مقالات نوبیتکس

معاملات تعهدی نوبیتکس چیست؟ خرید و فروش تعهدی، ضریب و استخر مشارکت

معاملات تعهدی یا موقعیت‌های خرید و فروش تعهدی در بازارهای جهانی زیرمجموعه بازار مشتقات (derivatives) است و در آن کاربر با امکان سپردن وجه تضمین می‌تواند امکان خرید یا فروش یک دارایی را با اهرم دریافت کند، به‌صورتی که میزان دارایی دریافت‌شده از میران وجه تضمین بیشتر باشد. 

اگر امکان فروش دارایی توسط کاربر دریافت شود، با فروش آن و خرید مجدد در قیمت پایین‌تر، کاربر می‌تواند سود کند. به این نوع معامله در بازارهای جهانی پوزیشن شورت (Short Position) گفته می‌شود. از طرف دیگر، اگر امکان خرید یک دارایی دریافت شود، کاربر می‌تواند با خرید یک دارایی و فروش آن در قیمت بالاتر سود کند، به این معامله در بازارهای جهانی پوزیشن لانگ (Long Position) گفته می‌شود. کاربرد پوزیشن لانگ در بازارهای صعودی و کاربرد پوزیشن شورت در بازارهای نزولی است.

داشتن اهرم یا لورج (Leverage) یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این معاملات در بازارهای جهانی است. اهرم ابزاری است که می‌تواند سود معاملات لانگ و شورت را تا چندین برابر افزایش دهد، اما به همان اندازه ریسک این معاملات را هم بالا می‌برد.

معاملات تعهدی در نوبیتکس

در معاملات تعهدی نوبیتکس، تریدر می‌تواند دارایی خود را به‌عنوان وجه تضمین در کیف پول تعهدی خود قفل کرده و در ازای آن وکالت خرید یا فروش یک رمزارز را به‌اندازهٔ چند برابر وجه تضمین از استخر دارایی وکالت‌دهنده‌ها دریافت کند. 

امکان معاملات تعهدی در نوبیتکس بر اساس دستورالعمل فروش تعهدی اوراق بهادار، با رعایت موازین قانونی و شرعی مصوب هیئت‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار و کمیته فقهی بورس در تاریخ ۱۳۹۸/۰۳/۰۱ در اختیار کاربران قرار گرفته است. این مفهوم معادل short sell/ Buy long در بازارهای جهانی بوده با این تفاوت که در معاملات تعهدی نوبیتکس بهره، وام، قرض وجود ندارد و قرارداد ها در قالب وکالت خرید و فروش تعریف شده است.

معاملات تعهدی نوبیتکس در دو حالت خرید تعهدی و فروش تعهدی انجام می‌شود. در هر دو حالت امکان استفاده از ابزار ضریب وجود دارد. نقدینگی این معاملات نیز از استخر مشارکت تامین می‌شود. در ادامه با هر چهار مفهوم آشنا خواهید شد.

خرید تعهدی

بعد از دریافت وکالت و خرید وکالتی دارایی، تریدر باید منتظر افزایش قیمت بماند. بعد از افزایش قیمت، همان مقدار دارایی را در قیمت بالاتر فروخته و مقدار موردتعهد را به استخر بازگرداند و وجه تضمین خود را دریافت کند. به این ترتیب، علاوه بر وجه تضمین اولیه، سودی هم از روند صعودی به دست خواهد آورد که چندین برابر درصد رشد قیمت رمزارز موردمعامله است. البته اگر روند بازار برخلاف تحلیل کاربر باشد و قیمت رمزارز موردنظر کاهش یابد، ضرر معامله نیز به اندازهٔ چند برابر درصد ریزش قیمت رمزارز موردمعامله خواهد بود. خرید تعهدی در نوبیتکس مشابه پوزیشن لانگ در بازارهای جهانی است.

فروش تعهدی

اگر تحلیل کاربر از بازار نزولی باشد، می‌تواند از قابلیت فروش تعهدی استفاده کند. در این حالت، کاربر با سپردن وجه تضمین، می‌تواند وکالت فروش یک رمزارز را دریافت کند. سپس با فروش رمزارز، منتظر کاهش قیمت آن می‌ماند. در انتها، با خرید همان مقدار رمزارز در قیمت پایین‌تر و بازگرداندن آن به استخر مشارکت، از این معامله تعهدی سود به دست می‌آورد. هر چه ضریب استفاده شده در موقعیت بیشتر باشد، سود موقعیت هم بیشتر خواهد بود. اما اگر برخلاف تحلیل کاربر، بازار صعودی باشد، موقعیت با ضرر همراه خواهد بود و هرچه ضریب معامله بیشتر باشد، میزان ضرر هم بیشتر خواهد شد. فروش تعهدی در نوبیتکس مشابه پوزیشن شورت در بازارهای جهانی است.

ضریب

ضریب در معاملات کریپتو به قابلیتی گفته می‌شود که کاربر می‌تواند با استفاده از آن، وکالت خرید یا فروش دارایی رمزارزی را دریافت کرده و آن را در موقعیت خرید یا موقعیت فروش تعهدی استفاده کند، به گونه‌ای که سرمایهٔ وکالت‌گرفته‌شده بیشتر از وجه تضمینِ اولیه باشد. به این ترتیب، کاربر موجودی بیشتری برای معامله در اختیار خواهد داشت و در نتیجه سود بیشتری دریافت خواهد کرد و از طرف دیگر در صورت ضرر کردن، مقدار ضرر نیز بالاتر خواهد رفت.

ضریب معاملات در نوبیتکس با توجه به سطح کاربری و رمزارز موردنظر می‌تواند از یک تا پنج متغیر باشد. مقدار ضریب نشان می‌دهد که سود احتمالی کاربر از معامله چند برابر خواهد شد. برای مثال، اگر وجه تضمین کاربر در یک معامله فروش تعهدی ۱۰۰ تتر و ضریب این معامله ۳ باشد، قدرت فروش کاربر سه برابر خواهد شد. به این معنی که اگر سود این معامله در حالت عادی (با ضریب یک) ۱۵ تتر باشد، سود معامله در ضریب سه ۴۵ تتر خواهد بود. 

استخر مشارکت

استخر مشارکت محل تأمین‌ نقدینگی برای قابلیت معاملات تعهدی در نوبیتکس است. در واقع موجودی کاربران وکالت‌دهنده در استخر مشارکت تجمیع می‌شود و استخر به‌عنوان واسط، آن را بین کاربران وکالت‌گیرنده توزیع می‌کند تا آنها دارایی‌های رمزارزی را در موقعیت‌های تعهدی خود استفاده کنند. کاربران وکالت‌دهنده در ازای تامین نقدینگی برای استخر مشارکت، تحت شرایطی بخشی از سود حاصل از معاملات تعهدی را دریافت می‌کنند. 

با توجه به سطح کاربری، هر کاربر می‌تواند تا مقدار مشخصی از نقدینگی هر استخر را در موقعیت‌های تعهدی خود استفاده کند. این سطح‌بندی به این شکل است:

  • کاربر سطح یک تا ۳ درصد از نقدینگی استخر
  • کاربر سطح دو و تریدر تا ۱۵ درصد از نقدینگی استخر
  • کاربر سطح سه تا ۳۰ درصد از نقدینگی استخر
  • کاربر سطح چهار تا ۵۰ درصد از نقدینگی استخر 

معاملات تعهدی چه کاربردی دارد و برای چه کاربرانی مناسب است؟

معاملات تعهدی ابزاری دوطرفه برای سود گرفتن از بازار است. اگر بازار صعودی باشد، شما می‌توانید با خرید تعهدی از روند صعودی کسب سود کنید و اگر بازار نزولی باشد، می‌توانید با فروش تعهدی از ریزش بازار سود به دست بیاورید. 

همچنین قابلیت ضریب در معاملات تعهدی این امکان را به کاربر می‌دهد که درصد سود خود از معاملات را افزایش دهند. با استفاده از این قابلیت شما می‌توانید تا چندین برابر بیشتر از درصد رشد یا افت قیمت یک ارز، از آن سود به دست بیاورید. اما باید توجه داشته باشید که ریسک معاملات نیز به همان اندازه بالا می‌رود و ممکن است زیان شما تا چندین برابر بیشتر شده و حتی به لیکویید شدن دارایی شما منجر شود.

بنابراین، معاملات تعهدی برای کاربرانی که تجربهٔ بیشتری در بازارهای مالی دارند و ریسک‌پذیری آنها بالاست، مناسب‌تر است. اگر تجربهٔ معاملاتی کافی در بازار پرنوسان ارزهای دیجیتال را ندارید، بهتر است برای ورود به معاملات تعهدی احتیاط بیشتری به خرج دهید.

موقعیت تعهدی چگونه کار می‌کند؟

برای استفاده از قابلیت معاملات تعهدی در نوبیتکس، کاربر باید دارایی ریالی یا تتری خود را از کیف پول اسپات به کیف پول تعهدی خود انتقال دهد. توجه داشته باشید که برای استفاده از قابلیت‌ معاملات تعهدی، باید تمام شرایط و قوانین این معاملات توسط کاربر مطالعه و پذیرفته شود.

سپس کاربر می‌تواند در صفحه بازار و در سربرگ معاملات تعهدی، اقدام به خرید یا فروش تعهدی رمزارز موردنظر خود کند. بازارهای واجد شرایط برای فعال شدن امکان معاملات تعهدی بر اساس میزان معاملات روزانه و ریسک فعال‌سازی از سوی نوبیتکس تعیین می‌شود. در حال حاضر اکثر بازارهای موجود به ریال و تتر واجد شرایط برای فعال‌سازی امکان معاملات تعهدی هستند. بسته به سطح مشارکت و میزان مبادلات هر کوین، به تدریج تمام کوین‌های موجود در بازار ریالی و تتری نوبیتکس برای استفاده در معاملات تعهدی در دسترس خواهند بود. 

بعد از ثبت سفارش، کاربر باید منتظر پر شدن سفارشش باشد. اگر بخشی از سفارش یا تمام آن پر شود، موقعیت تعهدی آغاز خواهد شد. کاربر می‌تواند موقعیت را در قیمت موردنظر خود به پایان برساند. اما دو حالت دیگر نیز برای اتمام موقعیت وجود دارد؛ لیکویید شدن و انقضای موقعیت. در ادامه هر سه حالت را بررسی خواهیم کرد. 

محدودیت زمانی، کارمزد تمدید وکالت و سهم استخر مشارکت

معاملات تعهدی در نوبیتکس دارای محدودیت زمانی است. هر موقعیتی که باز می‌شود، تا ساعت ۲۴ همان روز ادامه دارد. اگر در این مدت موقعیت تعهدی توسط کاربر به اتمام نرسد، به‌صورت خودکار برای روز بعد تمدید می‌شود. تمدیدِ زمان وکالت می‌تواند تا ۳۰ روز ادامه داشته باشد و به‌ازای هر روز تمدید، کارمزد تمدید وکالت تحت شرایطی از محل دارایی قفل‌شده (وجه تضمین) کسر می‌شود. کارمزد تمدید وکالت متعلق به نوبیتکس بوده و این کارمزد به ازای هر ۱ میلیون تومان و کمتر، ۱٬۰۰۰ تومان است و فقط در صورتی کسر خواهد شد که ظرفیت بازمانده استخر دارایی وکالت‌دهنده‌ها به اتمام رسیده باشد. به‌عبارت دیگر، اگر این ظرفیت به اتمام نرسیده باشد، کارمزد تمدید وکالت رایگان خواهد بود؛ حتی اگر موقعیت تمدید شده باشد.

اگر کاربر موقعیت را در همان روز اول به اتمام برساند، کارمزدی از وجه تضمین کسر نخواهد شد و همچنین تمام سود موقعیت به کاربر تعلق خواهد گرفت. اما اگر موقعیت برای روزهای بعدی تمدید شود، دو تغییر در وضعیت موقعیت خرید اعمال خواهد شد:

  1. به ازای هر روزی که موقعیت تمدید می‌شود، کارمزد تمدید وکالت از محل وجه تضمین کسر می‌شود. این کارمزد در موقعیت‌های ریالی به ازای هر یک میلیون تومان یا کمتر، ۱۰۰۰ تومان است و در موقعیت‌های تتری به ازای ۳۰ تتر یا کمتر، ۰.۰۳ تتر است. همچنین این کارمزد علاوه بر موقعیت‌های باز، به سفارش‌های باز هم تعلق می‌گیرد.
  2. با تمدید شدن موقعیت، به ازای هر روزی که تمدید ادامه پیدا می‌کند، ۱ درصد از سود محقق‌شدهٔ موقعیت خرید به استخر مشارکت یا وکالت‌دهندگان تعلق می‌گیرد. این مبلغ بعد از اتمام موقعیت خرید محاسبه می‌شود. مثلا اگر موقعیت بعد از ۱۰ روز با ۵۰۰ تتر سود بسته شود، ۱۰ درصد از این سود که معادل ۵۰۰ تتر است به استخر مشارکت تعلق می‌گیرد. بدیهی است که اگر موقعیت با زیان بسته شود، مقدار ضرر از وجه تضمین وکالت‌گیرنده کسر می‌شود استخر مشارکت و وکالت‌‌دهندگان سهمی از ضرر نخواهند داشت.

با پایان روز سی‌ام، اگر موقعیت توسط کاربر بسته نشود و یا لیکویید نشود، معامله به‌صورت خودکار به پایان می‌رسد و سود و یا زیان آن محاسبه می‌شود.

مثالی از معاملات تعهدی

برای داشتن درک بهتر از معاملات تعهدی، بهتر است آن را با مثالی بررسی کنیم. در مثال‌هایی که در ادامه می‌بینید، کارمزدهای خرید و فروش، کارمزد تمدید وکالت و سهم استخر مشارکت از سود در نظر گرفته شده است.

مثالی از موقعیت خرید تعهدی

فرض کنید با سرمایهٔ ۱۰ میلیون تومانی می‌خواهید یک موقعیت خرید اتریوم در بازار ریالی باز کنید. قیمت اتر در آغاز موقعیت را ۱۰۰ میلیون تومان و ضریب موقعیت را ۲ در نظر می‌گیریم. 

با وجه تضمین ۱۰ میلیونی و ضریب ۲، وکالت خرید ۲۰ میلیونی دریافت خواهید کرد که معادل ۰.۲ اتریوم است. اما اگر کارمزد خرید را ۰.۱ درصد در نظر بگیریم، میزان واقعی اتریومی که در اختیار شما قرار می‌گیرد، ۰.۱۹۹۸ واحد خواهد بود.

موقعیت آغاز شده و برای ۵ روز بعد از روز اول تمدید می‌شود. حالا قیمت اتریوم به ۱۲۰ میلیون تومان رسیده است. در این نقطه تصمیم می‌گیرید که موقعیت را با سود به اتمام رسانده و ۰.۱۹۹۸ اتر را با قیمت ۱۲۰ میلیون تومان به فروش برسانید. با فروش این مقدار رمزارز و با در نظر گرفتن کارمزد ۰.۱ درصدیِ فروش، ۲۳,۹۵۲,۰۲۴ تومان به دست می‌آورید. از این مقدار، باید ۲۰ میلیون تومان به استخر بازگردانده شود. با توجه به اینکه موقعیت ۵ روز تمدید شده است، ۵ درصد از سود، معادل ۱۹۷٬۶۰۱ به استخر مشارکت تعلق می‌گیرد و ۳,۷۵۴,۴۲۳ تومان سهم شما می‌شود. 

علاوه بر این، با اتمام وکالت، وجه تضمین خود را هم دریافت می‌کنید. البته با توجه به اینکه موقعیت ۵ روز تمدید شده است، ۵۰ هزار تومن از وجه تضمین به‌عنوان کارمزد تمدید وکالت کسر شده و ۹,۹۵۰,۰۰۰ تومان به شما تعلق می‌گیرد. مجموع این عدد به‌علاوه سود دریافتی ۱۳,۷۰۴,۴۲۳ خواهد بود. با توجه به سرمایهٔ اولی ۱۰ میلیون تومانی، سود خالص این موقعیت ۳۷.۰۴ درصد است.

مثالی از موقعیت فروش تعهدی

تصور کنید که قیمت بیت کوین ۲۰,۰۰۰ تتر است و طبق تحلیل شما قیمت این رمزارز تا ۱۷,۰۰۰ تتر افت خواهد کرد. برای استفاده از این روند نزولی، می‌خواهید در بازار تتری از موقعیت فروش تهدی استفاده کنید. بنابراین ۵,۰۰۰ تتر، به کیف پول فروش تعهدی خود انتقال می‌دهید. با قفل کردن این مبلغ به‌عنوان وجه تضمین، با توجه به قیمت ۲۰ هزار دلاری بیت کوین، با ضریب ۲ به اندازه ۰.۵ بیت کوین، وکالت فروش دریافت می‌کنید که ارزش آن ۱۰,۰۰۰ تتر است.

با فروش این مقدار بیت کوین در همان قیمت و با در نظر گرفتن کارمزد ۰.۱ درصدی برای فروش، حدوداً ۹۹۹۰ تتر دریافت کرده و منتظر می‌مانید تا قیمت بیت کوین ریزش کند. بعد از مثلا ۴ روز و با رسیدن قیمت به ۱۷,۰۰۰ تتر، همان مقدار بیت کوینی را که فروخته بودید دوباره می‌خرید. در ۱۷۰۰۰ دلار، قیمت ۰.۵ بیت کوین ۸۵۰۰ تتر خواهد بود. با در نظر گرفتن کارمزد ۰.۱ درصدی برای خرید، باید ۸۵۰۸.۵ تتر برای خرید بیت کوین پرداخت کنید.

با توجه به اینکه با فروش بیت کوین ۹۹۹۰ تتر دریافت کرده و با خرید آن ۸۵۰۸.۵ پرداخت کرده‌اید، ۱۴۸۱.۵ تتر سود کرده‌اید. از آنجا که موقعیت برای ۴ روز تمدید شده است. باید سهم استخر مشارکت از سود پرداخت شود که ۱ درصد به ازای هر روز، یعنی ۴ درصد است. پس ۹۶ درصد از سود معامله، معادل ۱٬۴۲۲.۲۴ تتر متعلق به شما خواهد بود.

نهایتا با بازپرداخت ۰.۵ بیت کوین به استخر و به پایان رساندن وکالت، وجه تضمین خود را دریافت می‌کنید. توجه داشته باشید که با توجه به تمدید چهار روزهٔ وکالت، باید کارمزد تمدید وکالت را هم بپردازید که به‌ازای هر روز ۱۷*۰.۰۳ تتر (۰.۵ تتر) و برای چهار روز ۲.۰.۴ تتر خواهد بود. پس ۴۹۹۷.۹۶ تتر از وجه تضمین خود را دریافت می‌کنید. 

دریافتی نهایی شما از این موقعیت با مجموع این دو عدد (۴٬۹۹۷.۹۶+۱٬۴۲۲.۲۴) برابر خواهد بود که ۶٬۴۲۰.۲ تتر است. این یعنی سود نهایی این موقعیت ۲۸.۴۰ درصد خواهد بود.

در هر دو حالت، چه موقعیت خرید و چه موقعیت فروش، ممکن است روند بازار برعکس تحلیل کاربر پیش برود. در این حالت کاربر ضرر خواهد کرد و هر چه ضریب معامله بیشتر باشد، میزان ضرر هم بیشتر خواهد شد. افزایش ضرر می‌تواند به لیکویید شدن موقعیت منجر شود.

لیکویید شدن چیست؟

در صورتی که میزان ضرر موقعیت تعهدیِ باز با میزان وجه تضمین برابر شود، اصطلاحاً موقعیت لیکویید می‌شود. وقتی موقعیت لیکویید می‌شود، عملاً تعهد خرید به‌صورت خودکار از محل وجه تضمین انجام شده و موقعیت فروش بسته می‌شود، یعنی کل ضرر معامله از وجه تضمین کاربر کسر می‌شود. 

لیکویید شدن از لحاظ عددی زمانی رخ می‌دهد که نسبت تعهد به ۱ رسیده باشد؛ اما برای پوشش ریسک‌های تغییرات شدید قیمت، در معاملات با ضریب یک زمانی که نسبت تعهد به ۱.۱ برسد، عملیات لیکویید شدن به‌صورت خودکار در نوبیتکس انجام خواهد شد و مقداری از وجه تضمین که باقی مانده است به کیف پول تعهدی کاربر بازگردانده می‌شود. نسبت لیکویید شدن برای ضرایب بالاتر متفاوت است.

هشدار لیکویید شدن

قبل از اینکه زیان موقعیت تعهدی به آستانه لیکویید شدن برسد، نوبیتکس یک نوتیفیکیشن و ایمیل هشدار برای کاربر ارسال می‌کند تا او را از احتمال لیکویید شدن موقعیت آگاه کند. در معاملات با ضریب یک، این هشدار زمانی ارسال می‌شود که نسبت تعهد به عدد ۱.۲ برسد. کاربر می‌تواند قبل از لیکویید شدن تمام و یا قسمتی از معامله را با زیان ببندد یا با افزودن وجه تضمین، از خطر لیکویید شدن جلوگیری کند. امکان افزایش (و کاهش) وجه تضمین از طریق منوی «ویرایش وجه تضمین» در بخش «موقعیت‌ها» در دسترس است.

عدم رسیدن ایمیل هشدار، مسئولیتی در قبال لیکویید شدن موقعیت تعهدی کاربر متوجه نوبیتکس نکرده و مسئولیت کامل رصد موقعیت‌های باز به عهده خود کاربر است.

مفاهیم

برای استفاده بهتر از معاملات تعهدی، بهتر است که با اصطلاحات مربوط به این قابلیت آشنا باشید. برخی از اصطلاحات در بخش‌‌های قبلی توضیح داده شد. در این بخش توضیحات و تعاریف به‌طور دقیق‌تر ارائه می‌شود.

موقعیت خرید تعهدی

خرید تعهدی در نوبیتکس نوعی قراداد وکالت میان صاحب سرمایه (وکالت‌دهنده) و مبادله‌‌کننده (وکالت‌گیرنده) است که در آن وکالت‌گیرنده با موجودی ریالی و تتری وکالت‌دهنده در بازار نوبیتکس معامله انجام می‌دهد و سود آن میان طرفین تقسیم می‌شود. این موقعیت در بازارهای صعودی کاربرد دارد. 

موقعیت فروش تعهدی

فروش تعهدی هم مانند خرید تعهدی یک قرارداد وکالت میان وکالت‌گیرنده و وکالت‌دهنده است که در آن وکالت‌گیرنده با موجودی رمزارزی وکالت‌دهنده در بازار نوبیتکس معامله انجام می‌دهد و سود آن میان طرفین تقسیم می‌شود. برخلاف خرید تعهدی، کاربرد فروش تعهدی در بازارهای نزولی است.

استخر مشارکت

محلی است که موجودی دارایی رمزارزی کاربران وکالت‌دهنده در آن تجمیع می‌شود و به‌عنوان واسط در توزیع رمزارزها و اعطای وکالت‌شان به وکالت‌گیرنده‌ها و بازپس‌گیری از آن‌ها عمل می‌کند.

وکالت‌دهنده

کاربری است که قصد معامله با دارایی رمزارزی خود را ندارد و آن را جهت تامین نقدینگی برای موقعیت‌های خرید/فروش تعهدی در اختیار استخر مشارکت قرار داده و در ازای آن در سود موقعیت‌ها سهیم می‌شود.

وکالت‌گیرنده

کاربری است که وکالت خرید/فروش دارایی رمزارزی را از استخر مشارکت دریافت کرده و آن را در موقعیت خرید/فروش تعهدی استفاده می‌کند.

وکالت خرید

قرارداد حقوقی منطبق بر اصول شرعی است که امکان استفاده از دارایی (ریالی، تتری) یک فرد (وکالت‌دهنده) به فرد دیگر (وکالت‌گیرنده) طبق شروطی داده می شود. مطالعه و پذیرش مفاد این قرارداد و شروط ضمن عقد آن برای استفاده از قابلیت معاملات خرید تعهدی الزامی و به عهده طرفین (وکالت‌گیرنده و وکالت‌دهنده) است.

ضریب

ابزاری معاملاتی است که امکان افزایش سود به ازای وجه تضمین یکسان در موقعیت تعهدی را به کاربر می‌دهد. در موقعیت‌های دارای ضریب، احتمال زیان نیز به‌اندازهٔ احتمال افزایش سود، بیشتر می‌شود.

مقدار وکالت‌گرفته‌شده

هر موقعیت با ثبت یک سفارش تعهدی در یک بازار آغاز می‌شود. به میزان دارایی ریالی، تتری یا رمزارزی که از استخر دارایی در موقعیت خرید قرار می‌گیرد، مقدار وکالت‌گرفته‌شده گفته می‌شود. این میزان به ظرفیت استخر، سطح کاربر و مقدار وجه تضمین بستگی دارد.

مقدار مورد تعهد

مقدار دارایی است که کاربر در ازای دریافت وکالت دریافت می‌کند و کاربر وکالت‌گیرنده متعهد است که آن را به استخر مشارکت بازگرداند که معادل است با مقدار دارایی وکالت گرفته شده.

قیمت ورود

میانگین قیمت انجام سفارش/سفارش‌های خرید در بازار است.

قیمت خروج 

میانگین قیمت انجام سفارش/سفارش‌های فروش مجدد موردتعهد در بازار است.

سود و زیان محقق‌شده/محقق‌نشده

اگر موقعیتی به اتمام نرسیده باشد، سود و زیان آن را محقق‌نشده و اگر به پایان رسیده باشید، سود و زیان آن را محقق‌شده می‌گوییم.

وجه تضمین

مبلغی است که از سوی کاربر وکالت‌گیرنده به‌عنوان تضمینی برای پوشش ضررهای موقعیت در کیف پول معاملات تعهدی وی قفل می‌شود.

کیف پول معاملات تعهدی

برای استفاده از موقعیت‌های تعهدی، کاربر باید دارایی ریالی یا تتری خود را از کیف پول اصلی به کیف پول معاملات تعهدی خود انتقال دهد. کاربر می‌تواند از این دارایی‌های ریالی و تتری به‌عنوان وجه تضمین در معاملات تعهدی خود استفاده کند.

وجه تضمین ایزوله

وجه تضمین ایزوله یا Isolated وجه تضمینی است که به‌صورت اختصاصی برای یک موقعیت تعهدی خاص در نظر گرفته می‌شود.

دارایی کلی

به مجموع وجه تضمین سپرده‌شده توسط وکالت‌گیرنده و ارزش لحظه‌ای دارایی خریداری‌شده، دارایی کلی گفته می‌شود.

نسبت تعهد

نسبت تعهد در موقعیت فروش از تقسیم دارایی کل (مجموع «وجه تضمین» و «ارزش ریالی/ تتری دارایی وکالت گرفته شده» بر «ارزش لحظه‌ای دارایی مورد تعهد» به دست می‌آید. نسبت تعهد در موقعیت خرید نیز از تقسیم دارایی کل (مجموع «وجه تضمین» و «ارزش ریالی/ تتری لحظه‌ای دارایی وکالت گرفته شده» بر «ارزش دارایی مورد تعهد» به دست می‌آید.

لیکویید شدن

به حالتی گفته می‌شود که ضرر موقعیت به اندازه‌ای برسد که وجه تضمین کاربر نتواند کل ضرر را پوشش دهد. در این حالت موقعیت به‌صورت خودکار لیکویید می‌شود. لیکویید شدن زمانی رخ می‌دهد که نسبت تعهد به یک برسد. اما در نوبیتکس، برای پوشش ریسک‌ها و داشتن‌ حاشیه امن در سفارش‌های مارکت، موقعیت‌های در نسبت تعهد ۱.۱ در ضریب یک لیکویید می‌شوند (این نسبت برای ضرایب دیگر متفاوت است) و باقیمانده وجه تضمین به کیف پول کاربر بازگردانده می‌شود.

هشدار لیکویید شدن

پیامی است که نوبیتکس آن را در آستانهٔ لیکویید شدن به کاربر ارسال می‌کند تا وی را از خطر لیکویید شدن آگاه کند. 

انقضای موقعیت

هر معامله تعهدی حداکثر تا ۳۰ روز قابل‌تمدید است. اگر در این ۳۰ روز موقعیت از سمت کاربر به اتمام نرسد و یا لیکویید نشود، در پایان ۳۰ روز موقعیت به‌صورت خودکار بسته یا اصطلاحا منقضی می‌شود.

کارمزد تمدید موقعیت

کارمزدی است که بعد از تمدید موقعیت برای روزی بعدی از وجه تضمین کسر می‌شود. در موقعیت‌های ریالی، این کارمزد معادل ۱۰۰۰ تومن برای هر یک میلیون تومان یا کمتر و در موقعیت‌های تتری ۰.۰۳ تتر برای هر ۳۰ تتر یا کمتر است. کارمزد تمدید موقعیت علاوه بر موقعیت‌های باز، به سفارش‌های باز در موقعیت‌های تعهدی نیز تعلق می‌گیرد.

مجید جهادی

از سال ۲۰۱۸ در فضای رمزارزها فعال هستم. تریدر نیستم؛ اما وقت زیادی رو صرف بررسی پروژه‌های باحال کریپتویی می‌کنم و روشون سرمایه‌گذاری بلندمدت می‌کنم. در حال حاضر به‌عنوان مدیر شبکه‌های اجتماعی نوبیتکس فعال هستم.

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *