آموزش مفاهیم پایه

هر آنچه باید درباره تحلیل آنچین و شاخص‌های آن بدانید

تحلیل آنچین یکی از روش‌های تحلیل بازار ارزهای دیجیتال است که به تحلیل داده‌های به دست آمده از بلاکچین می‌پردازد. این تحلیل می‌تواند دارای اطلاعات بسیار مهمی باشد و شما را در تصمیم‌گیری راهنمایی کند. در ادامه به سؤالاتی از جمله تحلیل آنچین چیست و داده‌های آنچین چه کاربردی دارند ، شاخص و ابزار تحلیل آنچین چیست؟ پاسخ دقیق‌تری خواهیم داد و همچنین اصلی‌ترین شاخص‌های تحلیل آنچین را معرفی خواهیم کرد.

تحلیل آنچین چیست ؛ آشنایی و آموزش تحلیل آنچین

تحلیل آنچین چیست

مقدمه

یکی از شاخص‌ترین ویژگی بلاکچین، در دسترس عموم بودن اطلاعات مربوط به تراکنش‌های این فناوری است. همین امتیاز خاص، بلاکچین را برای علم داده و یادگیری ماشین بسیار مطلوب کرده است به طوری که از استخراج این داده‌های ارزشمند نگاه تازه‌ای به نام تحلیل آنچین به وجود آمده است.

در واقع، ارز دیجیتال تنها شکلی از دارایی است که در آن می‌توان تمام فعالیت‌ها از جمله سابقه خرید و فروش و سرمایه‌گذاری‌ها را از طریق دفتر کل عمومی استخراج و به تجزیه‌وتحلیل آن‌ها پرداخت. به این عمل تحلیل آنچین یا تحلیل زنجیره‌ای می‌گویند.

از آنجایی که بلاکچین‌ها حجم زیادی از داده‌های مالی را به صورت باز و آزادانه در اختیار همگان قرار می دهند، تحلیلگران می‌توانند متوجه وضعیت و تعداد تراکنش‌ها و همچنین کاربرد و کارآمدی واقعی شبکه‌ها در زمانی معین شوند.

معامله گران و سرمایه‌گذاران با کمک تحلیل داده‌های آنچین، می‌توانند بینشی کلی از احساسات و رفتار افراد حاضر در شبکه به دست آورند.

اگر با تحلیل تکنیکال آشنا هستید، شاید در بسیاری از موارد شباهت‌های جالبی میان تحلیل آنچین و تحلیل تکنیکال در مواجهه با برخی داده‌ها مشاهده کنید؛ اما واقعیت این است که تحلیل آنچین به طور علمی و با کمک داده‌های درون شبکه در تلاش است خطاهای تحلیل تکنیکال را پوشش دهد.

تاریخچه شکل‌گیری تحلیل آنچین

تولد تحلیل آنچین ارتباط تنگاتنگی با بیت کوین دارد به طوری که در سال 2011 اولین شاخص این تحلیل با نام Coin Days Destroyed یا به اختصار شاخص CDD به وجود آمد تا سن آدرس‌های بیت کوین را مشخص کند.

دومین شاخص آنچین توسط  CoinMetrics معرفی شد که نسبت ارزش شبکه به تعداد تراکنش‌ها را می‌سنجید. نام این شاخص Network Value to Transaction ratio یا (NVT) بود  و به عنوان روشی برای ارزش‌گذاری بیت کوین استفاده می‌شود.

معیارهای اولیه خالی از نقص نبودند و رفته‌رفته معیارهای جدیدی به وجود آمد در حال حاضر چندین شاخص آنچین وجود دارد که در ادامه این مقاله به معرفی و کاربرد آن‌ها می‌پردازیم اما پیش از آن با مفهوم آنچین بیشتر آشنا می‌شویم.

تحلیل آنچین در نوبیتکس

تحلیل آنچین چیست و چگونه به تحلیل بازار کمک می‌کند؟

تحلیل آنچین یک نگرش نوظهور است و به بررسی بنیاد، کاربرد و میزان تراکنش‌های یک ارز دیجیتال با کمک داده‌های بلاک چین می‌پردازد.

تحلیل آنچین در تلاش است تا فهم افراد از یک شبکه را بهبود بخشد و نهایتاً از طریق تجزیه‌وتحلیل معیار و شاخص‌های مختلف می‌تواند حرکت‌های قیمتی یک دارایی را در آینده پیش‌بینی کند.

داده‌های آنچین شامل اطلاعات تمام تراکنش‌های انجام‌شده بر روی یک شبکه بلاکچین معین است. به تفسیری دیگر تمام اطلاعات ثبت شده بر روی بلوک‌های یک بلاک چین شامل داده‌های آنچین است. این داده‌ها به طور کلی از سه بخش از اطلاعات عمومی بلاک چین‌ها استخراج می‌شوند:

  • بخش داده‌های تراکنش که شامل اطلاعاتی نظیر آدرس ارسال و دریافت، مبالغ انتقالی یا حجم تراکنش‌ها، مانده حساب باقیمانده در یک آدرس خاص است.
  • بخش داده‌های بلوک که شامل مهر زمانی، کارمزد استخراج کنندگان، پاداش‌ها است.
  • بخش کد قرارداد هوشمند که در واقع اساس وضع شده کسب و کار در یک بلاکچین است.

البته جزئیاتی دیگری نیز وجود دارد برای نمونه  میزان ورودی و خروجی دارایی صرافی‌ها و همبستگی‌های قیمتی نیز مورد سنجش واقع می‌شوند.

درست شبیه به هدف تحلیل بنیادی که به دنبال ارزش واقعی یک سهام یا شرکت است، در تحلیل آنچین نیز شاهدیم که این بررسی‌ها به دنبال یافتن ارزش واقعی یک ارز دیجیتال است و این کار با مطالعه داده‌های عمومی در دسترس بلاک چین‌ها امکان‌پذیر شده است. در نهایت شبکه مورد نظر بر اساس اطلاعات استخراج شده ارزش‌گذاری می‌شود.

بیشتر معامله‌گران و سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتال، تحلیل‌ آنچین را در کنار تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار می دهند تا نقاط ورود و خروج کوتاه‌مدت را شناسایی کنند. البته کاربرد تحلیل آنچین تنها به این مورد ختم نمی‌شود.

بنابراین یکی از مهم‌ترین کاربردهای تحلیل‌ آنچین، شناسایی ارزش واقعی یک بلاک چین است این کار هم با  استفاده از داده‌های موجود درباره تراکنش‌ها و کیف پول‌ها به دست می‌آید. فراموش نکنید که تمامی این اطلاعات به طور عمومی در اختیار همه قرار دارد و تحلیل آنچین تنها این اطلاعات را با دقت بیشتری بازرسی کرده و بر اساس آن‌ها نتیجه‌گیری می‌کند بنابراین هایپ و هیاهوی پوشالی که گاهی در مورد برخی ارزهای دیجیتال و شبکه آن‌ها به وجود می‌آید به کمک  تحلیل آنچین قابل صحت سنجی است.

داده‌های آنچین چگونه دسته‌بندی می‌شوند؟

حال که متوجه شدیم کدام داده‌های بلاک چین برای تحلیل آنچین کاربرد دارد، بهتر است ببینیم هر کدام از این داده‌ها چگونه دسته‌بندی می‌شوند. داده‌های آنچین استخراج شده از بلاک چین به طور کلی به سه قسمت تقسیم می‌شوند:

1-داده‌های خام آنچین:

داده‌های خام آنچین معمولاً اطلاعات مفیدی برای تعیین سطح توسعه یک شبکه در اختیارمان قرار می‌دهد. این اطلاعات معمولاً شامل برخی از ساده‌ترین شاخص‌ها است از جمله این موارد می‌توان تعداد تراکنش‌های یک زنجیره، حجم تراکنش‌های یک زنجیره و تعداد آدرس‌های فعال یک بلاک چین، همچنین تعداد کیف پول‌هایی که موجودی آن‌ها صفر نیست و همین‌طور مجموع کیف پول‌هایی که مقداری مشخص  توکن در آن‌ها نگهداری می‌شوند را  می‌توان در داده‌های خام آنچین دسته‌بندی کرد. این دست از داده‌ها حتی با یک مرورگر بلاکچین ساده نیز قابل دسترس است. در عین سادگی این داده‌ها، می‌توان اطلاعات مفیدی نسبت به یک بلاک چین به دست آورد و همواره داده‌های خام به شکل یک نقطه شروع عالی عمل می‌کنند.

آموزش تحلیل آنچین

2-داده‌های تجمیعی:

همان‌طور که از نام این داده‌ها پیداست این معیارها از روی زنجیره جمع‌آوری شده‌اند. این نوع داده‌ها بینش بیشتری و واقعیت مشخص‌تری از یک شبکه را به نمایش می‌گذارند. پلتفرم‌های بسیاری در حال حاضر این نوع داده‌ها را به صورت داشبورد و نمودارهای روشنگرایانه ارائه می‌کنند. مزیت اصلی این نوع داده‌ها این است که اطلاعات بلاک چین برای کاربران به تصویر کشیده شده است بنابراین درک آن‌ها آسان‌تر شده است. از جمله پلتفرم‌هایی که این خدمات را ارائه می دهند می‌توان به  Nansen، Dune و Messari اشاره کرد.

3-داده‌های نهادی و هویتی:

این نوع  داده‌ها  بیشتر در تلاش‌اند تا کیف پول‌های  مؤسسات و افراد را شناسایی کنند. بنابراین این نوع داده شرایطی را فراهم می‌کنند تا یک کاربر بتواند متوجه شود که یک موسسه یا فردی خاص  در حال چه کاری است برای مثال در حال خرید یا فروش است. به عبارت ساده‌تر با داده‌های نهادی می‌توان  فعالیت نهنگ‌های کریپتو یا بازیگران اصلی در حوزه ارزهای دیجیتال را دنبال کرد.

نحوه دسترسی به داده‌ های آن چین رایگان ؛ معرفی سایت‌ های تحلیل آن چین

بهترین روش برای به دست آوردن داده‌ های آنچین جستجوی خودتان است اما این کار نیازمند مقداری دانش فنی است و مستلزم اجرای یک گره توسط شما در بلاک چین مورد نظر است.

راه ساده‌تر استفاده از سایت های تحلیل آنچین است که داده‌های از این دست را به صورت تحلیلی ارائه می دهند. بسیاری از این پلتفرم‌ها دسترسی‌هایی را در اختیار کاربران قرار می دهند که به کمک یادگیری ماشینی برای بهبود عملکرد و بهتر شده نتایج ارائه می‌کنند. افراد معمولی هم می‌توانند یک داشبورد با شاخص‌هایی مختلف را مشاهده کنند یا به سادگی مقالات تحلیلی این وبسایت‌ها را دنبال کنند. از معروف‌ترین پلتفرم‌های آنچین می‌توان به وبسایت‌های زیر اشاره کرد:

Glassnode ؛ سایت ارائه داده‌ های آن چین رایگان

Glassnode شاید معروف‌ترین وبسایت در ارائه اطلاعات آنچین است. گلس نود، شاخص‌های ساده آنچین را به صورت رایگان ارائه می‌دهد. البته برای استفاده از شاخص‌های پیشرفته که از لحاظ زمانی با سرعت بالاتری به روز می‌شوند باید حساب پیشرفته آن خریداری نمود. گزارش‌های تخصصی این وبسایت معمولاً توسط بنگاه‌های خبری در حوزه ارزهای دیجیتال استفاده می‌شود.

سایت CoinMetrics برای تحلیل آنچین

CoinMetrics نیز داده‌های آنچین و همین‌طور داده‌های مربوط به همبستگی را برای تقریباً 37 ارز دیجیتال ارائه می‌دهد. برخی از داده‌های تحلیل احساسات این وبسایت از وبسایت توییتر استخراج می‌شود. علاوه بر این داده‌های بازار 20 صرافی بزرگ در این وبسایت قرار می‌گیرد.

سایت IntoTheBlock

IntoTheBlock هم پلتفرمی است که طیف گسترده‌ای از ابزارهای تحلیلی را پشتیبانی می‌کند. این ابزارها شامل  تحلیل احساسات، داده‌های دفترچه سفارشات و تحلیل آنچین برای چندین ارز دیجیتال است.

سایت CryptoQuant

CryptoQuant یک سرویس‌دهنده بلاکچینی است که تمرکز اصلی داده‌هایش بر روی شبکه بیت کوین و اتریوم است و داده‌های مختلفی از جمله داده‌های آنچین، صرافی‌ها، ماینرها و شبکه‌ها در اختیار کاربرانش به صورت مستقیم و به شکل API قرار می‌دهد.

سایت Dune Analytics داده‌ های تحلیل آنچین اتریوم

Dune Analytics بیشتر روی داده‌های آنچین اتریوم متمرکز است  و قراردادهای هوشمند اتریوم را  رمزگشایی کرده است و آن‌ها را به شکل نمودار و گزارش تجزیه تحلیل می‌کند. این نوع داده‌ها چون به شکل بصری درآمده‌اند درک بهتر قراردادهای هوشمند را برای کاربران هموار می‌سازد.

سایت های تحلیل آن چین

معرفی اصلی‌ترین شاخص‌های تحلیل آنچین

هرکدام از شاخص‌های آنچین بر اساس یک سری از داده‌های بلاک چین ساخته شده‌اند که معروف‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

شاخص Coin Days Destroyed یا شاخص CDD

CDD یک شاخص آنچین است و به بررسی کوین‌هایی که به مدت بسیار طولانی خرج نشده‌اند؛ می‌پردازد و اصطلاحاً عمر هر کوین را می‌سنجد. این شاخص از آن جهت اهمیت دارد که مشخص می‌کند یک کوین چند روز هولد یا نگهداری شده است و خرج نشده است. شاخص CDD می‌تواند به عنوان یک جایگزین برای بررسی حجم کل تراکنش‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

کوین‌هایی که به مدت طولانی در کیف پول‌ها نگهداری شده‌اند حائز اهمیت هستند زیرا با جابجایی یا در تعریفی بهتر با خرج شدن آن‌ها نشانه‌ای از تغییر رفتار هولدرهای طولانی مدت نمایان می‌شود. از آنجایی که شاخص CDD، هم عمر و همین‌طور حجم یک کوین را می‌سنجد؛ ابزار بسیار مناسبی برای رصد رفتار نهادها که با نام پول هوشمند نیز شهرت دارند و همین‌طور نهنگ‌ها و سرمایه‌گذاران درازمدت در نظر گرفته می‌شود.

هر روز که یک واحد کوین خرج  نشود، همانند یک شمارشگر به آن یک «روز کوین» اضافه می‌شود. هنگامی که کوین مورد نظر نهایتاً خرج شود (ارز دیجیتال هولد شده از کیف پول انتقال پیدا کند یا خارج شود)، روزهای کوین (Coin days) انباشته شده به صفر برمی‌گردد یا اصطلاحاً “از بین می‌رود” و توسط شاخص CDD ثبت می‌شود. فرمول این شاخص از ضرب روزهای هولد شده در حجم به دست می‌آید. برای مثال اگر 2 واحد بیت کوین به مدت 300 روز جابجا نشوند بنابراین روزهای کوین یا Coin days آن 600 خواهد بود.

 شاخص میانگین طول عمر خروجی خرج شده یا شاخص ASOL

ASOL طول عمر هر کوین  را بر اساس خروجی هر تراکنش که در آن روز خرج شده‌اند، در سطح کلان برجسته می‌کند. این شاخص در واقع  رفتار میان هولدرهای کوتاه‌مدت  و بلندمدت  در یک دوره زمانی مشخص را به نمایش می‌گذارد. بنابراین یک ابزار مناسب برای تشخیص تغییر رفتار هولدرهای قدیمی است. فرمول این شاخص به صورت میانگین مدت‌زمان هولد تمام بیت‌ کوین‌های فروخته‌شده در طول روز است.

البته در این شاخص حجم جابجایی رمزارز در نظر گرفته نمی‌شود. مثلاً اگر دو خروجی 100 روزه مورد بررسی در شاخص ASOL قرار گیرند و حجم یکی 0.2 واحد بیت کوین و دیگری 15 واحد بیت کوین باشد، وزن در نظر گرفته شده برای این دو خروجی یکسان است.

شاخص ASOL از نوسانات بالاتری برخوردار است و با نوسانات بازار و تغییر احساسات بازار دچار نوسان بسیاری می‌شود. دلیل این امر هم بازگشت و خرج کوین‌های در خواب قدیمی به چرخه بازار است.

 شاخص ارزش تمام شده کوین‌های هولد شده یا شاخص RHODL Ratio

RHODL شاخصی است که با کمک آن می‌توان ارزش کوین‌های نگهداری یا هولد شده را در بلند مدت و کوتاه مدت با هم دیگر مقایسه کرد. این شاخص در واقع نسبت تعداد بیت کوین‌های نگهداری شده در مدت یک هفته را با بیت کوین‌هایی که در بازه 1 تا 2 ساله نگهداری شده‌اند را به نمایش می‌گذارد.

این شاخص به ارزش تمام شده بیت کوین‌های هولد یا نگهداری شده در بازه زمانی مختلف نیز اشاره دارد. با کمک این شاخص می‌توان تشخیص داد کدام سرمایه‌گذاران به سود رسیده و تمایل به فروش دارایی خود دارند و همچنین می‌توان نواحی کف قیمتی را تشخیص داد جایی که افراد تمایل به خرید بیت کوین دارند و از آنجا می‌توان انتظار تغییر جهت قیمت و رشد را پیش‌بینی کرد.

 شاخص وضعیت استخراج کنندگان بیت کوین یا MPI

شاخص موقعیت ماینرها (MPI) بیانگر دیدگاه استخراج کنندگان بیت کوین نسبت به قیمت است. بنابراین زمانی که ماینرها ترجیح می دهند بیت کوین‌هایی که استخراج کرده‌اند را بیش از حد معمول عرضه کنند و به فروش برسانند؛ با توجه به احساس ترسی که وجود دارد حالت خرسی به وجود می‌آید و زمانی که تمایل آن‌ها فروش کمتر باشد؛ دید به بازار گاوی است و می‌توان انتظار صعود قیمت را پیش‌بینی کرد.

سخن پایانی

تحلیل آنچین با بررسی داده‌های عمومی بلاک چین در تلاش است تا فهم بهتری نسبت به ارزش و کاربرد یک شبکه را در اختیار افراد قرار دهد.

تحلیل آنچین به جای بررسی ترازنامه، جریانات نقدی و صورت درآمد بر روی تجزیه‌وتحلیل اطلاعاتی مانند کنکاش در تراکنش‌ها، شاخص‌های زنجیره‌ای و داده‌های کیف پول‌ها به منظور ارزش‌گذاری دارایی‌های دیجیتال متمرکز شده است.

در حالی که تحلیل آنچین هنوز جوان است اما از آنجایی که ارزهای دیجیتال اغلب از بلاک چین‌های عمومی استفاده می‌کنند بنابراین داده‌های آن‌ها با کمک این روش برای به‌کارگیری در علم داده و یادگیری ماشین بسیار مناسب شده است.

نوشته های مشابه