خرید بیت کوین با 50 هزارتومان
تحلیل آنچین

تحلیل آنچین هفته اول آبان؛ بررسی داده‌های مهم شبکه بیت کوین

در هفته گذشته قیمت بیت کوین به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافت و به بیش از ۶۹ هزار دلار رسید؛ یعنی تنها ۶.۸ % با اوج تاریخی خود فاصله داشت. در این روند صعودی، قیمت بیت کوین توانست چندین سطوح قیمتی تکنیکال و آن‌چین بسیار مهم و حساس را پشت سر بگذارد. این پیشرفت، یکی از اولین نشانه‌های صعودی برای بیت کوین در ماه‌های اخیر است. در این مقاله با ما همراه باشید تا گزارش هفتگی سایت گلسنود (Glassnode) از داده‌های آن‌چین بیت کوین را باهم بررسی کنیم.

خلاصه مطلب

  • در هفته گذشته قیمت بیت کوین افزایش یافت و با عبور از سطوح قیمتی مهم تکنیکال و آنچین، خود را به بالای سطح ۶۹ هزار دلار رساند.
  • از بعد آن‌چین، در حال حاضر کل گروه‌های زیرمجموعه شاخص هولدرهای کوتاه‌مدت وارد یک سود تحقق نیافته (Unrealized Profit) شده‌اند و این یک محرک مثبت برای احساسات بازار است.
  • با این حال، نوسان‌گیری در بازارهای فیوچرز نیز افزایش یافته و شاخص اپن اینترست (Open Interest) به اوج تاریخی جدیدی رسیده است. درصد قابل‌توجهی از رشد شاخص اپن اینترست به معاملات حمل ارز یا معاملات انتقالی (Cash-and-Carry) که نوعی معامله آربیتراژی در بازار فیوچرز است، مربوط می‌شود.

محرکی به‌ نام پرایس اکشن (Price Action)

قیمت بیت کوین با رشد چشمگیر و عبور از سطح ۶۹ هزار دلار، یک قدم دیگر به اوج تاریخی ۷۳ هزار دلاری خود که در ماه مارس () به ثبت رسیده بود نزدیک شد. در حال حاضر، قیمت بیت کوین تقریباً ۶.۸ % با ATH خود فاصله دارد. پس از ماه‌ها نوسان و رنج قیمت، رشد اخیر سرمایه‌گذاران بیت کوین را کمی تسکین داد.

اگر میزان افت سرمایه‌ها را (Drawdowns) نسبت به ATH بیت کوین بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که شدت این دراودان‌ها بیشتر مشابه بازار صعودی سال ۲۰۲۱؛ نه بازارهای نزولی ۲۰۱۹ و ۲۰۲۲.

ثبت نام سریع در نوبیتکس
میزان افت قیمت بیت کوین نسبت به ATH

برای درک میزان انعطاف‌ و پایداری بازار، می‌توانیم قیمت اسپات بیت کوین را با سطوح قیمتی کلیدی این بازار مقایسه کنیم. در رشد اخیر، قیمت بیت کوین توانست از مقاومت‌های ترکیبی میانگین متحرک ۲۰۰ روزه (خط سبز در نمودار بعدی) و میانگین متحرک ۱۱۱ روزه (خط بنفش) عبور کند که هر دوی آن‌ها مقاومت‌های مهمی بودند و واکنش سرمایه‌گذاران را به همراه داشتند.

جالب است که در گذشته، در نقاط عطف بازار از نظر شرایط کلان، میانگین متحرک ساده ۳۶۵ روزه بیت کوین (خط آبی) اغلب به‌عنوان یک سطح حمایتی و یا یک مقاومت قوی عمل کرده است. اخیرا در جریان نوسانات ین (Yen) در روز ۵ آگوست () و معاملات انتقالی مربوط به این ارز، میانگین متحرک ۳۶۵ روزه به‌عنوان یک حمایت قوی عمل کرده و مرز پایین کانال صعودی کلان فعلی را مشخص کرده است.

شاخص‌های تکنیکال مختلف از قیمت بیت کوین

از لحاظ سطوح اصلاحی فیبوناچی، قیمت اسپات بیت کوین بین ATH و محدوده ۲۳.۶- %  در رنج بوده است و این محدوده به‌عنوان کرانه پایین محدوده نوسان قیمت بیت کوین عمل کرده است.

اینکه بیت کوین چندین ماه صرفاً در این محدوده معامله شده است، نرمال نیست و نوسانات قیمت بیت کوین در این برهه غیرعادی و منحصربفرد بوده است. معمولا پس از این دوره‌ها، قیمت بیت کوین یا به سمت ATHهای جدید می‌رود و یا به‌شدت سقوط می‌کند؛ به همین دلیل، محدوده نوسان فعلی بیت کوین برای سرمایه‌گذاران جذاب و هیجان‌انگیز است.

سطوح اصلاحی فیبوناچی

سطوح قیمتی کلیدی از لحاظ داده‌های آن‌چین

در طی ۳۰ روز اخیر، سرمایه خالص ورودی به بازار بیت کوین به میزان ۲۱.۸ میلیارد دلار (۳.۳+%) افزایش یافته است. رشد جریان سرمایه ورودی به بیت کوین باعث شده است که ارزش بازار تحقق‌یافته (Realized Cap ) بیت کوین به بیش از ۶۴۶ میلیارد دلار برسد که ATH جدیدی برای این شاخص محسوب می‌شود.

این نشانه‌ها به این معنی است که نقدینگی بازار بیت کوین در حال افزایش است و عامل پشتوانه رشد قیمت بیت کوین، افزایش جریان سرمایه ورودی به این بازار است.

تغییرات ارزش بازار تحقق‌یافته بیت کوین

یکی ابزارهای کاربردی در تحلیل داده‌های آن‌چین، شاخص نسبت ای‌وی‌آی‌وی (AVIV Ratio) است که میزان سود یا ضرر سرمایه‌گذاران فعال را ارزیابی می‌کند (این شاخص عوامل غیرفعال مثل کوین‌های از دست‌ رفته یا عرضه‌ غیرفعال بلند‌مدت را در نظر نمی‌گیرد).

در طول این مدت، نسبت AVIV در بالای میانگین سالانه خود معامله شده است و در جریان معاملات انتقالی ین در روز ۵ آگوست، از همین میانگین سالانه به‌شدت برگشت خورده است. به طور کلی، این یک نکته مثبت است و نشان می‌دهد که میزان سودآوری سرمایه‌گذاران همچنان خوب است و در طول ماه‌های اخیر سرمایه‌گذاران فعال توانسته‌اند قیمت‌های خرید خود را حفظ کنند.

در ضمن، از زمان ATH بیت کوین در ماه مارس، نسبت AVIV هنوز نتوانسته است سطح 1SD+ (انحراف معیار ۱+) را بشکند؛ این یعنی در صورت رشد قیمت، این شاخص جای زیادی برای رشد دارد.

سطوح انحراف معیار نسبت AVIV

به‌کمک سطوح قیمتی آن‌چین، می‌توان یک چهارچوب مشخص برای چرخه‌های بازار بیت کوین تعیین کرد. ساختار کلی چرخه‌های بازار بیت کوین به شرح زیر است:

  • بازار خرسی قوی (Deep Bear Market): قیمت بازار پایین‌تر از قیمت تحقق‌یافته (Realized Price) معامله می‌شود.
  • بازار گاوی اولیه (Early Bull Market): قیمت بازار بین قیمت تحقق‌یافته و قیمت متوسط بازار حقیقی (True Market Mean Price) معامله می‌شود.
  • بازار گاوی خوشبینانه (Enthusiastic Bull Market): قیمت بازار بین ATH و قیمت متوسط بازار حقیقی معامله می‌شود.
  • بازار گاوی هیجانی (Euphoric Bull Market): قیمت بازار بالاتر از ATH چرخه‌های قبل معامه می‌شود.

با توجه به این که قیمت بیت کوین به‌خوبی توانست ATH سال ۲۰۲۱ (۶۹ هزار دلار) را بشکند، می‌توان گفت که بیت کوین در حال انتقال از بازار گاوی خوشبینانه به بازار گاوی هیجانی است. البته این انتقال تا حدی در ماه مارس ۲۰۲۴ انجام شد؛ اما سیو سود سرمایه‌گذاران به حدی زیاد بود که بیت کوین به یک اصلاح نیاز داشت تا هیجان سرمایه‌گذاران کمی فروکش کند.

مقایسه قیمت تحقق‌یافته، قیمت میانگین بازار حقیقی و ATH چرخه بیت کوین

علاوه بر این، بررسی شاخص سود تحقق‌نیافته هولدرهای کوتاه‌مدت به ما کمک می‌کند که احساسات خریداران جدید در بازار را درک کنیم. در حال حاضر قیمت اسپات بیت کوین بالاتر از میانگین خرید کل گروه‌های زیرمجموعه هولدرهای کوتاه‌مدت است. این یعنی تقریبا تمام خریداران جدید وارد یک سود تحقق‌نیافته شده‌اند و رشد اخیر قیمت، نوعی آرامش خاطر برای سرمایه‌گذاران بوده است.

جزئیات قیمت تحقق‌یافته هولدرهای کوتاه‌مدت (۱بازه  روزه تا ۶ ماهه)

افزایش معاملات انتقالی یا حمل ارز (Cash & Carry)

از زمان راه‌اندازی اولین بازارهای قرار دائمی (Perpetual Swap) بیت کوین در سال ۲۰۱۶، بازار مشتقه بیت کوین به‌طور چشمگیری رشد کرده است. بازار مشتقه، عمق و نقدینگی ارز دیجیتال بیت کوین را تا حد زیادی افزایش داده است و باعث شده است که سرمایه‌گذاران از استراتژی‌های معاملاتی و پوشش ریسک پیشرفته استفاده کنند.

در این هفته، شاخص اپن اینترست هم در قراردادهای دائمی و هم در قراردادهای فیوچرز به یک ATH جدید (۳۲.۹ میلیارد دلار) رسیده است که نشان می‌دهد حجم کل اهرم یا لورج ورودی به این بازارها به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته است.

شاخص اپن اینترست تمام صرافی‌ها (بر حسب دلار آمریکا)

علی‌رغم تمایل سرمایه‌گذاران بازار ارز دیجیتال به استفاده از ابزارهای قرارداد دائمی، قراردادهای فیوچرز ثابت سنتی در گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو (CME Group) نقش بسیار مهمی در رشد شاخص اپن اینترست داشته است.

قراردادهای فیوچرز سنتی باعث شده است تا موج جدیدی از سرمایه‌گذاران نهادی که تمایل به معاملات مشتقه قانونی دارند، به بازار وارد شوند و فرصتی برای اجرای استراتژی معامله انتقالی یا حمل ارز برای آن‌ها فراهم شود. شاخص اپن اینترست قراردادهای CME نیز به ATH جدید ۱۱.۳ میلیارد دلاری خود رسیده است که نشان‌دهنده افزایش فعالیت سرمایه‌گذاران نهادی در بازار بیت کوین است.

شاخص اپن اینترست بورس کالای شیکاگو (CME) بر حسب دلار آمریکا

از طرف دیگر، حجم معاملات کل قراردادهای فیوچرز (که روزانه حدود ۳۵ میلیارد دلار است) تقریبا ثابت مانده است و در مقایسه با حجم قوی که در زمان ATH بیت کوین در ماه مارس شاهد آن بودیم، رشد چندانی نداشته است. این نشان می‌دهد که رشد قابل‌توجهی در فعالیت معاملاتی سرمایه‌‌گذاران دیده نشده است و رشد فعالیت بازارهای فیوچرز بیشتر مربوط به استراتژی بهره‌مندی از اختلاف قیمت‌ها و معاملات آربیتراژی است.

حجم معاملات فیپچرز بر حسب دلار (میانگین متحرک ۷ روزه)

سودی که از استراتژی‌های معاملاتی حمل ارزی حاصل می‌شود حدود ۹.۶ ٪ است؛ یعنی تقریبا دو برابر سود بدون ریسک که از معاملات اوراق بهادار خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا به دست می‌آید. با توجه به اینکه احتمالا در ماه‌های آینده فدرال رزرو نرخ بهره را کاهش خواهد داد، فرصت مهیا شده برای معاملات آربیتراژی همچنان توجه سرمایه‌گذاران نهادی را به خود جلب خواهد کرد و باعث رشد نقدینگی بازار بیت کوین خواهد شد.

تغییرات سه‌ماهه معاملات فیوچرز بیت کوین در تمام صرافی‌ها

اگر حجم کل جریان سرمایه (ورودی و خروجی) ۳۰ روزه ETFها را با تغییرات ۳۰ روزه شاخص اپن اینترست CME مقایسه کنیم، شواهد بیشتری از افزایش معاملات حمل ارزی پیدا می‌کنیم. در نمودار زیر جمع جریان سرمایه خالص ۳۰ روزه ETFها با رنگ نارنجی و تغییرات ۳۰ روزه شاخص اپن اینترست CME با رنگ آبی مشخص شده است.

مقایسه موجودی اسپات ETFهای آمریکا و شاخص اپن اینترست CME

همانطور که می‌توان در نمودار مشاهده کرد، شباهت زیادی بین مقادیر و تغییرات این دو شاخص وجود دارد. این نشان می‌دهد که پوزیشن‌های لانگ اسپات با ETFهای بیت کوین و پوزیشن‌های شورت با قراردادهای فیوچرز CME رابطه مستقیم دارند. این رابطه به دلیل تمایل سرمایه‌گذاران به کسب سود از طریق معاملات انتقالی شکل گرفته است.

جمع‌بندی

در هفته گذشته با آغاز یک روند نسبتا صعودی، قیمت بیت کوین توانست از چند سطح قیمتی مهم از نظر تحلیل تکنیکال و آن‌چین عبور کند. این رشد قیمت باعث شد که بسیاری از سرمایه‌گذاران وارد یک سود تحقق‌نیافته شوند و حس و حال بازار کمی مثبت شود.

شاخص اپن اینترست بازارهای فیوچرز نیز اخیرا رشد کرده و به یک ATH جدید رسیده است. پررنگ‌تر شدن دامیننس بورس کالای شیکاگو (CME) نیز نشان می‌دهد که فعالیت سرمایه‌گذاران نهادی در بازار بیت کوین افزایش یافته است و استراتژی این سرمایه‌گذاران بیشتر یک استراتژی انتقالی یا حمل ارزی (Cash & Carry) است.

شروع معامله‌گری در نوبیتکس

سلب مسئولیت: تمام مطالب مجله نوبیتکس شامل اخبار، مقالات، تحلیل‌ها، معرفی بازی‌های تلگرامی و ایردراپ‌ها، تنها با هدف آموزش یا اطلاع‌رسانی به کاربران فضای ارزهای دیجیتال منتشر می‌شود. مجله نوبیتکس به‌هیچ‌وجه توصیه‌ای برای سرمایه‌گذاری، خرید و فروش یا مشارکت در پروژه‌های مرتبط با این حوزه نداشته و صرفاً با توجه به درخواست جامعه رمزارزی ایران محتوا تولید می‌کند. فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال، مانند سایر بازارهای مالی، با ریسک‌هایی همراه بوده و لازم است هر شخص با تحقیق و پذیرش کامل مسئولیت این خطرات احتمالی، برای فعالیت در این حوزه تصمیم‌گیری کند.

فرزین توفیق

علاقه من به نویسندگی و آموزش دادن و از طرف دیگه، آزادی، حریم خصوصی، نوآوری و غیرمتمرکز بودن تکنولوژی بلاکچین، منو به مسیر مترجمی و نویسندگی در حوزه ارز دیجیتال کشوند. الان بعد از چند سال فعالیت تو این حوزه، از انتخابم خوشحالم. خیلی چیزها یاد گرفتم و هنوز خیلی چیزهای دیگه هم هست که باید یاد بگیرم. به نظرم، آگاهی‌بخشی یه هدف بزرگ و باارزشه.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *