آموزش مفاهیم پایه

صرافی ارز دیجیتال چیست؟ آموزش صرافی‌های بیت کوین و کریپتو به زبان ساده

صرافی‌های ارز دیجیتال با فراهم کردن پلتفرمی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال مختلف، به افزایش گردش مالی بازار ارزهای دیجیتال کمک می‌کنند و نقش مهمی در گسترش دنیای بلاکچین دارند. به‌عبارت دیگر، صرافی‌های ارز دیجیتال به افراد اجازه می‌دهند تا با هر میزان دانش و سرمایه‌ای بتوانند به‌راحتی در بازار فعالیت کنند و همین موضوع باعث ایجاد فرصت‌های سرمایه‌گذاری و راه‌اندازی پروژه‌های جدید ارز دیجیتال می‌شود.

با توجه به نقش مهمی که یک صرافی ارز دیجیتال در توسعه دنیای غیرمتمرکز دارد، در این مقاله از مجله نوبیتکس به بررسی این دسته از صرافی‌ها و آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال در آن‌ها پرداخته‌ایم. برای آشنایی بیش‌تر با انواع صرافی‌های ارز دیجیتال و بهترین صرافی ارز دیجیتال برای ایرانیان، پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

صرافی ارز دیجیتال چیست؟

صرافی ارز دیجیتال

صرافی ارز دیجیتال (به انگلیسی: Crypto Exchange) پلتفرمی است که به کاربران اجازه می‌دهد ارزهای دیجیتال مختلف را بخرند، بفروشند و یا به هم تبدیل کنند. البته امروزه بسیاری از صرافی‌های ارز دیجیتال علاوه بر خرید و فروش، امکانات مختلف دیگری مثل چارت قیمت و ابزارهای تحلیلی، سرویس‌های کسب درآمد و سرمایه‌گذاری، کیف پول ارز دیجیتال برای نگهداری دارایی افراد و… را نیز به کاربران خود ارائه می‌کنند.

صرافی ارز دیجیتال چگونه کار می‌کند؟

عملکرد کلی یک صرافی ارز دیجیتال، شباهت زیادی به کارگزاری‌های بورس و بروکرهای فارکس دارد و امکان خرید و فروش آنلاین ارزهای دیجیتال را برای کاربران تسهیل می‌کند. صرافی ارز دیجیتال با ایجاد و نگه‌داری دفتر سفارش‌ها یا همان اوردر بوک (Order Book)، سفارش خریداران و فروشندگان را با هم تطبیق می‌دهد و با اولویت‌بندی معاملات برحسب قیمت و زمان، سعی می‌کند آن‌ها را در سریع‌ترین زمان ممکن اجرا کند. صرافی‌های ارز دیجیتال نقش واسط بین خریدار و فروشنده را دارند و معمولاً در ازای ارائه خدمات خود، مقداری کارمزد از کاربران دریافت می‌کنند.

انواع صرافی ارز دیجیتال

صرافی‌های ارز دیجیتال انواع مختلفی دارند و ویژگی‌ها و نحوه عملکرد هریک از آن‌ها با هم متفاوت است. صرافی ارز دیجیتال معمولاً در یکی از دسته‌های متمرکز، غیرمتمرکز، همتابه‌همتا یا مشتقه قرار می‌گیرد. بعضی صرافی‌ها ممکن است ترکیبی از این‌ها باشند که به آن‌ها صرافی هیبریدی (Hybrid Exchange) می‌گویند.

صرافی متمرکز

صرافی متمرکز

صرافی متمرکز (Centralized Exchange) به صرافی‌هایی می‌گویند که تحت کنترل و نظارت یک شرکت یا سازمان خاص قرار دارند و علاوه بر تسهیل معاملات بین خریداران و فروشندگان، مسئولیت نگهداری دارایی کاربران را هم بر عهده می‌گیرند. در یک صرافی متمرکز، خدمات به‌صورت حضانتی یا امانی (Custodial) ارائه می‌شود، یعنی مدیریت و نگهداری کلیدهای خصوصی کیف پول ارز دیجیتال کاربران بر عهده صرافی است.

صرافی‌های متمرکز می‌توانند شرایط و ضوابط خاص خود را داشته باشند و کاربران برای استفاده از خدمات آن‌ها باید با این شرایط موافقت کنند. برای مثال، انجام احراز هویت (KYC) در بسیاری از صرافی‌های متمرکز اجباری است و کاربران نمی‌توانند به‌صورت ناشناس در آن‌ها فعالیت کنند. علاوه بر این، هر صرافی متمرکز می‌تواند سیاست‌های خاص خود را در لیست کردن ارزهای دیجیتال جدید یا تعیین نرخ کارمزد معاملات داشته باشد.

مهم‌ترین ویژگی‌های یک صرافی متمرکز عبارتند از:

  • عملکرد تحت کنترل و نظارت یک نهاد مرکزی
  • مدیریت و نگهداری دارایی کاربران
  • امکان تعیین ضوابط و مقررات مختلف
  • حجم معاملات و نقدینگی بالا

صرافی غیرمتمرکز

صرافی غیرمتمرکز

صرافی غیرمتمرکز (Decentralized Exchange یا به اختصار DEX) به صرافی‌هایی می‌گویند که تحت کنترل یک نهاد مرکزی قرار ندارند. صرافی‌های غیرمتمرکز به کمک قرارداد هوشمند (Smart Contract) روی شبکه بلاکچین، به کاربران اجازه می‌دهند تا بدون نیاز به یک واسط مرکزی، معاملات خود را انجام دهند. این صرافی‌ها خدمات خود را به‌صورت غیرحضانتی یا غیر امانی (Non-Custodial) ارائه می‌کنند؛ یعنی کنترل دارایی هر کاربر برعهده خود او قرار دارد (از طریق کیف پول) و صرافی فقط انجام مبادلات را تسهیل می‌کند.

در صرافی‌های غیرمتمرکز، حریم خصوصی کاربران اهمیت زیادی دارد و برای انجام معامله در آن‌ها، نیازی به احراز هویت یا ارائه اطلاعات شخصی نیست. به‌دلیل متمرکز نبودن اطلاعات و دارایی‌ها، معمولاً صرافی‌های غیرمتمرکز امنیت خوبی دارند و آسیب‌پذیری آن‌ها نسبت به حملات سایبری کم‌تر است. معمولاً تعداد ارزهای قابل معامله، حجم معاملات و نقدینگی در صرافی‌های غیرمتمرکز کم‌تر از صرافی‌های متمرکز است.

مهم‌ترین ویژگی‌های یک صرافی غیرمتمرکز عبارتند از:

  • عملکرد بدون کنترل نهاد مرکزی
  • مدیریت و کنترل دارایی‌ها در اختیار کاربران
  • امنیت بالا و اهمیت بیش‌تر به حریم خصوصی کاربران
  • پایین‌تر بودن نقدینگی و ارزهای قابل معامله

صرافی همتا‌به‌همتا (P2P)

صرافی همتا به همتا

صرافی همتابه‌همتا (Peer-to-Peer Exchange یا به اختصار P2P) به صرافی‌هایی می‌گویند که خریداران و فروشندگان را مستقیماً به هم وصل می‌کنند و واسطی بین آن‌ها وجود ندارد. صرافی‌های P2P به معامله‌گرها اجازه می‌دهند تا معامله‌گر دلخواه خود را برای تبادل ارزهای دیجیتال انتخاب کنند. در واقع صرافی همتابه‌همتا محیطی را فراهم می‌سازد که فروشندگان بتوانند ارزهای دیجیتال خود را با قیمت پیشنهادی به نمایش بگذارند و خریداران نیز بتوانند ارزها و قیمت‌های ارائه‌شده را ببینند و بهترین پیشنهاد را از میان آن‌ها انتخاب کنند.

بسیاری از صرافی‌های همتابه‌همتا، امکان استفاده از حساب امانی (Escrow) را هم در اختیار کاربران خود قرار می‌دهند. در این سرویس، ارزهای دیجیتال فروشنده در حساب امانی یا اسکرو قرار می‌گیرد و وقتی خریدار فرآیند پرداخت را انجام داد، ارزها به حساب او منتقل می‌شوند. معمولاً صرافی‌های P2P روش‌های پرداخت متنوعی را برای کاربران در نظر می‌گیرند تا خریداران بتوانند به روش دلخواه خود، مبلغ مورد نیاز برای خرید ارزهای دیجیتال را بپردازند.

مهم‌ترین ویژگی‌های یک صرافی همتابه‌همتا عبارتند از:

  • ارتباط مستقیم خریدار و فروشنده
  • ارائه روش‌های پرداخت متنوع
  • حذف واسط از معاملات و افزایش حریم خصوصی
  • تعیین قیمت توسط طرفین معامله

صرافی مشتقه (فیوچرز و آپشنز)

معاملات مشتقه

صرافی مشتقه (Derivative Exchange) به صرافی‌هایی می‌گویند که امکان معامله بر اساس قیمت آتی ارزهای دیجیتال را در اختیار کاربران قرار می‌دهند. در این صرافی‌ها، معامله‌گرها می‌توانند با پیش‌بینی قیمت ارز دیجیتال مورد نظر خود، روی آن معامله انجام دهند و لازم نیست حتماً آن ارز دیجیتال را در اختیار داشته باشند. رایج‌ترین شیوه‌های معامله در بازار مشتقات ارزهای دیجیتال شامل معاملات فیوچرز یا آتی (Futures) و آپشنز یا اختیار معامله (Options) است.

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های صرافی‌های مشتقه، ارائه اهرم (Leverage) برای انجام معاملات است. با استفاده از اهرم، معامله‌گرها می‌توانند تا چندبرابر سرمایه اصلی خود سفارش خرید یا فروش ثبت کنند. با این کار، هم فرصت کسب سود و هم احتمال ضرر کاربران افزایش می‌یابد.

مهم‌ترین ویژگی‌های یک صرافی مشتقه عبارتند از:

  • امکان معامله بر اساس قراردادهای فیوچرز، آپشنز و غیره
  • معامله بر اساس قیمت آینده و بدون نیاز به مالکیت ارزهای دیجیتال
  • ارائه اهرم یا لوریج برای انجام معاملات
  • بالا بودن پتانسیل سود و ریسک ضرر در معاملات

چگونه در صرافی ارز دیجیتال حساب باز کنیم؟

معمولاً روال باز کردن حساب در صرافی‌های ارز دیجیتال، شبیه به هم است و با شماره موبایل یا ایمیل انجام می‌شود. مثلاً برای ثبت نام در صرافی نوبیتکس، کافیست وارد صفحه اصلی سایت شوید و روی دکمه ثبت نام کلیک کنید. سپس شماره موبایل خودتان را در فرم ثبت نام وارد کنید و یک رمز عبور قوی نیز برای حساب خودتان انتخاب کنید. پس از آن برای شما یک کد تأیید ارسال می‌شود که با وارد کردن آن، ثبت نام اولیه شما انجام می‌شود و می‌توانید بعد از آن، فرآیند احراز هویت را انجام دهید. برای یادگیری دقیق‌تر مراحل افتتاح حساب در نوبیتکس، پیشنهاد می‌کنیم مطلب «آموزش تصویری ثبت نام و احراز هویت در نوبیتکس» را مطالعه کنید.

عوامل مهم در انتخاب صرافی ارز دیجیتال

انتخاب یک صرافی به عوامل مختلفی بستگی دارد که با در نظر گرفتن آن‌ها، می‌توانید معتبرترین صرافی ارز دیجیتال را برای انجام معاملات خودتان انتخاب کنید. در ادامه با مهم‌ترین ویژگی‌هایی که باید هنگام انتخاب صرافی ارز دیجیتال در نظر داشته باشید، آشنا می‌شویم:

امکانات صرافی ارز دیجیتال

امنیت

اولین نکته‌ای که باید برای انتخاب صرافی ارز دیجیتال به آن دقت کنید، امنیت صرافی است. در صرافی‌های ارز دیجیتال، در هر لحظه تعداد زیادی معامله انجام می‌شود و نقدینگی زیادی در گردش است، بنابراین صرافی باید اقدامات امنیتی مناسبی برای حفاظت از این دارایی‌ها و امن نگه داشتن اطلاعات کاربران در نظر گرفته باشد. پیش از انتخاب صرافی باید بررسی کنید که آيا صرافی مورد نظر شما سابقه هک و نشت اطلاعات داشته است یا خیر. علاوه بر این، می‌توانید نحوه نگه‌داری دارایی کاربران، قابلیت‌های امنیتی مثل احراز هویت دوعاملی (2FA)، رمزنگاری اطلاعات کاربران و… را در صرافی مورد نظرتان بررسی کنید.

سابقه

سابقه فعالیت یک صرافی ارز دیجیتال هم می‌تواند ملاک خوبی برای بررسی وضعیت صرافی باشد. وقتی یک صرافی سابقه زیادی در بازار ارزهای دیجیتال دارد، یعنی مورد اعتماد و استقبال کاربران قرار گرفته است و در این مدت، فرصت کافی برای بهبود امکانات و قابلیت‌های خود داشته است. صرافی‌های باسابقه، شرایط مختلف بازار را تجربه کرده‌اند و به‌اصطلاح امتحان خود را پس داده‌اند، بنابراین کاربران می‌توانند با خیال آسوده‌تری آن‌ها را برای معاملات خود انتخاب کنند.

امکانات

صرافی‌های ارز دیجیتال معمولاً به‌جز خرید و فروش ارزهای دیجیتال، امکانات دیگری نیز در اختیار کاربران قرار می‌دهند تا تجربه کاربری بهتری داشته باشند و بتوانند سود بیش‌تری از بازار کسب کنند. برای مثال، اغلب صرافی‌های معتبر ارز دیجیتال امکان استفاده از نمودار قیمت و ابزارهای تحلیل تکنیکال، سیستم‌های کسب درآمد مثل استیکینگ و ییلد فارمینگ، حساب آزمایشی، سفارش سریع، تبدیل ارزهای دیجیتال، برداشت وجه آنی و… را نیز در اختیار کاربران خود قرار می‌دهند.

تنوع روش‌های سفارش‌گذاری نیز یکی از امکانات مهم صرافی‌های معتبر است. سفارش در قیمت مشخص، سفارش در قیمت لحظه‌ای بازار، سفارش با تعیین حد ضرر و سفارش OCO، رایج‌ترین روش‌های سفارش‌گذاری در صرافی‌های ارز دیجیتال محسوب می‌شوند. علاوه بر این، صرافی‌های معتبر با ارائه اپلیکیشن موبایل، به کاربران خود اجازه می‌دهند تا در همه‌جا به امکانات مختلف صرافی مثل خرید و فروش ارز دیجیتال، واریز و برداشت وجه، مشاهده قیمت ارزهای دیجیتال و… دسترسی داشته باشند.

پشتیبانی

هنگام فعالیت در یک صرافی ارز دیجیتال، ممکن است به دلایل مختلفی نیاز به پشتیبانی داشته باشید. باتوجه به این‌که بازار ارزهای دیجیتال یک بازار شبانه‌روزی و بدون تعطیلی است، صرافی‌های حرفه‌ای باید خدمات پشتیبانی خود را به‌صورت آنلاین و شبانه‌روزی در تمام روزهای هفته ارائه کنند. برای کاربران ایرانی، فارسی بودن سرویس پشتیبانی نیز اهمیت دارد و بهتر است صرافی‌هایی را انتخاب کنند که امکان تماس با پشتیبانی به زبان فارسی در آن‌ها وجود داشته باشد.

حجم معاملات

بالا بودن حجم معاملات در یک صرافی ارز دیجیتال، نشان می‌دهد که کاربران زیادی به آن صرافی اعتماد کرده‌اند و خرید و فروش‌های خود را در آن انجام می‌دهند. وقتی حجم معاملات صرافی زیاد است، نقدینگی زیادی در آن جریان دارد و سفارش‌های خریداران و فروشندگان نیز بسیار سریع‌تر انجام می‌شود. بسیاری از معامله‌گرها، در هر روز تعداد زیادی خرید و فروش انجام می‌دهند و نیاز دارند که سفارش‌های آن‌ها با کم‌ترین تأخیر و بیش‌ترین دقت اجرا شود. بنابراین باید صرافی‌هایی را انتخاب کنند که حجم معاملات روزانه در آن‌ها زیاد است و سفارش‌ها را به‌صورت آنی و با کم‌ترین تأخیر اجرا می‌کنند.

نرخ کارمزد معاملات

معامله‌گرهای ارز دیجیتال باید برای انجام خرید و فروش‌های خود، مبلغی کارمزد بپردازند. بخشی از کارمزد که هنگام واریز و برداشت از کاربران دریافت می‌شود، مربوط به بلاکچین هر ارز دیجیتال است که صرافی‌ها در تعیین یا دریافت آن نقش زیادی ندارند و از آن برای تأمین هزینه‌های نگه‌داری شبکه استفاده می‌شود. بخش دیگری از کارمزد، متعلق به صرافی‌ها است که بابت ارائه خدمات و فراهم کردن پلتفرم معاملات از کاربران دریافت می‌شود. نحوه تعیین این کارمزد به شرایط و سیاست‌های صرافی‌ها بستگی دارد و مقدار آن در صرافی‌های مختلف با هم متفاوت است.

برای کاربرانی که تعداد زیادی معامله انجام می‌دهند، میزان این کارمزد اهمیت زیادی دارد و باید به سراغ صرافی‌هایی بروند که کم‌ترین کارمزد را روی معاملات دریافت می‌کنند. معمولاً صرافی‌های حرفه‌ای، نرخ کارمزد را بر اساس حجم معاملات کاربران محاسبه می‌کنند و هرچه حجم معاملات ۳۰ روز اخیر کاربران بیشتر باشد، کارمزد کمتری برای انجام سفارش‌های خود می‌پردازند.

بهترین صرافی ارز دیجیتال برای ایرانی‌ها کدام است؟

صرافی نوبیتکس

حال که با مهم‌ترین ویژگی‌های یک صرافی ارز دیجیتال معتبر آشنا شدیم، شاید برای شما هم این سؤال مطرح شده باشد که کدام صرافی ارز دیجیتال برای ایرانی‌ها بهتر است. برای پاسخ به این سؤال، علاوه بر ویژگی‌های مطرح‌شده باید به این نکته توجه کنید که بسیاری از صرافی‌های خارجی به‌دلیل تحریم‌های بین‌المللی، خدمات خود را به ایرانی‌ها ارائه نمی‌کنند. صرافی‌های ایرانی این مشکل را ندارند و به کاربران اجازه می‌دهند تا بدون نگرانی از تحریم‌ها، با امکان واریز و برداشت ریالی در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت کنند.

در حال حاضر صرافی نوبیتکس بیش‌ترین تعداد کاربر را در میان صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی دارد و مورد اعتمادترین صرافی ارز دیجیتال در میان کاربران ایرانی محسوب می‌شود. صرافی نوبیتکس روش‌های متنوعی مثل سفارش سریع، سفارش در قیمت دلخواه، سفارش OCO و… را برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال در اختیار کاربران قرار می‌دهد. علاوه بر این، معاملات تعهدی نوبیتکس به کاربران اجازه می‌دهد تا به‌صورت قانونی، معاملات خود را با ضریب ۵ انجام دهند و از هر دو بازار صعودی و نزولی کسب سود کنند.

کسب درآمد در نوبیتکس فقط به خرید و فروش ارز دیجیتال محدود نیست و امکاناتی مثل استیکینگ (Staking)، ییلد فارمینگ (Yield Farming) و استخر مشارکت (Liquidity Pool) نیز برای کاربران فراهم شده است تا بتوانند با ریسک کمتری از بازار سود کسب کنند. علاوه بر این، کاربران تازه‌کاری که هنوز تجربه کافی برای انجام معاملات واقعی ندارند، می‌توانند از بازار آزمایشی نوبیتکس برای تمرین و آشنایی با بازار ارزهای دیجیتال استفاده کنند.

صرافی نوبیتکس یک کیف پول غیرامانی رمزارزی را با نام «لاکت ولت» نیز عرضه کرده است که از ۱۱ شبکه ارز دیجیتال پشتیبانی می‌کند. این کیف پول ارز دیجیتال از زبان فارسی پشتیبانی می‌کند و برای استفاده از آن نیازی به احراز هویت و ارائه اطلاعات شخصی نیست. علاوه بر این، نوبیتکس با راه‌اندازی یک صرافی غیرمتمرکز به‌نام «نوبی‌دکس»، امکان ورود کاربران به دنیای غیرمتمرکز دیفای (DeFi) را فراهم کرده است. سرویس نوبی‌دکس با استفاده از قراردادهای هوشمند پیاده‌سازی شده است و به کاربران اجازه می‌دهد تا معاملات خود را با سرعت بالا و کارمزد کم انجام دهند.

به‌طور خلاصه، مهم‌ترین امکانات و ویژگی‌های صرافی نوبیتکس عبارتند از:

  • روش‌های سفارش‌گذاری متنوع
  • معاملات تعهدی با ضریب ۵
  • امکان معامله به‌صورت تتری و تومانی
  • ارائه اپلیکیشن اندروید و iOS
  • احراز هویت سریع
  • کارمزدهای رقابتی بر اساس حجم معاملات
  • پشتیبانی آنلاین شبانه‌روزی در ۷ روز هفته
  • کسب درآمد از طریق استیکینگ، ییلد فارمینگ و استخر مشارکت
  • امکان ثبت هشدار تعیین قیمت
  • بازار آزمایشی
  • کیف پول غیرامانی لاکت ولت
  • صرافی غیرمتمرکز نوبی‌دکس
  • امکان خرید کارت هدیه رمزارزی (نوبی‌گیفت)

فعالیت صرافی‌های ارز دیجیتال قانونی است؟

قوانین ارز دیجیتال

در کشورهای مختلف، قوانین فعالیت صرافی‌های ارز دیجیتال با هم متفاوت است و بعضی کشورهای دنیا، هنوز معاملات ارزهای دیجیتال را مجاز اعلام نکرده‌اند. در ایران، قانون شفاف و مشخصی برای فعالیت صرافی‌های ارز دیجیتال تدوین نشده است، اما این به‌معنای غیرقانونی بودن صرافی‌ها نیست. در حال حاضر، صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی باید از قوانین بانکی ایران تبعیت کنند و تا زمانی که فعالیت‌های خاصی مثل پول‌شویی، کلاهبرداری و… در آن‌ها رخ نداده باشد، فعالیت آن‌ها جرم محسوب نمی‌شود و مشکل قانونی ندارد. تنها فعالیت ممنوع برای صرافی‌های ارز دیجیتال، ارائه سرویس‌های پرداخت (مثل درگاه پرداخت رمزارزی) است و بانک مرکزی ایران فعلاً اجازه ورود صرافی‌ها به حوزه پرداخت را نمی‌دهد. برای جزئیات بیش‌تر، می‌توانید مطلب «قوانین ارز دیجیتال در ایران» را مطالعه کنید.

تفاوت صرافی ارز دیجیتال با کیف پول

مقایسه کیف پول و صرافی

صرافی و کیف پول ارز دیجیتال، دو جزء مکمل در بازار ارزهای دیجیتال محسوب می‌شوند و هرکدام از آن‌ها، کاربردها و ویژگی‌های خاص خود را دارند. در یک صرافی ارز دیجیتال، با این‌که امکان نگه‌داری دارایی‌ها هم وجود دارد، تمرکز اصلی روی خرید و فروش و تبدیل ارزهای دیجیتال است و ممکن است در کنار آن، امکانات دیگری هم ارائه شود. کیف پول ارز دیجیتال، شبیه به یک حساب بانکی است و بیش‌تر روی نگهداری و مدیریت ارزهای دیجیتال تمرکز دارد. کیف پول ارز دیجیتال می‌تواند به‌صورت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری باشد. کیف پول سخت‌افزاری، امکان نگه‌داری دارایی‌ها را روی یک دستگاه فیزیکی فراهم می‌سازد، اما کیف پول‌های نرم‌افزاری در قالب یک اپلیکیشن یا افزونه مرورگر ارائه می‌شوند که هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند.

ممکن است یک کیف پول ارز دیجیتال، علاوه بر نگه‌داری یا نقل و انتقال دارایی‌ها، امکانات دیگری مثل مشاهده قیمت ارزهای دیجیتال، اتصال به اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و تبدیل ارزهای مختلف به یکدیگر را هم به کاربران ارائه کند، اما معمولاً کارکرد اصلی کیف پول برای نگه‌داری ارزهای دیجیتال و کارکرد اصلی صرافی برای خرید و فروش است. صرافی‌های ارز دیجیتال برای نگه‌داری دارایی کاربران از کیف پول استفاده می‌کنند، اما کلید خصوصی این کیف پول‌ها در اختیار کاربران نیست و خود صرافی مسئولیت نگه‌داری آن‌ها را برعهده دارد.

جمع‌بندی

در این مقاله بررسی کردیم که صرافی ارز دیجیتال چیست و با انواع آن نیز آشنا شدیم. صرافی‌ها با فراهم کردن محیطی برای خرید و فروش ارز دیجیتال، دسترسی افراد مختلف را به دنیای غیرمتمرکز تسهیل می‌کنند. با این‌که کاربرد اصلی صرافی‌های ارز دیجیتال برای خرید و فروش است، بسیاری از آن‌ها امکانات دیگری را هم ارائه می‌کنند تا کاربران بتوانند بیش‌ترین بهره را از بازار ارزهای دیجیتال ببرند. صرافی‌های ارز دیجیتال انواع مختلفی مثل متمرکز، غیرمتمرکز،‌همتابه‌همتا و مشتقه دارند و بعضی صرافی‌ها نیز به‌صورت هیبریدی، دو یا چند نوع از این‌ها را با هم ارائه می‌کنند. عوامل مختلفی مثل امنیت، سابقه فعالیت، خدمات پشتیبانی و امکانات متنوع، در انتخاب یک صرافی مناسب تأثیر دارند. کاربران ایرانی به‌دلیل محدودیت‌هایی که برای فعالیت در صرافی‌های خارجی دارند، می‌توانند با در نظر گرفتن این ویژگی‌ها، یک صرافی معتبر ایرانی مثل نوبیتکس را برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال خود انتخاب کنند.

سوالات متداول

بهترین صرافی ارز دیجیتال ایرانی کدام است؟

انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال به عوامل مختلفی بستگی دارد. با در نظر گرفتن عواملی مثل تنوع امکانات، تعداد کاربران و حجم معاملات، در حال حاضر صرافی نوبیتکس بهترین صرافی ارز دیجیتال ایرانی محسوب می‌شود.

برای ساخت حساب صرافی ارز دیجیتال چه مدارکی لازم است؟

برای ساخت حساب در یک صرافی ارز دیجیتال مثل نوبیتکس، داشتن یک شماره موبایل یا ایمیل کافی است. فرآیند احراز هویت نیز با ارائه اطلاعاتی مثل نام و نام خانوادگی، کد ملی و تصویر یکی از مدارک شناسایی به‌راحتی انجام می‌شود.

آیا خرید و فروش در صرافی‌های ارز دیجیتال قانونی است؟

بله. تا زمانی که فعالیت غیرقانونی مثل اجاره دادن حساب، پول‌شویی، کلاهبرداری و… رخ نداده باشد، خرید و فروش در صرافی‌های ارز دیجیتال مشکل قانونی ندارد.

آیا می‌توان از ایران در صرافی‌های خارجی حساب باز کرد؟

اغلب صرافی‌های خارجی معتبر، دسترسی ایرانی‌ها را به‌طور کامل مسدود کرده‌اند و اجازه باز کردن حساب و احراز هویت را به کاربران ایرانی نمی‌دهند. بعضی صرافی‌ها هم فقط امکان فعالیت محدود بدون احراز هویت را فراهم کرده‌اند که واریز پول به آن‌ها با ریسک‌هایی همراه است.

برای نگهداری ارز دیجیتال صرافی بهتر است یا کیف پول؟

امکان نگه‌داری ارز دیجیتال روی صرافی هم وجود دارد، اما به‌طور کلی بهتر است از صرافی برای خرید و فروش و از کیف پول برای نگه‌داری طولانی‌مدت ارزهای دیجیتال استفاده کنید.

محمدعلی معصومی

حدود ده ساله که به‌عنوان مترجم و نویسندهٔ محتوا فعالیت می‌کنم، به دنیای کامپیوتر و وب علاقه دارم و از سال ۱۴۰۲ بیشتر در زمینهٔ کریپتو می‌نویسم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *