خرید بیت کوین با 50 هزارتومان
رمزارزها

ارز دیجیتال سویی (SUI) چیست؟

هرروزه پروژه‌های بلاکچینی زیادی با هدف رفع مشکلات شبکه‌های قبل از خود راه‌اندازی می‌شوند. سویی (Sui) یکی از این پروژه‌های بلاکچینی لایه ۱ است که سال ۲۰۲۳ با هدف بهبود سرعت تراکنش‌ها و کاهش تأخیر در استقرار و اجرای قراردادهای هوشمند کار خود را آغاز کرد. ارز دیجیتال این شبکه نیز سویی (SUI) نام دارد و از آن برای انجام تراکنش‌های مختلف استفاده می‌شود. در این مقاله از مجله نوبیتکس قصد داریم بیشتر با بلاکچین و ارز سویی آشنا شویم. اگر دوست دارید بدانید Sui چیست و چه ویژگی‌هایی دارد در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

سویی (Sui) چیست؟

 پروژه Sui

سویی (Sui) یک بلاکچین لایه ۱ بدون نیاز به مجوز است که امکان توسعه اپلیکیشن‌های متنوع را با سرعت بالا و هزینه پایین فراهم می‌سازد. این بلاکچین به نحوی طراحی شده است که هم توسعه‌دهندگان به راحتی اپلیکیشن‌های خود را روی آن توسعه دهند و هم کاربران بتوانند تجربه خوبی از کار کردن با آن داشته باشند. ارز دیجیتال سویی (SUI) ارز بومی این شبکه محسوب می‌شود و برای انجام پرداخت‌ها و تراکنش‌های مختلف کاربرد دارد. پروژه سویی از چندین الگوریتم رمزنگاری پیشرفته برای ارتقای امنیت شبکه خود بهره می‌برد و می‌تواند به سرعت بین آنها سوییچ کند. سویی برای اعتبارسنجی تراکنش‌های آنچین خود از مکانیزم اجماع اثبات سهام نمایندگی (DPoS) استفاده می‌کند و به عنوان یک راهکار بلاکچینی لایه ۱ مثل بیت کوین و اتریوم، روی ارائه زیرساخت‌های لازم برای اعتبارسنجی و بهبود سرعت تراکنش‌ها تمرکز دارد.

ثبت نام سریع در نوبیتکس

تاریخچه ارز سویی

سویی (Sui) شبکه آزمایشی خود را در سال ۲۰۲۲ و شبکه اصلی خود را نیز در ماه می ۲۰۲۳ راه‌اندازی کرد. توسعه بلاکچین سویی توسط شرکت Mysten Labs که چندین نفر از مدیران ارشد شرکت متا هدایت آن را بر عهده دارند انجام شده است. این شرکت در سپتامبر ۲۰۲۲ توانست برای توسعه بلاکچین خود ۳۰۰ میلیون دلار سرمایه جذب کند و شرکت‌های سرمایه‌گذاری بزرگی مثل Cirlcle، Binance Labs و Lightspeed Venture Partners از جمله حامیان مالی آن هستند.

بنیاد سویی نیز یک سازمان مستقل است که از جامعه و پروژه‌های سویی حمایت می‌کند. بنیاد سویی در زمان راه‌اندازی خود با همکاری صرافی‌های متمرکزی مثل کوکوین، OKX و بای‌بیت، توکن‌های SUI را به کاربران دیسکورد و مشتریان این صرافی‌ها فروخت. کاربران بایننس برای به دست آوردن کوین‌های SUI بیش از ۴ میلیارد دلار توکن را استیک کردند.

مأموریت اصلی ارز سویی چیست؟

بنیاد سویی قصد دارد با توسعه بلاکچین Sui و ارائه قابلیت‌های آن در سراسر جهان امکان دسترسی بیش از یک میلیارد کاربر را به دنیای وب ۳ (Web3) میسر سازد. شفافیت در ارائه خدمات به جامعه Sui، ارتباطات آزاد برای ایجاد اعتماد بین کاربران، و تشویق جامعه به مشارکت در فعالیت‌ها و پروژه‌های سویی از جمله اهدافی است که بنیاد سویی در راستای دستیابی به آنها می‌کند.

 وب ۳

بنیاد سویی معتقد است تمام کاربران این بلاکچین باید دسترسی برابری به برنامه‌های سویی داشته باشند و برای اطمینان از توزیع منصفانه منابع در میان کاربران، باید قوانین برای همه به صورت یکسان اجرا شود. این بنیاد در تلاش است تا راهی برای شنیده شدن نظرات همه فراهم سازد و افراد را به مشارکت در تصمیم‌گیری‌ها تشویق می‌کند.

ویژگی‌های سویی

بلاکچین Sui از سه جزء اصلی تشکیل شده است که در کنار هم به اجرای سریع تراکنش‌ها با هزینه پایین کمک می‌کنند:

زبان برنامه‌نویسی موو (Move)

شبکه سویی برای اجرای قراردادهای هوشمند خود از یک زبان برنامه‌نویسی با عنوان Move استفاده می‌کند. این زبان منبع‌باز در پروژه Diem شرکت متا و پروژه Aptos که یک بلاکچین لایه ۱ است و کارمندان سابق متا آن را پایه‌گذاری کرده‌اند نیز استفاده شده است.

زبان برنامه‌نویسی موو یک زبان کراس پلتفرم است و مفاهیم اختصاصی بلاکچین مثل اکانت‌ها، تراکنش‌ها، زمان و رمزنگاری در آن گنجانده نشده است. بیشتر بلاکچین‌هایی که امکان توسعه قرارداد هوشمند دارند تغییرات را در اکانت‌ها یا همان کیف پول‌های کاربران دنبال می‌کنند. اما بلاکچین سویی حرکت آبجکت‌ها یا همان توکن‌ها را که موجب انجام تراکنش می‌شوند دنبال می‌کند. علاوه بر این سویی از مکانیزم Move Prover استفاده می‌کند که امکان تأیید اجرای کدهای توسعه‌دهندگان را برای آنها فراهم می‌سازد. به عبارت دیگر توسعه‌دهندگان می‌توانند اعتبار قرارداد هوشمند یا اپلیکیشن بلاکچینی خود را به راحتی بررسی کنند.

مکانیزم اجماع اثبات سهام نمایندگی (DPoS)

سویی برای رسیدن به اجماع از یک مکانیزم اثبات سهام خاص با عنوان Delegated Proof-of-Stake یا به اختصار DPoS استفاده می‌کند. در این سیستم، مجموعه ثابتی از ولیدیتورها (اعتبارسنج‌ها) هر ۲۴ ساعت یکبار تراکنش‌ها را پردازش می‌کنند. هولدرهای SUI مجموعه‌ای از ولیدیتورها را بر اساس سهمی که از کل توکن‌های استیک‌شده دارند انتخاب می‌کنند. ولیدیتورها در ازای فعالیت و امن نگه داشتن شبکه مقداری پاداش را در قالب ارز SUI دریافت می‌کنند.

کوین‌های استیک‌شده سویی تنها برای مدت مشخصی در سیستم قفل می‌شوند. پس از آن هولدرها می‌توانند توکن‌های خود را بردارند و یا ولیدیتور خود را تغییر دهند. در حال حاضر این شبکه ۱۰۰ ولیدیتور دارد که همین موضوع به پردازش سریع‌تر و بهینه‌تر تراکنش‌ها کمک می‌کند، اما در عین حال باعث متمرکزتر شدن سویی نسبت به سایر بلاکچین‌ها و حساسیت بیشتر در برابر حملات ۵۱ درصد شده است.

 مکانیزم DPoS

اجرای موازی تراکنش‌ها

سویی (Sui) برای افزایش مقیاس‌پذیری، تراکنش‌ها را موازی با هم اجرا می‌کند. بیشتر بلاکچین‌ها تراکنش‌ها را یک به یک و پشت سر هم اجرا می‌کنند اما سویی برای اینکه سرعت را افزایش دهد آنها را به صورت موازی اجرا می‌کند. به همین خاطر است که این بلاکچین می‌تواند تا ۱۲۰ هزار تراکنش را در هر ثانیه پردازش کند که این رقم برای اتریوم ۱۵ تراکنش و برای سولانا ۴ هزار تراکنش در ثانیه است.

شبکه سویی تراکنش‌ها را به دو دسته ساده و پیچیده تقسیم می‌کند. تراکنش‌های ساده مثل ارسال توکن از یک حساب به حساب دیگر می‌توانند پروتکل اجماع را دور بزنند و تقریباً به صورت آنی پردازش شوند. سویی برای تراکنش‌های پیچیده از «Narwhal» برای جدا کردن تراکنش‌ها از انجین اجماع و از «Bullshark» برای شناسایی سریع تراکنش‌های معوقی که نیازمند اجماع هستند استفاده می‌کند.

کاربردها و مزایای ارز دیجیتال SUI

فراهم کردن توان محاسباتی لازم برای پردازش تراکنش‌های بلاکچینی و ذخیره نتایج آنها یک فرآیند هزینه‌بر است. این هزینه در اصطلاح «گس» نامیده می‌شود که باید آن را با ارز بومی شبکه پرداخت کرد. ارز سویی (SUI) به همین منظور ایجاد شده است تا کاربران بتوانند تراکنش‌های درون شبکه سویی را مدیریت کنند. از جمله کاربردهای ارز SUI می‌توان به این موارد اشاره کرد:

پرداخت گس فی

انجام تراکنش‌ها و فعالیت‌های مختلف روی بلاکچین سویی هزینه‌بر است و باید مبلغی به عنوان گس فی برای اجرا و ذخیره تراکنش‌ها پرداخت شود. ارز SUI امکان پرداخت این مبلغ را به راحتی فراهم می‌سازد.

خرید و فروش و سرمایه‌گذاری

ارز سویی (SUI) مثل بسیاری از ارزهای دیجیتال یک ارز نقدشونده است که می‌توان از آن برای خرید و فروش اقلام مختلف، نقل و انتقال‌های مالی، سرمایه‌گذاری و غیره استفاده کرد. با کمک قراردادهای هوشمند سویی امکان توسعه سیستم‌های پرداخت پیچیده‌تر در اکوسیستم سویی وجود دارد و ارز سویی پیاده‌سازی این سیستم‌ها را تسهیل می‌کند.

استیکینگ

سویی امکان استیکینگ و کسب درآمد از این طریق را برای کاربران خود فراهم کرده است. کاربران می‌توانند با استیک کردن توکن‌های SUI در مکانیزم اثبات سهام نمایندگی آن مشارکت داشته باشند و در ازای کمکی که به پیشرفت شبکه می‌کنند مبلغی پاداش به آنها پرداخت می‌شود.

مشارکت در رأی‌گیری‌های پروژه

سویی یک پروژه غیرمتمرکز است و تلاش می‌کند تا فرصت مشارکت در تصمیم‌گیری‌ها را برای همه فراهم سازد. هولدرهای SUI می‌توانند در رأی‌گیری‌های آنچین سویی برای مسائلی مثل ارتقای شبکه حق رأی داشته باشند و از این طریق به توسعه و بهبود این بلاکچین کمک کنند.

توکنومیک ارز سویی

عرضه کل ارز سویی ۱۰ میلیارد واحد است که بخشی از آن هنگام راه‌اندازی شبکه اصلی لیکویید شد و مابقی توکن‌ها در سال‌های آینده به کاربران واگذار می‌شود و یا به عنوان پاداش استیکینگ توزیع خواهد شد. در حال حاضر حدود ۱۱ درصد از این توکن‌ها (بیش از ۱٫۱۶۵٫۰۰۰٫۰۰۰ واحد) در گردش هستند.

بنیاد سویی کنترل ۵۰ درصد از توکن‌ها را بر عهده دارد و از آنها برای تأمین بودجه برنامه‌های مختلف و سوبسیدهای ولیدیتورها استفاده می‌کند. علاوه بر این ۱۰ درصد از کل ارزها به خزانه Mysten Labs تعلق دارد، ۲۰ درصد آن در میان مشارکت‌کنندگان اولیه توزیع شد، ۱۴ درصد برای جذب سرمایه فروخته شد و ۶ درصد آن نیز به برنامه Community Access Program اختصاص داده شده است.

ارز دیجیتال سویی

قیمت ارز سویی

ارز SUI بیش از یک میلیارد واحد توکن در گردش دارد که مارکت کپ آن را به بیش از ۱٫۷۸۲٫۰۰۰٫۰۰۰ دلار رسانده‌اند. قیمت سویی در زمان عرضه اولیه ۰.۱ دلار بود و از آن زمان تا کنون نوسانات زیادی را تجربه کرده است. بر اساس داده‌های کوین مارکت کپ، کمترین قیمت سویی ۰.۳۶۴۳ دلار در اکتبر ۲۰۲۳ بوده است. سقف تاریخی قیمت SUI نیز در ماه می ۲۰۲۳ اتفاق افتاد و قیمت به ۱.۷۲ دلار رسید.

نحوه به دست آوردن ارز سویی

ارز سویی (SUI) مثل بسیاری از ارزهای دیجیتال در صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز قابل خرید و فروش است و خرید ارز SUI یکی از راه‌های اصلی به دست آوردن این ارز است. از طرفی، شبکه سویی امکان استیکینگ ارز SUI را نیز فراهم ساخته است. کاربران این بلاکچین می‌توانند توکن‌های سویی را روی شبکه استیک کنند و در ازای آن مقداری پاداش در قالب توکن‌های SUI دریافت کنند. قفل شدن توکن‌ها در استیکینگ سویی یک بازه زمانی مشخص دارد و هر بار که این بازه به پایان می‌رسد هولدرها می‌توانند ارزهای خود را برداشت کنند یا ولیدیتور خود را تغییر دهند.

بهترین کیف پول برای نگهداری ارز SUI

تا کنون کیف پول‌های زیادی برای نگهداری ارز سویی توسعه یافته‌اند که هر یک ویژگی‌ها و قابلیت‌های خاص خود را دارند. این کیف پول‌ها علاوه بر نگهداری ارز SUI امکان مینت کردن NFTها و دسترسی به اپلیکیشن‌های Web3 را نیز فراهم می‌سازند. برای مثال کیف پول Ethos Wallet قابلیتی مثل دفترچه تلفن دارد که ارسال توکن به دوستان و آشنایان را بسیار ساده‌تر و سریع‌تر می‌کند. امکان خرید و مبادله توکن‌ها نیز در داخل این کیف پول مهیا شده است تا کاربران بتوانند بدون نیاز به صرافی ارزهای خود را انتقال دهند. کیف پول Suiet نیز یک مرورگر داخلی دارد که امکان دسترسی به تعداد زیادی از اپلیکیشن‌های وب ۳ را فراهم می‌سازد. از دیگر کیف پول‌های مناسب برای نگهداری SUI می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • کیف پول Desig
  • کیف پول Surf Wallet
  • کیف پول Easy
  • کیف پول Maven
  • کیف پول OKX Wallet
  • کیف پول Splash Wallet
کیف پول Ethos

ارزهای مرتبط با سویی

همانطور که اشاره شد، سویی یک بلاکچین لایه ۱ است و بیشتر روی ارائه زیرساخت‌های لازم برای بهبود سرعت تراکنش‌ها و کاهش هزینه‌ها تمرکز دارد. ارزهای لایه ۱ مثل بیت کوین، اتریوم و غیره از این نظر با سویی شباهت دارند.

بیت کوین (BTC)

بیت کوین بزرگترین ارز دیجیتال جهان و یکی از اولین پروژه‌های مهم بلاکچینی است که توانست فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال را وارد زندگی روزمره کند. موفقیت بیت کوین باعث شد تا هزاران پروژه مشابه با آن نیز توسعه پیدا کنند و بازار ارزهای دیجیتال رونق بگیرد. بیت کوین با ذخیره‌سازی داده‌ها به صورت غیرمتمرکز این امکان را فراهم ساخت که حقوق مالکیت در دنیای دارایی‌های دیجیتال نیز قابل اجرا شود. بیت کوین نیز مثل بسیاری از بلاکچین‌های لایه ۱ برای بهینه‌سازی شبکه و افزایش سرعت تراکنش‌ها تلاش می‌کند و ارزهای مختلفی مثل بیت کوین کش (BCH) نیز روی شبکه آن میزبانی می‌شوند. یکی از اقدامات مهم در همین راستا توسعه شبکه لایتنینگ است. لایتنینگ یک پروتکل پرداخت لایه‌ای است که امکان انتقال آنی بیت کوین را در حجم‌های بالا و بدون افزایش هزینه‌های تراکنش فراهم می‌سازد.

اتریوم (ETH)

اتریوم یکی دیگر از پروژه‌های بزرگ دنیای بلاکچین است که با ارز دیجیتال اتر (ETH) وارد بازار شد و در حال حاضر بسیاری از ارزهای دیجیتال روی شبکه آن میزبانی می‌شوند. اتریوم با هدف ایجاد یک پلتفرم برای توسعه اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (dApps) راه‌اندازی شد و به کاربران سراسر جهان این امکان را می‌دهد که نرم‌افزارهای خود را به راحتی بنویسند و روی این شبکه اجرا کنند. قراردادهای هوشمند یا Smart Contracts یکی از نوآوری‌های اتریوم است که امکان پیاده‌سازی سیستم‌های مختلف از جمله سیستم‌های پرداخت خودکار را بر بستر بلاکچین فراهم می‌سازد. توسعه‌دهندگان می‌توانند با کمک قراردادهای هوشمند اتریوم قابلیت‌های متنوعی را بدون نیاز به نهادهای واسط در برنامه‌های خود پیاده‌سازی کنند. در حال حاضر ارزهای دیجیتال زیادی از جمله تتر (USDT)، چین لینک (LINK)، شیبا (SHIB) و غیره روی استاندارد ERC-20 اتریوم کار می‌کنند.

آینده ارز سویی

از آنجایی که سویی یکی از پروژه‌های تازه‌وارد در دنیای ارزهای دیجیتال است نمی‌توان به صورت قطعی درباره آینده آن نظر داد. سویی از سال ۲۰۲۳ به بازار عرضه شده و قیمت آن نوسان‌های زیادی را تجربه کرده است. در مقایسه با بسیاری از پروژه‌های جدید، سویی با استقبال خوب بازار مواجه شد و توانست به لیست ۵۰ ارز دیجیتال برتر جهان از نظر مارکت کپ وارد شود. اگر بنیاد سویی و تیم توسعه آن به نقشه راه Sui پایبند بمانند و به اهداف خود دست پیدا کنند ارز SUI نیز پتانسیل افزایش قیمت و رشد را خواهد داشت.

سخن پایانی

بلاکچین و ارز دیجیتال سویی با هدف بهبود سرعت تراکنش‌های بلاکچینی و کاهش هزینه‌ها راه‌اندازی شده‌اند و کاربران بازار ارزهای دیجیتال نیز استقبال خوبی از آن داشته‌اند. سویی از زبان برنامه‌نویسی Move برای توسعه پکیج‌ها استفاده می‌کند و برای انجام تراکنش‌های درون شبکه ارز بومی خود را با عنوان SUI عرضه کرده است. حفظ امنیت یکی از ارزش‌های اصلی سویی محسوب می‌شود و به همین خاطر از الگوریتم‌های رمزنگاری مختلفی پشتیبانی می‌کند. سویی نیز مثل بسیاری از پروژه‌های بلاکچینی لایه ۱ تمرکز خود را روی بهبود زیرساخت‌ها قرار داده است و سعی دارد بستری برای توسعه اپلیکیشن‌ها و اجرای سریع تراکنش‌ها فراهم سازد.

شروع معامله‌گری در نوبیتکس

سلب مسئولیت: تمام مطالب مجله نوبیتکس شامل اخبار، مقالات، تحلیل‌ها، معرفی بازی‌های تلگرامی و ایردراپ‌ها، تنها با هدف آموزش یا اطلاع‌رسانی به کاربران فضای ارزهای دیجیتال منتشر می‌شود. مجله نوبیتکس به‌هیچ‌وجه توصیه‌ای برای سرمایه‌گذاری، خرید و فروش یا مشارکت در پروژه‌های مرتبط با این حوزه نداشته و صرفاً با توجه به درخواست جامعه رمزارزی ایران محتوا تولید می‌کند. فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال، مانند سایر بازارهای مالی، با ریسک‌هایی همراه بوده و لازم است هر شخص با تحقیق و پذیرش کامل مسئولیت این خطرات احتمالی، برای فعالیت در این حوزه تصمیم‌گیری کند.

محمدعلی معصومی

حدود ده ساله که به‌عنوان مترجم و نویسندهٔ محتوا فعالیت می‌کنم، به دنیای کامپیوتر و وب علاقه دارم و از سال ۱۴۰۲ بیشتر در زمینهٔ کریپتو می‌نویسم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *