چطور بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم؟
هدف همه افراد از سرمایه گذاری، کسب سود است. هرچه یک سرمایه گذاری سود بیشتری داشته باشد، گزینه جذابتری خواهد بود. اما چگونه میتوان سود یک سرمایه گذاری را محاسبه کرد؟ برای اینکار باید از مفهوم نرخ بازگشت سرمایه (ROI) کمک بگیرید. فرمول ساده بازگشت سرمایه به شما اجازه میدهد تا وضعیت سودآوری سرمایه گذاری خود را مشخص کنید و از آن برای مقایسه یا پیدا کردن بهترین گزینه برای سرمایه گذاری استفاده نمایید.
حالا چطور بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم؟ در ادامه این مطلب با نوبیتکس همراه باشید تا با نحوه محاسبه این معیار مهم در بازار سرمایه آشنا شویم.
نرخ بازگشت سرمایه (ROI) چیست؟
نرخ بازگشت سرمایه (Return on Investment) یک معیار عملکردی برای ارزیابی کارایی سرمایه گذاری یا مقایسه میزان سود دهی تعدادی از سرمایه گذاریهای مختلف است. براساس تعریف نرخ بازگشت سرمایه، این معیار بسیار مهم به شما امکان محاسبه مستقیم میزان بازدهی یک سرمایه گذاری خاص نسبت به هزینه سرمایه گذاری را میدهد. در پاسخ به سؤال «چطور بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم؟» باید گفت کار چندان سختی نخواهید داشت.
یکی از ویژگیهای اصلی نرخ بازگشت سرمایه که باعث محبوبیت آن در بین سرمایه گذاران و تریدر ها شده است، ساده بودن درک و استفاده از آن است. برای محاسبه بازگشت سرمایه کافی است تا سود یا بازده یک سرمایه گذاری را به هزینه سرمایه گذاری تقسیم کنید و نتیجه را به صورت درصد بیان نمایید. معمولاً در صرافی دیجیتال، نرخ بازگشت سرمایه به صورت سالانه بیان میشود و نیاز به محاسبه ندارد؛ با این حال، آشنایی با نحوه محاسبه ROI برای هر سرمایه گذاری الزامی است.
محاسبه ROI؛ چطور بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم؟
برای این که بفهمیم چطور بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم باید با روشها و فرمولهای آن آشنا شویم. به طور کلی، فرمول ROI بسیار ساده است و به راحتی میتوانید از آن برای اندازه گیری بازدهی سرمایه خود استفاده کنید. متدها و روشهای مختلفی برای محاسبه نرخ بازگشت سرمایه وجود دارد. در اینجا ما به دو متد اصلی محاسبه بازگشت سرمایه اشاره خواهیم کرد.
سادهترین فرمول محاسبه نرخ بازگشت سرمایه:
بنابراین زمانی که شما میزان سود یک سرمایه گذاری و هزینه اولیه آن را در طول مدت زمان مشخصی در اختیار داشته باشید میتوانید به راحتی بازگشت سرمایه را محاسبه کنید. علاوه بر این فرمول میتوان از روش دیگری نیز برای محاسبه ROI استفاده کرد:
زمانی که سود سرمایه گذاری مشخص نیست ولی ارزش نهایی و اولیه آن را در اختیار داشته باشیم میتوانیم از فرمول بالا استفاده کنیم. در ادامه از یک مثال در دنیای واقعی برای درک بهتر مفهوم بازگشت سرمایه استفاده میکنیم.
مثال محاسبه نرخ بازگشت سرمایه؛ چگونه از فرمول ROI استفاده کنیم؟
نرخ بازگشت سرمایه به دلیل تطبیق پذیری و سادگی، معیار بسیار محبوبی در بین سرمایه گذاران است. با استفاده از ROI به سادگی میتوانید نرخ بازگشت سرمایه در سهام، شرکتها، معاملات ملک و املاک یا حتی بازار ارزهای دیجیتال و خرید بیت کوین BTC را محاسبه کرد. این فرمول پیچیدگی خاصی ندارد و میتوان از آن برای تفسیر طیف وسیعی از انواع سرمایه گذاریها استفاده کرد. برای اینکه بفهمیم چطور بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم، در اینجا از یک مثال ساده استفاده خواهیم کرد.
فرض کنید که شما 1000 دلار از سهام یک شرکت را خریداری کردهاید. بعد از 1 ماه ارزش سهامی که در دست دارید به 1200 دلار میرسد. برای محاسبه بازگشت سرمایه، شما باید ابتدا سود یا بازدهی سهام خود را از طریق کم کردن ارزش اولیه سهام از ارزش فعلی آن (1200-1000= 200) به دست آورید. حالا کافی است تا این عدد را بر هزینه سرمایه گذاری (1000 دلار سرمایه اولیه + 20 دلار کارمزد) تقسیم کنید و در نهایت نتیجه را به صورت درصد به دست آورید.
همانطور که مشاهده میکنید این سرمایه گذاری دارای نرخ بازگشت سرمایه 19.6 درصد است. حالا اگر شما سهام دیگری با قیمت 1200 دلاری خریده باشید که در مدت زمان مشابه به قیمت 1500 دلار رسیده باشد و 20 دلار نیز کارمزد برای آن پرداخته باشید، نرخ بازکشت سرمایه شما در این سرمایه گذاری 24.5 درصد خواهد بود. به این ترتیب میتوانید، سود خود از سرمایه گذاریهای مختلف را بررسی کنید.
کاربردها و مزایای استفاده از نرخ بازگشت سرمایه
بزرگترین مزیت استفاده از ROI، ساده و قابل فهم بودن این معیار است. همه افراد میتوانند به راحتی آن را محاسبه کنند و تفسیر نتایج آن نیز کار سختی نیست. به همین دلیل از معیار بازگشت سرمایه به عنوان یک معیار استاندارد و جهانی محاسبه سود استفاده میکنند. از طرف دیگر احتمال سوتفاهم یا سوتعبیر از نتایج آن بسیار اندک است زیرا در هر سرمایه گذاری، نتیجه دارای معنای یکسانی است. علاوه بر این، ابزارهای مهمی وجود دارند که کار محاسبه نرخ بازگشت سرمایه را راحتتر میکنند.
یک فرمول ساده در اکسل میتواند به شما کمک کند که به راحتترین شکل ممکن ROI را محاسبه کنید. همچنین شما میتوانید با ماشین حساب بیت کوین و تبدیل قیمت بیت کوین به ریال، میزان سود خود را از سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال به دست آورید و با قرار دادن آن در فرمول ROI، میزان بازگشت سرمایه را محاسبه کنید.
معایب و محدودیتهای محاسبه بازگشت سرمایه
محاسبه بازگشت سرمایه معایب و محدودیتهایی نیز دارد. برای مثال اگر نرخ بازگشت سرمایه در یک سرمایه گذاری 25 درصد و در سرمایه گذاری دیگری 15 درصد باشد، لزوماً به معنای بهتر بودن سرمایه گذاری اول نیست. زیرا این نتایج چیزی در مورد زمان به ما نمیگوید. ممکن است سود 25 درصد از یک سرمایه گذاری 5 ساله (یعنی 5 درصد در هر سال) به دست آمده باشد و سود 15 درصدی مربوط به یک سرمایه گذاری 3 ماهه باشد. بنابراین برای مقایسه دو نرخ بازگشت سرمایه باید حتماً آنها را در مدت زمان مشابه محاسبه کنیم.
نکته بعدی، عدم اشاره به میزان ریسک سرمایه گذاری در این فرمول است. به طور کلی هرچه میزان نرخ بازگشت سرمایه یک سرمایه گذاری بیشتر باشد، ریسک بیشتری نیز خواهد داشت. اما میزان این ریسک در فرمول اعمال نمیشود. بنابراین قبل از انجام سرمایه گذاری، علاوه بر نرخ بازگشت سرمایه، میزان ریسک سرمایه خود را نیز محاسبه کنید.
سومین مشکلی که در محاسبه بازگشت سرمایه وجود دارد، عدم در نظر گرفتن تمامی هزینهها است. برای مثال برای خرید سهام علاوه بر هزینه اولیه باید هزینه کارمزد خرید یا فروش سهام را نیز محاسبه کنید. همچنین برای محاسبه بازگشت سرمایه در املاک و مستغلات، باید هزینههای نگهداری از املاک، مالیات و سایر هزینههای جانبی را نیز در نظر داشته باشید. در غیر این صورت، نتیجه محاسبه نرخ ROI میتواند شما را به اشتباه بیاندازد.
نرخ بازگشت سرمایه IRR؛ بازگشت سرمایه به صورت نامتوازن
در بسیاری از اوقات، ممکن است در طول دوره سرمایه گذاری، چندین مرحله ورود سرمایه یا دریافت سود وجود داشته باشد. بر اساس شرایط بازار ممکن است در دورههای مختلف ماهانه یا سالانه میزان سود دریافتی نیز متفاوت باشد. در این صورت چطور بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم؟
در این موارد باید از نرخ بازگشت داخلی (Internal Rate of Return) یا IRR استفاده کنیم. در نرخ بازگشت داخلی، دورههای پرداخت سود ثابت است (مثلاً ماهانه یا سالانه) اما میزان سود در هر دوره متفاوت خواهد بود. برای مثال ممکن است در ماه اول میزان سود 10 درصد، در ماه دوم 5 درصد و در ماههای بعدی به ترتیب 4، 10، 7 و 12 درصد باشد. در این حالت میانگین سود در هر دوره 8 درصد خواهد بود. نحوه محاسبه بازگشت سرمایه IRR پیچیدهتر از ROI است و میتواند یک دید کلی از سرمایه گذاری نامتوازن به شما بدهد.
چطور بازگشت سرمایه را در بازار ارزهای دیجیتال محاسبه کنیم؟
در بازار ارزها های دیجیتال مانند هر بازار سرمایه دیگری، میتوان از نرخ بازگشت سرمایه برای تعیین میزان سوددهی یک سرمایه گذاری و مقایسه آن با سرمایه گذاری در سایر رمز ارزها استفاده کرد. برای مثال فرض کنید که قیمت دوج کوین در حال حاضر 4000 دلار باشد. شما با خرید 10 بیت کوین کش، 40 هزار دلار سرمایه گذاری میکنید. بعد از یک ماه، قیمت بیت کوین کش به 4200 دلار میرسد و سرمایه شما 42 هزار دلار خواهد شد. در این صورت:
به این ترتیب نرخ بازگشت سرمایه در این سرمایه گذاری 5 درصد خواهد بود. البته فراموش نکنید که باید کارمزد خرید و فروش بیت کوین کش را نیز در این فرمول محاسبه کنید. استفاده از یک صرافی آنلاین معتبر مانند نوبیتکس که کارمزد منصفانهای داشته باشد میتواند در افزایش نرخ بازگشت سرمایه تأثیر گذار باشد.
در دنیای ارزهای دیجیتال، ROI نقش بسیار مهمی دارد و معمولاً از این معیار برای مقایسه میزان سودآوری رمز ارزها استفاده میشود. ROI کل که نشان دهنده رشد سرمایه یک رمز ارز از ابتدا تا کنون است به همراه ROI های 3 ماهه و سالانه نقش اساسی در تحلیل یک ارز دیجیتال بازی میکنند. بنابراین تریدر ها و سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال حتماً باید با نرخ بازگشت سرمایه ارزهای دیجیتال مختلف آشنا باشند.
با نوبیتکس، از سرمایههای خود محافظت کنید
در این مقاله به سؤال «چطور بازگشت سرمایه را محاسبه کنیم؟» پاسخ دادیم و با یکی از مهمترین معیارهای سرمایه گذاری آشنا شدیم. نرخ بازگشت سرمایه معیاری است که اهمیت زیادی در سرمایه گذاری دارد و میتواند اطلاعات با ارزشی در اختیار شما قرار دهد. شما میتوانید در صرافی ارز دیجیتال نوبیتکس، به خرید و فروش محبوبترین رمز ارزها که دارای ROI بالایی هستند بپردازید. با مراجعه به صفحه اصلی و وارد شدن به بازار پرسود ارزهای دیجیتال میتوانید از سرمایه خود محافظت کنید.