خبرنامه

یازدهمین هفته‌نامه مجله نوبیتکس: رشد بیت کوین و رکود اقتصادی آمریکا؛ بازی بزرگ نهنگ‌ها شروع شده است؟

در بحبوحه اخبار متضاد آمریکا و تحولات ژئوپلیتیکی، بیت‌ کوین دوباره توجه معامله‌گران را به خود جلب کرد. ارزی که مقاومت آن در برابر تورم و بی‌ثباتی زیر سوال رفته‌ بود؛ اکنون با قدرت در آستانه مرز ۱۰۰٬۰۰۰ دلار قرار گرفته است.

با وجود شرایط نسبتاً خوب بیت کوین، اقتصاد آمریکا لحظات نگران‌کننده‌ای را طی می‌کند. به عبارت دقیق‌تر کاهش ۰.۳ درصدی GDP آمریکا در سه‌ ماهه اول ۲۰۲۵ که اولین افت آن از سال ۲۰۲۲ محسوب می‌شود؛ زنگ هشدار را به صدا درآورده است. افزایش واردات پیش از تعرفه‌های ترامپ و کاهش مصرف داخلی، اقتصاد آمریکا را وارد فاز انقباضی کرده و حتی با وجود آمار امیدوارکننده‌ اشتغال احساسات معامله‌گران نزولی شده‌ است. اکنون سؤال بزرگ معامله‌گران این است:

آیا این آخرین مرحله صعودی بیت‌ کوین پیش از یک اصلاح جدی است؟ یا تازه ابتدای موج جدیدی از رشد و پذیرش جهانی است؟

پاسخ این سوال شاید در تلاقی سه عامل باشد: سیاست‌های دولت ترامپ، ضعف ساختاری اقتصاد جهانی و استراتژی‌های پررمز و راز سرمایه‌گذاران نهادی.

یک چیز اما قطعی است: اینکه بیت کوین در آستانه یک تصمیم بزرگ قرار دارند.

آمار متناقض اقتصاد آمریکا؛ کاهش تولید ناخالص داخلی و رشد اشتغال!

اقتصاد آمریکا در سه‌ ماهه اول سال ۲۰۲۵ به اندازه ۰.۳ درصد کوچک شد که نخستین ریزش آن از سال ۲۰۲۲ محسوب می‌شود. این ریزش بیشتر به خاطر افزایش واردات پیش از اجرای تعرفه‌های ترامپ و کاهش سرعت هزینه مصرف‌کنندگان بود. شایان ذکر است که اقتصاددانان رشد ۰.۴ درصدی را برای GDP پیش‌بینی کرده بودند. برخی تحلیلگران به امکان رشد GDP در سه‌ماهه دوم امیدوارند اما برخی دیگر نسبت به یک «افول تدریجی» در پی تداوم نااطمینانی تجاری هشدار می‌دهند.

با وجود نگرانی‌های اقتصادی، آمریکا در ماه آوریل (فروردین) ۱۷۷٬۰۰۰ شغل ایجاد کرد که بالاتر از پیش‌بینی‌های ۱۳۵٬۰۰۰ شغل بود. بخش‌هایی مانند سلامت (۵۱٬۰۰۰ شغل) و حمل‌ونقل/انبارداری (۲۹٬۰۰۰ شغل) بیشترین سهم را داشتند. همان طور که پیش‌بینی می‌شد، بخش حمل‌ونقل/انبارداری دقیقاً به خاطر افزایش انبار کردن و واردات کالاها پیش از تعرفه‌های ترامپ تقویت شده است. 

با این حال، تعداد درخواست‌های بیمه بیکاری تا هفته منتهی به ۲۶ آوریل (۶ اردیبهشت) به ۲۴۱٬۰۰۰ مورد رسید که بالاترین رقم از فوریه (بهمن) بود. نرخ بیکاری هم بدون تغییر در ۴.۲ درصد باقی ماند و رشد دستمزدها (۳.۸ درصد سالانه) از نرخ تورم فراتر رفت.

سایه سنگین سیاست‌های تجاری آمریکا روی جهان

تعرفه‌های ترامپ (مثل تعرفه ۱۴۵ درصدی بر واردات چین و تعرفه‌های گسترده بر سایر کشورها) پیامدهای منفی زیادی در جهان داشت. چین اعلام کرد که فعالیت کارخانه‌های آن با سریع‌ترین نرخ در ۱۶ ماه گذشته کاهش یافته است. بانک مرکزی ژاپن نیز پیش‌بینی رشد تولید ناخالص داخلی سال ۲۰۲۵ را از ۱.۱ درصد به ۰.۵ درصد کاهش داد.

روسیه در سناریوی «جنگ تجاری» رشد ۱.۸ درصدی را پیش‌بینی کرده و نسبت به خطرات ناشی از سیاست‌های آمریکا هشدار داد. چین آمادگی خود برای مذاکرات تجاری را اعلام کرده، اما اول خواهان لغو تعرفه‌ها توسط آمریکاست و همین مسئله ابهام زیادی در روند مذاکرات ایجاد کرده است.

در آمریکا نیز تولید صنعتی در ماه آوریل (فروردین) برای دومین ماه متوالی کاهش یافت. تعرفه‌ها باعث افزایش قیمت مواد اولیه و فشار بر زنجیره تامین شده‌اند. برخی شرکت‌ها اخراج نیرو را گزارش داده‌اند و فعالیت کارخانه‌ها در آسیا و اروپا نیز با کاهش یا رکود بیشتری مواجه شده است.

بسیاری از شرکت‌های آمریکایی پیش از اجرای تعرفه‌های ترامپ، اقدام به واردات گسترده و انبار کردن کالا کردند. این اتفاق باعث افزایش واردات شد که در محاسبه GDP به‌عنوان یک عامل منفی لحاظ می‌شود؛ چون GDP = مصرف + سرمایه‌گذاری + صادرات خالص. به عبارت دیگر واردات بالا باعث شد خالص صادرات کاهش یابد و GDP کوچک شود؛ هرچند که ممکن است فعالیت شرکت‌ها تغییری نکرده باشد.

از طرف دیگر بازار کار معمولاً با تأخیر نسبت به رشد یا رکود اقتصادی واکنش نشان می‌دهد. در نتیجه، حتی اگر اقتصاد در حال رکود باشد؛ ممکن است شرکت‌ها هنوز نیرو استخدام کنند یا اخراج‌ها را به تعویق بیندازند.

همچنین بخشی از اشتغال ایجادشده ممکن است موقتی یا پیش‌دستانه (مثل مشاغل مربوط به انبارداری پیش از تعرفه‌ها) باشد. رشد اشتغال ممکن است متمرکز در چند بخش خاص (مثل سلامت و حمل‌ونقل) باشد و همه اقتصاد را پوشش ندهد. در عین حال، افزایش درخواست‌های بیمه بیکاری نشان می‌دهد که سایر بخش‌ها (مثل تولید یا فناوری) ممکن است در حال تعدیل نیرو باشند.

رشد دستمزدها از تورم پیشی گرفته که ممکن است مردم را به خرج کردن بیشتر تشویق کند. با وجود این فدرال رزرو به‌خاطر همین فشار تورمی، از کاهش نرخ بهره خودداری کرده و این موضوع ممکن است روی سرمایه‌گذاری و تقاضای مردم تاثیر منفی بگذارد. جلسه بعد فدرال رزرو برای تعیین نرخ بهره چهارشنبه همین هفته برگزار می‌شود اما احتمال کاهش نرخ بهره، کمتر از ۳ درصد است.

بیت کوین و هدف ۱۰۰٬۰۰۰ دلاری؛ رویا یا واقعیت؟

بیت‌ کوین هفته قبل به بالاترین سطح خود در ۷۰ روز گذشته رسید و از مرز ۹۷٬۰۰۰ دلار عبور کرد. این رشد عمدتاً ناشی از تقاضای قوی سرمایه‌گذاران نهادی، به‌ویژه از طریق صندوق‌های ETF بیت‌ کوین بود. صندوق IBIT متعلق به شرکت بلک‌ راک با جذب ۳۵۱ میلیون دلار و صندوق GBTC شرکت گری‌اسکیل با جذب ۴۱ میلیون دلار، پیشتاز بودند. این صندوق‌ها در هشت روز گذشته هم بیشتر از ۴ میلیارد دلار بیت کوین خریدند.

در هر صورت به نظر می‌رسد که بیت کوین در تلاش است در تایم فریم هفتگی از مقاومت یک خط روند نزولی عبور کند. این مقاومت در اطراف محدوده ۹۹٬۰۰۰ دلار قرار دارد و بیت کوین با عبور از آن می‌تواند خود را به مقاومت رنج فعلی خود و به بالای مرز ۱۰۰٬۰۰۰ دلار برساند.

تیموتی پیترسون، تحلیل‌گر و اقتصاددان شبکه بیت‌ کوین، نیز پیش‌بینی کرد که اگر شرایط اقتصادی فعلی حفظ شود؛ قیمت BTC می‌تواند در ۱۰۰ روز آینده به ۱۳۵,۰۰۰ دلار برسد.

این پیش‌بینی بر اساس اندیکاتور VIX (شاخص نوسانات بازار) انجام شده؛ شاخصی که در حال حاضر روندی نزولی دارد و به محدوده‌ پایین‌تری نزدیک می‌شود. اگر VIX زیر عدد ۱۸ باقی بماند؛ بازار وارد وضعیت «ریسک‌پذیر» می‌شود که به نفع دارایی‌هایی مثل بیت‌ کوین است.

۱۰۰ روز با ترامپ؛ وعده‌ها، جنجال‌ها و لبخندها!

ترامپ هفته قبل جشن ۱۰۰ روزه شدن‌ ریاست جمهوری خود را گرفت. این جشن در عمل چیزی جز تعریف و تمجید اعضای دولت از ترامپ نبود و خبر خاصی در آن، برای بازار کریپتو منتشر نشد.

البته بی‌شک نمی‌توان از تغییرات مثبت دولت آمریکا در دوران ترامپ (در بازار کریپتو) غافل ماند. یکی از اولین نشانه‌های این تغییر انتصاب پل اتکینز، عضو سابق و محافظه‌کار کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC)، به‌عنوان رئیس جدید این نهاد مهم بود. SEC با این تغییرات رویکرد مثبت‌تری نسبت به بازار کریپتو اتخاذ کرده است.

این آژانس چند میزگری با محوریت نوآوری در حوزه کریپتو برگزار کرده تا چرخش فضای سیاست‌گذاری در آمریکا به‌سمت گفت‌وگو و حمایت از فناوری بلاک چین و دارایی‌های دیجیتال را نشان دهد.

از سوی دیگر، دولت ترامپ دوازده پرونده و تحقیق فدرال مرتبط با پروژه‌های کریپتویی را به حالت تعلیق یا توقف کامل درآورده که شامل پرونده‌هایی درباره صرافی‌ها، پروژه‌های دیفای و عرضه‌های اولیه سکه (ICO) می‌شود. این آژانس حتی شکایت پر سر و صدای خود علیه شرکت بزرگ ریپل را هم متوقف کرده است. 

البته ترامپ سود خود را هم بازار کریپتو گرفته است. میم‌ کوین شخصی اوبا نماد TRUMP که ابتدا به‌عنوان یک شوخی اینترنتی شکل گرفت؛ به سرعت محبوبیت پیدا کرد. این توکن اکنون با ارزش بازاری بیش از ۲.۷ میلیارد دلار، به یکی از پدیده‌های قابل‌توجه بازار کریپتو تبدیل شده اما بسیاری از هولدرهای آن در ضرر هستند.

یکی دیگر از تغییرات مثبت ترامپ، ذخایر بیت کوین و آلت کوین‌ها بود که هرچند به خرید مستقیم ارزهای دیجیتال توسط آمریکا منجر نشد؛ اما نقطه عطف مهمی برای بیت کوین و ورود آن به دولت‌های مختلف بود. 

کور سوی امید آلت کوین‌ها!

آلت کوین‌ها هفته قبل رفتار پراکنده‌ای داشتند. موومنت احتمالاً به دلیل عدم شفافیت خود، حمایت کوین بیس را از دست داد و سقوط خود را به بیشتر از ۸۵ درصد رساند. همین مسئله باعث شد بسیاری از هولدرهای آن نگران تکرار سقوط مانترا شوند.

احساسات کلی بازار آلت کوین‌ها نیز چندان مثبت نبود. به نظر می‌رسد که دامیننس بیت‌ کوین هم خود را برای احتمالاً آخرین مرحله از روند صعودی‌اش (پیش از یک سقوط بزرگ) آماده می‌کند. بسیاری از تحلیلگران قبلاً هشدار داده‌ بودند که این شاخص ممکن است به ۷۱ درصد برسد.

ارزش بازار آلت‌ کوین‌ها نیز بعد از برخورد به سطح ۴۲۵ میلیارد دلار (خط مشکی) با واکنش منفی مواجه شده است. با وجود اینکه این واکنش بسیار شدید بود؛ تحلیلگران باور دارند که اصلاح فعلی بسیار سطحی‌تر از اصلاح‌های قبلی (با افت ۶۹ درصد و ۸۵ درصد) است. در نتیجه سطح ۴۲۵ میلیارد دلار ممکن است به‌ عنوان مقاومت بازار آلت کوین‌ها ضعیف شده باشد.

دکمه بازگشت به بالا