رمزارزها

لایت کوین چیست؟ آشنایی با ارز دیجیتال LTC و شبکه Litecoin

با ظهور بیت کوین و آشنایی افراد با مفهوم ارزهای دیجیتال، رفته‌رفته ارزهای دیجیتال زیادی راه‌اندازی شدند و بازار نوظهوری را تشکیل دادند. در این میان هر ارز دیجیتالی با یک هدف معین پا به این بازار می‌گذاشت. یکی از این اهداف، به وجود آوردن یک جایگزین برای غول بازار رمزارزها یعنی بیت کوین بود. لایت کوین ارز دیجیتالی بود که برای پر کردن جای خالی یک جایگزین برای بیت کوین پا به بازار ارزهای دیجیتال گذاشت.

این ارز دیجیتال هرچند که هرگز نتوانست به محبوبیت بیت کوین برسد، اما توانست خود را در بین برترین ارزهای دیجیتال همتا به همتا از لحاظ ارزش بازار جای دهد و با مشخصه‌هایی که داشت موفق شد به‌عنوان یک روش پرداخت، به مقبولیت گسترده‌ای در سراسر دنیا برسد. این ارز دیجیتال شباهت‌ها و تفاوت‌هایی با بیت کوین دارد که در ادامه این مقاله به آنها خواهیم پرداخت. برای آشنایی با چیستی لایت کوین، نحوه کار و کاربردهای این رمزارز، مزایا و معایب آن و دیگر موارد مربوط به این ارز دیجیتال با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

ثبت نام سریع در نوبیتکس

لایت کوین چیست؟

لایت کوین

لایت کوین (Litecoin) به‌عنوان اولین ارز دیجیتال جایگزین بیت کوین در نظر گرفته می‌شود و در سال ۲۰۱۱ راه‌اندازی شده است. این ارز دیجیتال غیرمتمرکز هنوز هم یکی از برترین کوین‌های همتا به همتا (Peer to Peer) بازار از لحاظ ارزش بازار است. لایت کوین از فناوری بلاک چین برای انجام تمامی تراکنش‌ها استفاده می‌کند. 

درست مثل بیت کوین، لایت کوین نیز روی یک بلاک چین منبع‌باز عمل می‌کند که به‌وسیله هیچ قدرت متمرکزی کنترل نمی‌شود. هر عملگر گره یا نود (Node) یک نسخه کپی از بلاک چین دارد تا از این مسئله اطمینان حاصل کند که تراکنش‌های جدید با تراکنش‌های قدیم تداخلی نداشته باشند و استخراج‌کنندگان با مشارکت در بلاک‌های استخراج‌شده جدید به پردازش تراکنش‌های جدید کمک کنند.

هم بیت کوین و هم لایت کوین توانایی استخراج شدن دارند و دارای شباهت‌ها و تفاوت‌هایی هستند. لایت کوین از مدل منبع‌باز بیت کوین ایده گرفته است اما با انجام اصلاحاتی که در کد بیت کوین صورت گرفت این ارز دیجیتال به وجود آمده است. یکی از ویژگی‌هایی که موجب افزایش نگاه‌ها به لایت کوین شد سرعت تراکنش بالاتر آن نسبت به بیت کوین بود. هرچند که لایت کوین با نماد LTC هرگز نتوانست به محبوبیت بیت کوین برسد، اما در برخی موارد توانست به هدف خود یعنی جایگزینی بیت کوین نزدیک شود. همچنین لایت کوین به‌عنوان یکی از اولین نمونه‌های موفق آلت کوین‌ (Altcoin) موجب شد تا توسعه‌دهندگان با تغییر کدهای منبع‌باز بیت کوین به فکر خلق ارزهای دیجیتال جدید باشند و همین مسئله موجب رونق بازار ارزهای دیجیتال در سال‌های اولیه شکل‌گیری آن شد.

تاریخچه لایت کوین؟

چارلی لی لایت کوین

لایت کوین در سال ۲۰۱۱ توسط چارلی لی (Charlie Lee)، فارغ التحصیل دانشگاه ام آی تی (MIT)، ایجاد شد. لی مهندس سابق گوگل بود که پس از به وجود آمدن بیت کوین به آن علاقه‌مند شد و پس از ایجاد لایت کوین نیز در سال ۲۰۱۳ به‌عنوان مدیر بخش مهندسی به صرافی ارز دیجیتال کوین بیس پیوست. پس از پیوستن به کوین بیس، لی کار توسعه لایت کوین را برای مدتی کنار گذاشت؛ چرا که در آن زمان اعتقاد لی بر این بود که افراد باید بیت کوین بخرند و بیت کوین نگهداری کنند چرا که لایت کوین هنوز برای رشد آنچنانی آماده نبود. در دسامبر ۲۰۱۷ اما لی از کوین بیس کناره‌گیری کرد تا به‌طور تمام‌وقت روی توسعه لایت کوین تمرکز کند. در حال حاضر او مدیریت بنیاد لایت کوین را بر عهده دارد که یک بنیاد غیرانتفاعی برای حمایت از این رمزارز است. همچنین در همان سال ۲۰۱۷ لی تمامی لایت کوین‌های خود را فروخت و پول آن را به خیریه اهدا کرد تا شایعه اینکه او با توئیت‌هایش سعی در ایجاد نفع شخصی برای خود دارد را رد کند.

اما چرا لی با وجود بیت کوین به سراغ ایجاد لایت کوین رفت؟ لی خود در پاسخ به این سوال می‌گوید که به دنبال خلق یک رمزارز بود تا اگر بیت کوین را طلا در نظر بگیریم، آن رمزارز بتواند نقره باشد. در واقع به زبان ساده‌تر، اگر بیت کوین یک طلای دیجیتال باشد، لایت کوین یک نقره دیجیتال است. تفاوت اساسی لایت کوین با دیگر کوین‌های جایگزینی که ایجاد شدند، در نوآوری‌های آن بود.

یک هفته قبل از راه‌اندازی رسمی لایت کوین لی کد منبع لایت کوین را در اختیار عموم قرار گذاشت تا آزمایشات لازم از سوی دیگر افراد نیز روی آن صورت بگیرد و استخراج‌‌های آزمایشی آن انجام شود. پس از راه‌اندازی رسمی نیز، پاداش استخراج هر بلاک در آن زمان برابر با ۵۰ لایت کوین بود که مقدار ناچیزی محسوب می‌شد.

لایت کوین هم‌چنین یکی از اولین آلت کوین‌هایی محسوب می‌شود که از کد منبع‌باز بیت کوین ایجاد شدند. لایت کوین به نوعی قرار بود نسخه اصلاح‌شده و توسعه‌یافته‌تر بیت کوین باشد و در ابتدای رقابتش با بیت کوین نیز به محبوبیت بالایی رسیده بود اما پس از مدتی قافیه را به بیت کوین باخت و نتوانست پابه‌پای بیت کوین پیش برود.

لایت کوین چگونه کار می‌کند؟

لایت کوین بسیار شبیه به غول بازار ارزهای دیجیتال یعنی بیت کوین عمل می‌کند و ویژگی‌های مشترک بسیاری با بیت کوین دارد. با تمام این تفاسیر اما این دو ارز دیجیتال به‌طور کامل شبیه هم نیستند و تفاوت‌هایی در عملکرد آنها وجود دارد. درست مثل بیت کوین، لایت کوین هم از یک فناوری بلاک چین با کد منبع‌باز نشأت می‌گیرد که از مکانیزم اجماع اثبات کار استفاده می‌کند. در نتیجه، لایت کوین کاربران خود را قادر می‌سازد تا قدرت‌های محاسباتی خود را در اختیار شبکه لایت کوین قرار دهند و در ازای آن و همچنین صحت‌سنجی بلوک‌ها، پاداش‌هایی به‌صورت لایت کوین دریافت کنند. اگر چه که مکانیزم اجماع لایت کوین و بیت کوین درست مثل هم هستند، اما لایت کوین از الگوریتم‌های متفاوتی نسبت به بیت کوین برای تأیید صحت بلوک‌ها استفاده می‌کند. درحالی که بیت کوین از سیستم امنیت الگوریتم هش (SHA) برای این منظور استفاده می‌کند، لایت کوین برای انجام این کار یک الگوریتم اجماع به نام اسکریپت (Scrypt) را به کار می‌گیرد.

کاربردهای لایت کوین چیست؟

لایت کوین به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین ارزهای دیجیتال و همچنین یکی از برترین کوین‌های بازار از لحاظ ارزش بازار، برای مقاصد مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. لایت کوین به فعالان بازار ارزهای دیجیتال مواردی چون نقدشوندگی سریع، تراکنش‌های سریع و با کارمزد کم را ارائه می‌دهد. همچنین لایت کوین در بین تریدرها و سازمان‌های تجاری از مقبولیت بالایی برخوردار است و بسیاری از سازمان‌های بزرگ تجاری در ایالات متحده آمریکا لایت کوین را به‌عنوان یک روش پرداخت می‌پذیرند. همچنین لایت کوین در سطح بین‌المللی نیز توجهات زیادی را به خود جلب کرده و توانسته است خود را به‌عنوان یک روش پرداخت و خرید و فروش مطرح کند. بنا بر داده‌های موجود در وبسایت معتبر کوین مارکت کپ، لایت کوین جزو برترین ارزهای دیجیتال بازار از نظر نرخ پذیرش در پرداخت‌ها است و بیش از ۲٬۰۰۰ فرد یا سازمان تجاری لایت کوین را به‌عنوان یک روش پرداخت می‌پذیرند.

لایت کوین اثبات سهام است یا اثبات کار؟

لایت کوین یک آلت کوین مبتنی بر استخراج است و چنین ارزهای دیجیتالی از مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) برای تأیید صحت تراکنش‌های خود استفاده می‌کنند. مکانیزم اثبات کار نیاز به یک گروه از مشارکت‌کنندگان دارد تا به تمامی دیگر مشارکت‌کنندکان نشان دهند که مقادیر مشخصی از توان محاسباتی را به کار گرفته‌اند. برخلاف بیت کوین که برای پیاده‌سازی مکانیزم اثبات کار از روش هشینگ SHA-256 استفاده می‌کند، لایت کوین برای اینکار از روش Scrypt PoW استفاده می‌کند که منابع کمتری را برای اجرا نیاز دارد.

مزایا و معایب لایت کوین

لایت کوین دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به شرح آنها می‌پردازیم.

مزایای لایت کوین

  • سرعت تراکنش بالاتر: بلاک چین لایت کوین طوری طراحی شده است تا فرآیند اجرای تراکنش‌ها سریع‌تر از بیت کوین انجام شود. تولید هر بلاک برای لایت کوین تقریباً ۲.۵ دقیقه زمان می‌برد که در مقایسه با زمان ۱۰ دقیقه‌ای که برای بیت کوین وجود دارد بسیار سریع‌تر است. این مسئله موجب تأیید سریع‌تر تراکنش‌ها می‌شود و لایت کوین را برای نقل و انتقالات و خرید و فروش‌های روزمره در موقعیت مناسبی قرار می‌دهد.
  • کارمزد تراکنش کمتر: به دلیل سرعت بالاتر تراکنش‌ها و عرضه حداکثری بیشتر، لایت کوین در مقایسه با بیت کوین دارای نرخ کارمزد کمتری برای تراکنش‌هاست. این مسئله لایت کوین را به یک گزینه جذاب برای کاربران تبدیل می‌کند تا بتوانند معامله‌های مقرون‌به‌صرفه‌تری داشته باشند.
  • شبکه پایدار: لایت کوین به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین ارزهای دیجیتال، دارای یک شبکه بسیار پایدار با جامعه‌ای قدرتمند از حمایت‌کنندگان و توسعه‌دهندگان است. این مسئله در بازار نوسانی و ناپایدار ارزهای دیجیتال، لایت کوین را به یک گزینه جذاب تبدیل می‌کند.
  • مقبولیت گسترده: لایت کوین توسط تعداد بسیاری از کسب‌و‌کارها و سازمان‌های تجاری به‌عنوان روشی برای پرداخت و خرید و فروش پذیرفته شده است. این مسئله موجب می‌شود تا کاربران به‌راحتی لایت کوین‌های خود را خرج خرید خدمات و کالاهای مختلف کنند.

معایب لایت کوین

  • مشکلات مربوط به بنیان‌گذار آن: در سال ۲۰۱۷ بود که چارلی لی، بنیان‌گذار لایت کوین، اقدام به فروش بخش بسیار بزرگی از لایت کوین‌های تحت مالکیت خود و شرکتش کرد که این مسئله موجب شد تا برخی به تضاد منافع صورت گرفته در این بین اشاره کنند. این اقدام لی موجب نگرانی‌های در بین افراد مختلف در رابطه با بنیان‌گذاران و سرمایه‌گذاران اصلی لایت کوین شد و به نوعی موجب از دست رفتن بخشی از اعتماد سرمایه‌گذاران خرد نسبت به این ارز دیجیتال شد.
  • باختن قافیه به بیت کوین بر سر مزایا: توسعه راه‌حل‌های لایه دوم مانند شبکه لایتنینگ موجب افزایش سرعت تراکنش‌های بیت کوین و کمتر شدن کارمزد تراکنش‌های آن شده است. این مسئله احتمالاً در آینده نزدیک می‌تواند یکی از مزیت‌های لایت کوین نسبت به بیت کوین را از بین ببرد.
  • رقابت سخت و بی‌وقفه: بازار ارزهای دیجیتال در سال‌های اخیر ظهور تعداد بسیاری از پروژه‌ها را شاهد بوده است که سرعت تراکنش بالاتر و کارمزد کمتری را نسبت به لایت کوین ارائه می‌کنند. این مسئله موجب به چالش کشیده شدن یکی از مزیت‌های اصلی لایت کوین یعنی سرعت بالای تراکنش‌های آن می‌شود.
  • محدودیت در نوآوری: در عین حال که لایت کوین پایه و اساس قدرتمندی دارد، برخی از منتقدان نسبت به ضعف لایت کوین در مقایسه با برخی از ارزهای دیجیتال از لحاظ سطح نوآوری‌های به‌کارگرفته شده انتقاداتی را وارد می‌کنند. این مسئله می‌تواند در آینده نزدیک موجب جا ماندن لایت کوین از دیگر ارزهای دیجیتالی شود که سطوح نوآوری بالایی دارند و روزبه‌روز خود را توسعه می‌دهند. در نتیجه ممکن است لایت کوین در بازار رقابتی ارزهای دیجیتال از برخی از ارزها عقب بماند.

جدول زیر به‌طور خلاصه به مزایا و معایب لایت کوین اشاره کرده است.

مزایامعایب
سرعت تراکنش بالامشکلات مربوط به بنیان‌گذار آن که موجب از دست رفتن بخشی از اعتماد برخی از فعالان بازار شد
کارمزد تراکنش پاییناز بین رفتن برخی از مزایای آن نسبت به بیت کوین
پایداری شبکهرقابت سخت و بی‌وقفه با دیگر ارزهای دیجیتال که وارد بازار شده‌اند
مقبولیت شبکهمحدودیت در نوآوری و کندی در توسعه

چه چیزی لایت کوین را خاص می‌کند؟

اگرچه کد منبع لایت کوین از بیت کوین سررشته می‌گیرد، لایت کوین رمزارزی است که در بازار ارزهای دیجیتال اهداف مربوط به خودش را دنبال می‌کند. لایت کوین به جای اینکه رقیب بیت کوین باشد، یک نسخه سریع‌تر و سبک‌تر از بیت کوین است. از اینها گذشته، لایت کوین یک تیم توسعه تمام‌وقت در پس پروژه‌اش دارد که روی بهبود شبکه کار می‌کنند و بسیاری از ارتقاهایی که روی شبکه توسط آنان انجام گرفته است (برای مثال سگویت (Segwit) و شبکه لایتنینگ) در ادامه در شبکه بیت کوین نیز به کار گرفته شده‌اند.

تاریخچه قیمتی لایت کوین

ارز دیجیتال LTC به‌مانند هر ارز دیجیتال دیگر همواره با نوسان‌هایی روبرو بوده است اما می‌توان گفت که به دلیل شبکه پایدار، این ارز دیجیتال نوسانات نسبتاً کمتری را به خود دیده است. طبق داده‌های وبسایت کوین مارکت کپ، این ارز دیجیتال توانسته است در دهم ماه مه ۲۰۲۱ به سقف قیمتی بی‌سابقه (ATH) خود که ۴۱۰.۲۶ دلار بوده است دست یابد.

همچنین کمترین قیمت بی‌سابقه (ATL) لایت کوین به چهارده ژانویه ۲۰۱۵ یعنی بیش از ۹ سال پیش برمی‌گردد که ارزش این ارز دیجیتال برابر با ۱.۱۵ دلار بود. از زمان راه‌اندازی و لیست شدن لایت کوین در صرافی‌های مختلف نزدیک به ۱۱ سال می‌گذرد و لایت کوین به‌مانند بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر در این سال‌ها نوسانات قیمتی را بارها و بارها تجربه کرده است. لازم به ذکر است که ارزش بازار لایت کوین به حدود ۵ میلیارد دلار می‌رسد که این ارز دیجیتال را در بین برترین ارزهای دیجیتال بازار از لحاظ ارزش بازار قرار می‌دهد. 

آیا لایت کوین برای سرمایه‌گذاری مناسب است؟

لایت کوین

در ابتدا این نکته باید ذکر شود که سرمایه‌گذاری روی هر دارایی باید طبق دوره زمانی و شرایط خاص خود بررسی شود و سپس اقدامات مربوط به آن انجام شود. به‌طور مشخص در رابطه با لایت کوین، نکته قابل توجه این است که اگرچه لایت کوین همچنان یکی از پرمعامله‌ترین ارزهای دیجیتال بازار است، اما باید این مسئله را هم در نظر داشت که در رابطه سرمایه‌گذاری بلندمدت روی این ارز دیجیتال بحث‌هایی وجود دارد. ضعف در نوآوری و سرعت کند توسعه و پیشرفت این رمزارز نسبت به دیگر پروژه‌هایی که خود را در بازار به سرمایه‌گذاران معرفی کرده‌اند یکی از دلایل مطرح شدن این بحث‌هاست. به همین دلیل گفته می‌شود که لایت کوین ممکن است در بلندمدت چندان گزینه خوبی برای سرمایه‌گذاری نباشد. اما برخی نیز همچنان به لایت کوین برای یک سرمایه‌گذاری بلندمدت اعتماد دارند.

برای سرمایه‌گذاری میان‌مدت و کوتاه‌مدت اما لایت کوین می‌تواند گزینه جذابی باشد. چرا که خدماتی که لایت کوین برای این نوع سرمایه‌گذاری‌ها ارائه می‌دهد می‌تواند فعالان بازار را مجاب به خرید و فروش لایت کوین کند. همچنین لایت کوین برای افرادی که می‌خواهند نوسانات قیمتی کمتری را تجربه کنند، گزینه مناسبی است؛ چرا که شبکه پایدار و مقبولیت گسترده این ارز دیجیتال در سراسر دنیا می‌تواند موجب نوسانات قیمتی نسبتاً کمتری در این رمزارز شود.

در نهایت، این به خود افراد و اهداف آنها برای سرمایه‌گذاری بستگی دارد که لایت کوین را طبق شرایط موجود یک گزینه مناسب برای سرمایه‌گذاری ببینند یا خیر. نکته قابل ذکر این است که پیش از هرگونه سرمایه‌گذاری، لازم است تا افراد به‌خوبی ارز دیجیتال مورد نظر خود را تحلیل و بررسی کرده و پیش از هرگونه تصمیم‌گیری موارد مختلف تأثیرگذار روی قیمت ارز دیجیتال مورد نظر خود را بسنجند و تا جای ممکن پیش‌بینی‌های لازم را انجام دهند و شرایط مختلف را در نظر بگیرند. 

چه چیزی به لایت کوین ارزش می‌دهد؟

لایت کوین طوری برنامه‌ریزی شده تا عرضه محدود ۸۴ میلیونی داشته باشد. همانند بیت کوین، لایت کوین هم در طول اتفاق افتادن هاوینگ (Halving) خود پاداش بلاک‌های استخراج شده توسط استخراج‌کنندگان را کاهش می‌دهد که این مسئله کاهش نرخ کوین‌هایی که وارد بازار می‌شوند را در پی دارد.

به دلیل عرضه محدود و قابل پیش‌بینی لایت کوین، این رمزارز به‌عنوان یک دارایی کمیاب شناخته می‌شود و بخشی از ارزش این ارز دیجیتال مربوط به کمیاب بودن آن است. همچنین دیگر مواردی که موجب ارزشمند شدن لایت کوین می‌شود شامل سایز شبکه لایت کوین و موارد استفاده آن می‌شود. نکته دیگر اینکه لایت کوین به‌ عنوان یک ارز دیجیتال با ارزش بازار بالا در بسیاری از صرافی‌های ارز دیجیتال در سراسر دنیا از جمله صرافی نوبیتکس معامله می‌شود.

آینده و برنامه زمانی هاوینگ لایت کوین

به مانند بیت کوین، لایت کوین نیز یک برنامه زمانی چهار ساله برای هاوینگ دارد و هر بار در هنگام وقوع هاوینگ پاداش استخراج بلوک‌ها نصف می‌شود. از آنجا که لایت کوین یک دارایی کمیاب و نادر با حداکثر ۸۴ میلیون عرضه کل محسوب می‌شود، هاوینگ لایت کوین موجب حفظ قدرت خرید این ارز دیجیتال می‌شود.

اولین هاوینگ لایت کوین در آگوست ۲۰۱۵ رخ داد. اولین پاداش هر بلوک برای استخراج کنندگان ۵۰ لایت کوین بود که پس از اولین هاوینگ به ۲۵ لایت کوین کاهش پیدا کرد. همچنین در آگوست ۲۰۱۹ و همزمان با دومین رویداد هاوینگ لایت کوین، مقدار این پاداش به ۱۲.۵ لایت کوین رسید. سپس، در ششم آگوست ۲۰۲۳ بود که سومین هاوینگ لایت کوین نیز اتفاق افتاد و مقدار پاداش مذکور به ۶.۲۵ LTC رسید. همچنین انتظار می‌رود هاوینگ بعدی لایت کوین در میانه سال ۲۰۲۷ رخ دهد.

از آنجا که بسیاری از تجهیزات محبوب مربوط به استخراج لایت کوین با چالش‌هایی برای استخراج لایت کوین به اندازه‌ای که کفاف هزینه‌های برق را بدهد روبرو خواهند بود، پیش‌بینی می‌شود رویدادهای هاوینگ لایت کوین روی اشتیاق استخراج‌کنندگان برای استخراج لایت کوین تأثیرگذار باشد. علاوه بر این، هاوینگ لایت کوین می‌تواند روی قیمت این ارز دیجیتال نیز تأثیر قابل‌توجهی داشته باشد. به‌طور کلی، با کاهش عرضه لایت کوین، ارزش این ارز دیجیتال در بازار می‌تواند افزایش پیدا کند.

چگونه لایت کوین را استخراج کنیم؟

از آنجا که لایت کوین یک ارز دیجیتال استخراج‌پذیر است، چگونگی استخراج آن می‌تواند مسئله‌‌ای قابل‌توجه باشد. لایت کوین را می‌توان با مدارهای یکپارچه با کاربرد خاص (ASIC) یا کامپیوترهای شخصی (با ظرفیت محدود) استخراج کرد. لازم به ذکر است که اگر تصمیم به استخراج لایت کوین دارید، بهترین راه پیوستن به استخرهای استخراج است. حتی اگر توانایی تهیه مدارهای یکپارچه با کاربرد خاص و کامپیوترهای شخصی قدرتمند را دارید نیز بهتر است که به استخرهای استخراج روی بیاورید. اگر چه که پاداش‌های به دست آمده در استخرهای استخراج بین مشارکت‌کنندگان تقسیم می‌شود اما باز هم استخرهای استخراج شانس شما برای کسب پاداش را افزایش می‌دهند.

مقایسه لایت کوین و بیت کوین

مقایسه لایت کوین و بیت کوین

در حالی که لایت کوین ایده اصلی به وجود آمدنش را از روی کد منبع‌باز بیت کوین برداشته، بدون شک شباهت‌هایی با بیت کوین دارد. در کنار این شباهت‌ها اما تفاوت‌هایی نیز بین این دو ارز دیجیتال قدیمی وجود دارد. لایت کوین که در سال ۲۰۱۱ به وجود آمد همانند بیت کوین که در سال ۲۰۰۹ راه‌اندازی شد از فناوری بلاک چین همتا به همتا استفاده می‌کند اما اصلاحاتی در آن صورت گرفت تا برخی از نواقص بیت کوین را برطرف کند.

هدف لایت کوین امکان انجام سریع‌تر تراکنش‌ها با کارمزدی پایین‌تر از بیت کوین بود و به همین دلیل هم مورد توجه سازمان‌های تجاری و کسب‌وکار‌های دیجیتال قرار گرفت و به‌صورت گسترده‌ای در سراسر دنیا به‌عنوان یک روش پرداخت مورد استقبال قرار گرفت. به‌طور میانگین استخراج یک بلاک لایت کوین دو و نیم دقیقه زمان می‌برد و این درحالی است که این زمان یک‌چهارم زمان مورد نیاز برای استخراج یک بلاک بیت کوین است. این بدین معنی است که سازمان‌های تجاری و کسب‌وکارها با استفاده از لایت کوین، برای تأیید شش تراکنش روی شبکه دیگر نیاز نیست که یک ساعت کامل منتظر بمانند.

لایت کوین همچنین دارای امنیت و پایداری شبکه بسیار بالایی است و به دلیل سرعت بالای بلاک‌ها در لایت کوین نسبت به بیت کوین، سختی‌های استخراج آن روی شبکه‌اش نیز کمتر است و این کار سریع‌تر صورت می‌گیرد.

در رابطه با رویداد هاوینگ، برای هر دوی بیت کوین و لایت کوین هر چهار سال یک بار هاوینگ اتفاق می‌افتد و پاداش استخراج هر بلوک نسبت به چهار سال قبل نصف می‌شود. تفاوت در اینجاست که بیت کوین با تولید هر ۲۱۰ هزار بلاک فرآیند هاوینگ را تجربه می‌کند و هاوینگ لایت کوین پس از تولید هر ۸۴۰ هزار بلوک اتفاق می‌افتد. همچنین برای اطمینان از اینکه استخراج آخرین واحدهای بیت کوین و لایت کوین همزمان اتفاق بیفتد، عرضه کل لایت کوین برابر با ۸۴ میلیون کوین است که چهار برابر عرضه کل ۲۱ میلیونی بیت کوین است.

مورد دیگر اینکه بیت کوین از الگوریتم هشینگ SHA-265 استفاده می‌کند، اما لایت کوین الگوریتم هشینگ متفاوتی به نام اسکریپت را به کار می‌گیرد. اسکریپت منحصراً برای دفع حملات احتمالی که ممکن است به دلیل استفاده از سخت‌افزارهای مربوط به استخراج لایت کوین صورت بگیرد طراحی شده است و این در حالی است که بعضاً گفته می‌شد بیت کوین در مقابل چنین حملاتی آسیب‌پذیر است. 

درنهایت، جدول زیر به‌طور مختصر به مقایسه بین بیت کوین و لایت کوین می‌پردازد.

مورد مقایسهلایت کوینبیت کوین
تاریخ راه‌اندازی۲۰۱۱۲۰۰۹
محدودیت عرضه۸۴ میلیون۲۱ میلیون
الگوریتم هشینگاسکریپتSHA-256
زمان تولید بلاک۲.۵ دقیقه۱۰ دقیقه
اتفاق افتادن هاوینگ بعد از هر چند بلاک۸۴۰ هزار۲۱۰ هزار

اقتصاد توکنی لایت کوین

مقدار کل عرضه لایت کوین برابر با ۸۴ میلیون کوین است و در حال حاضر عرضه در گردش آن چیزی نزدیک به ۷۵ میلیون کوین است که شامل ۹۰ درصد عرضه کلی LTC می‌شود. لایت کوین که یک ارز دیجیتال بر مبنای استخراج است هر چهار سال یک بار رویداد هاوینگ را تجربه می‌کند و هاوینگ بعدی آن در میانه سال ۲۰۲۷ رخ خواهد داد. اقتصاد توکنی لایت کوین یک اقتصاد توکنی کمیاب و خاص است چرا که لایت کوین تنها اجازه استخراج تعداد محدودی کوین را به کاربران می‌دهد. 

بهترین کیف پول‌های لایت کوین

برای خرید و نگهداری ارزهای دیجیتال، به کیف پول‌های ارز دیجیتال مناسب نیاز داریم. لایت کوین نیز از این قاعده مستثنی نیست. کیف پول‌های بسیاری وجود دارند که از رمزارز LTC پشتیبانی می‌کنند اما محبوب‌ترین کیف پول‌هایی که برای نگهداری لایت کوین استفاده می‌شوند از قرار زیر هستند:

آینده لایت کوین چگونه است؟

به‌طور کلی، ارزهای دیجیتال دارایی‌های ناپایدار و دارای ذات نوسانی هستند. ارزهای دیجیتال به اخبار، رویدادهای اقتصادی و جغرافیایی، نظرات اشخاص تأثیرگذار و وضع قوانین و مقررات مختلف واکنش نشان می‌دهند. از این رو و با وجود این عوامل خارجی تأثیرگذار، نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی از آینده آنها ارائه داد و لایت کوین به‌عنوان دومین ارز دیجیتال با قدمت بازار ارزهای دیجیتال نیز از این قاعده مستثنی نیست. هرچند که یکی از مزیت‌های لایت کوین کمیاب بودن و عرضه کل ۸۴ میلیونی آن است که می‌تواند روی افزایش قیمت این رمزارز تأثیرگذار باشد. همچنین با وقوع هاوینگ لایت کوین نیز می‌توان انتظار افزایش قیمت این ارز دیجیتال در حوالی این زمان را داشت.

امنیت لایت کوین چگونه است؟

امنیت شبکه لایت کوین توسط استخراج‌کنندگان شبکه آن تأمین می‌شود. به دلیل اینکه لایت کوین یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز است، تمامی افراد می‌توانند در فرآیند صحت‌سنجی بلوک‌ها مشارکت کنند. توسعه‌دهندگان لایت کوین مشکلات امنیتی را بسیار جدی می‌گیرند و به این معروف هستند که ساده با این موضوعات برخورد نمی‌کنند. با توجه به شبکه مشارکت‌کنندگان گسترده و غیرمتمرکز لایت کوین که با تلاش‌های بی‌وقفه توسعه‌دهندگان آن برای حفظ امنیت شبکه ترکیب شده است، لایت کوین از حملات به شبکه و رخنه‌های امنیتی در امان است. در نتیجه می‌توان گفت که لایت کوین به‌عنوان یک ارز دیجیتال از امنیت نسبتاً خوبی برخوردار است.

جمع‌بندی

لایت کوین به‌عنوان جایگزین بیت کوین پا به دنیای ارزهای دیجیتال گذاشت. ایده و هدف اصلی آن وقوع سریع‌تر تراکنش‌ها با کارمزدی کمتر نسبت به بیت کوین بود و توانست به این هدف دست پیدا کند. لایت کوین به‌عنوان یک ارز دیجیتال موفق شد تا به مقبولیت گسترده‌ای در سراسر دنیا برسد و به یکی از روش‌های پرداخت سریع و آسان برای خرید و فروش کالاها و خدمات تبدیل شود.

لایت کوین با عرضه کل محدودش یک دارایی کمیاب محسوب می‌شود و همین مسئله موجب باارزش بودن این رمزارز است. همچنین پایداری بالای شبکه لایت کوین این ارز دیجیتال را به یکی از امن‌ترین ارزهای دیجیتال بازار تبدیل کرده است و این ارز دیجیتال را از نوسانات بسیار شدید و ذات ناپایدار بازار ارزهای دیجیتال به نوعی در امان نگه داشته است. لایت کوین اما با گذشت زمان و پیشرفت کند در توسعه خود در حال باختن قافیه به پروژه‌هایی است که در سالیان اخیر در بازار ارزهای دیجیتال ظهور کرده‌اند و در حال ارائه بهتر خدماتی هستند که لایت کوین به‌عنوان ویژگی مثبت و مزیت خود از آنها یاد می‌کرد. اگرچه لایت کوین همچنان یکی از برترین کوین‌ها از لحاظ ارزش بازار و مورد مقبولیت گسترده در بین فعالان بازار است اما نیاز است تا توسعه‌دهندگان یکی از قدیمی‌ترین ارزهای دیجیتال دنیا نوآوری‌هایی را در سطوح بالا به لایت کوین اضافه کنند تا این ارز دیجیتال بتواند همچنان در میان رقبای نوظهورش با قدرت به حیات خود ادامه دهد.

سوالات متداول

خالق لایت کوین چه کسی است؟

چارلی لی، مهندس سابق گوگل و از علاقه‌مندان به بیت کوین در سال ۲۰۱۱ لایت کوین را به وجود آورد.

ارزش بازار لایت کوین چقدر است؟

ارزش بازار لایت کوین به نزدیکی ۵ میلیارد دلار می‌رسد.

چگونه ارز دیجیتال لایت کوین را خریداری کنیم؟

شما می‌توانید با مراجعه به صرافی نوبیتکس و صفحه مربوط به ارز دیجیتال لایت کوین، با ثبت سفارش مورد نظر خود اقدام به خرید لایت کوین کنید.

مزیت‌های اصلی لایت کوین چیست؟

سرعت بالا و کارمزد پایین تراکنش‌ها در کنار پایداری شبکه از جمله مزیت‌های اصلی لایت کوین محسوب می‌شوند.

لایت کوین چه تفاوت‌هایی با بیت کوین دارد؟

لایت کوین از لحاظ سرعت و کارمزد تراکنش، پایداری شبکه، استفاده از الگوریتم هشینگ و عرضه کلی با بیت کوین تفاوت دارد.

امنیت لایت کوین چگونه است؟

لایت کوین به دلیل غیرمتمرکز بودن، شبکه پایدار و استفاده از مکانیزم اجماع اثبات کار از امنیت بالایی برخوردار است.

بیش‌ترین قیمت بی‌سابقه و کم‌ترین قیمت بی‌سابقه لایت کوین چقدر بوده است؟

ارز دیجیتال لایت کوین توانسته است در ۱۰ مه ۲۰۲۱ به سقف قیمتی بی‌سابقه خود که ۴۱۰.۲۶ دلار بوده است دست یابد. همچنین کمترین قیمت بی‌سابقه لایت کوین به ۱۴ ژانویه ۲۰۱۵ یعنی بیش از ۹ سال پیش برمی‌گردد که ارزش این ارز دیجیتال برابر با ۱.۱۵ دلار بود.

سلب مسئولیت: تمام مطالب مجله نوبیتکس شامل اخبار، مقالات، تحلیل‌ها، معرفی بازی‌های تلگرامی و ایردراپ‌ها، تنها با هدف آموزش یا اطلاع‌رسانی به کاربران فضای ارزهای دیجیتال منتشر می‌شود. مجله نوبیتکس به‌هیچ‌وجه توصیه‌ای برای سرمایه‌گذاری، خرید و فروش یا مشارکت در پروژه‌های مرتبط با این حوزه نداشته و صرفاً با توجه به درخواست جامعه رمزارزی ایران محتوا تولید می‌کند. فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال، مانند سایر بازارهای مالی، با ریسک‌هایی همراه بوده و لازم است هر شخص با تحقیق و پذیرش کامل مسئولیت این خطرات احتمالی، برای فعالیت در این حوزه تصمیم‌گیری کند.

نیما رحمتی

سال هاست که به بازارهای مالی و تحلیل‌های بنیادی علاقه‌مند شده‌ام و جذابیت لمس بازارهای مالی مختلف به‌خصوص بازار کریپتو روز به روز برام بیشتر میشه. سعی می‌کنم در کنار کار محتوا، برای دانش خودم هم تا حد امکان در رابطه با علم اقتصاد و مباحث مدیریت مالی مطالعه داشته باشم و اطلاعات کسب کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *