آموزش مفاهیم پایهصرافی‌ها

صرافی P2P چیست؟ روش‌های کسب درآمد از صرافی همتا به همتا

اغلب شما با نیازمندی‌های آنلاینی مانند اپلیکیشن «دیوار» آشنایی دارید. برای این‌که کالای مورد نظرتان را در این پلتفرم‌ها خریداری کنید، ابتدا آن را در میان آگهی‌ها جستجو می‌کنید و پس از تماس با فروشنده و رسیدن به توافق، معامله را انجام می‌دهید. جالب است بدانید در دنیای ارزهای دیجیتال هم مفهوم مشابهی وجود دارد که به آن صرافی P2P یا صرافی همتا به همتا می‌گوییم. سازوکار خریدوفروش رمز‌ارز در این نوع صرافی ارز دیجیتال با سازوکار صرافی‌های رایج متفاوت است. در ادامه این مقاله قصد داریم به‌صورت جامع به ابعاد مختلف صرافی‌های P2P بپردازیم و نحوه خریدوفروش در این نوع صرافی‌ها را به شما آموزش دهیم. برای این‌که به درک بهتری از این نوع صرافی برسید ابتدا باید ببینیم که منظور از همتا به همتا چیست. با ما همراه باشید.

فهرست عناوین

منظور از همتا به همتا چیست؟

همتا به همتا چیست

زمانی که دو فرد یا دو کامپیوتر بدون واسطه با هم ارتباط برقرار کنند اصطلاحاً به آن ارتباط P2P یا همتا به همتا می‌گوییم. مفهوم همتا به همتا که به آن نظیر به نظیر (Peer to Peer) هم می‌گویند، با ظهور اپلیکیشن اشتراک‌گذاری موسیقی نپستر (Napster) در سال ۱۹۹۹ بیشتر شناخته شد. دامنه کاربردهای این نوع شبکه‌ها چنان گسترده شد که حتی به بلاکچین هم رسید و صرافی‌های P2P به وجود آمدند.

شبکه همتا به همتا چه کاربردی دارد؟

 برای این‌که به درک بهتری از شبکه همتا به همتا برسید در این بخش به چند نمونه از کاربردهای رایج آن می‌پردازیم و پس از آن به‌سراغ صرافی همتا به همتا خواهیم رفت.

۱. اشتراک‌گذاری فایل

شبکه‌های اشتراک‌گذاری فایل، از جمله محبوب‌ترین شبکه‌های همتا به همتا هستند. در این پلتفرم‌ها کاربران می‌توانند فایل‌هایی مثل ویدئو، موسیقی یا اسناد مورد نظرشان را بدون واسطه به اشتراک بگذارند. سایت‌های تورنت (Torrent) یکی از رایج‌ترین نمونه‌های این نوع شبکه‌ها هستند. کاربران این سایت‌ها می‌توانند به یکدیگر متصل شوند و فایل‌هایی مورد نیازشان را مستقیماً با هم به اشتراک بگذارند. از نمونه‌های موفق این سایت‌ها می‌توان به میکرو تورنت (µtorrent) اشاره کرد.

۲. سیستم‌های ویپ (VoIP)

در حالت عادی، برای این‌که بتوانید با دیگران مکالمه تلفنی انجام دهید به یک شرکت مخابراتی یا سرور مرکزی نیاز دارد. در شبکه‌های ارتباط تلفنی همتا به همتا دیگر نیازی به واسط ندارید. سیستم‌های ویپ (VoIP) یا پروتکل صدا بر روی اینترنت (Voice Over Internet Protocol) یک نوع شبکه همتا به همتا محسوب می‌شود که امکاناتی مثل ارتباط تلفنی و کنفرانس تصویری را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. پلتفرم زوم (Zoom) یکی از پروژ‌ه‌هایی است که از این نوع شبکه‌ها استفاده می‌کند.

۳. استریم فایل‌های چندرسانه‌ای

بسیاری از سرویس‌های استریم و پخش ویدئو مانند یوتیوب (Youtube) از مفهوم همتا به همتا برای پخش محتوای ویدئویی روی سیستم کاربر استفاده می‌کنند. یکی از پروتکل‌هایی که از شبکه P2P استفاده می‌کند، پروتکل P2PTV است. این پروتکل اغلب برای پخش زنده کانال‌های تلویزیون مورد استفاده قرار می‌گیرد. حال که با مفهوم همتا به همتا آشنا شدید به‌سراغ صرافی P2P می‌رویم.

صرافی P2P چیست؟

صرافی P2P چیست

صرافی P2P یا همان صرافی همتا به همتا نوعی صرافی ارز دیجیتال است که در آن، معامله‌گران به‌صورت مستقیم ارزهای دیجیتال را بین خودشان معامله می‌کنند. در صرافی‌های همتا به همتا خبری از دفتر ثبت سفارشات نیست و مکانیزم آن‌ها بیشتر شبیه به پلتفرم‌های ثبت آگهی و نیازمندی‌هاست. در این نوع صرافی‌ها، فروشندگان می‌توانند ارز دیجیتال خودشان را شبیه به یک آگهی روی پلتفرم قرار دهند و قیمت و شرایط مورد نظرشان را در آن مشخص کنند. برای مثال فروشنده‌ای که ارز دیجیتال دوج کوین خود را برای فروش قرار داده است می‌تواند تعیین کند که برای خرید دوج کوین از او، فقط روش پرداخت با ارز USDT تتر امکان‌پذیر است.

یکی از مزایای اصلی این نوع صرافی‌ها این است که معمولاً کارمزد بسیار کمی دارند و در تعیین قیمت دخالت نمی‌کنند. البته صرافی همتا به همتا یک عیب بزرگ هم دارد. در این نوع صرافي‌ها معمولاً سطح نقدشوندگی کمتر از صرافی‌های متمرکز است و ممکن است برای فروش ارز دیجیتال خودتان زمان زیادی را منتظر بمانید. این صرافی‌ها در ابتدای شروع به کارشان معمولاً نیازی به احراز هویت نداشتند؛ اما با افزایش بزهکاری‌هامثل پولشویی و تصویب قوانین سختگیرانه‌تر، در حال حاضر بسیاری از آن‌ها به سطح مشخصی از احراز هویت نیاز دارند.

صرافی‌های P2P برای بهبود کیفیت و امنیت خرید ارز دیجیتال از سیستم‌های امتیازدهی یا رتبه‌بندی استفاده می‌کنند. با این‌کار، معامله‌گران درستکار از کلاهبردار تفکیک می‌شوند و انتخاب خریدار یا فروشنده برای شما ساده‌تر خواهد شد. البته امنیت معامله در اغلب صرافی‌های P2P با راهکاری به‌نام اسکرو (Escrow) تأمین می‌شود که در بخش بعد در مورد آن صحبت خواهیم کرد.

صرافی P2P چگونه کار می‌کند؟

صرافی P2P چگونه کار می‌کند

در بخش قبل اشاره کردیم که صرافی همتا به همتا، خریدار را مستقیماً به فروشنده متصل می‌کند. تا اینجای کار مانند پلتفرم نیازمندی‌های آنلاین عمل می‌کند؛ اما اگر یکی از طرفین، پایبند شرایط معامله نبود باید چه‌کار کرد؟ صرافی‌های همتا به همتا برای رفع این مشکل از سیستمی به نام اسکرو (Escrow) استفاده می‌کنند. اسکرو به معنی سند تضمین است و برای پیاده‌سازی آن اغلب از قرارداد هوشمند (Smart Contract) استفاده می‌شود. تا زمانی که خریدار و فروشنده ارز دیجیتال تأیید نکنند که شرایط معامله برقرار شده است، دارایی‌های مورد معامله در این قرارداد هوشمند باقی خواهند ماند. در بعضی از این نوع صرافی‌ها از کیف پول‌های چند امضایی (Multisignature) برای امنیت بیشتر استفاده می‌شود. برای انجام تراکنش در این نوع کیف پول‌ها به بیش از یک امضا نیاز است.

قرارداد هوشمند را می‌توانیم به یک برنامه کامپیوتری تشبیه کنیم که با برقراری یک یا چند شرط، کار مشخصی (در اینجا انتقال ارز دیجیتال) را انجام می‌دهد. شرایط قرارداد معامله ارز دیجیتال مثل قیمت و تاریخ پرداخت در قرارداد هوشمند قرار دارد. این قرارداد هوشمند وظیفه دارد خطر کلاهبرداری‌های ناشی از بدقولی طرفین معامله را از بین ببرد. برای این‌که نحوه کار این قرارداد هوشمند را بهتر متوجه شوید یک مثال ساده می‌زنیم.

فرض کنید که قصد دارید بیت کوین بخرید. ابتدا در میان آگهی‌های فروش بیت کوین به‌دنبال گزینه مناسب می‌گردید. بعد از این‌که فروشنده مورد نظرتان را پیدا کردید، درخواست خرید خود را به او ارسال می‌کنید. صرافی P2P یک اسکرو ایجاد می‌کند تا بیت کوین فروشنده را در خودش نگه دارد. شما نیز باید وجه مورد نظر را پرداخت کنید تا در اسکرو قرار گیرد. زمانی که شما قیمت توافق‌شده را پرداخت کردید باید فروشنده تأیید کند که مبلغ مورد نظر را دریافت کرده است. پس از تأیید دریافت، اسکرو آزاد می‌شود و بیت کوینی که خریداری کردید در کیف پول یا حساب شما قرار می‌گیرد.

مزایای صرافی P2P چیست؟

 مزایای صرافی P2P چیست

صرافی P2P در مقایسه با انواع صرافی‌های ارز دیجیتال دیگر، مزایا و معایبی دارد. در این بخش قصد داریم به چند مزیت این نوع صرافی‌ها بپردازیم و در بخش بعد نیز به‌سراغ معایب آن خواهیم رفت.

۱. تنوع در روش‌های پرداخت

بدون شک یک روش پرداخت برای همه معامله‌گران سراسر دنیا امکان‌پذیر نیست. خوشبختانه اغلب صرافی‌های همتا به همتا به این موضوع توجه ویژه‌ای دارند و از روش‌های پرداخت زیادی پشتیبانی می‌کنند. برای مثال صرافی Binance P2P بیش از ۷۰۰ روش پرداخت دارد و حتی کاربر می‌تواند با انتخاب گزینه پرداخت «Cash-in-Person»، معامله را به‌صورت نقدی و حضوری انجام دهد.

۲. کارمزد بسیار پایین

صرافی‌های متمرکز برای تأمین امنیت و نگهداری دارایی کاربران به زیرساخت‌های پرهزینه‌ای نیاز دارند. در صرافی‌های P2P بسیاری از این هزینه‌ها وجود ندارند و در نتیجه نسبت به صرافی متمرکز معمولاً کارمزد کمتری دریافت می‌کنند. برای مثال، صرافی‌های متمرکز امن معمولاً برای امنیت بیشتر دارایی کاربران از کیف پول‌های سرد استفاده می‌کنند که تأمین و مدیریت آن‌ها هزینه بالایی دارد.

۳. تأثیرپذیری کم از تحریم‌ها یا قوانین سختگیرانه

صرافی‌های ارز دیجیتال بزرگ معمولاً قوانین سختگیرانه‌ای برای لیست کردن ارزهای دیجیتال جدید دارند. در صرافی‌های همتا به همتا معمولاً سختگیری زیادی روی این مسئله وجود ندارد و در نتیجه ممکن است ارزهای دیجیتالی را در آن‌ها مشاهده کنید که در صرافی متمرکز وجود ندارند. همچنین ممکن است برخی کشورها نیز قوانین سختگیرانه‌ای روی صرافی‌های متمرکز وضع کنند. برای مثال در سال ۲۰۱۷، بعد از این‌که بانک خلق چین (People’s Bank of China) در مورد قوانین سختگیرانه تأیید هویت هشدار داد و برداشت بیت کوین از صرافی‌های ارز دیجیتال چین متوقف شد، بسیاری از چینی‌ها به صرافی همتا به همتای لوکال بیت کوینز (LocalBitcoins) مهاجرت کردند

معایب صرافی P2P چیست؟

 معایب صرافی P2P چیست

بعد از این‌که با مزایای صرافی P2P آشنا شدید بد نیست کمی هم در مورد معایب آن بدانید تا بتوانید تصمیم آگاهانه‌تری برای استفاده از آن بگیرید. این نوع صرافی‌ها به‌دلیل استفاده از مکانیزم متفاوت، معایب خاص خودشان را دارند که در این بخش به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

۱. نقدینگی محدود

نقدینگی در صرافی P2P معمولاً کمتر از صرافی متمرکز است. دلیل این کمبود نقدینگی این است که طرف مقابل شما به‌جای صرافی، کاربران صرافی هستند و بسیاری از افراد نیز از وجود این نوع صرافی‌های بی‌خبرند. اگر کاربران این صرافی کم باشد ممکن است هیچ‌وقت نتوانید خریدار یا فروشنده‌ مورد نظرتان را پیدا کنید؛ بنابراین سعی کنید از صرافی‌هایی استفاده کنید که تعداد کاربران زیادی در آن‌ها فعال هستند. در انتهای این مقاله به نکاتی اشاره خواهیم کرد که بتوانید مشکل کمبود نقدینگی را تا حدی حل کنید و معامله مد نظرتان را سریع‌تر انجام دهید.

۲. ریسک بالای کلاهبرداری

هر جایی که پول و دارایی وجود داشته باشد، کلاهبردار هم حضور دارد و صرافی همتا به همتا هم از این قاعده مستثنا نیست. اگرچه در این نوع صرافی‌ها برای امنیت بیشتر از اقداماتی مثل سیستم رتبه‌دهی و اسکرو استفاده می‌کنند، اما اگر نکات امنیتی را رعایت نکنید احتمال کلاهبرداری از شما نیز بیشتر خواهد شد. برای مثال ممکن است فردی اطلاعات غلط به شما بدهد و از شما بخواهد اسکرو را قبل از دریافت وجه آزاد کنید. با این‌کار احتمال از دست رفتن دارایی شما بیشتر می‌شود.

۳. سرعت کم در معامله

سرعت تغییر قیمت در بازار ارزهای دیجیتال بالاست و برای نوسان‌گیران کوتاه‌مدتی، سرعت معامله حرف اول را می‌زند. گفتیم که در صرافی P2P به‌دلیل نقدینگی پایین و احتمال پیدا نشدن طرف دوم، ممکن است سرعت معامله شما تا حد زیادی کم شود. صرف نظر از این مشکل، امکان دارد طرف معامله شما در میانه راه منصرف شود یا روش پرداخت انتخاب‌شده با مشکل مواجه شود. در نتیجه دوباره باید زمان زیادی را صرف پیدا کردن خریدار یا فروشنده کنید. به همین دلیل این نوع صرافی‌ها برای نوسان‌گیران کوتاه‌مدتی مناسب نیستند.

صرافی همتا به همتای مناسب چه ویژگی‌هایی دارد؟

ویژگی‌های صرافی همتا به همتای مناسب

در بخش قبل با مزایا و معایب صرافی همتا به همتا آشنا شدید و حالا می‌توانید برای معامله در این نوع صرافی‌ها تصمیم‌گیری کنید. اگر قصد استفاده از صرافی P2P را دارید باید یک گزینه مناسب را انتخاب کنید تا از ریسک‌های احتمالی در امان بمانید. برای انتخاب یک صرافی همتا به همتای مناسب باید چند ویژگی را مد نظر قرار دهید که در این بخش به آن‌ها می‌پردازیم.

۱. رابط کاربرپسند

رابط کاربرپسند در صرافی P2P از دو جهت اهمیت دارد. اول این‌که می‌توانید سریع‌تر کار با صرافی را یاد بگیرید و در زمان لازم برای معامله ارزهای دیجیتال صرفه‌جویی کنید. نکته دوم این است که هرچه صرافی همتا به همتا کاربرپسندتر باشد، کاربران بیشتری از آن استفاده خواهند کرد. در نتیجه نقدینگی در صرافی بیشتر می‌شود و می‌توانید معاملات خودتان را سریع‌تر انجام دهید.

۲. امنیت بالا

حفظ سرمایه در معامله‌گری از سود کردن مهم‌تر است. صرافی همتا به همتا به‌دلیل ماهیت معامله بدون واسطه، مستعد کلاهبرداری و سوء استفاده است. صرافی مورد نظر شما نه‌تنها باید شهرت و اعتبار کافی داشته باشد، بلکه برای محافظت از کاربران در برابر کلاهبرداران باید از مکانیزم‌های امنیتی استفاده کند. ترجیحاً از صرافی‌هایی استفاده کنید که سیستم‌های احراز هویت، سرویس‌های اسکرو و مکانیزم‌های رتبه‌بندی مناسبی دارند.

۳. تعداد کاربران زیاد

اگر تعداد کاربران یک صرافی P2P زیاد باشد در وهله اول نشان می‌دهد که به احتمال زیاد اعتبار بالایی دارد. از طرفی، کاربر بیشتر به معنای تعداد خریدار و فروشنده بیشتر است. در نتیجه نقدینگی افزایش می‌یابد و خریدوفروش ارز دیجیتال سریع‌تر و با قیمت بهتری انجام می‌شود. در کنار این مزایا، هر چه تعداد کاربران صرافی بیشتر باشد، روش‌های پرداخت بیشتری را هم در اختیارتان دارید.

۴. پشتیبانی از انواع ارزهای دیجیتال

پشتیبانی از انواع ارزهای دیجیتال

تعداد ارزهای دیجیتال روزبه‌روز در حال افزایش است و در زمان نگارش این مطلب، بیش از ۲۶۰۰۰ ارز دیجیتال در ابزار کوین‌ مارکت‌کپ (Coinmarketcap) ثبت شده است. در نتیجه تقاضا برای آلت کوین‌ها هم بیشتر خواهد شد. اگر صرافی همتا به همتا امنیت و رابط کاربری خوبی داشته باشد اما از ارز دیجیتال مورد نظر شما پشتیبانی نکند عملاً کاربردی ندارد. در صورتی‌که به معامله آلت‌کوین‌ها علاقه دارید سعی کنید صرافی‌هایی را انتخاب کنید که تنوع رمز‌ارز آن‌ها بیشتر است.

۵. پشتیبانی از انواع روش‌های پرداخت

هر چه صرافی P2P از روش‌های پرداخت بیشتری پشتیبانی کند، کاربران بیشتری جذب آن می‌شوند و نقدینگی بیشتری در جریان قرار می‌گیرد. علاوه بر این، ممکن است در برخی کشورها از یک روش پرداخت خاص پشتیبانی نشود. با افزایش روش‌های پرداخت، هم خریدوفروش بین‌المللی راحت‌تر می‌شود و هم در صورت وجود مشکل در یک روش پرداخت، خریدار یا فروشنده می‌تواند از روش پرداخت جایگزین استفاده کند.

۶. کارمزد کم

کارمزد برای معامله‌گران کوتاه‌مدتی و افرادی که سرمایه کمی دارند اهمیت زیادی دارد. کارمزد پایین باعث می‌شود که کاربران بیشتری از پلتفرم استقبال کنند. در نتیجه راحت‌تر می‌توانید خریدار یا فروشنده مورد نظرتان را در صرافی همتا به همتا پیدا کنید. علاوه بر این، در بلندمدت می‌توانید در هزینه‌های خودتان صرفه‌جویی کنید و به سوددهی بیشتری برسید.

۷. پشتیبانی ۲۴ ساعته

در بخش معایب صرافی P2P گفتیم که ریسک کلاهبرداری در این نوع صرافی‌ها بالاست و هر لحظه ممکن است با مشکل مواجه شوید. علاوه بر این ممکن است در برخی از روش‌های پرداخت نیز مشکل خاصی مشاهده شود. در این مواقع به پشتیبانی ۲۴ ساعته و مناسبی نیاز است که مشکلات شما را در کمترین زمان ممکن حل کند.

تفاوت صرافی P2P با OTC چیست؟

 تفاوت صرافی P2P با OTC چیست

بعد از این‌که با صرافی P2P و ویژگی‌های آن آشنا شدید بد نیست در مورد تفاوت آن با صرافی OTC هم بدانید. صرافی OTC یکی از انواع صرافی‌های ارز دیجیتال است که شباهت‌های زیادی به صرافی همتا به همتا دارد. این نوع صرافی هم مثل صرافی P2P مزایا، معایب و کاربردهای خاص خودش را دارد. قبل از مقایسه این دو نوع صرافی ابتدا باید ببینیم صرافی OTC چیست.

صرافی OTC چیست؟

صرافی OTC مخفف Over the Counter و به معنای «صرافی برپیشخوان» است. منظور از برپیشخوان این است که خریدوفروش ارز دیجیتال خارج از دفتر ثبت سفارشات صرافی و مستقیماً بین طرفین معامله انجام می‌شود. از این دیدگاه، صرافی OTC مشابه صرافی P2P است اما تفاوت‌های ظریفی بین آن‌ها وجود دارد که در این بخش به آن‌ها می‌پردازیم.

صرافی OTC از چه نظر با صرافی P2P تفاوت دارد؟

صرافی OTC از چه نظر با صرافی P2P تفاوت دارد

اولین تفاوت صرافی OTC با P2P این است که در این نوع صرافی‌ها طرف معامله شما ادمین صرافی است و برای دریافت نرخ معامله باید با او در ارتباط باشید. دومین تفاوت این دو صرافی این است که صرافی OTC اغلب برای معاملات با ارزش بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. در نتیجه برخلاف صرافی همتا به همتا که معمولاً افراد حقیقی از آن استفاده می‌کنند، مشتریان صرافی OTC صندوق‌های سرمایه‌گذاری، اشخاص حقوقی یا به‌طور کلی، نهنگ‌های بازار ارز دیجیتال هستند. معاملات با ارزش بالا معمولاً لغزش قیمت (Slippage) زیادی ایجاد می‌کنند و به نقدینگی بالایی نیاز دارند. به همین دلیل استفاده از صرافی OTC گزینه مناسب‌تری برای این نوع معاملات محسوب می‌شود.

تفاوت دیگر این دو صرافی در پیش‌نیازهای آن‌هاست. در صرافی P2P معمولاً برای ارزش معاملات حداقل تعیین نمی‌کنند یا در صورت وجود حداقل، مقدار آن زیاد نیست. در صرافی OTC این‌گونه نیست و پیش‌نیاز انجام معامله این است که وجه قابل توجهی را در کیف پول خودتان داشته باشید. مبلغ این وجه را خود صرافی تعیین می‌کند و قبل از دریافت نرخ معامله باید آن را به حساب خودتان واریز کنید.

برای درک بهتر موضوع می‌توانیم معاملات OTC را به معاملات بلوکی در بورس ایران تشبیه کنیم. در معاملات بلوکی بورس ایران نیز حجم زیادی از سهام یک شرکت با قیمت توافقی بین طرفین معامله، خریدوفروش می‌شود. این نوع معاملات معمولاً در یک بازار مجزا انجام می‌شوند تا تأثیری بر روی قیمت سهام شرکت نداشته باشند. همچنین در اینجا هم طرفین معاملات بلوکی معمولاً اشخاص حقوقی، کارگزاری‌ها یا شرکت‌های بزرگ سرمایه‌گذاری هستند.

بررسی یک نمونه صرافی OTC

بررسی یک نمونه صرافی OTC

جالب است بدانید که صرافی بایننس علاوه بر صرافی P2P، یک بخش را هم برای معاملات OTC در نظر گرفته است. برای استفاده از این صرافی OTC ابتدا باید ثبت‌نام کنید. بعد از این‌که فرایند احراز هویت را تکمیل کردید، باید مبلغ تعیین‌شده را به حسابتان واریز کنید و برای دریافت نرخ معامله به پشتیبانی بایننس پیام دهید. اگر با قیمت اعلام‌شده موافق بودید معامله انجام می‌شود و ارز دیجیتال مورد نظر به حسابتان واریز می‌شود. در حال حاضر امکان معامله بیش از ۳۵۰ رمز‌ارز، استیبل کوین و جفت ارز فیات در این بخش وجود دارد. برای ارزش معاملات در این بخش صرافی هیچ سقفی در نظر گرفته نشده است، اما ارزش معامله‌ای که انجام می‌دهید نباید کمتر از ۲۰۰,۰۰۰ دلار باشد.

نحوه خریدوفروش در صرافی P2P چگونه است؟

خریدوفروش رمز‌ارز در صرافی‌ همتا به همتا چندان کار سختی نیست. به‌طور کلی روند کار در این نوع صرافی‌ها به یکدیگر شباهت دارند و باید چند گام ساده را انجام دهید. بسیاری از صرافی‌های متمرکز بخشی به نام «P2P Trading» یا «P2P» دارند که قبل از استفاده از آن‌ها باید فرایند احراز هویت را انجام دهید. اگر قصد احراز هویت ندارید می‌توانید از صرافی‌های نامتمرکز استفاده کنید.

پس از ورود به این صرافی‌ها، باید در میان تبلیغات ثبت‌شده به‌دنبال خریدار یا فروشنده‌ای بگردید که با شرایط شما سازگاری دارد و امتیاز مناسبی را کسب کرده است. پس از آن روش پرداخت و مقدار ارز دیجیتال مورد نظرتان را مشخص می‌کنید تا فرایند خرید یا فروش تکمیل شود.

بهترین صرافی‌های P2P کدام‌اند؟

بعد از این‌که با ابعاد مختلف صرافی P2P و نحوه کار با آن‌ آشنا شدید بد نیست چند صرافی فعال در این حوزه را هم بشناسید. همان‌گونه که در بخش‌های قبل اشاره کردیم، یک صرافی همتا به همتای مناسب نقدینگی کافی دارد، از ابزارهای امنیتی استفاده می‌کند و روش‌های پرداخت متنوعی را در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهد. با در نظر گرفتن این ویژگی‌ها، به معرفی چند صرافی مناسب می‌پردازیم.

۱. صرافی بایننس پی تو پی (Binance P2P)

 صرافی بایننس پی تو پی

بایننس (‌Binance) تنها یک صرافی متمرکز نیست و یک بخش را هم به معاملات همتا به همتا اختصاص داده است. این صرافی P2P علاوه بر رابط کاربری آسان، ابزارهای پیشرفته‌ای را برای مدیریت تبلیغات و معاملات در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهد. در صرافی Binance P2P بیش از ۷۰۰ روش پرداخت وجود دارد و بیش از ۱۵ ارز دیجیتال در آن قابل معامله است. جالب است بدانید که طبق اطلاعات سایت بایننس، حدود ۷.۵ میلیون تراکنش در سال در این صرافی انجام می‌شود.

مزایای صرافی Binance P2P:

  •       حجم نقدینگی بالا
  •       رابط کاربری آسان
  •       امنیت بالا به‌دلیل احراز هویت دقیق

معایب صرافی Binance P2P:

  •       مشکل در احراز هویت برای ایرانیان

۲. صرافی پکسفول (Paxful)

صرافی پکسفول

صرافی پکسفول (Paxful) یکی از صرافی‌های همتا به همتای قدیمی و مشهور است که کار خود را از سال ۲۰۱۵ آغاز کرد. این صرافی P2P از حدود ۴۰۰ روش پرداخت پشتیبانی می‌کند که بیش از ۱۳۰ نوع کارت هدیه (گیفت کارت) نیز در میان آن‌ها قرار دارد. این صرافی برای خرید رمز‌ارز از شما هیچ کارمزدی دریافت نمی‌کند اما فروشنده در تمام روش‌های پرداخت (به جز کارت هدیه که کارمزد ۵ درصد دارد) باید یک درصد کارمزد بپردازد.

صرافی پکسفول تنها از بیت کوین و استیبل کوین پشتیبانی می‌کند، از جمله این استیبل کوین ها می توان به USDT و USDC اشاره کرد. این ارزها هنگام خریدوفروش در کیف پول پکسفول (Paxful Wallet) قرار می‌گیرند و پس از تأیید طرفین، آزاد می‌شوند.

مزایای صرافی Paxful:

  •       دارای بیش از ۴۰۰ روش پرداخت مختلف
  •       رابط کاربری ساده و مناسب مبتدیان
  •       عدم دریافت کارمزد از خریدار

معایب صرافی Paxful:

  •       محدودیت در تعداد ارزهای دیجیتال قابل معامله (بیت کوین و ۲ استیبل کوین)
  •       کارمزد نسبتاً‌ بالا برای فروشنده در مقایسه با رقبا

۳. صرافی لوکال کوین سواپ (LocalCoinSwap)

 صرافی لوکال کوین سواپ

اگر تنوع ارزهای دیجیتال در صرافی همتا به همتا برای شما در اولویت باشد، صرافی لوکال کوین سواپ (LocalCoinSwap) مناسب‌ترین گزینه است. در این صرافی بیش از ۲۰ ارز دیجیتال مختلف شامل بیت کوین، اتریوم و ترون قابل معامله است. برای پرداخت نیز بیش از ۳۰۰ روش مختلف در این صرافی وجود دارد که یکی از آن‌ها پرداخت نقدی است.

این صرافی P2P برخلاف دو صرافی قبلی از کشور ایران هم پشتیبانی می‌کند و هنگام ثبت‌نام در کادر «Country» می‌توانید کشور را روی «Iran» قرار دهید. جالب است بدانید که کارمزد خریدوفروش ارز دیجیتال در صرافی لوکال کوین سواپ در حالت عادی صفر است و تنها معاملاتی که از طریق تبلیغات انجام شده باشند مشمول یک درصد کارمزد می‌شوند.

مزایای صرافی LocalCoinSwap:

  •       تنوع در ارزهای دیجیتال قابل معامله
  •       سیستم رتبه‌بندی حرفه‌ای خریداران و فروشندگان
  •       کارمزد صفر در صورت عدم استفاده از تبلیغات

معایب صرافی LocalCoinSwap:

  •       کارمزد بالا برای استفاده از تبلیغات

۴. صرافی بیسک (Bisq)

صرافی بیسک

صرافی بیسک (Bisq) از جمله صرافی‌های همتا به همتای نامتمرکز است که هیچ سرور مرکزی در آن وجود ندارد. این صرافی در واقع یک نرم‌افزار است که از شبکه P2P استفاده می‌کند و افراد به کمک آن می‌توانند به‌صورت مستقیم ارزهای دیجیتال خودشان را با هم معامله کنند. جالب است بدانید که برای استفاده از صرافی بیسک نیازی به ثبت‌نام ندارید. کارمزد معاملات در این صرافی برای سفارش‌بردار یا تیکر (Taker) و سفارش‌گذار یا میکر (Maker) به ترتیب ۰.۱ و ۰.۷ درصد است. البته اگر سفارش خودتان را با ارز دیجیتال BSQ بپردازید این کارمزد نصف می‌شود.

صرافی بیسک برای تأمین امنیت در معاملات از سیستم اسکروی چند امضایی (Multisig Escrow) استفاده می‌کند. در نتیجه برای آزاد شدن اسکرو به بیش از یک امضا نیاز است. علاوه بر این، اطلاعات معاملات رمزنگاری می‌شوند و تنها برای طرفین معامله قابل مشاهده‌اند. در این صرافی امکان خرید بیت کوین و چند ارز دیجیتال دیگر مثل اتریوم و مونرو وجود دارد. نرم‌افزار این صرافی روی ویندوز، لینوکس و مک قابل نصب است و برای دریافت اعلان‌ها و تغییرات قیمت نیز می‌توانید اپلیکیشن اندروید یا iOS بیسک را نصب کنید.

مزایای صرافی Bisq:

  •       کاملاً نامتمرکز و بدون سرور مرکزی
  •       بدون نیاز به ثبت‌نام
  •       قابل نصب بر روی انواع سیستم‌عامل‌ها

معایب صرافی Bisq:

  •       امنیت کمتر نسبت به صرافی‌های دارای احراز هویت
  •       پیچیدگی زیاد برای مبتدیان

۵. صرافی بیت وَلو (BitValve)

 صرافی بیت وَلو

اگر به‌دنبال یک صرافی همتا به همتا با رابط کاربری ساده هستید که از واحد پول ایران هم پشتیبانی کند، صرافی بیت وَلو (BitValve) یکی از بهترین گزینه‌هاست. در این صرافی P2P می‌توانید ۱۶ ارز دیجیتال مختلف را معامله کنید که میم‌کوین‌های دوج کوین و شیبا اینو هم در بین آن‌ها قرار دارند. این صرافی بیش از ۳۰۰ روش پرداخت را در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهد.

صرافی بیت وَلو هم مثل اغلب صرافی‌های P2P از سیستم اسکروی استاندارد برای تأمین امنیت معاملات استفاده می‌کند. کارمزد معاملات در این صرافی به روش پرداخت بستگی دارد. اگر میکر پرداخت خود را با پول فیات انجام دهد باید ۰.۸ درصد کارمزد پرداخت کند اما در معاملات رمز‌ارز به رمز‌ارز، فقط ۰.۳۵ درصد کارمزد به او تعلق می‌گیرد. این صرافی هم بر روی گوشی‌های اندرویدی و هم بر روی گوشی‌های آیفون قابل نصب است.

مزایای صرافی BitValve:

  •       پشتیبانی از میم کوین‌هایی مثل دوج کوین و شیبا اینو
  •       رابط کاربری بسیار ساده
  •       پشتیبانی از واحد پول ایران

معایب صرافی BitValve:

  •       آموزش و پشتیبانی محدود
  •       کارمزد بالا برای سفارش‌گذار (میکر)

چگونه از صرافی‌ همتا به همتا کسب درآمد کنیم؟

چگونه از صرافی همتا به همتا کسب درآمد کنیم

کسب درآمد از صرافی P2P تنها منحصر به معاملات ارز دیجیتال نیست. اغلب این صرافی‌ها برای جذب کاربران بیشتر، روش‌های کسب درآمد مختلفی را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند که در این بخش به آن‌ها می‌پردازیم.

۱. آربیتراژگیری از واحد پول

به کسب سود از اختلاف قیمت یک دارایی در دو بازار مختلف اصطلاحاً آربیتراژ می‌گوییم؛ اما صرافی P2P ویژگی جالبی برای آربیتراژگیری دارد. در این نوع صرافی‌ها معمولاً ارزهای مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. شما می‌توانید از اختلاف قیمت یک ارز دیجیتال نسبت به دو واحد پول مختلف کسب سود کنید. برای مثال فرض کنیم نسبت یورو به دلار یک به یک باشد اما قیمت ریپل نسبت به دلار و یورو به ترتیب ۰.۷۵ دلار و ۰.۷ یورو معامله شود. شما کافی است ارز دیجیتال XRP را با واحد یورو بخرید و به واحد دلار بفروشید تا به سود برسید.

۲. تبدیل شدن به تاجر (Merchant)

در بسیاری از صرافی‌های همتا به همتا مفهومی به‌نام تاجر (Merchant) وجود دارد. کاربران این صرافی‌ها با انجام کارهایی مثل انجام معامله‌ای با ارزش مشخص یا قرار دادن تبلیغ می‌توانند اصطلاحاً به یک تاجر تبدیل شوند. این شرایط در صرافی‌های مختلف متفاوت است و باید از طریق بخش پشتیبانی اطلاعات مورد نیازتان را دریافت کنید. با تبدیل شدن به تاجر می‌توانید از مزایایی مثل دریافت پاداش‌های منظم یا قرار دادن تبلیغات رایگان استفاده کنید. برای مثال در صرافی همتا به همتای بای‌بیت (Bybit)، یک تاجر می‌تواند به‌صورت هفتگی ۲۰۰ دلار پاداش دریافت کند.

۳. استفاده از روش‌های پرداخت با رواج کمتر

فروشنده‌هایی که از روش‌های پرداخت رایج استفاده نمی‌کنند معمولاً نمی‌توانند خریداران زیادی را جذب کنند و به همین دلیل ناچارند قیمت کمتری روی آن‌ها قرار دهند. شما می‌توانید از این فرصت استفاده کنید و ارز دیجیتال را با قیمت کمتر بخرید. سپس می‌توانید آن را با یک روش پرداخت دیگر، به قیمت بالاتر بفروشید و از اختلاف این قیمت سود بگیرید.

هنگام استفاده از صرافی‌ همتا به همتا باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

نکات استفاده از صرافی همتا به همتا

بعد از این‌که تحقیقات لازم را در مورد انتخاب یک صرافی P2P مناسب و امن انجام دادید، باید چند نکته مهم را هم در نظر داشته باشید. برای این‌که امنیت خودتان را در صرافی‌ همتا به همتا حفظ کنید و بتوانید سرعت معاملات را بیشتر کنید، بهتر است به نکات زیر توجه داشته باشید:

۱. پیگیر قیمت روز ارز دیجیتال باشید

نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال بسیار بالاست و برای قیمت‌گذاری صحیح روی ارزهای دیجیتال در صرافی P2P باید پیگیر قیمت‌های روز باشید. برای مثال اگر بیت کوین خودتان را با قیمت ۳۰۰۰۰ دلار برای فروش قرار دهید و همان روز قیمت آن تا ۳۲۰۰۰ دلار بالا رود و قیمت را تغییر ندهید، سود خوبی را از دست می‌دهید. همچنین اگر قیمت بیت کوین تا ۲۸۰۰۰ دلار افت کند دیگر هیچ‌کس حاضر به خرید آن نخواهد شد.

۲. قیمت‌های منطقی تعیین کنید

سعی کنید برای فروش ارزهای دیجیتال در صرافی همتا به همتا از قیمت‌های منطقی استفاده کنید. علاوه بر این بهتر است روند بازار را هم در نظر داشته باشید. برای مثال اگر در بازار نزولی قرار داشته باشید، افراد کمتری مایل به خرید بیت کوین در قیمت‌های بالا هستند و به همین دلیل باید از قرار دادن قیمت‌های غیرمنطقی خودداری کنید.

۳. تبلیغات دیگران را زیر نظر داشته باشید

برای این‌که قیمت‌گذاری دقیق‌تری داشته باشید بهتر است تبلیغات جدیدی که روی صرافی P2P قرار می‌گیرد را زیر نظر بگیرید. بدیهی است که اگر قیمت‌گذاری این افراد بهتر از شما باشد، خریداران مایل به معامله با شما نخواهند بود. علاوه بر این اگر خریدار ارز دیجیتال هستید، با مشاهده تبلیغات مشکوک می‌توانید آن‌ها را به پلتفرم گزارش دهید تا دیگران را هم از دست کلاهبرداری‌های احتمالی در امان بمانند.

۴. روش‌های پرداخت بیشتری را بپذیرید

روش‌های پرداخت بیشتری را بپذیرید

در بخش‌های قبل گفتیم که تنوع روش‌های پرداخت در صرافی P2P معمولاً زیاد است. در نتیجه بدیهی است که هر چه روش‌های پرداخت بیشتری را بپذیرید، تعداد خریداران یا فروشندگان احتمالی هم افزایش می‌یابد. از طرفی اگر در فرایند پرداخت مشکلی ایجاد شد، خریدار می‌تواند از روش دیگر استفاده کند و معامله شما هم سریع‌تر انجام می‌شود.

۵. قبل از انجام معامله، رتبه‌بندی طرف مقابل را بررسی کنید

در بخش‌های قبل اشاره کردیم که صرافی‌های P2P برای این‌که امنیت معاملات را بالا ببرند از سیستم رتبه‌بندی استفاده می‌کند. سعی کنید تا حد امکان با افرادی معامله کنید که امتیازات خوبی را کسب کرده‌اند و اصطلاحاً امتحان خود را پس داده‌اند. اگر با افرادی که رتبه مناسبی ندارند معامله کنید باید ریسک از دست رفتن پول خودتان را هم بپذیرید.

۶. تا قبل از تکمیل تراکنش‌ اسکرو را آزاد نکنید

گاهی اوقات ممکن است کلاهبرداران با نمایش یک تصویر (اسکرین‌شات) جعلی از پرداخت موفق، از شما بخواهند اسکرو را آزاد کنید. با این‌کار ریسک معامله شما بیشتر می‌شود و ممکن است هیچ‌وقت ارز دیجیتال مورد نظرتان را دریافت نکنید. بنابراین توصیه می‌کنیم تا زمانی که از دریافت ارز دیجیتال یا پول مورد نظرتان مطمئن نشدید، اسکرو را آزاد نکنید.

جمع‌بندی

تعداد ارزهای دیجیتال روز به روز بیشتر می‌شود و کاملاً طبیعی است که شاهد ظهور انواع صرافی‌های ارز دیجیتال باشیم. برای خرید ارز دیجیتال تنها محدود به صرافی‌های متمرکز یا نامتمرکز نیستید و می‌توانید از صرافی همتا به همتا هم استفاده کنید. در این نوع صرافی که به آن صرافی P2P هم می‌گوییم، کاربران می‌توانند بدون واسطه، ارزهای دیجیتال را بین خودشان معامله کنند. این نوع صرافی‌ها از مزایایی مثل روش‌های پرداخت متنوع بهره می‌برند اما باز هم مشکلاتی مثل کمبود نقدینگی یا ریسک بالای کلاهبرداری را به دوش می‌کشند.

در این نوشتار سعی کردیم شما را با ابعاد مختلف صرافی‌های همتا به همتا بیشتر آشنا کنیم. علاوه بر این‌که سازوکار این نوع صرافی‌ها را به شما آموزش دادیم، متوجه شدید که چه مزایا و معایبی دارند و چگونه باید از آن‌ها استفاده کنید. در پایان نیز به نکاتی اشاره کردیم که با استفاده از آن‌ها می‌توانید علاوه بر حفظ امنیت، سرعت و کیفیت معامله در این نوع صرافی‌ها را افزایش دهید. در مجموع، استفاده از هر نوع صرافی ریسک‌های خاص خودش را دارد و همواره سعی کنید جانب احتیاط را رعایت کنید.

محمدامین معصومی

مترجم اخبار و محتوانویس حوزه رمز‌ارز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت + 14 =