آینده اتریوم تا سال 2030؛ پیشبینی قیمت اتریوم در سالهای آینده
ورود اتریوم به دنیای ارزهای دیجیتال را میتوان گشایش دروازهای جدید به فرصتهای ناشناخته دانست. اگر بیت کوین دنیای مبادلات مالی را برای همیشه دگرگون کرد، باید گفت که اتریوم تکنولوژی بلاکچین را وارد سطحی جدید کرد و توجه توسعهدهندگان را بیش از پیش به این فناوری جلب کرد. اما با نگاه به این پروژه قدرتمند، سوالات زیادی فکرمان را درگیر میکند. آیا اتریوم قدرتمندتر خواهد شد؟ آیا این رمزارز فرآیند بهبود مقیاسپذیری را به سلامت پشت سر خواهد گذاشت؟ اما برای یک سرمایهگذار مهمترین سوال این است که آیا آینده اتریوم برای سرمایهگذاری به اندازه کافی روشن است؟
در این مقاله تلاش خواهیم کرد با معرفی اجمالی این ارز دیجیتال و آنچه تا امروز پشت سر گذاشته است و آنچه پیش رو دارد به سوالات فوق پاسخ دهیم.
تاریخچه اتریوم
اتریوم eth همواره دومین پروژه بزرگ بلاکچین از لحاظ مارکت کپ نبوده است. ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) در واقع پروژه را برای پاسخگویی به کاستیهای بیت کوین خلق کرد. بوترین، وایت پیپر اتریوم را در سال 2013 منتشر کرد و در آن به توضیح جزئیات قراردادهای هوشمند که امکان توسعه برنامههای غیرمتمرکز (DApp) را فراهم میکرد، پرداخت. در حالیکه توسعه برنامههای غیرمتمرکز قبلاً هم در فضای بلاکچین وجود داشت، اما پلتفرمها قابلیت تعامل نداشتند. به همین دلیل بوترین قصد داشت اتریوم را به شبکهای واحد تبدیل کند. از نظر او، یکسانسازی روش اجرا و تعامل برنامههای غیرمتمرکز تنها راه برای حفظ و حتی افزایش پذیرش و بهرهبرداری این تکنولوژی بود.
به این ترتیب، اتریوم در بازار ارزهای دیجیتال متولد شد. برای راحتی درک اتریوم، آن را به عنوان بازار برنامههای موبایل مانند اپاستور اپل یا گوگلپلی اندروید در نظر بگیرید. فضایی برای دهها هزار برنامه مختلف که همگی از قوانین یکسانی پیروی میکنند. فقط مجموعه مشخص از قوانین در شبکه کدگذاری میشود و به طور مستقل توسط توسعهدهندگانی که میتوانند قوانین خود را در DAppها اعمال کنند، اجرا میشود. تفاوت اتریوم اما اینجاست که هیچ نهاد مرکزی وجود ندارد. در عوض، قدرت در دست افرادی است که به عنوان یک جامعه عمل میکنند.
البته ساخت چنین شبکهای ارزان نیست. بنابراین، بوترین به همراه بنیانگذاران دیگر؛ گوین وود (Gavin Wood)، جفری ویلک (Jeffrey Wilck)، چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson)، میهای آلیسی (Mihai Alisie)، آنتونی دی ایوریو (Anthony Di Iorio) و امیر چتریت (Amir Chetrit) پیشفروش توکن اتر (ETH) را ترتیب دادند و موفق به جذب سرمایهای بیش از 18 میلیون دلار برای توسعه حال و آینده اتریوم شدند.
این گروه همچنین بنیاد اتریوم را در سوئیس با ماموریت حفظ و توسعه شبکه تاسیس کردند. بلافاصله پس از آن، بوترین اعلام کرد که این بنیاد به صورت غیرانتفاعی اداره خواهد شد، که باعث شد برخی از بنیانگذاران آن را ترک کنند.
با گذشت زمان، توسعهدهندگان با ایدههای غیرمتمرکز خود به این شبکه روی آوردند. یکی از این ایدهها که در سال 2016 اجرایی شد، The DAO نام داشت. این پروژه به این شکل بود که کاربران به صورت دموکراتیک میتوانستند در مورد تغییرات و پیشنهادات شبکه رای دهند. این سازمان با یک قرارداد هوشمند پشتیبانی میشد و نیاز به مدیرعامل در آن کاملاً حذف شده بود. در عوض، به منظور ایجاد تغییرات نیاز بود تا اکثریت به اجماع برسند.
با این حال، زمانی که یک هکر ناشناس، 40 میلیون دلار از داراییهای The DAO را با سوءاستفاده امنیتی سرقت کرد، همهچیز به هم ریخت و آینده اتریوم به شکلی در پردهای از ابهام قرار گرفت. اما در نهایت برای معکوس کردن این سرقت، به “هارد فورک” اتریوم رای داده شد که به موجب آن، شبکه به دو شاخه تبدیل و به یک پروتکل جدید ارتقا داده شد و اساسا تحت یک بهروزرسانی نرم افزاری بزرگ قرار گرفت. این فورک جدید نام اتریوم را حفظ کرد، در حالی که شبکه اصلی همچنان تحت عنوان اتریوم کلاسیک (ETC) به فعالیت خود ادامه میدهد.
بررسی آینده اتریوم
شاید روزی بود که اگر در مورد سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال صحبت به میان میآمد تنها قیمت بیت کوین بود که اهمیت داشت. اما امروزه اتریوم هم، آنچنان شناخته شده است که خیلیها باور دارند دیگر نباید آن را در دسته آلتکوینها قرار داد و میبایست آن را به عنوان یک رمزارز پیشرو مانند بیت کوین در نظر گرفت.
برای بررسی آینده اتریوم نیاز است میزان تقاضای آن در آینده را مورد بررسی قرار دهیم. در حال حاضر اتریوم بزرگترین اکوسیستم قراردادهای هوشمند محسوب میشود و هر روزه پروژههای زیادی بر روی آن پیادهسازی میشوند. این در حالی است که هزینه تعامل با قراردادهای هوشمند بالاست.
بنابراین در اولین گمانهزنی میتوان اینگونه استدلال کرد که اگر این اکوسیستم به سلامت بتواند تمام مراحل انتقال به اتریوم 2 را پشت سر بگذارد، پلتفرمی کاربردیتر و ارزانتر برای توسعهدهندگان خواهد بود. همین موضوع میتواند پای سرمایهگذاران نهادی بیشتری را به این اکوسیستم باز کند. از طرف دیگر با بالا رفتن کاربرد و اثرگذاری شبکه، تقاضا برای پیادهسازی قراردادهای هوشمند هم افزایش پیدا خواهد کرد و این به معنای استفاده بیشتر از این شبکه است که این موضوع میتواند روی افزایش قیمت اتریوم (ETH) تاثیرگذار باشد.
عوامل موثر بر روند قیمتی اتریوم
در این بخش، به عوامل موثر بر روند قیمتی اتریوم خواهیم پرداخت.
توسعه فنی
بهروزرسانیهای فنی در شبکه اتریوم میتوانند تأثیر مهمی بر روند قیمتی داشته باشند. بهروزرسانیهای موفق که امکانات و امنیت شبکه را بهبود بخشند، اعتماد به اتریوم را افزایش میدهند و در نتیجه به افزایش قیمت منجر میشوند. در همین رابطه باید به اتریوم 2.0 اشاره کنیم که منجر به کاهش کارمزدها، افزایش سرعت و در نتیجه افزایش پذیرش این اکوسیستم برای عموم و توسعهدهندگان خواهد شد.
پذیرش توسط نهادهای بزرگ
گسترش استفاده از اتریوم در صنایع و به منظور کاربردهای مختلف، از جمله اطلاعات مالی، قراردادهای هوشمند و بازارهای دیجیتال تقاضا را افزایش و قیمت را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
تقاضا و عرضه عمومی
بدون شک کاربران معمولی، بخش بزرگی از این اکوسیستم را تشکیل میدهند و میزان استفاده آنها از این شبکه تاثیر زیادی بر تقاضای توکن ETH خواهد داشت. اتریوم 2 به دلیل تاثیر بر کاهش کارمزدها و افزایش سرعت شبکه میتواند این شبکه را هم برای عموم و هم برای توسعهدهندگان جذابتر کند.
حوادث جهانی
عواملی همچون مسائل اقتصادی، تحولات سیاسی یا تغییرات جغرافیایی میتوانند به نحو قابل توجهی بر روند قیمتی آینده اتریوم تأثیر بگذارند. برای مثال، تحریمهای اقتصادی یا تغییرات در سیاستهای دولتها ممکن است باعث نوسانات قیمتی شدیدی شوند.
پیشرفتهای فناوری بلاکچین
توسعه فناوری بلاکچین به عنوان پایه اصلی اتریوم، از اهمیت بسزایی برخوردار است. هر پیشرفتی در این فناوری میتواند بهبودهای چشمگیری در کارایی و امکانات آینده اتریوم به همراه داشته باشد که به تأثیر مستقیم در ارزش آن منتهی میشود.
تحولات در بازار ارزهای دیجیتال دیگر
عملکرد دیگر ارزهای دیجیتال، به ویژه بیت کوین که بهعنوان ارز مرجع شناخته میشود، میتواند بر روند قیمتی اتریوم تأثیر بگذارد. سرمایهگذاران معمولاً نسبت به عملکرد بیت کوین حساس هستند و تحولات در قیمت و احساسات عموم به این رمزارز ممکن است تصمیمات سرمایهگذاری در بازار اتریوم را تحت تأثیر قرار دهد.
تغییرات در قوانین و مقررات
تغییرات در شرایط حقوقی و مقررات مرتبط با ارزهای دیجیتال، از جمله تصمیمات حکومتی یا نهادهای نظارتی مانند کمیسیون بورس و اوراق بهادار، میتواند بر قیمت آینده اتریوم تأثیر داشته باشد. برخی از این تغییرات ممکن است باعث افزایش یا کاهش اعتماد سرمایهگذاران شود.
رفتار سرمایهگذاران
یکی از ویژگیهای مهم بلاکچین شفافیت آن است که به واسطه آن مشاهده فعالیت نهنگها یا همان سرمایهگذاران بزرگ قابل ردگیری است. عموما خرید یا فروش این کیفپولها میتواند به رفتار سرمایهگذاران جهت دهد. خرید و فروشهای بزرگ معمولا موجب ایجاد ترس یا طمع میشود که منجر به نوسانات قیمتی خواهد شد.
پیشبینی قیمت آینده اتریوم توسط کارشناسان مطرح
کریپتونیوز (Cryptonewz) اعتقاد دارد تا سال ۲۰۲۵، اتریوم به حداکثر سطح ۶۵۰۰ دلار و حداقل قیمت ۴۵۰۰ دلار برسد. همچنین برای سال 2030، انتظار میرود که این توکن حداکثر قیمت 20500 دلار و حداقل قیمت 14000 دلار را تجربه کند.
چندین تحلیلگر کهنهکار و کارشناسان بازار نسبت به آینده اتریوم بسیار خوشبین هستند و چشمانداز مثبتی نسبت به قیمت اتریوم دارند. برخی انتظار دارند اتریوم تا سال 2030 حتی به 40000 دلار برسد.
صندوق سرمایهگذاری VanEck نسبت به آینده اتریوم دیدگاهی کاملاً صعودی دارد و معتقد است که پتانسیل اتریوم به عنوان یک دارایی دارای سه وجه مهم است که شامل دارایی سرمایه (Capital Asset)، دارایی مصرفکننده (Consumer Asset) و ذخیره ارزش (Store of Value) است. این صندوق سرمایهگذاری ادعا میکند که ارزش بازار اتریوم در شرایط مناسب میتواند از 2 هزار میلیارد دلار هم فراتر برود.
حتی وبلاگهای کریپتویی محبوب مانند Gov Capital و Traders Union به اتریوم ایمان کامل دارند و دیدگاهی صعودی نسبت به آن دارند.
Gov Capital قیمت آینده اتریوم تا سال 2025 را در حدود 7200 دلار میبیند و آنتون خاریتونوف (Anton Kharitonov) تحلیلگر اتحادیه بازرگانان معتقد است که اتریوم ممکن است تا پایان سال 2025 در محدوده 6196.08 دلار معامله شود و ارزش آن تا سال 2030 به 31656.34 دلار برسد.
بیل بارهیت (Bill Barhyst) مدیرعامل پلتفرم معاملاتی ابرا (Abra)، زمانی در مصاحبهای با CNBC گفت، اتریوم می تواند قیمتی معادل 40000 دلار داشته باشد. او گفت که این به لطف موارد استفاده مختلف از بلاکچین اتریوم و ارز دیجیتال ETH است.
کارشناسان بر این باورند که راهاندازی اتریوم 2.0 یک عامل کلیدی خواهد بود. ETH 2.0 تا حد زیادی به از بین بردن مشکلات کلیدی که بلاکچین اتریوم به دلیل سرعت پردازش پایین تراکنش و هزینههای کارمزد تراکنش بالا با آن مواجه است، کمک میکند.
کاربردهای کلیدی اتریوم
اتریوم نقش مهمی در گسترش فناوری بلاکچین، توسعه پروژههای بلاکچینی، افزایش کارایی و نوآوری، شکلگیری امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و ایجاد برنامههای غیرمتمرکز برای صنایع مختلف در سراسر جهان ایفا کرده است. در این بخش نگاهی به کاربردهای کلیدی اتریوم میاندازیم که با سرعت بسیار بالایی در حال توسعه و گسترش هستند:
- امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)
- سازمانهای غیرمتمرکز خودمختار (DAO)
- قراردادهای هوشمند
- توکنهای غیرقابل تعویض (NFT)
- برنامه های غیرمتمرکز یا Dapps.
به طور خلاصه، بخشهای متعددی وجود دارد که اتریوم در آنها ارزشآفرینی میکند. صنایع مختلف از سرگرمی گرفته تا املاک و مستغلات و حتی مراقبتهای بهداشتی در حال ایجاد برنامهها و ابزارهایی بر اساس راهکارهای بلاکچین ارائه شده توسط اتریوم هستند.
چالش بزرگ اتریوم
هزینه بالای تعامل با قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز (Dapp)، به مانعی بزرگ برای پذیرش بیشتر این بلاکچین تبدیل شد. علت اصلی این مشکل استفاده روزافزون از اکوسیستم اتریوم و الگوریتم اجماع اثبات کار بود. اینجا بود که رقبای دیگر هم برای حل این مشکل پا به میدان گذاشتند و تمرکز اصلی خود را بر روی حل کردن مسئله مقیاسپذیری قرار دارند و به همین واسطه پروژههایی مانند سولانا (Solana)، کاردانو (Cardano)، آوالانچ (Avalanche) و شبکه هوشمند بایننس (BSC) توجهات را به سمت خود جلب کردند.
ویتالیک بوترین اتریوم را به عنوان یک ابر کامپیوتر جهانی معرفی میکند، اما شبکه برای پردازش تعداد زیادی از تراکنشها به مشکل برمیخورد. کاربرانی که مبالغ کوچکی را در اتریوم منتقل میکنند، در مواقعی باید بیش از 100 درصد، کارمزد و هزینههای اضافی بپردازند. برای پلتفرمی که به دنبال انقلابی در نحوه تعامل جهان در یک شبکه است، این مسئله نگرانکننده به نظر میرسد.
خوشبختانه بوترین، توسعهدهندگان شبکه و بنیاد اتریوم از محدودیتهای پروژه آگاه بودند. تیم اتریوم همچنین میدانست که محدودیتهای بلاکچین اتریوم مانع از پذیرش اتریوم توسط سرمایهگذاران نهادی خواهد شد.
برای حل مشکلات مقیاسپذیری اتریوم، بوترین و همکارانش، ارتقاء شبکه به نام اتریوم 2.0 یا Eth2 را ارائه کردند. اتریوم 2.0 تغییراتی را در نحوه عملکرد آینده اتریوم ایجاد میکند، اما اجرای آن زمان زیادی نیاز دارد. از سال 2020، توسعهدهندگان اتریوم به طور خستگیناپذیری روی به ثمر رساندن ارتقای شبکه کار کردهاند و امیدوارند اتریوم را سریعتر، ایمنتر و در دسترستر از همیشه کنند.
اتریوم 2 چیست؟
اتریوم 2 تغییر مهمی در الگوریتم اجماع شبکه است. در واقع اتریوم 2 انتقال شبکه از الگوریتم اثبات انجام کار به الگوریتم اثبات سهام محسوب میشود.
الگوریتم اثبات سهام (PoS) مزایای زیادی را نسبت به الگوریتم اثبات کار (PoW) به ارمغان میآورد و جنبههای مختلف یک شبکه مانند مقیاسپذیری، امنیت و دسترسی را تنظیم میکند.
تمایز اولیه بین PoW و PoS این است که اثبات سهام به طور قابلتوجهی نسبت به اثبات کار از نظر انرژی کارآمدتر است زیرا مکانیزم اجماع را از محاسبات سنگین رایانهای جدا میکند. همچنین به این معنی است که برای ایمنسازی بلاکچین، به توان پردازشی کمتری نیاز است.
علاوه بر این، اتریوم 2.0 بسیار کارآمدتر از اتریوم اصلی است. چرا که اتریوم تنها میتواند 15 تراکنش در ثانیه را پردازشکند اما در صورت ارتقا به اتریوم 2 قادر خواهد بود تا 100000 تراکنش در ثانیه را پردازش کند که برای آینده اتریوم امری حیاتی است.
جمعبندی
در نگاه به آینده اتریوم، باید توجه داشت که این ارز دیجیتال در حال تکامل و رشد است. با پیشرفتهای فناوری بلاکچین و انجام بهروزرسانیهای فنی، اتریوم به عنوان یک پلتفرم اجرای قراردادهای هوشمند و توسعهپذیر، موقعیت مهمی در دنیای رمزارزها به دست آورده است. پذیرش گسترده در صنایع و کاربردهای مختلف تأثیری مثبت بر روند قیمتی اتریوم داشته است. همچنین توسعه فناوری بلاکچین بهعنوان پایه اصلی اتریوم، ارتقاء امکانات و کارایی آن را به همراه داشته و نقش بسزایی در جلب توجه سرمایهگذاران ایفا کرده است.
با این حال، برای تحلیل دقیقتر آینده اتریوم، نکات حیاتی مانند پیشرفتهای تکنولوژی، تغییرات در ارزهای دیجیتال دیگر، شرایط حقوقی و مقررات و رفتار سرمایهگذاران باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند. علاقهمندان به این حوزه باید با دقت و هوشمندی از اطلاعات و تحلیلهای بازار استفاده کرده و با توجه به عوامل مختلف موثر بر قیمت اتریوم، تصمیمات سرمایهگذاری خود را اتخاذ کنند. اتریوم با توسعههای خود و جایگاه قوی در بازار، میتواند در آینده نقش مهمی در دنیای ارزهای دیجیتال ایفا کند.