اکوسیستم بهینه و امن را برای اشتراک فایل به وجود بیاورد.
پروژه فایل کوین (Filecoin)
ارز فایل کوین (FIL) نیز مثل بیت تورنت یک راهکار غیرمتمرکز برای ذخیرهسازی و اشتراک فایل است. فایل کوین از قابلیتهای بلاکچین برای تشویق کاربران به ذخیرهسازی دادهها روی شبکه خود استفاده میکند. بیت تورنت بیشتر روی توزیع فایلها به صورت همتا به همتا و پاداشدهی به کاربران متمرکز است، اما تمرکز فایل کوین عمدتاً روی ایجاد بازاری برای ذخیرهسازی دادهها در یک شبکه غیرمتمرکز است. تفاوت دیگر فایل کوین و بیت تورنت در این است که فایل کوین بلاکچین اختصاصی خود را دارد اما بیت تورنت بخشی از اکوسیستم ترون است و از بلاکچین TRON استفاده میکند. در مجموع با اینکه این دو پروژه به نوعی رقیب یکدیگر محسوب میشوند، اما پتانسیل همکاری بین آنها برای توسعه راهکارهای جامع ذخیرهسازی و اشتراک فایل نیز وجود دارد.