توییتر مجله نوبیتکس
آموزش تحلیل

تقاطع مرگ (Death Cross) و تقاطع طلایی (Golden Cross) در تحلیل تکنیکال چیست؟

نقش و اثر تحلیل تکنیکال و الگوهای پرایس اکشن در پیش‌روی بازار مدت‌هاست که مورد بحث کارشناسان و تحلیل‌گران بازارهای مالی است. بسیاری از تحلیل‌گران معتقدند که الگوی‌های تکنیکال، نشانه‌های معتبری در نمودار هستند که احساسات سرمایه‌گذاران و روند آینده بازار را به ما نشان می‌دهند. در این مقاله، دو الگوی مهم تکنیکال یعنی تقاطع مرگ (Death Cross) و تقاطع طلایی (Golden Cross) را بررسی می‌کنیم و به‌طور مختصر توضیح می‌دهیم که این دو الگو چگونه تشکیل می‌شوند و چگونه می‌توان به‌کمک آن‌ها ترید کرد.

تقاطع مرگ چیست؟

تقاطع مرگ چیست

تقاطع مرگ (Death Cross) یک الگوی نموداری است که ضعف روند قیمت را نشان می‌دهد. تقاطع مرگ زمانی رخ می‌دهد که اندیکاتور میانگین متحرک کوتاه‌مدت، اندیکاتور میانگین متحرک بلندمدت را رو به سمت پایین قطع کرده و از آن عبور کند. میانگین متحرک (Moving Average) اندیکاتوری است که میانگین قیمت‌های بسته‌شدن کندل‌های قبل را نشان می‌دهد.

در الگوی تقاطع مرگ، اغلب از اندیکاتور میانگین‌های متحرک ۵۰‌ روزه (کوتاه‌مدت) و ۲۰۰ ‌روزه (بلندمدت) استفاده می‌شود. بنابراین، اگر میانگین متحرک ۵۰ روزه، میانگین متحرک ۲۰۰ روزه را به سمت پایین قطع کند، الگوی تقاطع مرگ تشکیل می‌شود. الگوی تقاطع مرگ نشان‌دهنده این است که بازار در طول دوره زمانی اخیر (بسته به نوع میانگین متحرک)، عملکرد خوبی نداشته است و به احتمال زیاد قیمت ریزش خواهد کرد.

ثبت نام سریع در نوبیتکس

در اینکه الگوی تقاطع مرگ نشان‌دهنده اصلاح و ریزش بازار است، شکی نیست؛ اما درباره اینکه شدت ریزش بازار بعد از الگوی تقاطع مرگ چقدر است، بین کارشناسان کمی اختلاف وجود دارد. برخی از تحلیل‌گران معتقدند که الگوی تقاطع مرگ، همانند اسمش علامت سقوط شدید بازار است و تاکنون قبل از اکثر ریزش‌های شدید بازار، این الگو در نمودار مشاهده شده است. از طرف دیگر، برخی معتقدند که الگوی تقاطع مرگ چندان هم الگوی وحشتناکی نیست و بسیاری اوقات فقط منجر به یک اصلاح کوچک در بازار شده است. حتی برخی معتقدند که این الگو پس از اصلاح کوتاه‌مدت، منجر به رشد قیمت می‌شود.

تقاطع طلایی چیست؟

تقاطع طلایی چیست

الگوی تقاطع طلایی (Golden Cross) دقیقا برعکس الگوی تقاطع مرگ است. این الگو زمانی تشکیل می‌شود که میانگین متحرک کوتاه‌مدت، میانگین متحرک بلندمدت را به سمت بالا قطع کرده و از آن عبور کند. الگوی تقاطع طلایی نشان‌دهنده این است که روند نزولی به پایان رسیده و قیمت در حال رشد است.

همانند الگوی تقاطع مرگ، شاخص‌های میانگین متحرک ۵۰ روزه (کوتاه‌مدت) و ۲۰۰ روزه (بلندمدت) متداول‌ترین شاخص‌هایی هستند که در الگوی تقاطع طلایی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در نتیجه، اگر میانگین متحرک ۵۰ روزه، میانگین متحرک ۲۰۰ روزه را به سمت بالا قطع کند، الگوی تقاطع طلایی تشکیل می‌شود.

به‌عقیده تحلیل‌گران، تشکیل الگوی تقاطع طلایی در نمودار به این معنی است که سرمایه‌گذاران و تریدرها دیدگاه مثبتی به بازار دارند و می‌توان انتظار یک روند صعودی بلندمدت را از بازار داشت.

نمونه تقاطع مرگ و تقاطع طلایی

برای درک بهتر مفهوم الگوهای تقاطع مرگ و تقاطع طلایی در ادامه نمونه‌هایی از این دو الگو را بر روی نمودار بررسی می‌کنیم.

مثالی از الگوی تقاطع مرگ

نمونه تقاطع مرگ

تصویر بالا نمونه‌ای از یک الگوی تقاطع مرگ است‌. همان‌طور که بر روی نمودار مشاهده می‌کنید، میانگین متحرک ۵۰ روزه که میانگین متحرک کوتاه‌مدت است، میانگین متحرک بلندمدت یعنی میانگین متحرک ۲۰۰ روزه را رو به سمت پایین قطع کرده و از آن عبور کرده است. در واقع، میانگین‌های متحرک ۵۰ روزه و ۲۰۰ روزه در خلاف جهت هم حرکت کرده‌اند. پس از تشکیل این الگو، نمودار با ریزش شدید قیمت همراه بوده است.

مثالی از الگوی تقاطع طلایی

نمونه الگوی تقاطع طلایی

همان‌طور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید، در نقطه‌ای که میانگین متحرک ۵۰ روزه میانگین متحرک ۲۰۰ روزه را به سمت بالا قطع کرده و از آن عبور کرده است، الگوی تقاطع طلایی تشکیل شده و روند نزولی قیمت به پایان رسیده است. با تشکیل الگوی تقاطع طلایی و فاصله گرفتن میانگین متحرک ۵۰ روزه از میانگین متحرک ۲۰۰ روزه، یک روند صعودی آغاز شده است و قیمت شروع به رشد کرده است.

چگونه تقاطع مرگ و طلایی را پیدا کنیم؟

برای پیدا کردن الگوهای تقاطع مرگ و تقاطع طلایی بر روی نمودار، می‌توانیم از سایت‌های نمایش نمودار مثل تریدینگ ویو (TradingView)‌ استفاده کنیم. برای اینکه بتوانید این الگوها را بر روی نمودار پیدا کنید، باید نحوه اضافه کردن شاخص‌های میانگین متحرک به نمودار را یاد بگیرید‌. برای پیدا کردن الگوهای تقاطع طلایی و تقاطع مرگ در سایت تریدینگ ویو، طبق مراحل زیر پیش بروید.

ابتدا نمودار ارز دیجیتال مورد نظر خود را از سایت تریدینگ ویو پیدا کرده و در نوار بالای آن روی قسمت Indicators کلیک کنید. در نوار جستجوی بخش شاخص‌ها عبارت MA را سرچ کرده و گزینه MA Cross را انتخاب کنید تا شاخص به نمودار اضافه شود. این ابزار، به‌صورت خودکار دو شاخص میانگین متحرک کوتاه‌مدت و بلندمدت را به نمودار اضافه کرده و تقاطع‌های میان این دو شاخص را با رنگ آبی مشخص می‌کند.

پیدا کردن تقاطع‌ها در تریدینگ ویو

البته، طول میانگین‌های متحرک این شاخص به‌صورت پیش‌فرض روی ۹ و ۲۱ روز تنظیم شده است. در گوشه بالای سمت چپ نمودار، با انتخاب آیکن تنظیمات شاخص MA Cross می‌توانید میانگین‌های متحرک را به‌صورت دلخواه تنظیم کنید.

پیدا کردن تقاطع‌ها در تریدینگ ویو ۲

معمولا میانگین کوتاه‌مدت (Short) روی ۵۰ و میانگین متحرک بلندمدت (Long) روی ۲۰۰ تنظیم می‌شود. با اضافه‌ کردن میانگین‌های متحرک به نمودار، به‌راحتی می‌توانید نقاط تلاقی آن‌ها را پیدا کرده و الگوی‌های تقاطع طلایی و تقاطع مرگ را روی نمودار شناسایی کنید.

پیدا کردن تقاطع‌ها در تریدینگ ویو ۳

چگونه با تقاطع مرگ و تقاطع طلایی ترید کنیم؟

به‌طور کلی، الگوی تقاطع مرگ به‌عنوان یک نشانه نزولی و الگوی تقاطع طلایی به‌عنوان یک نشانه صعودی شناخته می‌شود. با این حال، ممکن است رویکرد معامله‌گران در زمان تشکیل این الگوها بسته به هدف آن‌ها متفاوت باشد. در ادامه، استراتژی‌های مختلف ترید با الگوهای تقاطع مرگ و تقاطع طلایی را به‌طور خلاصه بررسی می‌کنیم.

نحوه ترید با الگوی تقاطع مرگ

سرمایه‌گذاران بلندمدت معمولا با شناسایی الگوی تقاطع مرگ میزان سرمایه‌گذاری خود را کاهش می‌دهند تا در صورت ریزش بازار، ضرر زیادی را متحمل نشوند. معامله‌گران کوتاه‌مدت، الگوی تقاطع مرگ را به‌عنوان یک نشانه شورت (Short) یا ریزش بازار در نظر می‌گیرند؛ بنابراین معامله‌گران معمولا با مشاهده این الگو، معامله شورت باز می‌کنند تا از ریزش بازار نیز سود بگیرند. در هر صورت، الگوی تقاطع مرگ نشان‌دهنده ضعف بازار و کاهش قیمت است. استراتژی کلی این است که با مشاهده این الگو، بخشی از نقدینگی خود را از بازار خارج کنید و یا معامله شورت بگیرید.

نحوه ترید با الگوی تقاطع طلایی

بر خلاف الگوی تقاطع مرگ، الگوی تقاطع طلایی یک نشانه صعودی و نشان‌دهنده تبدیل روند نزولی به روند صعودی است. می‌توان الگوی تقاطع طلایی را به‌عنوان یک تایید برای پایان روند نزولی و آغاز روند صعودی در نظر گرفت. البته، الگوی تقاطع طلایی به‌تنهایی یک تایید کامل نیست و معامله‌گران معمولا از شاخص‌های دیگر نیز در کنار آن کمک می‌گیرند.

تریدرها الگوی تقاطع طلایی را به‌عنوان یک سیگنال برای باز کردن معامله لانگ (Long) در نظر می‌گیرند. از آنجایی که الگوی تقاطع طلایی یک الگوی صعودی است، سرمایه‌‌گذاران بلندمدت می‌توانند مقدار سرمایه‌گذاری خود را افزایش دهند و به اصطلاح یک پله دیگر خرید کنند. در ضمن، وضعیت میانگین‌های متحرک ۵۰ روزه و ۲۰۰ روزه به معامله‌گران کمک می‌کند تا حد ضرر یا استاپ لاس (Stop Loss) معاملات خود را دقیق‌تر تعیین کنند.

بهترین بازه زمانی برای استفاده از تقاطع مرگ و تقاطع طلایی

الگوهای تقاطع مرگ و تقاطع طلایی را می‌توان در بازه‌های زمانی مختلف بررسی کرد و بازه‌ میانگین‌های متحرک این الگوها را به‌صورت دلخواه تغییر داد. تریدرها معمولا بازار را در بازه‌های کوتاه مثل ۵ یا ۱۵ دقیقه و سرمایه‌گذاران بلندمدت بازار را در بازه‌های زمانی بلند مثل ۴ یا ۱۲ ساعت بررسی می‌کنند. به‌طور کلی، میانگین‌های متحرک ۵۰ روزه و ۲۰۰ کندلی رایج‌ترین بازه زمانی برای شاخص‌های این دو الگو است و بسیاری از معامله‌‌گران و تحلیل‌گران از این دو میانگین متحرک استفاده می‌کنند. علاوه بر این، هرچه بازه زمانی نمودار بیشتر باشد، اعتبار الگوهای شناسایی‌شده نیز بیشتر است. در واقع تحلیل‌های بلندمدت در مقایسه با تحلیل‌های کوتاه‌مدت بیشتر قابل اعتماد هستند.

محدودیت‌های تقاطع طلایی و تقاطع مرگ

تمام الگوهای تکنیکال به‌تنهایی کامل و بی‌عیب نیستند و محدودیت‌هایی نیز دارند. الگوهای تقاطع طلایی و تقاطع مرگ الگوهای خاصی هستند که به‌ندرت در نمودار تشکیل می‌شوند. این الگوها همیشه سیگنال درست نمی‌دهند. برای مثال، ممکن است یک الگوی تقاطع مرگ در نمودار مشاهده شود؛ اما بازار با ریزش همراه نباشد. از طرف دیگر، گاهی یک الگوی تقاطع طلایی در نمودار تشکیل می‌شود؛ اما بازار با صعود قابل‌توجهی همراه نمی‌شود. بنابراین، صرفا بر اساس این الگوها نمی‌توان آینده بازار را پیش‌بینی کرد و حتما باید از شاخص‌ها و ابزارهای تکنیکال دیگر نیز کمک گرفت.

جمع‌بندی

الگوهای تقاطع طلایی و تقاطع مرگ دو الگوی نموداری رایج در تحلیل تکنیکال هستند که هردو از یک میانگین متحرک کوتاه‌مدت و یک میانگین متحرک بلندمدت تشکیل شده‌اند. برای شناسایی این دو الگو معمولا از میانگین‌های متحرک ۵۰ روزه و ۲۰۰ روزه استفاده می‌شود. اگر میانگین کوتاه‌مدت میانگین بلندمدت را به سمت پایین قطع کرده و از آن عبور کند، الگوی تقاطع مرگ تشکیل می‌شود و نشانه ریزش بازار است. برعکس، اگر میانگین متحرک کوتاه‌مدت میانگین متحرک بلندمدت را به سمت بالا قطع کرده و از آن عبور کند، الگوی تقاطع طلایی تشکیل می‌شود و نشان‌دهنده رشد قیمت است. الگوهای تقاطع طلایی و تقاطع مرگ به‌تنهایی نمی‌توانند مبنای معاملات قرار بگیرند و باید سایر شاخص‌های تکنیکال را نیز در کنار آن‌ها بررسی کرد. در این مطلب، الگوهای تقاطع طلایی و تقاطع مرگ را بررسی کردیم. شما هم می‌توانید پرسش‌ها و دیدگاه‌های خود را زیر این مطلب با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

تقاطع مرگ چه فرقی با تقاطع طلایی دارد؟

تقاطع مرگ یک الگوی نزولی و تقاطع طلایی یک الگوی صعودی است. این دو الگو دقیقا برعکس هم هستند.

بهترین تایم فریم ترید با تقاطع طلایی و تقاطع مرگ چیست؟

بهترین تایم فریم ترید با الگوهای تقاطع طلایی و تقاطع مرگ بازه‌های بلندمدت مثل ۴ ساعته و یا تایم فریم روزانه است.

بهترین میانگین متحرک برای پیدا کردن تقاطع طلایی و مرگ چند کندلی است؟

رایج‌ترین بازه کندلی در الگوهای تقاطع طلایی و تقاطع مرگ استفاده از میانگین‌های متحرک ۵۰ کندلی (کوتاه‌مدت) و ۲۰۰ کندلی (بلندمدت) است.

شروع معامله‌گری در نوبیتکس

سلب مسئولیت: تمام مطالب مجله نوبیتکس شامل اخبار، مقالات، تحلیل‌ها، معرفی بازی‌های تلگرامی و ایردراپ‌ها، تنها با هدف آموزش یا اطلاع‌رسانی به کاربران فضای ارزهای دیجیتال منتشر می‌شود. مجله نوبیتکس به‌هیچ‌وجه توصیه‌ای برای سرمایه‌گذاری، خرید و فروش یا مشارکت در پروژه‌های مرتبط با این حوزه نداشته و صرفاً با توجه به درخواست جامعه رمزارزی ایران محتوا تولید می‌کند. فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال، مانند سایر بازارهای مالی، با ریسک‌هایی همراه بوده و لازم است هر شخص با تحقیق و پذیرش کامل مسئولیت این خطرات احتمالی، برای فعالیت در این حوزه تصمیم‌گیری کند.

فرزین توفیق

علاقه من به نویسندگی و آموزش دادن و از طرف دیگه، آزادی، حریم خصوصی، نوآوری و غیرمتمرکز بودن تکنولوژی بلاکچین، منو به مسیر مترجمی و نویسندگی در حوزه ارز دیجیتال کشوند. الان بعد از چند سال فعالیت تو این حوزه، از انتخابم خوشحالم. خیلی چیزها یاد گرفتم و هنوز خیلی چیزهای دیگه هم هست که باید یاد بگیرم. به نظرم، آگاهی‌بخشی یه هدف بزرگ و باارزشه.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *