معرفی و بررسی

مقایسه سولانا و اتریوم؛ کدامیک پیروز نبرد لایه اول‌ها خواهد بود؟

با افزایش محبوبیت حوزه‌های دیفای و ان‌اف‌تی، نبرد میان بلاکچین‌های لایه اول شدت گرفت. تا قبل از بازار گاوی سال ۲۰۲۱، بلاکچین اتریوم رقیبی در این دو زمینه نداشت. این بی‌رقیبی همچنان ادامه‌دار بود تا این‌که پروژه سولانا وارد میدان شد. این پروژه نشان داد که اول بودن، لزوماً به معنای بهتر بودن نیست و بسیاری از افراد، القابی مانند «قاتل اتریوم» و «اتریوم بعدی» را به سولانا دادند. این پروژه برای رفع مشکلات مقیا‌س‌پذیری اتریوم متولد شد، اما نسبت به اتریوم نقاط ضعفی هم دارد. بسیاری از افراد از تفاوت بلاکچین‌ها آگاهی ندارند و برای سرمایه‌گذاری در ارز دیجیتال دچار سردرگمی می‌شوند. به همین دلیل، در این مقاله از نوبیتکس قصد داریم به مقایسه سولانا و اتریوم از دیدگاه‌های مختلف بپردازیم و مزایا و معایب آن‌ها را مورد بررسی قرار دهیم. اگر شما هم به این دو شبکه لایه اول جذاب علاقه دارید یا می‌خواهید روی آن‌ها سرمایه‌گذاری کنید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

فهرست عناوین

آشنایی با اتریوم و ویژگی‌های آن

 آشنایی با اتریوم و ویژگی‌های آن

قبل از مقایسه سولانا و اتریوم، ابتدا به طور خلاصه به ویژگی آن‌ها می‌پردازیم. در این بخش به ویژگی‌های اتریوم و در بخش بعد به ویژگی‌های سولانا می‌پردازیم.

تاریخچه اتریوم

طرح بلاکچین اتریوم (Ethereum) در اواخر سال ۲۰۱۳ توسط فردی به نام ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) پیشنهاد شد. در وایت پیپر این پروژه، صحبت از پلتفرمی شد که قابلیت‌های آن فراتر از بلاکچین بیت کوین است. در سال ۲۰۱۴، این پروژه موفق شد بیش از ۱۸ میلیون دلار سرمایه جذب کند. در نهایت، در تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۱۵ شبکه اصلی اتریوم آغاز به کار کرد. قیمت اتریوم در عرضه اولیه تنها ۰.۳۱ دلار بود و در حال حاضر بیش از ۱۹۰۰ دلار ارزش دارد.

قابلیت‌های کلیدی اتریوم

مهم‌ترین نوآوری بلاکچین اتریوم، قرارداد هوشمند (Smart Contract) است. این قراردادها که معمولاً با زبان برنامه‌نویسی سالیدیتی (Solidity) نوشته می‌شوند، با برقراری یک یا چند شرط، کارهای تعیین‌شده را انجام می‌دهند. از جمله کاربردهای قرارداد هوشمند می‌توان به دیفای (DeFi) و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (dApps) اشاره کرد. علاوه بر این، شبکه اتریوم موفق شد بستر مناسبی را برای توکن‌های غیرمثلی (NFT) فراهم کند.

مشکلات مقیاس‌پذیری اتریوم

شبکه اتریوم ابتدا با مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) پیاده‌سازی شد و به همین دلیل، از مشکلاتی مانند مصرف زیاد انرژی، سرعت پایین و کارمزد بالا رنج می‌برد. برای رفع این مشکلات، اتریوم ۲ (Ethereum 2.0) پیشنهاد شد. در این ارتقا، مکانیزم اجماع اتریوم از اثبات کار به اثبات سهام (PoS) تغییر کرد. هدف از ارتقای اتریوم، بهبود مقیاس‌پذیری و مصرف انرژی است و قصد دارد با استفاده از سازوکارهایی مانند رول آپ (Roll Up) این مشکل را برطرف کند.

کارمزد و سرعت تراکنش

کارمزد شبکه اتریوم، که مستقیماً روی تجربه کاربری تأثیرگذار است، در زمان ازدحام شبکه تا حد زیادی افزایش می‌یابد. مدت‌زمان تأیید تراکنش‌ها در این شبکه متغیر است. اگرچه بلاک تایم این شبکه معمولاً در حدود ۱۲ ثانیه است، اما میزان تأخیر در تأیید تراکنش معمولاً به کارمزد تعیین‌شده توسط ارسال‌کننده بستگی دارد. در حال حاضر ظرفیت شبکه اتریوم نسبت به بلاکچین‌های امروزی بسیار پایین و در حدود ۳۰ تراکنش بر ثانیه است.

ویژگی‌های اتریوم در یک نگاه

نام Ethereum
نام کوین اتر
نماد اختصاری ETH
رتبه کوین مارکت کپ ۲
تاریخ شروع به کار ۳۰ جولای ۲۰۱۵
مکانیزم اجماع اثبات سهام
استاندارد توکن ERC-20، ERC-721، ERC-777، ERC-1155، ERC-4626
حداکثر تعداد تراکنش در ثانیه (TPS) ۳۰
بلاک تایم حدود ۱۲ ثانیه
زبان برنامه‌نویسی قرارداد هوشمند Solidity، Vyper

آشنایی با سولانا و ویژگی‌های آن

 آشنایی با سولانا و ویژگی‌های آن

در این بخش، مشخصات و ویژگی‌های بلاکچین سولانا را معرفی می‌کنیم و پس از آن به سراغ مقایسه سولانا و اتریوم می‌رویم.

تاریخچه سولانا

ایده پروژه سولانا در سال ۲۰۱۴ و توسط فردی به نام آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko) شکل گرفت. او در ادامه با گرگ فیتزجرالد (Greg Fitzgerald)، یکی از همکاران خود در کمپانی کوالکام (Qualcomm)، روی ساخت یک شبکه بلاکچینی همکاری کرد. در ادامه، همکار دیگر آن‌ها یعنی استیون اکریج (Stephen Akridge) به این تیم پیوست. نام این پروژه ابتدا لوم (Loom) بود، اما برای جلوگیری از تداخل نام به سولانا تغییر کرد. در نهایت، شبکه اصلی سولانا در سال ۲۰۲۰ شروع به کار کرد و اولین بلاک آن در روز ۱۶ مارس ایجاد شد. در حال حاضر برای خرید سولانا باید حدود ۵۸ دلار هزینه کنید.

قابلیت‌های کلیدی سولانا

اولین قابلیت کلیدی بلاکچین سولانا، ظرفیت بالا در پردازش تراکنش‌هاست. تأخیر بسیار کم، تراکنش‌های ارزان و مقیاس‌پذیری عالی از دیگر قابلیت‌های کلیدی سولانا هستند که این شبکه را برای بسیاری از پروژه‌ها و توسعه‌دهندگان جذاب می‌کنند. علاوه بر این، شبکه سولانا مانند شبکه اتریوم، بستر مورد نیاز کالکشن‌های ان‌اف‌تی، اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و بازی‌های متاورس و وب ۳ را فراهم کرده است.

مکانیزم اثبات تاریخچه

سولانا از مکانیزم اجماع ترکیبی استفاده می‌کند. این مکانیزم از ترکیب الگوریتم اثبات تاریخچه (Proof of History) و اثبات سهام (PoS) بدست آمده است. مکانیزم PoH به جای ثبت تراکنش‌ها، تاریخچه آن‌ها را ثبت می‌کند تا گره‌های شبکه زودتر به توافق برسند و در نتیجه سرعت و مقیاس‌پذیری شبکه افزایش یابد. شبکه سولانا به لطف این مکانیزم اجماع می‌تواند تا ۶۵۰۰۰ تراکنش را در ثانیه مدیریت کند.

تکنیک‌های افزایش مقیاس‌پذیری

مقیاس‌پذیری بالای شبکه سولانا مدیون نوآوری‌هایی مانند پروتکل گلف استریم (Gulf Stream) برای ارسال تراکنش‌ها، مکانیزم تحمل خطای بیزانس تاور (Tower BFT) برای توافق سریع گره‌ها، تکنیک پایپ لاینینگ (Pipeline) برای افزایش سرعت تأیید تراکنش‌ها، پروتکل انتشار بلاک توربین (Turbine) برای انتقال سریع داده میان گره‌ها، ساختار داده کلود بریک (Cloudbreak) برای حل مشکل مقیاس‌پذیری و در نهایت، پشتیبانی از سیستم سی لِوِل (Sealevel) برای اجرای قراردادهای هوشمند موازی است.

ویژگی‌های سولانا در یک نگاه

نام Solana
نام کوین سولانا
نماد اختصاری SOL
رتبه کوین مارکت کپ ۶
تاریخ شروع به کار ۱۶ مارس ۲۰۲۰
مکانیزم اجماع ترکیبی (اثبات سهام و اثبات تاریخچه)
استاندارد توکن SPL
حداکثر سرعت تراکنش (TPS) ۶۵۰۰۰
بلاک تایم حدود ۰.۴ ثانیه
زبان برنامه‌نویسی قرارداد هوشمند ++Rust, C, C

مقایسه اتریوم و سولانا از دیدگاه‌های مختلف

مقایسه اتریوم و سولانا از دیدگاه‌های مختلف

در این بخش به مقایسه سولانا و اتریوم از دیدگاه‌های مختلف می‌پردازیم و نقاط قوت و ضعف آن‌ها در زمینه‌های مختلف را بررسی می‌کنیم.

۱. مقایسه سولانا و اتریوم؛ الگوریتم اجماع

شبکه اتریوم تا قبل از ارتقای اتریوم ۲ از مکانیزم اجماع اثبات کار استفاده می‌کرد و در ادامه به مکانیزم اثبات سهام مهاجرت کرد. سولانا از نوعی مکانیزم ترکیبی شامل اثبات سهام و اثبات تاریخچه استفاده می‌کند. هر دو الگوریتم مزایا و معایب خاص خودشان را دارند که در مقاله الگوریتم اجماع چیست؟ به تفصیل در مورد آن‌ها صحبت کرده‌ایم.

۲. مقایسه سولانا و اتریوم؛ مقیاس‌پذیری

شبکه سولانا به لطف مکانیزم اجماع اثبات تاریخچه و تکنیک‌های مختلفی مانند گلف استریم، پایپ لاینینگ و پروتکل توربین، مقیاس‌پذیری بالاتری نسبت به شبکه اتریوم دارد. در مکانیزم اجماع PoH سولانا، برخلاف مکانیزم PoS اتریوم، به جای ثبت تراکنش‌های تأیید‌شده، تاریخچه آن‌ها ذخیره می‌شود. البته با پیاده‌سازی تکنولوژی دنک شاردینگ (Danksharding)، مقیاس‌پذیری اتریوم افزایش خواهد یافت.

۳. مقایسه سولانا و اتریوم؛ معماری شبکه

شبکه‌های اتریوم و سولانا معماری متفاوتی دارند. شبکه اتریوم به حالت سیستم وابستگی دارد یا اصطلاحاً استیت فول (Stateful) است. به زبان ساده، اگر روی شبکه اتریوم مبلغی را برای فرد دیگری ارسال کنید، کل شبکه باید اطلاعات خودشان را به‌روزرسانی کنند. شبکه سولانا از نوع بدون حالت یا استیت لس (Stateless) است. در نتیجه، نیازی نیست برای هر تراکنش، تمام شبکه به‌روزرسانی شود و با این کار، مصرف حافظه کمتر می‌شود.

۴. مقایسه سولانا و اتریوم؛ سطح عدم تمرکز

هدف اصلی بلاکچین، غیرمتمرکزسازی است. اگر بخواهیم مقایسه سولانا و اتریوم را از نظر غیرمتمرکز بودن انجام دهیم، اتریوم موفق‌تر عمل کرده است. سطح عدم تمرکز به تعداد و توزیع گره‌ها بستگی دارد و اتریوم از این نظر دست برتر را در اختیار دارد. سی اعتبارسنج برتر شبکه سولانا، بیش از ۳۵ درصد از استیک کل شبکه را در اختیار دارند و این تمرکز قدرت باعث می‌شود امنیت شبکه با خطر مواجه شود.

۵. مقایسه سولانا و اتریوم؛ زبان‌های برنامه‌نویسی

مقایسه سولانا و اتریوم از نظر زبان برنامه‌نویسی

شبکه سولانا از زبان‌های راست (Rust)، سی (C) و سی‌پلاس‌پلاس (C++) پشتیبانی می‌کند، اما اتریوم با زبان‌های سالیدیتی و وایپر (Vyper) سازگار است. از نظر سازگاری با سایر شبکه‌ها، زبان سالیدیتی عملکرد بهتری دارد و یادگیری آن بسیار ساده است. در مقابل، زبان راست تنها به بلاکچین محدود نیست و توسعه‌دهندگان بیشتری دارد. علاوه بر این، پروژه‌های مشهوری مانند نیر پروتکل (Near Protocol) از این زبان پشتیبانی می‌کنند.

۶. مقایسه سولانا و اتریوم؛ استاندارد توکن

نحوه ایجاد توکن‌های شبکه و رفتار آن‌ها در استاندارد توکن تعریف می‌شوند. شبکه اتریوم علاوه بر استاندارد ERC-20، با استاندارهای ERC-721، ERC-777، ERC-1155 و ERC-4626 نیز سازگاری دارد. شبکه سولانا از استاندارد دیگری به نام SPL که مخفف Solana Program Library است، پیروی می‌کند و توسعه‌دهندگان سولانا برای توسعه توکن از آن استفاده می‌کنند.

۷. مقایسه سولانا و اتریوم؛ پروتکل ارسال تراکنش

مقایسه سولانا و اتریوم از نظر پروتکل ارسال تراکنش

در شبکه اتریوم، تراکنش‌های در انتظار پردازش، در فضایی به نام ممپول (Mempool) قرار می‌گیرند. این تراکنش‌ها باید در این حافظه باقی بمانند تا توسط یک اعتبارسنج انتخاب شوند. شبکه سولانا برای ارسال تراکنش‌ها از پروتکلی به نام گلف استریم (Gulf Stream) استفاده می‌کند. این پروتکل که به ممپول نیازی ندارد، تأخیر در تأیید تراکنش‌ها به حداقل مقدار ممکن می‌رساند.

۸. مقایسه سولانا و اتریوم؛ سرعت تراکنش

در مقایسه سولانا و اتریوم از نظر سرعت، برگ برنده در اختیار شبکه سولانا است. این شبکه به دلیل استفاده از مکانیزم Tower BFT، یکی از سریع‌ترین شبکه‌های بلاکچینی حال حاضر محسوب می‌شود و می‌تواند تا ۶۵۰۰۰ تراکنش را در ثانیه پردازش کند. این در حالی است که ظرفیت اتریوم حداکثر می‌تواند ۳۰ تراکنش بر ثانیه برسد. البته نباید فراموش کرد که با تکمیل ارتقای اتریوم، سرعت این شبکه به ۱۰۰ هزار تراکنش بر ثانیه خواهد رسید.

۹. مقایسه سولانا و اتریوم؛ بلاک تایم

زمان بلاک یا بلاک تایم (Block Time) شبکه سولانا و اتریوم تفاوت فاحشی دارند. این معیار برای شبکه سولانا حدود ۰.۴ ثانیه است و در عرض یک ثانیه، بیش از دو بلاک به بلاکچین اضافه می‌شود. این در حالی است که بلاک تایم شبکه اتریوم به طور میانگین حدود ۱۲ ثانیه است.

۱۰. مقایسه سولانا و اتریوم؛ اختلال در شبکه

مقایسه سولانا و اتریوم از نظر اختلال در شبکه

اگرچه شبکه اتریوم گاهی با ازدحام مواجه می‌شود، اما به لطف سطح عدم تمرکز بالا، تاکنون با قطعی شبکه مواجه نشده است. این قضیه در مورد شبکه سولانا صدق نمی‌کند و چندین مرتبه شاهد اختلال و قطعی آن بوده‌ایم. اغلب حملاتی که سولانا تجربه کرده است، از نوع دیداس (DDOS) بوده‌اند. جالب است بدانید در سومین اختلال شدید شبکه سولانا که به دلیل حمله ربات‌ها رخ داد، سرعت پردازش شبکه به مقدار عجیب ۴۰۰ هزار تراکنش بر ثانیه رسید و در نهایت با قطعی مواجه شد.

۱۱. مقایسه سولانا و اتریوم؛ ارزش سرمایه قفل‌شده

برای مقایسه سولانا و اتریوم از نظر اعتبار، ارزش کل قفل‌شده (TVL) آن‌ها را بررسی می‌کنیم. طبق اطلاعات سایت دیفای لاما (DeFi Llama)، در حال حاضر ارزش کل قفل‌شده پروژه‌های دیفای اتریوم، با حدود ۸۰۰ پروژه، به بیش از ۲۴ میلیارد دلار می‌رسد. پروژه لیدو (Lido) با بیش از ۱۷ میلیون دلار، بخش زیادی از این سرمایه قفل‌شده را در اختیار دارد. در مقابل، ارزش کل قفل‌شده پروژه‌های دیفای سولانا با حدود ۱۰۰ پروژه، بیش از ۵۰۰ میلیون دلار است که فاصله زیادی با اتریوم دارد.

۱۲. مقایسه سولانا و اتریوم؛ اکوسیستم دیفای

از نظر بزرگی و تنوع در اکوسیستم دیفای، شبکه اتریوم عملکرد بهتری نسبت به سولانا دارد. بسیاری از اپلیکیشن‌های دیفای معروف مانند میکر دائو (MakerDAO)، لیدو، یونی سواپ (Uniswap) و آوه (Aave) روی شبکه اتریوم قرار دارند. علاوه بر این، معروف‌ترین بازارهای NFT مانند اوپن سی (OpenSea) نیز روی این شبکه فعالیت می‌کنند. البته نباید فراموش کرد که در اکوسیستم سولانا نیز پلتفرم‌های معروفی مانند سولِند (Solend) و رِیدیوم (Raydium) وجود دارد.

۱۳. مقایسه سولانا و اتریوم؛ اکوسیستم NFT

مقایسه سولانا و اتریوم از نظر اکوسیستم NFT

به دلیل سابقه طولانی شبکه اتریوم در حوزه ان‌اف‌تی، اکوسیستم آن نسبت به شبکه سولانا بزرگتر است. برای مثال، بازی کریپتو کیتیز (CryptoKitties)، اولین بازی بلاکچینی بود که از NFT استفاده کرد و در سال ۲۰۱۷ باعث ازدحام شدید شبکه شد. با این‌که شبکه سولانا از نظر اکوسیستم NFT عمر کمتری دارد، اما به دلیل سرعت بالا و کارمزد کم، رشد سریعی دارد. در این شبکه نیز تراکنش میلیون دلاری وجود دارد. برای مثال در سپتامبر ۲۰۲۱، کالکشن Degenerate Ape NFT به مبلغ ۱.۱ میلیون دلار فروخته شد.

۱۴. مقایسه سولانا و اتریوم؛ کارمزد تراکنش

در مقایسه سولانا و اتریوم از نظر کارمزد، سولانا با قاطعیت پیروز میدان است. در حال حاضر میانگین کارمزد شبکه اتریوم در حدود یک دلار و میانگین کارمزد شبکه سولانا حدود ۰.۰۰۰۲ دلار است. از طرفی مکانیزم تعیین کارمزد این دو شبکه متفاوت است. کارمزد سولانا بر اساس منابع پردازشی و اندازه داده‌ها تعیین می‌شود. این در حالی است که شبکه اتریوم برای تعیین کارمزد از مفهوم واحد گس (Gas Unit) استفاده می‌کند. قیمت گس در شبکه اتریوم نسبت به تقاضا و ازدحام شبکه تغییر می‌کند.

۱۵. مقایسه سولانا و اتریوم؛ ساختار آدرس

ساختار آدرس توکن در دو شبکه اتریوم و سولانا با هم تفاوت دارند. آدرس توکن شبکه اتریوم یک رشته ۴۲ کاراکتری است که با «0x» آغاز می‌شود. بیست کاراکتر اول این رشته نشان‌دهنده آدرس قرارداد توکن است و سایر کاراکترها، شناسه یکتای توکن هستند. آدرس توکن در شبکه سولانا یک رشته ۴۴ کاراکتری است که با یک حرف و یک عدد آغاز می‌شود. این رشته ترکیبی از یک کلید عمومی برای شناسایی مالک توکن و یک شناسه برنامه برای شناسایی برنامه در شبکه سولانا است.

۱۶. مقایسه سولانا و اتریوم؛ مکانیزم عرضه

مقایسه سولانا و اتریوم از نظر مکانیزم عرضه

در این بخش به مقایسه سولانا و اتریوم از نظر مکانیزم عرضه می‌پردازیم. حداکثر عرضه این دو کوین نامحدود است. در حال حاضر حدود ۱۲۰ میلیون واحد اتریوم و ۴۲۲ میلیون واحد سولانا در گردش است. طبق طرح EIP-1559، عرضه اتریوم بسته به فعالیت شبکه تغییر می‌کند. هر چه فعالیت در شبکه بیشتر شود، کوین بیشتری سوزانده خواهد شد و تعداد کوین‌های در گردش کمتر می‌شوند. سولانا یک کوین تورمی محسوب می‌شود و زمان‌بندی نرخ تورم آن مشخص است. این نرخ تورم به‌گونه‌ای تنظیم شده است که در بلندمدت به سالانه ۱.۵ درصد برسد.

۱۷. مقایسه سولانا و اتریوم؛ قیمت و ارزش بازار

در انتهای مقایسه سولانا و اتریوم به بررسی قیمت و ارزش بازار کوین بومی این دو شبکه می‌پردازیم. در زمان نگارش این مطلب، قیمت اتریوم (ETH) در حدود ۱۹۶۰ دلار است و با ارزش بازار ۲۳۶ میلیارد دلاری (مگا کپ)، در جایگاه دوم بازار قرار دارد. این در حالی است که کوین SOL با قیمتی در حدود ۵۸ دلار و مارکت کپ ۲۵ میلیارد دلاری (لارج کپ)، رتبه ششم بازار ارزهای دیجیتال را در اختیار دارد.

مقایسه سولانا و اتریوم در یک نگاه

  سولانا اتریوم
کوین بومی SOL ETH
الگوریتم اجماع ترکیبی (اثبات سهام و اثبات تاریخچه) اثبات سهام
معماری شبکه بدون حالت وابسته به حالت
سطح عدم تمرکز کمتر بیشتر
زبان‌های برنامه‌نویسی راست، سی، سی‌پلاس‌پلاس سالیدیتی، وایپر
امنیت کمتر بیشتر
سرعت تراکنش (TPS) ۶۵۰۰۰ ۳۰
پروتکل ارسال تراکنش گلف استریم ممپول
کارمزد شبکه بسیار ناچیز نسبتاً زیاد
بلاک تایم (ثانیه) ۰.۴ ۱۲
سابقه قطعی شبکه دارد ندارد
استاندارد توکن SPL ERC-20، ERC-721، ERC-777، ERC-1155، ERC-4626
ساختار آدرس توکن ۴۴ کاراکتری، شروع با یک حرف و یک عدد ۴۲ کاراکتری، شروع با 0x
مقیاس‌پذیری بیشتر کمتر
اندازه شبکه (TVL) حدود ۵۰۰ میلیون دلار حدود ۲۴ میلیارد دلار
اکوسیستم دیفای کوچکتر و کم‌تنوع‌تر بزرگتر و متنوع‌تر
ارزش بازار (میلیارد دلار) ۲۵ ۲۳۶
دسته‌بندی ارزش بازار لارج کپ مگا کپ
رتبه (سهم بازار) ۶ ۲
قیمت (دلار) ۵۸ ۱۹۶۰

مزایا و معایب سولانا و اتریوم

  مزایا معایب
اتریوم توسعه‌دهندگان گسترده

اکوسیستم متنوع

امنیت بالا

سرعت تراکنش پایین

مقیاس‌پذیری محدود

کارمزد بالا

سولانا سرعت تراکنش بالا

کارمزد کم

مقیاس‌پذیری عالی

تعداد پروژه محدود

دوری از ماهیت نامتمرکز

سابقه اختلال در شبکه

شباهت‌های اتریوم و سولانا

شباهت‌های اتریوم و سولانا

شبکه‌های اتریوم و سولانا، با وجود تفاوت‌های زیاد، چندان بی‌شباهت هم نیستند. در این بخش به چند شباهت و وجه اشتراک این دو پروژه می‌پردازیم.

۱. پشتیبانی از قراردادهای هوشمند

در بخش مقایسه سولانا و اتریوم اشاره کردیم که هر دو شبکه از قراردادهای هوشمند پشتیبانی می‌کنند. تنها تفاوت آن‌ها در این بخش، ساختار قرارداد و زبان‌های برنامه‌نویسی برای ایجاد آن‌هاست.

۲. قابلیت استیک کردن

اتریوم و سولانا هر دو به نحوی از مکانیزم اجماع اثبات سهام استفاده می‌کنند. در نتیجه، امکان استیک کردن کوین‌های بومی در شبکه وجود دارد. برای استیک سولانا می‌توانید از پلتفرم استیکینگ نوبیتکس استفاده کنید.

۳. عرضه نامحدود

طبق اطلاعات سایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، حداکثر عرضه یا همان Max Supply اتریوم و سولانا نامحدود است. البته باید توجه داشته باشید که حداکثر عرضه و عرضه در گردش کوین سولانا متفاوت‌اند.

۴. فعالیت در حوزه ان‌اف‌تی

اتریوم پیشگام فضای NFT محسوب می‌شود و پروژه‌های بزرگی مانند کریپتو کیتیز و کالکشن کریپتو پانکس (CryptoPunks) روی آن فعالیت می‌کنند. از طرفی، سولانا به دلیل هزینه تراکنش پایین و زمان تأیید عالی، میزبان بازارهای NFT بزرگی مانند مجیک ایدن (Magic Eden) و دیجیتال آیز (Digital Eyes) است.

۵. میزبانی بازی‌های مشهور

اتریوم و سولانا، هر دو در زمینه گیمینگ و بازی‌های متاورس فعال هستند. در شبکه اتریوم نام‌های مشهوری مانند اکسی اینفینیتی (Axie Infinity) و دیسنترالند (Decentraland) به چشم می‌خورند. بازی‌های بزرگی مانند استار اطلس (Star Atlas) و کالکشن Degenerate Ape Academy نیز شبکه سولانا را به عنوان بستر خود انتخاب کرده‌اند.

مقایسه سولانا و اتریوم از نظر ارزش سرمایه‌گذاری؛ کدام گزینه مناسب‌تر است؟

مقایسه سولانا و اتریوم از نظر ارزش سرمایه‌گذاری

در انتها باید به این سؤال پاسخ دهیم که خرید سولانا سود بیشتری خواهد داشت یا سرمایه‌گذاری روی اتریوم گزینه بهتری است؟ محبوبیت سولانا و اتریوم بسیار زیاد است و از نظر پیشرفت نیز روند صعودی دارند. پروژه‌های بلاکچینی برای انتخاب بلاکچین به نیازهای خودشان توجه می‌کنند. اگر معیارهایی مانند سرعت بالا، مقیاس‌پذیری عالی و کارمزد پایین در اولویت آن‌ها باشد، معمولاً به سراغ سولانا می‌روند. البته نباید این نکته را فراموش کرد که سطح پذیرش سولانا نسبت به شبکه اتریوم کمتر است.

روند قیمت اتریوم و سولانا در آینده به شرایطی مانند پیشرفت پروژه و اقتصاد کلان بستگی دارد. سولانا پتانسیل بالایی برای جذب پروژه‌های بلاکچینی دارد و می‌تواند رشد قابل توجهی را تجربه کند. از طرفی با بهبود مقیاس‌پذیری اتریوم، به احتمال زیاد شاهد افزایش استقبال از این بلاکچین و رشد قیمت اتریوم خواهیم بود. در نهایت می‌توان گفت که سرمایه‌گذاری بر روی سولانا ریسک بیشتری نسبت به اتریوم دارد و در سمت مقابل، احتمال سوددهی آن نیز بیشتر خواهد بود. فراموش نکنید که هنگام خرید ارز دیجیتال حتماً مدیریت ریسک و سرمایه را رعایت کنید

جمع‌بندی

اتریوم و سولانا، دو بلاکچین لایه اول محبوب هستند که طرفداران و مخالفان خاص خودشان را دارند. سولانا با هدف رفع مشکلات مقیاس‌پذیری اتریوم متولد شد و در بخش کارمزد شبکه و سرعت پردازش تراکنش‌ها عملکرد بسیار خوبی را از خود نشان داد. از طرفی، شبکه اتریوم عمر بیشتری دارد و جامعه توسعه‌دهندگان آن بسیار بزرگ است. محبوبیت اتریوم به همین‌جا ختم نمی‌شود و ارزش کل قفل‌شده در شبکه به خوبی اعتبار آن را نشان می‌دهد. در این مقاله سعی کردیم مقایسه سولانا و اتریوم را از جهات مختلف انجام دهیم و نقاط قوت و ضعف آن‌ها را بررسی کنیم. در پایان، توجه داشته باشید که سولانا پروژه‌ای جوان‌تر است و برای مقایسه بهتر و دقیق‌تر آن با اتریوم به زمان بیشتری نیاز داریم.

محمدامین معصومی

مترجم اخبار و محتوانویس حوزه رمز‌ارز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × 4 =