مروری بر مهمترین اتفاقات بازار ارزهای دیجیتال در سال ۱۴۰۱
سال 1401 در حالی شروع شد که قیمت بیت کوین پس از سقوط از 65 هزار دلار در حوالی 41 هزار دلار به سر میبرد و حالا در حالی به پایان میرسد که قیمت این ارز دیجیتال پس از بازهای چند ماهه بالاخره موفق به شکستن مقاومت 25 هزار دلار شد. شاید سال 1401 را بتوان یکی از مهمترین و البته عجیبترین سالهای عمر ارزهای دیجیتال دانست. سالی که بیت کوین توانست علیرغم اخبار منفی و سقوطی که داشت، بالاخره بخشی از افت قیمت شدید خود از ۶۹ هزار تا ۱۶ هزار دلار را بازیابی کند. حالا که در آستانه سال جدید هستیم، بد نیست که وقایع سال گذشته رابررسی کرده و مسیری که پشت سر گذاشتیم را با یکدیگر مرور کنیم.
بررسی اتفاقات مهم دنیای کریپتوکارنسی در سال ۱۴۰۱
دنیای ارزهای دیجیتال جزو بازارهای مالی تازه متولدشده در اقتصاد جهانی است. شناخت و آشنایی مردم با این بازار در نقاط مختلف دنیا کاملاً متفاوت است. اما به طور کلی بازار رمز ارزها طی چند سال گذشته موفق شد تا جایگاه خوبی میان سرمایهگذاران پیدا کند.
چیزی که در این بازار به شدت حائز اهمیت است، بررسی موارد مختلف و تحلیل اتفاقهای ریز و درشت است. این روش در بسیاری از مواقع به تریدرها کمک میکند تا معاملات کارآمدتری داشته باشند. آنها رویدادهای مهم این بازار و تأثیر آنها روی قیمت و ارزش داراییهای دیجیتال را مورد بررسی قرار میدهند تا در نهایت بتوانند برای فعالیتهای آینده خود برنامهریزی کنند. بنابراین اکنون که در روزهای آخر سال ۱۴۰۱ هستیم، میتوانیم با مرور مهمترین اتفاقات بازار رمزارزها در سالی که گذشت، تصمیمگیریهای بهتری برای سال جدید داشته باشیم. در ادامه به نمونههایی از اتفاقات مهم این سال اشاره خواهیم کرد.
فروپاشی استیبل کوین ترا و اکوسیستم لونا
یکی از مهمترین و فاجعهبارترین رویدادهای تاریخ در دنیای ارزهای دیجیتال، فروپاشی اکوسیستم ترا بود. این فروپاشی به قدری شدید و زیانبار بود که بسیاری از کارشناسان آن را با سقوط متگاکس (Mt.Gox) در سال 2014 و سقوط سهمگین بازار در ژانویه ۲۰۱۸ و مارس ۲۰۲۰ همرده میدانند.
پروژه ترا (Terra) دو کوان کرهای در سال ۲۰۱۸ تأسیس کرد. هدف اصلی این پروتکل، توسعه پلتفرمهای پرداخت بود. ترا یک بلاکچین بود که در راستای تسهیل پرداخت جهانی و بهصورت غیرمتمرکز فعالیت میکرد و در طول فعالیت خود به موفقیتهای چشمگیری هم دست پیدا کرد. این پروتکل با استفاده از الگوریتم مبتنی بر عرضه لونا (LUNA) موفق شد تا دو استیبل کوین با نامهای اختصاری UST و KRT منتشر کند. قیمت این استیبل کوینّا به ترتیب با دلار آمریکا و وون کره برابر بود.
درست زمانی که استیبل کوین اصلی پروژه ترا، یعنی UST اتصال خود به دلار آمریکا را از دست داد و قیمت آن افت کرد، اکوسیستم ترا در عرض چند ساعت بهطور کامل از بین رفت. این اتفاق در ماه می سال ۲۰۲۲ (اردیبهشت ۱۴۰۱) رخ داد. نتیجهٔ این فروپاشی، چیزی حدود ۶۰ میلیارد دلار ضرر بود و در نتیجه آن قیمت لونا به صفر رسید. این موضوع در حالی است که حتی تا چند ماه پیش از فروپاشی، سرمایهگذاران زیادی از استیبل کوین ترا استفاده میکردند.
بالاترین افزایش نرخ بهره فدرال رزرو از سال ۱۹۹۴
یکی دیگر از اتفاقات مهمی که در خرداد ماه سال ۱۴۰۱ افتاد، افزایش نرخ بهره فدرال رزرو به میزان ۰٫۷۵ درصد بود. این مسئله بالاترین افزایش نرخ یک جلسهای از سال ۱۹۹۴ تا کنون بود. به همین دلیل است که از آن بهعنوان افزایش نرخ بیسابقه فدرال رزرو یاد میشود. این تصمیم مهم و تأثیرگذار توسط اعضای تیم بازار آزاد فدرال به تصویب رسید. دلیل آن هم جلوگیری از رکود بیش از حد و عمیق اقتصادی بود. فدرال رزرو امیدوار است که این تصمیم و اجرای آن با کاهش تقاضا در اقتصاد و توقف روند روبهرشد قیمتها همراه باشد؛ اما این مسئله چگونه میتواند بر بازار ارزهای دیجیتال تاثیرگذار باشد؟ دادههای تاریخی نشان میدهد که افزایش نرخ بهره هرگز خبر خوبی برای بازار ارزهای دیجیتال نبوده است و همیشه بر قیمت ارزهای دیجیتال تاثیری منفی داشته است.
افزایش ۹٫۱ درصدی شاخص CPI آمریکا
یکی دیگر از رویدادهایی که در سال ۱۴۰۱ روی سرنوشت و وضعیت داراییهای دیجیتال تأثیر زیادی داشت، افزایش ۹٫۱ درصدی نرخ تورم در آمریکا بود. شاخص CPI که همان قیمت مصرف کننده است در آمریکا برای اولین بار بعد از ۴۰ سال رشد چشمگیری داشت. این افزایش نرخ تورم در آمریکا در تیر ماه ۱۴۰۱ اتفاق افتاد و تأثیر زیادی روی قیمت بیت کوین و ارزهای دیجیتال دیگر داشت. ضمن اینکه بسیاری از آلت کوین ها نیز تحت تأثیر قیمت بیت کوین با تغییر قیمت همراه بودند.
مرج اتریوم
زمانی که صحبت از رویدادهای مهم دنیای کریپتو در سال ۱۴۰۱ است، کملطفی است اگر به مرج اتریوم اشاره نکنیم. بیشک یکی از مهمترین اتفاقات سال گذشته مربوط به آپدیت شبکه اتریوم است. اتفاقی که در این پروژه افتاد به مکانیسم اتریوم مربوط بود. اتریوم که از سال گذشته فرآیند تغییر مکانیزم به اثبات سهام را آغاز کرده بود، بالاخره برای همیشه با الگوریتم اجماع اثبات کار خداحافظی کرد و به یک پلتفرم یکپارچه اثبات سهام تبدیل شد.
قرار گرفتن شرکت Core Scientific در آستانه ورشکستگی
قیمت بیت کوین در سال ۱۴۰۰ در سطوح پایینتری نسبت به سال گذشته معامله شد و این موضوع باعث کاهش درآمد ماینرها هم شد. در همین راستا، یکی دیگر از اتفاقات مهم و البته ناگواری که در سال ۱۴۰۱ افتاد، ورشکستگی شرکت کور ساینتیفیک (Core Scientific) بود که بهعنوان یکی از بزرگترین شرکتهای استخراجکننده بیتکوین فعالیت داشت.
شرکت کور ساینتیفیک درست در ۳۰ آذر ۱۴۰۱ ورشکستگی خود را بهطور رسمی اعلام کرد. این موضوع در حالی است که این مجموعه همچنان به استخراج بیت کوین ادامه میدهد، اما درآمدی که دارد برای پرداخت تمام بدهیها کافی نخواهد بود. این شرکت با وجود تلاشهای زیادی که میکند، هنوز موفق به پرداخت هزینههای لازم برای تجهیزات استخراج نشده است و درآمد آن در یک روند نزولی قرار دارد.
ورشکستگی FTX
ورشکستگی صرافی FTX که در اواخر سال ۲۰۲۲ اتفاق افتاد، یکی دیگر از اتفاقات مهم سال ۱۴۰۱ به شمار میرود. این صرافی در سال ۲۰۱۹ تأسیس شد و فعالیت خود را در باماها آغاز کرد. اما کمی بعد درست در سال ۲۰۲۱ این صرافی به دوران طلایی خود رسید. تعداد کاربران آن در آن زمان بیشتر از پنج میلیون بود و معاملات آن به روزانه چیزی حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار رسیده بود.
سم بنکمن-فرید، مدیر عامل صرافی FTX از پیشرفت مجموعه خود راضی بود و در پی آن دائم به دنبال خرید و راهاندازی یک رمزارز جدید و اضافه کردن پروژههای قدیمی به این صرافی بود. طوری که در زمان ورشکستگی، صرافی FTX چیزی حدود 130 زیرمجموعه داشت. با ورشکستگی این صرافی، سرمایه زیادی از بازار کریپتو خارج شد. به همین دلیل، ورشکستگی این صرافی نه تنها کاربران خود، بلکه تمام بازار رمزارزها را تحت تأثیر قرار داد. فروپاشی صرافی FTX در ده روز اتفاق افتاد. در ادامهٔ این اتفاق ناگوار، ارزش بیت کوین از ۲۳ هزار دلار به ۱۷ هزار دلار رسید و سایر ارزهای دیجیتال هم به شرایط نامطلوبی دچار شدند. جالب است بدانید که تأثیرات این فروپاشی بزرگ هنوز در بازار کریپتو قابلمشاهده است.
برترین ارزهای دیجیتال در سال ۱۴۰۱
اگر به سال گذشته و اتفاقات مهم آن دقت کنیم در نهایت باز هم این سؤال در ذهنمان باقی میماند که مهمترین و بهترین ارزهای دیجیتال کدام ارزها بودند؟ آیا این ارزها در سال جدید هم انتخاب خوبی برای سرمایهگذاری هستند یا خیر؟
نمیتوان بهطور دقیق به سؤالهایی از این قبیل پاسخ داد. اما در نهایت چیزی که کاملا مشخص است، شناسایی ارزهای دیجیتالی است که در سال گذشته تصویر خوبی از خود به جای گذاشتهاند که شامل موارد زیر میشوند:
- بیت کوین (BTC)
- اتریوم (ETH)
- تتر (USDT)
- بایننس کوین (BNB)
- کاردانو (ADA)
- پولکادات (DOT)
در ادامه به معرفی چند مورد از مهمترین آنها خواهیم پرداخت.
بیت کوین
بیشک اولین ارز دیجیتالی که در لیست بهترین رمزارزها قرار میگیرد، بیت کوین است. این دارایی دیجیتال تاکنون رتبه اول را در این لیست داشته است. بیت کوین در سال گذشته با وجود گذراندن اتفاقات ناگوار بسیار، توانست بخشی از افت قیمت خود را بازیابی کند. بسیاری از سرمایهگذاران سازمانی نسبت به سرمایهگذاری روی این دارایی دیجیتال علاقهمند شدند.
اتریوم
دومین ارز دیجیتال پرطرفدار و باارزش در سال ۱۴۰۱، اتریوم بود. این دارایی دیجیتال در رتبه دوم ارزهای دیجیتال برتر جهان قرار دارد و در سال گذشته هم بهروزرسانی مرج اتریوم را پشت سر گذاشته است. اتریوم در حال حاضر ارزش بازاری معادل ۱۷۶ میلیارد دلار دارد. این ارز دیجیتال زیرساخت آزادی دارد که مبتنی بر فناوری بلاکچین است. به گونهای که برنامههای غیرمتمرکز زیادی روی آن قابلاجرا هستند. ارز دیجیتال اتریوم در حال حاضر ارزشی معادل ۱۵۰۰ دلار دارد و بهدلیل برنامههایی که برای پیشرفت در آینده دارد، احتمال افزایش قیمت آن در سال جدید وجود دارد.
کاردانو
یکی دیگر از ارزهای دیجیتالی بهطور کلی در چند سال اخیر به شدت مورد توجه قرار گرفته است، ارز دیجیتال کاردانو است. اصلیترین هدف کاردانو این است که به یک پلتفرم مالی جهانی تبدیل شود و در راستای ایجاد محصولات و برنامههای مالی غیرمتمرکز فعالیت داشته باشد. بسیاری از تحلیلگران بازار کریپتو، رمزارز کاردانو را پس از بیت کوین و اتریوم بهعنوان نسل سوم بلاکچین در این بازار معرفی میکنند.
چشمانداز کلی دنیای ارزهای دیجیتال در سال ۱۴۰۱
اگر از دور به سالی که گذشت نگاه کنیم، ممکن است در لحظه اول سالی پر از اتفاقات ناگوار به نظر برسد. شاید بسیاری از معاملهگران صنعت کریپتو و مؤسساتی که به آن وابسته هستند هم دیدگاه خوبی نسبت به این سال نداشته باشند. اما در دل همین اتفاقات ناگوار هم نکات مثبت زیادی پنهان بود که بر ارزش داراییهای دیجیتال و جایگاه آنها در بازار تأثیر داشت.
بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان این حوزه امیدوارند که سال جدید با روند صعودی ارزش ارزهای دیجیتال در بازار همراه باشد. با تحلیل و بررسی اتفاقات سال گذشته و روند تغییرات ارزهای دیجیتال مختلف، میتوانید تصمیمگیریهای عاقلانهتر و پرسودتری در سال جدید داشته باشید.