گرچه بیشتر افراد اتریوم (ETH) را به عنوان یک ارز دیجیتال میشناسند اما بلاک چین یا شبکه اتریوم (Ethereum) برای هدفهای بزرگتری به وجود آمده است. اتریوم به عنوان یک پلتفرم قصد دارد علاوه بر ایجاد امنیت دیجیتال، در تبادلات مالی و قراردادها همه واسطهها را حذف کند. تا پیش از راه اندازی بلاک چین اتریوم، این سطح از غیر متمرکز بودن در بحث امور مالی بسیار بلندپروازانه تلقی میشد و به همین خاطر هم هست که چه در بازار گاوی و چه بازار خرسی، خریداران ارز دیجیتال همواره توجه خاصی به رمزارز اتریوم نشان میدهند و حجم خرید و فروش این کریپتوکارنسی در هر شرایطی نسبتا زیاد است.
بلاک چین اتریوم چیست؟
اگر بخواهیم خیلی ساده اتریوم را تعریف کنیم باید بگوییم که شبکه اتریوم یک پلتفرم آزاد مبتنی بر فناوری بلاک چین است. اتریوم به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا برنامههای غیر متمرکز خود را بر روی آن اجرا کنند. برنامههایی که بر روی بلاک چین اتریوم ایجاد میشوند یا توسعه مییابند تحت نظارت هیچ سازمانی نیستند و هیچکس نمیتواند با سوءاستفاده از قدرت خود، اطلاعات موجود بر بستر شبکه اتریوم را دستکاری یا حذف کند. اتریوم بر بستر بلاک چین و به عنوان بخشی از اکوسیستم وب 3 ساخته شده و توسط هزاران کامپیوتر اداره میشود، به همین دلیل هرگز آفلاین یا خاموش نمیشود و از بین نمیرود. بلاک چین اتریوم همچنین یک ارز دیجیتال کاربردی به نام اتر (Ether) دارد. اتر (ETH) رمز ارز بومی این شبکه است که بهغلط به آن همان اتریوم گفته میشود و به عنوان کارمزد انجام عملیات در بستر بلاک چین Ethereum نیز به کار میرود. در خرید ارز دیجیتال شبکه اتریوم و فروش آن اتر با علامت اختصاری ETH نمایش داده میشود. یکی از ویژگیهای مثبت شبکه اتریوم امکان ایجاد ارز دیجیتال جدید بدون نیاز به زیرساخت توسعه یک بلاک چین جدید است. در حقیقت توسعهدهندگان میتوانند بر بستر اتریوم، ارزهای خودشان را توسعه دهند. امروزه پلتفرم اتریوم میزبان هزاران توکن اختصاصی است.
خرید و فروش ارز دیجیتال اتریوم در نوبیتکس
برای خرید و فروش و معامله ارز دیجیتال در دنیای بلاک چین راههای مختلفی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به استفاده از صرافیهای غیر متمرکز و متمرکز اشاره کرد. صرافیهای غیرمتمرکز با توجه به ساختار و رویکرد خود بهترین انتخاب برای کاربران پیشرفتهتر دنیای رمزارز محسوب میشوند و بیشتر خرید و فروش ارز دیجیتال این افراد بر بستر این پلتفرمها انجام میشود. با این وجود استفاده از این نوع صرافی برای برخی از افراد نا آشناتر با دنیای بلاک چین سخت است و میتواند با اشتباهات خطرناک و پر هزینه همراه باشد. صرافیهای متمرکز خارج از ایران نیز به خاطر تحریمهای بین المللی علیه ایران، برای کاربران ایرانی دور از دسترس و پر هزینه هستند. در این صورت بهترین گزینه برای خرید و فروش و ترید ارز دیجیتال در ایران، میتواند استفاده از صرافیهای متمرکز ایرانی باشد. صرافی رمزارز نوبیتکس از معتبرترین و پر استفادهترین پلتفرمهای ایرانی معاملات ارز دیجیتال است. کاربران فارسیزبان دنیای کریپتو میتوانند بیآنکه نگران قوانین بین المللی و تحریمهای خارجی باشند، هرگونه خرید و فروش انواع رمزارز از جمله ارز دیجیتال اتریوم با نماد ETH را در آن انجام دهند. لازم به ذکر است که برای شروع استفاده از صرافی نوبیتکس و خرید ارز دیجیتال اتریوم از آن، ابتدا باید مراحل قانونی ایجاد حساب کاربری و احراز هویت معمول برای امور مالی دیجیتال را انجام دهید. انجام این مراحل نسبتا ساده و سرراست است و پس از آن، میتوانید حساب کاربری خود را شارژ و اقدام به خرید رمز ارز اتریوم با نماد (ETH) کنید. در نظر داشته باشید که نوبیتکس دو روش خرید مختلف اتریوم در اختیارتان قرار میدهد که در روش اول، جفت ETH ریال است و در روش دوم در ازای استیبل کوین تتر (َUSDT) اتر میخرید یا میفروشید. در صورتی که میخواهید از بازار دوم (تتر) استفاده کنید، در نظر داشته باشید که قیمت اتریوم بر پایه قیمت تتر به شما نمایش داده میشود و همچنین باید حساب خود را با تتر شارژ کنید یا اینکه ابتدا تتر بخرید و بعد اتریوم.
خرید اتریوم
پس از اینکه حساب کاربری خود را در صرافی نوبیتکس ساختید و احراز هویت کردید، میتوانید با کارمزدی بسیار پایین و متناسب با مقدار خرید خود، در این پلتفرم اقدام به معامله یا ترید ارز دیجیتال اتریوم و دیگر رمزارزها کنید. منظور این است که مقدار کارمزد کم شده از ترید شما درصدی از مقدار معامله خواهد بود و دیگر در تریدهای کوچک دچار ضرر کارمزدی نخواهید شد. همچنین گفتنی است که صرافی نوبیتکس یک نوع حساب کاربری خاص برای تریدرها دارد که در آن کارمزد کمتر دریافت میشود و کار و هزینه تریدرها را کمتر و آسانتر کرده است. در زمان خرید رمزارز اتریوم، با وارد کردن مقدار ETH مورد نظر برای معامله یا معادل ریالی آن، اطلاعات دقیق درباره کارمزد کم شده نیز نمایش داده میشود. اگر در 30 روز گذشته حجم معاملات شما از مقدار خاصی بیشتر بوده باشد، کارمزد معامله کنونی شما کمتر خواهد شد. برای مشاهده نحوه دقیق تعیین کارمزد میتوانید به صفحه اختصاصی محاسبه کارمزدها و هزینه خدمات نوبیتکس مراجعه کنید. در صرافی نوبیتکس امکان خرید ارز دیجیتال اتریوم در سطوح کاربری مختلف فراهم شده است تا هر کاربری با میزان معامله کم و زیاد بتواند بهترین شرایط ممکن را داشته باشد.
آموزش تصویری خرید رمز ارز اتریوم از صرافی نوبیتکس
مراحل خرید ارز دیجیتال اتریوم در صرافی نوبیتکس سرراست و آسان است، با این حال در ادامه آن را به صورت تصویری آموزش خواهیم داد. برای خرید ETH ابتدا باید وارد حساب کاربری خود در نوبیتکس شوید و در صورتی که احراز هویت نکردهاید، این کار را انجام دهید. سپس از گزینههای سمت راست صفحه، «بازار» را انتخاب کنید. در صفحه بعدی باید تصویری مشابه زیر مشاهده کنید.
در اولین لحظه ورود به بازار معاملات شما وارد صفحه خرید و فروش بیت کوین خواهید شد. در این مرحله باید در نوار جستجوی بالا سمت راست بازار نام «اتریوم» یا نماد «ETH» را بنویسید و دنبال آن بگردید. دو بازار ریالی و تتری خرید و فروش اتریوم در فهرست به شما نمایش داده میشود.
در اینجا ما بازار ریالی را برای خرید اتریوم انتخاب میکنیم. شایان توجه است که روند خرید ETH در هر دو این بازارها مشابه همدیگر است و تنها باید مراقب مقدار رمز ارز یا ریال واریز شده برای انجام معامله باشید. در این مرحله میتوانید به سادگی با وارد کردن مقدار ریال یا ETH در بخش خرید و فشردن گزینه «خرید اتریوم» عملیات خود را انجام دهید. گفتنی است که نوبیتکس امکان انجام معامله خرید اتریوم را به 4 روش مختلف در اختیار کاربران خود قرار میدهد.
در اولین حالت «با تعیین قیمت» میتوانید یه سفارش با قیمت مشخص در دفتر کل معاملات نوبیتکس ثبت کنید تا هر زمان که قیمت اتریوم به مقدار مشخص رسید، معامله شما انجام شود. در صورتی که عجله دارید و میخواهید خرید اتریوم خود را در قیمت کنونی و بدون صبر کردن انجام دهید، از حالت دوم با اسم «سریع» استفاده کنید. این روش انجام معامله در حقیقت همان سفارش مارکت (Market) در ترید ارز دیجیتال محسوب میشود.
فروش اتریوم
بعد از ساخت حساب کاربری در صرافی نوبیتکس و همچنین احراز هویت در این پلتفرم، فرآیند فروش ارز دیجیتال اتریوم نیز مشابه روند خرید این رمزارز است که بالاتر ذکر شد. شما به عنوان کاربر صرافی نوبیتکس با هر درجه کاربری، میتوانید با کارمزدی بسیار پایین و متناسب با مقدار فروش خود، در این پلتفرم اقدام به معامله یا ترید ارز دیجیتال اتریوم (ETH) و دیگر رمزارزها کنید. همچنین برای تریدرها امکانات خاصی در نظر گرفته شده است تا با کارمزد کمتر به معامله و فروش ارز دیجیتال اتریوم در صرافی نوبیتکس بپردازند. در زمان فروش رمزارز اتریوم در صرافی نوبیتکس، میتوانید رقم و مقدار ETH مورد نظر برای فروش یا معادل ریالی آن را وارد کنید تا اطلاعات دقیق درباره کارمزد کم شده به شما نمایش داده میشود. اگر در 30 روز گذشته حجم معاملات شما از مقدار خاصی بیشتر بوده باشد، کارمزد معامله کنونی شما کمتر خواهد شد. در صرافی نوبیتکس امکان فروش ارز دیجیتال اتریوم در سطوح کاربری مختلف فراهم شده است تا هر کاربری با میزان معامله کم و زیاد بتواند بهترین قیمتها و کارمزد را برای معامله در اختیار داشته باشد.
آموزش تصویری فروش رمزارز اتریوم به صرافی نوبیتکس
مراحل فروش ارز دیجیتال اتریوم در صرافی نوبیتکس هم مثل فرآیند خرید این رمزارز بسیار آسان است. در ادامه آن را به صورت تصویری آموزش خواهیم داد. برای فروش ETH ابتدا باید وارد حساب کاربری خود در نوبیتکس شوید و در صورتی که احراز هویت نکردهاید، این کار را انجام دهید. سپس از گزینههای سمت راست صفحه، «بازار» را انتخاب کنید. در صفحه بعدی باید تصویری مشابه زیر مشاهده کنید. در اولین لحظه ورود به بازار معاملات شما وارد صفحه خرید و فروش بیت کوین خواهید شد. در این مرحله باید در نوار جستجوی بالا سمت راست بازار نام «اتریوم» یا نماد «ETH» را بنویسید و دنبال آن بگردید. دو بازار ریالی و تتری خرید و فروش اتریوم در فهرست به شما نمایش داده میشود. در اینجا ما بازار ریالی را برای فروش اتریوم انتخاب میکنیم. شایان توجه است که روند فروش ETH در هر دو این بازارها مشابه همدیگر است و تنها باید مراقب مقدار رمز ارز یا ریال واریز شده برای انجام معامله باشید. در این مرحله باید ابتدا گزینه «فروش» قرار گرفته در سمت چپ گزینه فعال «خرید» را انتخاب کنید تا عملیات فروش پیشفرض معامله باشد. سپس میتوانید به سادگی با وارد کردن مقدار ریال یا ETH و فشردن گزینه «فروش اتریوم» عملیات خود را انجام دهید. گفتنی است که نوبیتکس امکان انجام معامله فروش اتریوم را به 4 روش مختلف در اختیار کاربران خود قرار میدهد که بالاتر دو مورد معمول این روشها توضیح داده شد.
اتریوم چیست و چگونه کار میکند ؛ تحلیل شبکه اتریوم
برای اینکه به زبان ساده توضیح دهیم که اتریوم چیست و کارکرد این پلتفرم را بهتر بررسی کنیم؛ بهتر است ابتدا درباره یکی از مهمترین کاربردهای اتریوم صحبت کنیم: ایجاد پلتفرمی برای ساخت ارزهای دیجیتال. اتریوم یک پلتفرم غیرمتمرکز محاسباتی جهانی است. برای درک بهتر این موضوع میتوان آن را مانند یک لپ تاپ یا رایانه شخصی تجسم کرد، البته با این تفاوت که روی یک دستگاه اجرا نمیشود؛ بلکه به طور همزمان روی هزاران دستگاه در سراسر جهان اجرا میشود. بنابراین اتریوم مالکی ندارد و هیچ حکومت یا شرکت متمرکزی نمیتواند آن را به طور کامل کنترل کند. هدف اتریوم تبدیلشدن به بنیان سیستم مالی نوین است. اتریوم مانند بیت کوین و هر رمزارز دیگری امکان انتقال پول دیجیتال را فراهم میکند؛ اما تواناییهای پلتفرم اتریوم بسیار فراتر از انتقال پول است. در واقع هر کسی میتواند با توسعه دهندگی و برنامهنویسی در پلتفرم اتریوم، برنامه خودش را بسازد و تنها با چند خط کد، با تمام برنامههایی که توسط دیگران در این پلتفرم ساختهشدهاند، ارتباط برقرار کند. به دلیل انعطافپذیری بسیار بالای این پلتفرم تقریباً هر نوع برنامهای را میتوان روی بلاک چین اتریوم توسعه داد. لازم به ذکر است که رمز ارز اتریوم نیز در این ارتباط نقشی اساسی دارد. در طراحی اتریوم سعی شده است مقیاسپذیری، قابلیت برنامهنویسی، امنیت و غیرمتمرکز بودن رعایت شود. تأکید بر این ویژگیها بیشتر برای آن است که توسعهدهندگان و شرکتهایی که قصد دارند بر اساس فناوری بلاکچین برنامههای خود را ایجاد کنند، به پلتفرم اتریوم علاقهمند شوند و به سمت آن بیایند. البته ایده اصلی اتریوم کمک به توسعهدهندگان برای راهاندازی برنامههایشان روی یک شبکه توزیعشده غیرمتمرکز بهجای یک سرور مرکزی است. همین ویژگی باعث سانسورناپذیری این برنامهها میشود که در دنیای امروزی، قابلیت بسیار مهمی برای اپلیکیشنها است. همچنین تا زمانی که حداقل یک نود یا گره در شبکه حضور مفید داشته باشد، هیچکس نمیتواند این برنامهها را از کار بیندازد. اتریوم در ساختار خود از قرارداد هوشمند پشتیبانی میکند که یکی از ابزارهای ضروری برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز است. در چند سال اخیر رشد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز به قدری زیاد بوده است که قدرت و اهمیت پلتفرم اتریوم در حوزه توسعه این مدل از برنامهها هر روز برای فعالان حوزه کامپیوتر و فناوری اطلاعات بیشتر نمایان میشود. بسیاری از اپلیکیشنهای امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و سایر برنامهها از قراردادهای هوشمند موجود بر بستر شبکه اتریوم در ارتباط با فناوری بلاک چین بهره میبرند.
تاریخچه اتریوم ؛ درباره سابقه اتریوم چه میدانید؟
پس از معرفی بیت کوین در سال 2008، تحولی شگرف بر نگرش ارزش و پول دیجیتال به وجود آمد. در این میان یک برنامهنویس جوان به نام ویتالیک بوترین Vitalik Buterin راهی برای پیشبرد این ایده و اعمال آن در هر نوع برنامهای را در ذهن خود پرورش داد. این ایده در نهایت باعث تولد اتریوم شد. ویتالیک بوترین ایده اتریوم را در سال 2013 در یک پست وبلاگی با عنوان اتریوم: پلتفرم نهایی قرارداد هوشمند و برنامه غیرمتمرکز (Ethereum: The Ultimate Smart Contract and Decentralized Application Platform) به جهان معرفی کرد. او در این پست ایده یک بلاک چین تورینگ کامل را توضیح داد که بر اساس آن، یک کامپیوتر غیرمتمرکز میتواند با در اختیار داشتن زمان و منابع کافی هر برنامهای را اجرا کند. قصد او این بود که توسعه دهندگان و کاربران آتی دنیای بلاک چین بتوانند در آینده برنامههایی خارج از طراحی و چهارچوب کلی بیت کوین را نیز با کمک این فناوری اجرا کنند و توسعه دهند. اما اهداف ویتالیک بوترین در زمان طراحی شبکه اتریوم و رمز ارز آن به ساخت جایگزینی برای بیت کوین خلاصه نمیشد.
اتریوم چه تفاوتی با بیت کوین دارد؟
اتریوم و بیت کوین شباهتهای زیادی با یکدیگر دارند. هر دو بر مبنای بلاک چین و دو پلتفرم غیرمتمرکز هستند. اما بیت کوین با هدف ایجاد یک سیستم پرداخت جهانی و همتا به همتا به وجود آمده است. در حالی که اتریوم میخواهد علاوه بر حذف واسطهها نه تنها از بازارهای مالی، بلکه آنها را از تمام فرآیندها حذف کند. به عبارت دیگر ارز دیجیتال تنها یکی از کاربردهای اتریوم است. همچنین اتر به عنوان ارز دیجیتال اتریوم و یک آلت کوین، سرعت بیشتری در منتقل شدن نسبت به انتقال بیت کوین دارد و کارمزد آن نیز بسیار کمتر است.
کارمزد شبکه یا گس فی در بلاک چین اتریوم چیست و چگونه تعیین میشود؟
گس فی (Gas Fee) همان کارمزدی است که کاربران شبکه اتریوم برای انجام تراکنش یا اجرای قرارداد هوشمند پرداخت میکنند. واحد گس فی در بلاک چین اتریوم با gwei مشخص میشود که خود مخفف gigawei است. هر یک gwei در محاسبه گس فی برابر با یک میلیاردم یک واحد ارز دیجیتال اتریوم (ETH) است. گفتنی است که کارمزد شبکه اتریوم تنها با رمزارز بومی این شبکه یعنی اتر قابل پرداخت است. انجام تراکنش در بلاک چین اتریوم فرآیندی نسبتا سریع، اما نیازمند قدرت پردازشی است و بالاخره کسی در این شبکه متشکل از نودهای بههممتصل، باید تراکنش را تایید کند. شرکت کنندگان در فرآیند اجماع شبکه اتریوم همگی داوطلب هستند و با استیک کردن مقدار مشخصی ETH، میتوانند در اداره شبکه سهیم باشند و مقداری گس فی نیز به عنوان کارمزد دریافت کنند. گس فی تعیین شده برای هر تراکنش در شبکه اتریوم به سه عامل مهم بستگی دارد:
پیچیدگی: به بیان سادهتر، مقدار کارمزد با واحد gwei که برای پردازش تراکنش لازم است.
مقدار اولیه: مقدار مشخص و ثابت حداقلی که هر تراکنش برای پردازش شدن در شبکه به آن نیاز دارد.
هزینه اولویتبخشی: مقدار هزینه اضافهای که برای سریعتر انجام شدن تراکنش پرداخت میشود.
مقدار کل کارمزد پرداختی برای پردازش تراکنش را میتوانید با جمع کردن مقدار اولیه و هزینه اولویتبخشی و بعد ضرب مقدار به دست آمده در مقدار گس مصرفی برای پردازش به دست آورید.
مزایای اتریوم چیست؟
اتریوم بر پایه فناوری بلاک چین طراحیشده است. بنابراین تمام ویژگیهای مثبت بلاک چین مثل غیرمتمرکز بودن و امنیت بالا را دارد. افراد میتوانند از ارز بومی بلاک چین اتریوم، اتر (ETH) را، به عنوان پول دیجیتال یا وثیقه استفاده کنند. ارز اتر منبع حیاتی برای برنامههای مالی غیرمتمرکز، بازارهای غیرمتمرکز، مبادلات، بازیها و اکثر بازارهای توکنهای غیر مثلی (NFT) ، متاورس و بسیاری موارد دیگر است. هزاران توکن بر روی پلتفرم اتریوم به زیست خود ادامه میدهند و از استانداردهای مختلف ساخت توکن مثل ERC-20 و ERC-721 در این شبکه بهره میبرند. در ادامه ویژگیهای شبکه اتریوم را بررسی میکنیم.
اتریوم غیرقابل تغییر است
اتریوم یک شبکه متنباز است و تمام اطلاعات شبکه بین اعضا به اشتراک گذاشته میشود. این شفافیت بالا باعث میشود که به هیچ وجه امکان تغییر در دادهها وجود نداشته باشد. همچنین یک کاربر مخرب برای تغییر دادن اطلاعات ذخیره شده در بلاکهای قبلی، مجبور به تغییر تمام بلاکهای بعدی نیز میشود و این موضوع او را کاملا لو خواهد داد.
اتریوم غیرقابل نفوذ است
ویژگی دیگر اتریوم، نفوذناپذیری آن است. اتریوم بر اساس اجماع شبکه فعالیت میکند. این ویژگی باعث شده که حتی حملههای دستهجمعی هکرها هم نتواند کوچکترین خللی در امنیت شبکه ایجاد کند.
تمامی تراکنشها و فعالیتها کاملاً امن است
ویژگی دیگر اتریوم رمزگذاری بر روی دادهها است. برای مثال اتر به عنوان رمزارز رسمی اتریوم از الگوریتمهای پیشرفته رمزنگاری استفاده میکند. این رمزنگاری باعث میشود که هویت افراد در شبکه محفوظ بماند. البته همچنان شبکه میتواند بر روی تبادلات نظارت کند. همچنین سازمانهای خصوصی میتوانند با مشارکت با لایههای تراکنشی محرمانه، تمام تراکنشهای شرکت خود را مخفی کنند و اصول محرمانگی سازمانی را به جا بیاورند.
اتریوم همیشه در دسترس و فعال است
یکی از ویژگیهای برنامههای غیرمتمرکز فعالیت همیشگی آنها است. در حقیقت تا زمانی که آخرین سیستم نیز به فعالیت خود ادامه میدهد، نمیتوان جلوی فعالیت شبکه را گرفت. بنابراین از کار انداختن شبکههای غیرمتمرکز تقریباً کاری غیرممکن است، چرا که برای این کار باید درصد زیادی از نودهای غیر متمرکز و توزیع شده شبکه با همدیگر بر سر حذف یک اپلیکیشن به توافق برسند.
اتریوم قابلیت توکنیزه کردن داراییها را ایجاد میکند
هر آیتم یا پروندهای که به صورت دیجیتالی ثبت شده باشد میتواند در شبکه اتریوم توکنیزه شود. سازمانها میتوانند داراییهای سابقا تکسند خود مثل املاک تحت مالکیت شرکت را توکنیزه و سهامبندی کنند، با ایجاد کپی دیجیتال از آثار هنری نایاب محصولات فروشی جدید بسازند و حتی سیستم مدیریت دادههای خود را به صورت جمعی اداره کنند.
قرارداد هوشمند اتریوم؛ همهچیز در شفافترین حالت ممکن
فرض کنید به یک شرکت بیمه رفتهایم و قصد داریم برای مدت یک سال از خدمات بیمه درمانی استفاده کنیم. مهمترین کار در این فرآیند امضای قرارداد است. در این قرارداد متقاضی متعهد میشود در ازای پرداخت مبلغی به صورت ماهانه از خدمات درمانی رایگان استفاده کند. شرکت بیمه نیز موظف است در مواقع ضروری این خدمات را به بیمه شده ارائه کند. این یک قرارداد بسیار ساده است. شبیه به همین قرارداد را در پلتفرم اتریوم نیز داریم. اما قرارداد پلتفرم اتریوم یک سند هوشمند محسوب میشود. قرارداد اتریوم به صورت هوشمند و در قالب کدها اجرایی میشود. به عبارت دیگر این کدها و الگوریتمهای هوشمند این قرارداد هستند که موجب اعتماد میشوند. در حقیقت با وجود این قرارداد هوشمند هیچ نیازی به واسطه و یا وکیل برای انجام تبادلات در شبکه اتریوم وجود ندارد.
استانداردهای مختلف برای مصارف مختلف
بلاک چین اتریوم جامعه توسعه دهنده بسیار وسیع و قدرتمندی دارد و این افراد همواره پیشنهادات خود را برای بهبود شبکه در قالب پروپوزالهای بهبود اتریوم یا Ethereum Improvement Proposal که به اختصار EIP نامیده میشود، ارائه میدهند. آن دسته از پروپوزالها که مورد تایید دیگر توسعه دهندگان و کاربران شبکه قرار بگیرد، میتواند به عنوان قانون یا استاندارد در بلاک چین اتریوم ثبت شود و آینده ارز دیجیتال و محیط توسعه این شبکه را تحت تاثیر قرار دهد.
معایب اتریوم چیست؟
در حال حاضر عیب اصلی شبکه اتریوم در تعداد محدود پردازش تراکنشها در ثانیه است. همین امر باعث میشود گاهی شبکه بیش از اندازه شلوغ شده و هزینه کارمزد شبکه به طرز فاجعه باری افزایش پیدا کند. اگر بخواهیم فهرستی از معایب و کاستیهای شبکه اتریوم داشته باشیم، میتوانیم به این صورت بیانش کنیم:
استفاده از زبان برنامه نویسی پیچیده
بلاک چین اتریوم یک شبکه تورینگ کامل است و زبان برنامه نویسی سالیدیتی (Solidity) در آن شباهت زیادی به سی پلاس پلاس، پایتون و جاوا اسکریپت دارد. با این حال برخی این زبان را سخت و گیج کننده میدانند. یکی از بزرگترین نگرانیهای توسعه دهندگان درباره شبکه اتریوم، مبتدیپسند نبودن آن است.
مشکلات مقیاس پذیری
برخلاف بیت کوین که هدف و ساختاری یکپارچه و تکهدف دارد، اتریوم ترکیبی از یک دفتر کل غیر متمرکز، پلتفرمی برای توسعه قرارداد هوشمند و اپلیکیشنهای غیر متمرکز با قابلیتهای مختلف است و این حقیقت میتواند منجر به بروز مشکلات، باگهای مختلف و هک شدن شبکه شود.
کاربرد ارز دیجیتال اتریوم چیست؟
رمزارز بومی بلاک چین اتریوم که با نماد ETH در بازارهای مالی و صرافی ارز دیجیتال معامله میشود، در این شبکه نقش توکن کاربردی را دارد و همچنین اعتبارسنجهای بلاک چین برای بررسی صحت تراکنشها و ساخت بلاکهای جدید باید این رمز ارز را استیک کرده باشند. ارز دیجیتال ETH به اندازهای در تار و پود این بلاک چین فرو رفته و با ساختار آن یکی است که نمیتوان شبکه اتریوم را بدون آن ممکن دانست. تمام فناوریها و تکنولوژیهای به کار رفته در شبکه Ethereum به نوعی با رمز ارز اتریوم سروکار دارند و برای تعامل با یکدیگر از آن استفاده میکنند.
قیمت رمزارز اتریوم چگونه تعیین و کنترل میشود؟
قیمت ارز دیجیتال اتر (ETH) به طور کلی از تعادل میان عرضه و تقاضای این کریپتوکارنسی تعیین میشود. درست مثل بازار سهام، بازار ارز دیجیتال نیز میتواند مجموعهای از دفاتر سفارش شامل سفارشهای خرید و فروش محسوب شود. با افزایش تقاضا برای رمز ارز اتریوم و پاسخگو نبودن عرضه هولدرهای این ارز دیجیتال، قیمت خرید آن نیز بالا میرود. عکس این قضیه نیز صادق است و با افزایش عرضه و کم بودن خریدار برای هر رمزارز از جمله اتر، قیمت آن پایین میآید. با این حال میتوان با اطمینان گفت که کوین اتریوم ارزش ذاتی کاربردی بیشتری نسبت به رقیب اصلی خود، یعنی بیت کوین دارد، چرا که برای ثبت شدن تمام تراکنشهای اپلیکیشنهای غیر متمرکز ساخته شده بر بستر شبکه اتریوم در بلاکهای این زنجیره، مقداری رمزارز ETH هزینه میشود. این یعنی با هر چه بیشتر توسعه یافتن شبکه اتریوم و افزایش تعداد قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز آن، کاربرد ETH نیز بیشتر و تقاضا برای آن بالاتر میرود. البته بالا و پایین شدن قیمت اتریوم عوامل دیگری نیز دارد که در ادامه تعدادی از آنها را بررسی میکنیم.
عوامل موثر بر قیمت ارز دیجیتال ETH
همانطور که بالاتر گفته شد، اصلیترین عامل تغییر قیمت رمزارز اتریوم در حقیقت کم و زیاد شدن عرضه و تقاضا برای این کریپتوکارنسی است، اما عوامل متفرقه زیادی وجود دارند که هر کدام به نوعی روی میزان عرضه و تقاضای اتریوم تاثیر میگذارند.
دامیننس بیت کوین
بیت کوین به عنوان اولین، بزرگترین و گرانقیمتترین ارز دیجیتال بازار رمزارز تاثیر بسیار زیادی روی این مارکت دارد. به طور کلی در تمام دورههای رالی صعودی یا به اصطلاح بولران (Bullrun)، افزایش قیمت بیت کوین موجب محبوبیت دیگر کوینها و توکنهای بازار شده و توجه سرمایه گذاران قدیمی و جدید را به این بازار جلب کرده است. طبیعی است که پایین آمدن دامیننس بیت کوین نشاندهنده کاهش علاقه و توجه سرمایه گذاران به این رمز ارز است و در مرحله بعد تقاضا برای کوینها و توکنهای دیگر از جمله اتریوم کاهش مییابد.
بروزرسانیهای شبکه اتریوم
شبکه اتریوم از ابتدای راه اندازی خود تاکنون تغییرات زیادی کرده است که از جمله آنها میتوان به تغییر الگوریتم اجماع این بلاک چین از اثبات کار به اثبات سهام اشاره کرد. پیش از این بروزرسانی، اتریوم برای اعتبارسنجی تراکنشهای خود از فرآیندی هزینهبر و سخت استفاده میکرد، اما اکنون مصرف انرژی شبکه Ethereum بیش از ۹۹ درصد کاهش یافته و این موضوع آن را در دید دوستداران محیط زیست محبوبتر کرده است.
حجم تراکنش در شبکه
با هر چه محبوبتر شدن بلاک چین اتریوم، حجم تراکنشهای انجام شده در آن بالاتر میرود و در نتیجه هزینه کارمزد یا گس فی پرداختی کاربران نیز بیشتر میشود. این هزینه کارمزد با ثبت هر بلاک، در اختیار نودهای اعتبارسنج شبکه قرار میگیرد و این اعتبارسنجها برخی مواقع جایزه دریافتی خود را در بازار به فروش میگذارند، در نتیجه عرضه بالاتر میرود. با این حال باید در نظر گرفت که هر نود اعتبارسنج برای شرکت در این پروسه باید مقدار زیادی رمز ارز ETH خریداری و استیک کند، بنابراین میتوان گفت با کاهش عرضه اتریوم به افزایش قیمت آن کمک میکند.
برای نگهداری اتر از چه کیف پولی استفاده کنیم؟
برای ذخیره هر رمزارز کریپتویی به یک کیف پول ارز دیجیتال نیاز داریم. این کیفها را میتوان هم به صورت اپلیکیشن بر روی موبایل و هم به صورت نرم افزار در کامپیوتر نگهداری کرد. و همچنین میتوان از کیف پولهای سختافزاری برای نگهداری از رمزارزها استفاده کرد. مهمترین تفاوت این کیفها در سطح امنیت آنهاست. هر کیف پول یک کلید عمومی و یک کلید خصوصی دارد. این کلیدها به شما اجازه دسترسی به کیف پول را میدهند. هر ارز دیجیتالی آدرس کیف پول مخصوص خودش را دارد. در حال حاضر تعداد زیادی کیف پول ارز اتریوم در حوزه کریپتوکارنسی وجود دارد. برای نگهداری اتر میتوان به کیف پولهای لجر (Ledger)، ترزور (Trezor)، تراست والت (Trust Wallet)، سیف پل (Safepal)، مای اتر والت (MyEtherWallet)، کوینومی (Coinomi) و متامسک (MetaMask) اشاره کرد.
نحوه به دست آوردن ارز دیجیتال اتریوم
پیش از آنکه الگوریتم اجماع شبکه اتریوم در رویداد مرج به اثبات سهام تغییر کند، علاقهمندان به این ارز دیجیتال میتوانستند علاوه بر خرید رمز ارز اتریوم از صرافی های کریپتویی، در فرآیند ساخت بلاکهای زنجیره و به اصطلاح استخراج آن شرکت کنند. این فرآیند اگرچه سخت و هزینهبر، اما مطمئن و درآمدزا بود و بدون توجه به اینکه قیمت لحظه ای ارز دیجیتال اتریوم چقدر است، در بیشتر مواقع برای ماینرها سودبخش محسوب میشد. با این حال، پس از رویداد مرج، کاربران شبکه اتریوم تنها با خرید رمز ارز ETH از صرافیها یا استیک کردن آن میتوانند ارز اتریوم را به دست بیاورند.
آیا رمز ارز اتریوم قابل استخراج است؟
همانطور که بالاتر گفته شد، از سپتامبر 2022 تاکنون زنجیره اصلی اتریوم با الگوریتم اثبات سهام کار میکند و دیگر نمیتوان ارز دیجیتال ETH را در آن استخراج کرد. رویداد مرج با وجود تمام نکات مثبتی که داشت، برای ماینرهای شبکه اتریوم ضرری بزرگ محسوب میشد. بیشتر این افراد پس از مرج مجبور به فروش سخت افزارهای خود یا مهاجرت به بلاک چین دیگری مثل اتریوم کلاسیک شدند.
سخن پایانی؛ آینده اتریوم چگونه پیشبینی میشود؟
پلتفرم اتریوم شبکهای بسیار بزرگ و میزبان هزاران ارز دیجیتال دیگر بر بستر بلاک چین خود است. اتریوم در طول حیات خود با مشکلات و دستاوردهای مختلفی دستوپنجه نرم کرده است. در سپتامبر 2022 شبکه اتریوم الگوریتم اثبات سهام را جایگزین اثبات کار کرد و به این ترتیب مصرف انرژی خود را تا 99.95 درصد کاهش داد. این موضوع به تنهایی موجب خوشحالی و حمایت بسیاری از دوستداران محیط زیست از تکنولوژی بلاک چین شد. برخی از سرمایه گذاران حوزه کریپتوکارنسی معتقدند تغییرات متعدد بلاک چین Ethereum باعث افزایش قیمت اتریوم در آینده خواهد شد، از این رو بسیاری از افراد اترهای خود را بر روی این شبکه سهام گذاری کردهاند و میخواهند سود زیادی از این سرمایهگذاری به دست آورند. از طرفی دیگر این تغییرات آنقدر به درازا کشیده شده است که منتقدان فکر میکنند ممکن است پروژه اتریوم به زودی با چالشهایی بسیار بدتر از کارمزد بسیار بالا در شلوغیهای این شبکه مواجه شود، مشکلات امنیتی در شبکه رخ دهند و حفظ تمرکززدایی برای این پلتفرم غیرممکن شود.
خرید و فروش اتریوم در بهترین صرافی آنلاین ایرانی
نوبیتکس به عنوان بزرگترین و معتبرترین صرافی آنلاین ایرانی امکان خرید و فروش و معامله بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و سایر رمزارزها را با کمترین کارمزد ممکن فراهم کرده است. کاربران گرامی میتوانند علاوه بر استفاده از سایت رسمی نوبیتکس، از اپلیکیشن اختصاصی این پلتفرم نیز خرید و فروش اتریوم را به سادهترین شکل ممکن انجام دهند. برای خرید و فروش اتریوم میتوانید همین الان سفارش خود را در نوبیتکس ثبت کنید.