لایت کوین (LTC) را میتوان اولین آلت کوین بازار ارزهای دیجیتال دانست که در اکتبر 2011 توسط چارلی لی (Charlie Lee)، مهندس سابق گوگل به وجود آمد. لایت کوین از کد منبعباز بیت کوین اقتباس و تغییراتی در آن اعمال شده است. مانند بیت کوین، لایت کوین بر اساس یک شبکه پرداخت جهانی منبعباز است که توسط هیچ مرجع مرکزی کنترل نمیشود. لایت کوین از جنبههایی مانند سرعت نرخ تولید بلاک و استفاده از الگوریتم هشینگ Scrypt به عنوان یک طرح اثبات کار با بیت کوین متفاوت است.
تاریخچه لایت کوین
لایت کوین یکی از اولین آلت کوینها است که از کد منبعباز اصلی بیت کوین مشتق شده است و در ابتدا رقیب قدرتمندی برای بیت کوین به شمار میآمد. با این حال، همانطور که بازار ارزهای دیجیتال اشباع و رقابتیتر شده است، محبوبیت لایت کوین تا حدودی کاهش یافته است. Litecoin همیشه به عنوان واکنشی به بیت کوین تلقی شده است. در واقع، زمانی که خالق آن چارلی لی، لایت کوین را در فروم محبوب بیت کوین تاک (Bitcointalk) معرفی کرد، آن را نسخه لایت یا سبک بیت کوین نامید. به همین دلیل، لایت کوین دارای بسیاری از ویژگیهای مشابه بیت کوین است، در حالی که تغییراتی در بخشهایی از آن اعمال شده است. لایت کوین توسط چارلی لی، فارغالتحصیل دانشگاه امآیتی (MIT) و مهندس سابق گوگل که در سال 2011 به بیت کوین علاقه مند شد، توسعه داده شده است. مانند بیت کوین، حداکثر عرضه LTC ثابت است و هرگز بیش از 84 میلیون لایت کوین در گردش وجود نخواهد داشت. هر 2.5 دقیقه، شبکه لایت کوین یک بلاک جدید تولید میکند. بلاک توسط نرمافزار استخراج تأیید میشود و برای عموم قابل مشاهده است. به محض آن که یک ماینر موفق به تایید بلاک شود، بلاک بعدی وارد زنجیره میشود و به صورت سابقهای تغییرناپذیر از هر تراکنش لایت کوین در شبکه و دفتر کل این بلاکچین ثبت میشود.
بنیانگذاران لایت کوین (LTC)
لایت کوین توسط چارلی لی فارغ التحصیل موسسه فناوری ماساچوست (MIT) ایجاد شد. لی یک مهندس سابق گوگل است که در سال 2011 به بیت کوین علاقهمند شد و پس از ایجاد لایت کوین، به عنوان مدیر مهندسی در سال 2013 به صرافی ارزهای دیجیتال کوین بیس (Coinbase) پیوست. در حال حاضر، او به عنوان مدیر عامل بنیاد لایت کوین، یک سازمان غیرانتفاعی که به پشتیبانی از ارز دیجیتال اختصاص داده شده است، مشغول به کار است. به جز لی، بنیاد لایت کوین شامل سه عضو دیگر در هیئت مدیره است. شینشی وانگ (Xinxi Wang)، آلن آستین (Alan Austin) و زینگ یانگ (Zing Yang) که هر کدام در حوزه فعالیت خود به موفقیتهایی دست پیدا کردهاند.
ماموریت اصلی ارز دیجیتال لایت کوین (LTC)
پس از بیت کوین، لایت کوین دومین ارز رمزنگاری همتا به همتای بازار ارزهای دیجیتال به شمار میرود. این موفقیت را میتوان تا حد زیادی به سادگی و مزایای کاربردی آن نسبت داد. از ژانویه سال 2021، Litecoin یکی از پرکاربردترین ارزهای دیجیتال به شمار میرود چرا که در سراسر جهان بیش از 2000 تاجر و فروشگاه اکنون LTC را به عنوان روش پرداخت میپذیرند. مزیت اصلی آن سرعت و مقرون به صرفه بودن آن است. تراکنشهای لایت کوین معمولاً در چند دقیقه تأیید میشوند و کارمزد تراکنشها تقریباً ناچیز است. این امر باعث میشود که آن را به یک جایگزین جذاب برای بیت کوین در کشورهای در حال توسعهای که در آنها کارمزدهای معامله ممکن است عامل تعیینکنندهای برای پشتیبانی از یک ارز دیجیتال باشد، تبدیل کند. در اواخر سال 2020، لایت کوین همچنین شاهد انتشار تست نت Mimblewimble بود که برای آزمایش معاملات محرمانه در Litecoin مطرح شد . هنگامی که این ویژگی در شبکه اصلی در دسترس قرار گرفت، کاربران لایت کوین نیز از امکان حفظ حریم خصوصی بهرهمند شدند.
تفاوتهای لایت کوین (LTC) و بیت کوین (BTC)
لایت کوین که به نقره دیجیتال هم معروف است درست مانند بیت کوین (طلای دیجیتال) یک شبکه پرداخت همتا به همتاست که برای رفع برخی از کاستیهای بیت کوین به وجود آمد. هدف ارز لایت کوین این بود که با انجام تراکنشهای سریعتر از بلاکچین بیت کوین، پذیرش پرداختهای LTC را برای بازرگانان و کسب و کارها آسانتر کند. به طور متوسط، استخراج یک بلاک لایت کوین 2.5 دقیقه زمان میبرد که یک چهارم زمان تولید بلاک بیت کوین است. این بدان معناست که کاربران دیگر مجبور نیستند یک ساعت کامل برای شش تأیید در شبکه منتظر بمانند. هر چند در اینجا بین امنیت و سرعت باید یکی تا حدی فدا شود، کاربران و خصوصاً صاحبان کسب و کار برای اطمینان بیشتر میتوانند منتظر تأییدهای بیشتر شبکه در هنگام استفاده از Litecoin باشند. برای تقلید از مسیر تولید و عرضه بیت کوین، سیستم هاوینگ لایت کوین نیز تغییر داده شد. در حالی که تولید (پاداش هر بلاک) بیت کوین در هر 210 هزار بلاک نصف میشود، تولید لایت کوین در هر 840 هزار بلاک نصف میشود. به طور مشابه، برای اطمینان از اینکه تولید آخرین ارز LTC و BTC به صورت همزمان اتفاق میافتد، میزان عرضه LTC به 84 میلیون سکه محدود شده است.
بیت کوین (BTC)
لایت کوین (LTC)
تاریخ راهاندازی
2009
2011
حداکثر تعداد کوینها
21 میلیون
84 میلیون
الگوریتم هش
SHA-256
Scrypt
زمان تولید هر بلاک
10 دقیقه
2.5 دقیقه
تعداد بلاک استخراج شده در هر هاوینگ
210،000
840،000
در حالی که بیت کوین از الگوریتم هش SHA-256 استفاده میکند، لایت کوین از الگوریتم هش دیگری به نام Scrypt استفاده میکند. Scrypt به طور خاص برای جلوگیری از حملات احتمالی از طریق استفاده از سختافزار استخراج تخصصی، مانند ASIC توسعه داده شد. زیرا در ابتدا اعتقاد بر این بود که بیت کوین در برابر چنین حملاتی آسیبپذیر است.
استخراج لایت کوین (LTC)
لایت کوین هم مانند بیت کوین از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) بهره میبرد و به همین دلیل قابل استخراج است. میتوان گفت استخراج بیت کوین و لایت کوین شباهتهای زیادی دارند اما در ادامه به چند تفاوت مهم این دو اشاره میکنیم:
الگوریتم هشینگ
در حالی که بیت کوین از الگوریتم SHA-256 بهره میبرد، الگوریتم هشینگ لایت کوین Scrypt است. استخراج لایت کوین با پردازندههای معمولی مانند CPU و GPU هم امکانپذیر است.
زمان تولید بلاک
در شبکه بیت کوین زمان مورد نیاز برای تولید هر بلاک حدود 10 دقیقه است در حالی که مدت زمان مورد نیاز برای همین منظور در شبکه لایت کوین 2.5 دقیقه است.
پاداش بلاک
انگیزه اصلی برای استخراج لایت کوین پاداشی است که در هر بلاک برای ماینر در نظر گرفته شده است. پاداش هر بلاک در شبکه لایت کوین از 50 واحد LTC شروع شد و پس از استخراج هر 840 هزار بلاک عرضه آن نصف شده است. آخرین هاوینگ شبکه لایت کوین در آگوست 2023 اتفاق افتاده و در آن پاداش هر بلاک به 6.25 واحد کاهش یافته است.
بهروزرسانیهای پذیرفته شده توسط لایت کوین
برخی از بهروزرسانیهای مهم مطرح شده در شبکه بیت کوین ابتدا در شبکه لایت کوین پیادهسازی شدهاند. این بهینهسازیها کمک میکنند تا این اطمینان حاصل شود که شبکه میتواند بدون اینکه تمرکززدایی به خطر بیفتد تراکنشهای بیشتری را در هر ثانیه پردازش کند و همچنین حفظ حریم خصوصی را در حین تراکنش تضمین کند. مهمترین بهروزرسانیهای به شرح زیر هستند:
سگویت (SegWit)
بیت کوین و لایت کوین تا حدودی شبیه به هم هستند و به این ترتیب، هر دو می توانند بهروزرسانیهای یکسانی داشته باشند. اغلب اوقات این لایت کوین است که ابتدا این موارد را میپذیرد، زیرا یک خطای بزرگ در شبکه آن آسیب کمتری نسبت به شبکه بیت کوین ایجاد میکند. یکی از اولین ویژگیهایی که قبل از اضافه شدن به بیت کوین روی بلاکچین لایت کوین پیادهسازی شد، Segregated Witness یا همان سگویت (SegWit) بود. اگرچه سگویت برای اولین بار در سال 2015 برای بیت کوین پیشنهاد شد، لایت کوین ابتدا این فناوری را پذیرفت. پس از اینکه هیچ مشکل مهمی در LTC مشاهده نشد، این فناوری به بیت کوین اضافه شد. سگویت اساساً با تفکیک دادههای امضای دیجیتال (Witness یا همان شاهد) و ذخیره آن در یک شبکه مجزا به استفاده بهتر از فضای محدود هر بلاک کمک میکند. در واقع سگویت علاوه بر کمک به مقیاسپذیری شبکه، راه را برای پیادهسازی پلتفرمهای لایه دو (مانند لایتنینگ) هم هموار کرد.
شبکه لایتنینگ (Lightning Network)
شبکه لایتنینگ یک راهکار مقیاسپذیری است که اساساً یک لایه اضافی در بالای بلاکچین ارز دیجیتال ایجاد میکند و در آن تراکنشها سریعتر و کارمزدها بسیار ناچیز است. این لایه شامل کانالهای پرداختی است که توسط کاربران ایجاد شده است. البته لایتنینگ هم مانند سگویت در ابتدا برای پیادهسازی در بلاکچین بیت کوین طراحی شده بود.
بهروزرسانی MimbleWimble
پروتکل MimbleWimble یک طرح اصلاح شده و پیادهسازی شده از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) است که زیربنای بلاکچین این ارز دیجیتال به شمار میآید. این بهروزرسانی از شناسایی ورودیها و خروجیهای فردی مرتبط با تراکنشها جلوگیری میکند و حریم خصوصی را افزایش میدهد و قابلیت ردیابی را بسیار مشکل میکند. لایت کوین شبکه آزمایشی MimbleWimble را در اکتبر 2020 راهاندازی کرد و توسعهدهنده اصلی آن روی آسانتر کردن آزمایش آن برای کاربران غیرفنی لایتکوین تمرکز کرده بود. شایان ذکر است که هیچ اتفاق نظری در مورد اینکه بهترین راه برای استفاده از پروتکل MimbleWimble در لایت کوین یا بیت کوین چیست وجود ندارد.
قیمت لایت کوین (LTC)
قیمت لایت کوین (LTC) در دسامبر سال 2013 برای اولین بار به بالای 30 دلار رسید. قیمت لایت کوین 3.5 سال زمان نیاز داشت تا مجدداً به این قیمت برسد و از آن عبور کند. میتوان اینگونه گفت که سال 2017 سال بسیار خوبی برای لایت کوین بود چرا که قیمت LTC توانست در دسامبر همین سال به 349 دلار برسد. سقوط قیمت لایت کوین از اینجا آغاز شد و در سال 2018 به کف قیمتی 23 دلار رسید و با نوسانات زیاد مجدداً در نوامبر 2021، قیمت LTC به 359 دلار که سقف تاریخی آن هم محسوب میشود، دست پیدا کرد.
کسب درآمد از لایت کوین
روشهای گوناگونی برای کسب درآمد از لایت کوین و ارز LTC وجود دارد که به آنها خواهیم پرداخت.
معاملات روزانه
ارز LTC به دلیل داشتن حجم معاملات روزانه مطلوب، میتواند به منظور معاملات روزانه برای تریدرها گزینه مناسبی باشد. بنابراین کاربرانی که به دانش و تجربه تحلیل تکنیکال واقف هستند میتوانند از معامله این ارز دیجیتال سود کسب کنند.
نگهداری بلند مدت (هولد)
دو ویژگی مهم ارز لایت کوین (LTC) آن را برای نگهداری بلند مدت جذاب میکنند. اول اینکه هر 4 سال عرضه این کوین نصف میشود. بر اساس قانون عرضه و تقاضا، در صورت ثابت ماندن (یا افزایش تقاضا) و کاهش عرضه با افزایش قیمت مواجه خواهیم بود. از طرف دیگر تعداد کوینهای نهایی LTC محدود و 84 میلیون واحد خواهد بود که میتواند به ارزشمندی آن بیافزاید.
حسابهای با بهره
پلتفرمهایی هستند که به کاربر اجازه میدهند با سپردهگذاری کوینهای خود سود سالیانه دریافت کنند. البته این مورد با سهامگذاری در شبکههای PoS نباید اشتباه گرفته شود.
استخراج
یکی دیگر از روشهای کسب درآمد از لایت کوین استخراج است. با در اختیار داشتن دانش و تجهیزات لازم، کاربر میتواند به استخراج لایت کوین بپردازد و در ازای آن پاداش دریافت کند.
مشارکت در استخرهای استخراج
افرادی که قادر نیستند به صورت انفرادی عملیات استخراج را انجام دهند میتوانند به استخرهای استخراج لایت کوین بپیوندند و از این طریق کسب درآمد داشته باشند.
عوامل تاثیرگذار بر قیمت لایت کوین (LTC)
در این بخش به بررسی عوامل مهم در نوسانات قیمت لایت کوین میپردازیم.
قیمت بیت کوین
روندهای قیمتی بیت کوین به عنوان پیشوا و پیشروی ارزهای دیجیتال بر کل بازار رمزارزها تاثیرگذار است. عموماً قیمت ارزهای دیجیتال از جمله قیمت لایت کوین با بیت کوین همبستگی زیادی دارند و صعود قیمت بیت کوین منجر به افزایش قیمت آنها میشود. علاوه بر این، شباهتهای زیاد این دو ارز دیجیتال، همبستگی قیمت لایت کوین (LTC) با قیمت بیت کوین را دو چندان میکند.
هاوینگ
هاوینگ یا همان نصف شدن پاداش هر بلاک، عموماً با افزایش قیمت ارز دیجیتال همراه است.
توسعه در اکوسیستم
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر قیمت لایت کوین توسعه احتمالی پروتکل این شبکه است. سرمایهگذار هر ارز دیجیتالی موظف است که از آخرین اخبار و رویدادهای مربوط به دارایی دیجیتال خود باخبر باشد. در این صورت است که میتواند تصمیمهای موثر اتخاذ کند.
خرید و فروش لایت کوین (LTC) در صرافی نوبیتکس
برای شروع معاملات در صرافی ارز دیجیتال نوبیتکس نیاز است که ابتدا ثبت نام و احراز هویت انجام شود. این ثبت نام با یک آدرس ایمیل یا شماره موبایل انجام میشود و نوبیتکس تمهیداتی را اندیشیده است که در کوتاهترین و سادهترین راه ممکن این پروسه طی شود. علاوه بر این نوبیتکس برای حفظ امنیت کاربران، امکان شناسایی دو عاملی و آنتی فیشینگ را هم فراهم کرده است. بعد از انجام این مرحله کاربر حساب کاربری خود را با تومان یا ارزهای دیجیتال دیگر شارژ میکند و معاملات خود را آغاز میکند. معاملات در این صرافی یه صورت همتا به همتا (P2P) انجام میشود. به این معنا که در ازای هر سفارش خرید/فروش میبایست سفارش دیگری در طرف مقابل وجود داشته باشد تا معامله نهایی شود. البته نوبیتکس امکان معاملات سریع و آنی را هم برای کاربران خود فراهم کرده است. کارمزد خرید/فروش لایت کوین (LTC) در نوبیتکس به صورت درصدی از مبلغ کل معامله از خریدار و فروشنده کسر خواهد شد. کارمزد معاملههای مختلف به صورت زیر تعریف میشود:
ارزش معامله
کارمزد (درصد از ارزش معامله)
کمتر از 10 میلیون تومان
%0.35
بین 10 تا 50 میلیون تومان
%0.30
بین 50 تا 100 میلیون تومان
%0.25
بیشتر از 100 میلیون تومان
%0.20
ارزهای مرتبط با لایت کوین (LTC)
بیت کوین (BTC)
بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال و به نوعی معرف بازار ارزهای دیجیتال است. از طرف دیگر بیت کوین به نوعی، پدرخوانده لایت کوین محسوب میشود چرا که لایت کوین فورکی از کد این رمزارز به شمار میرود. بیت کوین و لایت کوین شباهتهای زیادی با هم دارند. از جمله این شباهتها میتوان به عرضه محدود، پاداش بلاکها و هاوینگ اشاره کرد.
بیت کوین کش (BCH)
بیت کوین کش (BCH) هم به عنوان یکی دیگر از ارزهای دیجیتالی که از مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) استفاده میکند، شباهتهای زیادی با لایت کوین دارد. بیت کوین کش، مانند لایت کوین بعد از مدت زمان خاصی پاداش بلاکها را نصف میکند و عرضه محدودی دارد.