هکرهای بای بیت برای پولشویی از میم کوینهای شبکه سولانا استفاده میکنند
احتمال دارد هکر بایبیت یعنی گروه لازاروس پشت کلاهبرداریهای راگ پول در میم کوینهای شبکه سولانا باشد.
خلاصه تحلیل
- تحقیقات جدید نشان میدهد که گروه هکری کره شمالی «لازاروس» که مظنون اصلی هک ۱.۴ میلیارد دلاری صرافی بایبیت است، احتمالاً در کلاهبرداریهای اخیر میم کوینهای شبکه سولانا نیز نقش داشته است.
- این گروه که پیشتر به حملات سایبری بزرگ در صنعت کریپتو مرتبط بوده، حالا متهم است که از طریق پلتفرم Pump.fun در شبکه سولانا اقدام به راهاندازی میم کوینهای تقلبی و انجام پروژههای کلاهبرداری راگ پول (rug pull) کرده است.
به گزارش کوین تلگراف، اینفلوئنسر و پژوهشگر آنچین معروف ZachXBT پس از هک بایبیت در ۲۱ فوریه (۳ اسفند) تشخیص داده که هکرها حدود ۱.۰۸ میلیون دلار از داراییهای به سرقترفته را به آدرس خاصی منتقل کردند و این داراییها از آنجا به شبکه سولانا منتقل شدند.
بررسیهای انجامشده نشان داد که این داراییها در میان کیف پولهای مختلف در سولانا توزیع شدهاند. برخی از این کیف پولها سابقه مشارکت در پروژههای مشکوک و کلاهبرداریهای میم کوینها را داشتهاند. ZachXBT اعلام کرد که بیش از ۹۲۰ آدرس مرتبط با هک بایبیت را شناسایی کرده که برخی از آنها پیشتر در راهاندازی میم کوینهای تقلبی نقش داشتهاند.
افزون بر این، ظاهراً کیف پولهای مرتبط با گروه لازاروس در هک ۲۹ میلیون دلاری صرافی فمکس (Phemex) در ژانویه ۲۰۲۴ (دی ۱۴۰۲) نیز دخالت داشتهاند. این موضوع نگرانیهای گستردهای در مورد امنیت شبکههای بلاک چین و فعالیت هکرهای سازمانیافته ایجاد کرده است.
در این میان شبکه سولانا که طی ماههای اخیر به دلیل رشد میم کوینها مورد توجه قرار گرفته بود، با انتقادات زیادی روبهرو شد. یکی از بزرگترین ضربات به اعتماد سرمایهگذاران زمانی رخ داد که توکن لیبرا (Libra) قربانی یک کلاهبرداری راگ پول شد. این توکن حتی حمایت رئیسجمهور آرژانتین را هم در اختیار داشت. در این حادثه، بیش از ۱۰۷ میلیون دلار نقدینگی توسط افراد داخلی پروژه خارج شد. قیمت توکن مذکور هم ظرف چند ساعت ۹۴ درصد سقوط کرد و حدود ۴ میلیارد دلار از سرمایه بازار را از بین برد.
پیامد این حوادث منفی به وضوح در دادههای آنچین مشهود است. بر اساس آمار گلسنود، جریان ورودی سرمایه به سولانا در ماههای اخیر ۵.۹ درصد کاهش یافته است.
تعداد آدرسهای فعال شبکه نیز از ۱۵.۶ میلیون در نوامبر ۲۰۲۴ (آبان ۱۴۰۳) به ۹.۵ میلیون در فوریه ۲۰۲۵ (بهمن ۱۴۰۳) سقوط کرد. این امر نشاندهنده افت حدود ۴۰ درصدی فعالیت کاربران است.
با این حال، برخی کارشناسان معتقدند که این چالشها میتواند در بلندمدت به نفع سولانا تمام شود. تحلیلگری به نام Aylo در پستی اشاره کرد که گرچه این اتفاقات فعلاً به اعتبار شبکه لطمه زدهاند، اما ممکن است در آینده منجر به اعمال قوانین سختگیرانهتر و تقویت امنیت شبکه شوند. در این صورت به نظر او اعتماد سرمایهگذاران برگردانده میشود.