رمزارزها

ارز سلستیا (TIA) چیست؟ بررسی کامل پروژه و توکن TIA

با کاهش تب و تاب برای تایید ETF بیت کوین، نگاه سرمایه‌گذاران به صید روندهای جدید معطوف شده است و به نظر می‌رسد تا هاوینگ بیت کوین، اوضاع به شکل پراکنده و موقعیت‌محور بر همین منوال ادامه یابد. بر همین اساس یک ارز دیجیتال در چند وقت گذشته گردوخاک بسیاری کرده است. ارز TIA یا سلستیا (celestia) موفق شده است با یک معماری هوشمند در ساختار بلاکچین و به همراه بنیان‌گذار جنجالی خود، توجه فعالین حوزه کریپتو را به خود جلب کند و در مدت کوتاهی به جمع 50 ارز دیجیتال برتر کوین مارکت کپ  وارد شود.

تمام این رخدادها هم‌زمان با ایردراپ این پروژه در ماه اکتبر 2023 آغاز شده است که ارز بومی سلستیا به نام TIA وارد چرخه خرید و فروش شد. از زمان ایردراپ تا زمان انتشار این مقاله ارز تیا موفق شده است، رشد 800 درصدی را تجربه کند. ارز دیجیتال تیا بهترین عملکرد را در 30 روز گذشته را در بین قیمت ارزهای دیجیتال به ثبت رسانده است و در حال حاضر نزدیک به محدوده قیمت 18 دلار در حال معامله شدن است. در این مقاله با پروژه سلستیا و ارز بومی این بلاکچین؛ ارز تیا بیشتر آشنا می‌شویم.

ارز سلستیا چیست

آشنایی با بلاکچین سلستیا (Celestia)

سلستیا (Celestia) یک شبکه بلاکچین لایه 1، ماژولار یا بخش‌بخش است که قسمت اجماع را از بخش عملیات اجرایی که در معماری معمول بلاکچین‌ها استفاده می‌شود، جدا می‌کند. این تمایز از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا سلستیا می‌تواند بر روی ارائه یک لایه داده ایمن و غیرمتمرکز تمرکز کند، در حالی که رول‌ آپ‌ها می‌توانند بر اجرای تراکنش‌ها تمرکز کنند. در بلاکچین‌های سنتی هر گره وظیفه دارد هم اجماع (از طریق هدر بلاک) و هم عملیات را تأیید کند (همه تراکنش‌ها معتبر هستند و باعث به وجود آمدن وضعیت معتبر در سیستم می‌شوند).

در نتیجه زنجیره این بلاکچین، محتوای تراکنش‌ها را تأیید نمی‌کند، اما اطمینان حاصل می‌کند که آنها برای اعتبارسنجی دیگران، در دسترس قرار دارند.

برخلاف بلاکچین‌های یکپارچه که در آن همه تراکنش‌ها در یک زنجیره تایید می‌شوند، در سلستیا بخش تایید عملیات در رول آپ‌ها انجام می‌شود. این معماری از چندین فناوری کلیدی استفاده می‌کند: لایه پایه از Erasure coding، نوع خاصی از درخت‌های مرکل و نهایتا سلستیا از فناوری در دسترس بودن داده از طریق نمونه‌گیری نیز استفاده می‌کند تا گره‌های سبک شبکه بتوانند، بدون پردازش همه داده‌ها در زنجیره، سفارش تراکنش و در دسترس بودن را به طور موثر تایید کنند.

رول‌ آپ‌ها می‌توانند تراکنش‌ها را در فضای نام (Namespaces) به لایه پایه ارسال کنند و کلاینت‌های شبکه تنها باید داده‌های مربوط به برنامه خود را دانلود کنند. 

بنابراین هم‌زمان با راه‌اندازی شبکه اصلی سلستیا یک دوره جدید آغاز شده است. دوره‌ای از تأیید‌پذیری که در آن هر کسی می‌تواند یک گره سبک و ایمن اجرا کند. 

علاوه‌بر این، موضوع همکاری نیز دچار تحولات بسیاری شده است به طوری که در آن بلاکچین‌ها می‌توانند آشکارا روی یکدیگر ایجاد شوند.

هدف بلاکچین سلستیا

هدف بلاکچین سلستیا چیست؟

هدف بلاکچین سلستیا از جداسازی اجماع و عملیات اجرایی از یکدیگر است تا دستیابی به مقیاس‌پذیری و معماری ماژولار یا بخش‌بخش به شیوه‌ای صورت پذیرد که امنیت و مقرون به صرفه بودن به ارمغان آید.

البته شایان ذکر است که بلاکچین ماژولار موضوع جدیدی در اکوسیستم بلاکچین نیست و در سال‌های گذشته نیز پروژه‌های مختلفی روی این ایده کار کرده و محصولاتی ارائه کرده‌اند. با این‌حال این دیدگاه فراگیر‌تر شده است.

در نهایت با اهداف سلستیا پیشرفتی حاصل می‌شود که هر توسعه‌دهنده‌ای می‌تواند بلاکچین خود را داشته باشد. این ویژگی مشکلات بسیاری در حوزه وب 3 را حل می‌کند.

گسترش اکوسیستم ماژولار در سال‌های اخیر
گسترش اکوسیستم ماژولار در سال‌های اخیر

معرفی تیم بلاکچین و ارز سلستیا

دکتر مصطفی البسام یکی از بنیانگذاران سلستیا است و همچنین مدیر عامل Celestia Labs محسوب می‌شود. پیش از این، البسام یکی از بنیانگذاران Chainspace (خریده شده توسط فیس‌بوک) بود. مصطفی البسام دارای مدرک دکترای علوم کامپیوتر از دانشگاه کالج لندن است. او گذشته دارای بحثی دارد و در دوران نوجوانی عضو یک گروه هکری بوده که سابقه خرابکاری آنها در رخداد‌های مختلفی به چشم می‌خورد. با این‌حال به نظر می‌رسد که مصطفی البسام با افزایش سن دچار تحول شده و قصد دارد گذشته نه چندان درخشان خود را با ارز تیا بهبود بخشد.

باتوهان داسگین شخص دیگر تیم سلستیا است. او یک کارآفرین و سرمایه‌گذار شناخته‌شده در ارزهای دیجیتال است. پیش از این نیز باتوهان سابقه سرمایه‌گذاری‌های مخاطره‌آمیز در بایننس و پلتفرم اولیه ارائه توکن در «بایننس لانچ‌پد» را رهبری می‌کرد. باتوهان همچنین بخش توسعه کسب و کار را در CMC تأسیس کرده است.

اسماعیل خوفی یکی دیگر از بنیانگذاران سلستیا است و همچنین مدیر ارشد فناوری در Celestia Labs است. اسماعیل خوفی در گذشته یک مهندس ارشد در Tendermint و بنیاد Interchain بود.

راینهولد وولوند مالک و مدیر عامل شرکت Revalier است. راینهولد دارای مدرک تحصیلی در خدمات و صندوق‌های مالی از دانشگاه لیختن اشتاین است و بخش عمده‌ای از راه‌اندازی و ساختار سلستیا مرتبط با کار او است.

معرفی ارز تیا (TIA) یا سلستیا

تیا (TIA) ارز دیجیتال بومی بلاکچین Celestia است که کاربردهای مختلفی در این شبکه ایفا می‌کند. از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پرداخت هزینه تراکنش: ارز تیا برای پرداخت هزینه تراکنش در بلاکچین سلستیا مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • استیکینگ یا سهام‌گذاری: ارز تیا را می‌توان برای ایمن کردن شبکه سلستیا و کسب سود سهام‌گذاری کرد.
  • حاکمیت: دارندگان ارز تیا (TIA) امکان رای دادن به پیشنهادات حاکمیتی برای بلاکچین سلستیا را خواهند داشت.

کدام صرافی‌ها از ارز تیا پشتیبانی می‌کنند؟

با توجه به اینکه ایردراپ و خرید و فروش ارز دیجیتال تیا اخیرا انجام شده است، صرافی رمرز ارز محدودی از این پروژه پشتیبانی می‌کنند. از جمله این پلتفرم‌های می‌توان به بای بیت Bybit، بیت گت Bitget، بایننس Binance و اوکی اکس OKX اشاره کرد.

از توکنومیک ارز تیا چه می‌دانیم؟

ارز تیا به لطف پرش قیمتی خود در یک ماه گذشته موفق شده است که رتبه‌ای مناسب در میان بازیگران بزرگ ارزهای دیجیتال کسب کند. مارکت کپ فعلی ارز تیا، 2,756,027,894 دلار است که این ارز دیجیتال را در رتبه 33 مارکت کپ قرار می‌دهد. حجم خرید و فروش روزانه ارز تیا نیز به 89,334,417 دلار رسیده است. عرضه در گردش ارز تیا 158,796,952 واحد بوده است و بر اساس اطلاعات کل عرضه این رمزارز 1,017,753,425 است. تیم سازنده ارز تیا اطلاعاتی در مورد حداکثر عرضه این پروژه ارائه نکرده است.

بیشترین قیمت بی‌سابقه ارز تیا چقدر است؟

بیشترین قیمت بی‌سابقه برای ارز تیا (سلستیا) 20.16 دلار است که در تاریخ 15 ژانویه 2024 ثبت شده است. 

کمترین قیمت بی‌سابقه ارز تیا چقدر است؟

کمترین قیمت بی‌سابقه ارز تیا 2.08 دلار است که در تاریخ 31 اکتبر 2023 ثبت شده است. 

کدام کیف پول‌ها از ارز تیا پشتیبانی می‌کنند؟

بر اساس اطلاعات منتشر شده، چندین کیف پول ارز دیجیتال از ارز TIA پشتیبانی می‌کنند. از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تراست ولت Trust Wallet 
  • متامسک MetaMask
  • کیف پول سخت افزاری لجر Ledger
  • کیف پول imToken
  • کیف پول Torus
  • کیف پول Coinbase
  • کیف پول TokenPocket
  • کیف پول iToken Wallet

برنامه بعدی بلاکچین سلستیا چیست؟

راه اندازی شبکه اصلی سلستیا تنها گام ابتدایی برای تحقق بخشیدن به اهداف بزرگ این بلاکچین است. با مطالعه وایت‌ پیپر این پروژه متوجه می‌شویم که بلاک‌های 1گیگاباتی، 1 میلیارد نود یا گره سبک و 1 میلیون رول آپ قدم‌های بعدی و نقاط عطف سلستیا هستند که برای رسیدن به آنها برنامه‌ریزی شده است.

بلاک‌های 1 گیگابایتی به منظور فراهم‌سازی داده‌های گسترده برای اکوسیستم مدولار و قطعه محور، بخشی پر اهمیت محصوب می‌شوند. از سوی دیگر به 1 میلیارد گره سبک برای ایمن‌سازی بلاک‌های 1 گیگابایتی سلستیا نیاز است که این امر با گره‌های پیاده‌شده روی هر تلفن‌همراه امکان پذیر می‌شود. برنامه نهایی نیز 1 میلیون رول آپ در نظر گرفته شده زیرا با سازوکار Celestia راه‌اندازی یک بلاکچین به آسانی ایجاد یک قرارداد هوشمند خواهد شد.

سخن پایانی

ارز تیا و شبکه سلستیا در مدت کوتاهی که از فعالیت شبکه اصلی آنها می‌گذرد، موفق شده‌اند اخبار و رسانه‌های کریپتویی را جذب خود کنند و از سوی دیگر حجم قابل‌توجهی نقدینگی وارد ارز تیا شده است. باید توجه داشت بلاکچین سلستیا، ایجاد شبکه‌های بلاکچین را برای توسعه‌دهندگان بسیار آسان کرده است. در مجموع کاربردهایی که سلستیا به حوزه رمزارزها اضافه می‌کند قابل توجه است و چالش‌های بسیاری با اتکا به توانایی این پروژه قابل حل است. در نهایت باید صبر کرد و نظاره کرد که موفقیت غیرقابل تصور این پروژه تا کجا ادامه دارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − سه =