آموزش معامله و ترید

فارکس یا بازار ارزهای دیجیتال؟ کدام یک انتخاب بهتری است؟

برای ورود به بازار سرمایه روش‌های مختلفی وجود دارد و هر بخش از این صنعت ساختار مخصوص خود را دارد و به شکل جدا و انحصاری در اختیار علاقمندان قرار گرفته است. بنابراین سرمایه‌گذارن و معامله‌گران اغلب با سه انتخاب اصلی روبرو هستند که شامل بازار سهام، بازار تبادل ارزهای خارجی یا فارکس و بازار ارزهای دیجیتال است. در این مقاله به معرفی و بررسی مقایسه‌ای میان بازار فارکس و بازار ارزهای دیجیتال می‌پردازیم و مزایا و معایب هر کدام را زیر ذره‌بین خواهیم برد. با ما همراه باشید.

ترید در فارکس چیست و چگونه کار می‌کند؟

واژه فارکس Forex در واقع نسخه کوتاه شده Foreign Exchange Market یا بازار تبادل خارجی است و تریدینگ یا معامله‌گری در فارکس به معنای خرید و فروش ارز خارجی تلقی می‌شود و افراد با خرید و فروش ارزهای کشورهای مختلف به کسب سود می‌پردازند.

شیوه معاملات فارکس به اینصورت است که خرید‌وفروش جفت ارزهای فیات در 24 ساعت شبانه روز در روزهای هفته به جز تعطیلات آخر هفته انجام می‌شود. معاملات در مراکز مالی بزرگ مانند لندن، نیویورک، توکیو و سیدنی باز می‌شود. در معاملات فارکس، ارز اول در این جفت به عنوان “ارز پایه” یا “Base currency” شناخته می‌شود و ارز دوم به عنوان “ارز مظنه” یا “ارز متقابل” (Quote currency) شناخته می‌شود. به عنوان نمونه در جفت EUR/USD ، دلار ایالات متحده (USD) ارز مظنه است، و یورو (EUR) ارز پایه است.

معامله در بازار فارکس

معامله‌گران برتری یا ضعف یک ارز نسبت به ارز دیگر را بر اساس تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال یا سنتیمنت پیش‌بینی می‌کنند و انتخاب‌هایشان بر این اساس است. برای پیش‌بینی نحوه رفتار ارزها، تحلیل بنیادی به جنبه‌های اقتصادی و سیاسی مانند نرخ بهره، تورم، رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) و رویدادهای ژئوپلیتیکی می‌پردازد. با استفاده از این تحلیل، تحلیلگران بنیادی دید اقتصادی بزرگتری به دست آورده توانایی اثر رخدادها بر نرخ ارز را به دست می‌آورند.

از سوی دیگر، تحلیل تکنیکال از نمودارها، شاخص‌ها و داده‌های تاریخی قیمت برای شناسایی الگوها و روند قیمت‌های جفت ارز استفاده می‌کند. تحلیلگران تکنیکال معتقدند که روندهای گذشته قیمت ممکن است اطلاعات واضحی در مورد حرکت قیمت‌ در آینده ارائه دهد.

همچنین تحلیل احساسات یا سنتیمنت برای تعیین دیدگاه کلی به بازار ضروری است. برای ارزیابی احساسات عمومی و تغییر نگرش در میان معامله‌گران و سرمایه‌گذاران از انعکاس احساسات آنها به اخبار، رسانه‌های اجتماعی و ابزارهای دیگر استفاده می‌شود. به طور کلی تحلیل احساسات برای تحلیل روانشناسی بازار و اتخاذ تصمیمات تجاری آگاهانه  توسط معامله‌گران استفاده می‌شود.

علاوه بر این، واحد استاندارد معاملاتی در بازار فارکس لات نام دارد. اغلب در این بازار از لات‌های استاندارد، لات‌های کوچک یا میکرو لات‌ها استفاده می‌شود. معاملات اهرمی نیز در تریدهای فارکس امری معمول به حساب می‌آیند. استفاده از لورج یا اهرم می‌تواند سود را افزایش دهد، اما احتمال زیان‌ در معاملات را نیز به طور قابل توجه‌ای افزایش می‌دهد. بنابراین، در فارکس نیز مدیریت ریسک برای محافظت در برابر زیان ضروری است. این امر شامل استفاده از اندازه موقعیت مناسب و استفاده از دستورات حد ضرر برای کاهش ضررهای احتمالی است.

خرید و فروش ارز دیجیتال چیست و چگونه کار می‌کند؟

همان‌طور که از نام کریپتوکارنسی مشخص است، به فعالیتی که در آن یک کلاس دارایی به نام ارزهای دیجیتال خرید و فروش می‌شود و از آن سود حاصل می‌شود، تجارت ارزهای دیجیتال گفته می‌شود.

خرید و فروش ارز دیجیتال از طریق صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز رمزارز تسهیل می‌شود. صرافی‌ها، ارزهای دیجیتال مختلف را به شکل جفت ارز در لیست خرید فروش خود قرار می‌دهند. به عنوان نمونه می‌توان بیت کوین (BTC) را با اتر (ETH) مبادله کرد و نماد این جفت BTC/ETH است. معامله‌گران با بررسی بازار تغییرات قیمتی یک ارز دیجیتال را پیش‌بینی می‌کنند.

بازار ارز دیجیتال

معامله گران برای تجزیه و تحلیل بازار ارز دیجیتال از روش‌ها و استراتژی‌های تقریبا مشابه بازار فارکس بهره می‌برند. در بازار ارز دیجیتال تحلیل تکنیکال برای بررسی نمودارها و الگوهای قیمتی استفاده می‌شود. همچنین تحلیل بنیادی یا فاندامنتال نیز به ارزیابی عناصری مانند فناوری، پذیرش و اخبار مرتبط با رمزارز می‌پردازد و تحلیل سنتیمنت احساسات بازار را از طریق سنجش رسانه‌های اجتماعی و منابع خبری اندازه‌گیری می‌کند.

برای کسب درآمد در بازارهای ارزهای دیجیتال، معامله‌گران از استراتژی‌های مختلفی مانند معاملات روزانه، معاملات نوسانی، سرمایه‌گذاری بلندمدت (هودل)، آربیتراژ و معاملات الگوریتمی استفاده می‌کنند. امنیت برای معامله‌گران اولویت اصلی است بنابراین آنها از کیف پول دیجیتال برای محافظت از سرمایه خود استفاده می‌کنند. کیف پول‌ ارز دیجیتال به دو شکل در اختیار افراد قرار گرفته است: کیف پول گرم یا نرم‌افزاری که به شکل آنلاین، دسکتاپ یا موبایل در اختیار آنها است و همینطور کیف پول سخت افزاری که دارایی را به شکل آفلاین و شیوه‌ای امن‌تر محافظت می‌کند.

یکی از مشخصه‌های بسیار شناخته شده بازار ارزهای دیجیتال نوسانات شدید رمزارزها است که احتمالات برای کسب سود و همینطور ضرر را برای معامله‌گران افزایش می‌دهد.همانند بازار فارکس امکان استفاده از اهرم یا معاملات اهرمی برای تریدرها فراهم است. بنابراین تمامی موضوعات پیرامون مدیریت ریسک و روش‌های مختلف معاملاتی در بازار ارزهای دیجیتال نیز به چشم می‌خورد. البته این بازار هنوز در ابتدای مسیر قرار دارد و ملاحظات نظارتی و رگولاتوری و همینطور ماهیت همواره در حال تحول این صنعت، بر خرید و فروش ارزهای دیجیتال تأثیر بسزایی دارد.

ترید در بازار ارز دیجیتال یا فارکس؟

تفاوت‌های کلیدی بین معاملات فارکس و ارزهای دیجیتال

در یک نگاه، بازار فارکس ثبات، روش‌های اثبات‌شده و نقدینگی را به معامله‌گران ارائه می‌کند، در حالی که معاملات ارزهای دیجیتال نوآوری، انعطاف‌پذیری و پتانسیل بازدهی قابل‌توجه را برایشان به امغان می‌آورد. این ویژگی‌ها ماهیت متضاد این دو بازار معاملاتی را بیش از پیش برجسته می‌کند.

ارزهای فیات سنتی، مانند یورو EUR، دلار USD، ین ژاپن و سایرین، تمرکز اصلی معاملات فارکس محسوب می‌شوند و طبیعتا دولت‌ها و بانک‌های مرکزی متولی انتشار و حاکمیت این ارزها را بر عهده دارند.

یکی از توسعه‌یافته‌ترین و نقدشونده‌ترین بازارها در جهان، بازار فارکس است که با حجم معاملات بزرگ و اسپردهای کوچک قیمتی نسبت به دیگر بازارها متمایز است. همچنین عوامل اقتصادی، همچون نرخ بهره یا ارقام تولید ناخالص داخلی، تأثیر زیادی بر نرخ ارزها دارند.

فارکس یا کریپتو؟

در مقابل، ارزهای دیجیتال یا مجازی غیرمتمرکز هستند و محوریت معاملات این بازار بر اساس فناوری بلاک چین است. بازارهای ارزهای دیجیتال نسبتاً جدید و بسیار پر نوسان است و ویژگی‌های منحصر به فردی دارند که آنها را از ارزهای فیات معمولی متمایز می‌کند.

ریسک‌های مرتبط با معاملات فارکس

معاملات فارکس با ریسک‌های ذاتی مانند ریسک نرخ تبدیل ارز، ریسک لورج یا اهرم، ریسک نرخ بهره، ریسک‌های ناشی از رویدادهای اقتصادی و ریسک کارگزار همراه است.

ریسک نرخ تبدیل ارز

معامله‌گران فارکس در معرض ریسک نرخ تبدیل قرار دارند زیرا آنها یک ارز را در برابر ارز دیگری معامله می‌کنند. نرخ ارز به دلایل مختلفی مانند انتشار داده‌های اقتصادی، تحولات ژئوپلیتیکی و احساسات بازار می‌تواند به سرعت تغییر کند. بنابراین احتمال زیان در این بازار به خاطر تغییرات پیش‌بینی نشده زیاد است.

ریسک اهرم

معاملات اهرمی اگرچه ممکن است سود را افزایش دهد، اما از طرفی هم زیان را نیز افزایش می‌دهد. معامله‌گران این معاملات باید احتیاط کنند زیرا حتی نوسانات منفی کوچک قیمت می‌تواند زیان‌های قابل توجهی برایشان به بار بیاورد.

ریسک نرخ بهره

بازارهای ارز ممکن است تحت تأثیر تغییرات نرخ بهره که توسط بانک‌های مرکزی تعیین می‌شود، قرار گیرند.  ارزش یک ارز با وجود تفاوت نرخ بهره بین دو ارز در یک جفت می‌تواند می‌تواند تغییر کند و میزان جذابیت آن برای معامله‌گران نیز کاهش یا افزایش پیدا کند.

ریسک رویدادهای اقتصادی

رویدادهای اقتصادی مانند تغییر در سیاست‌های دولت، انتشار آمارهای اقتصادی (مانند تولید ناخالص داخلی، تورم و اشتغال) و تغییرات در ژئوپلیتیک می‌تواند تأثیر زیادی بر نرخ ارز داشته باشد. معامله گران فارکس باید از این تحولات و اثرات بالقوه آنها آگاه باشند.

ریسک کارگزار

انتخاب کارگزار فارکس مناسب ضروری است. به منظور کاهش خطر تقلب، رفتار غیراخلاقی یا ورشکستگی، معامله‌گران باید اطمینان حاصل کنند که با یک کارگزار شناخته‌شده، قابل اعتماد و دارای مجوز کار می‌کنند.

خطرات معامله ارز دیجیتال

خطرات مرتبط با خرید و فروش ارزهای دیجیتال

به طور کلی به دلیل جوان‌تر بودن بازار کریپتو خطرات ناشی از آن نیز تا اندازه‌ای بیشتر از بازار فارکس است با این حال عمده خطرات این بازار شامل ریسک نوسانات قیمتی، ریسک نبود رگولاتوری مشخص، ریسک امنیت، ریسک نقدینگی، ریسک احساسات بازار، ریسک فناوری و ریسک سرمایه‌گذاری در نظر گرفته می‌شود.

ریسک نوسانات

نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال به خوبی برای همگان شناخته شده است. قیمت ارزهای دیجیتال در بازه‌های زمانی کوتاه می‌توانند به طور قابل توجهی و به سرعت در نوسان باشد که منجر به سودهای بزرگ و زیان‌های قابل توجه می‌شود.

ریسک قانون‌گذاری

فضای نظارتی برای ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف متفاوت است و همواره در حال تغییر است. در دسترس بودن و نقدینگی بازار ارزهای دیجیتال ممکن است تحت تأثیر قوانین، ممنوعیت‌ها یا محدودیت‌های جدید قرار گیرد.

خطرات امنیتی

یکی از نگرانی‌های غیرقابل انکار در خرید و فروش ارزهای دیجیتال، احتمال هک، کلاهبرداری و سرقت است. معامله‌گران باید اقدامات احتیاطی شدید امنیتی را برای محافظت از کیف پول و دارایی‌های دیجیتال خود انجام دهند و همواره هوشیار باشند.

ریسک نقدینگی

به دلیل نقدینگی کمتر در برخی ارزهای دیجیتال و صرافی‌های کوچکتر، ممکن است انجام معاملات بزرگ بدون تأثیر عمده بر قیمت ارز مورد نظر امری دشوار باشد.

ریسک احساسات بازار

رخدادهای خبری، روند رسانه‌های اجتماعی و احساسات بازار، همگی می‌توانند تأثیر قابل توجهی بر ارزش ارزهای دیجیتال داشته باشند. نوسانات قیمتی شدید می‌تواند با تغییرات ناگهانی در احساسات ایجاد شود.

ریسک فناوری

سودمندی و ارزش برخی از ارزهای دیجیتال ممکن است تحت تأثیر مشکلاتی از جمله شلوغی شبکه، اشکالات نرم‌افزاری و هارد فورک ارز دیجیتال قرار گیرد.

ریسک سرمایه گذاری

از آنجایی که رمزارزها ذاتاً با حدس و گمان همراه هستند، بسیاری از پروژه‌ها ممکن است واقعی نباشند یا نتوانند موفقیتی کسب کنند. در چنین وضعیتی معامله‌گران اگر با احتیاط پیش نروند ممکن است تمام سرمایه خود را از دست بدهند 

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی کلی میان بازار فارکس و ارزهای دیجیتال پرداختیم و با ویژگی‌ و ماهیت آنها آشنا شدیم. بسته به شیوه رفتار و توانایی‌ها، افراد می‌توانند یکی از این بازارها را برای ورود به دنیای سرمایه انتخاب کنند. همچنین مزایا و معایب و شباهت‌ها نیز مورد بررسی قرار گرفت تا بتوانید انتخاب هوشمندانه‌تری نسبت به این دو بازار داشته باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + هفده =